Enrera
Mòdul 5
Aplicació didàctica de la informàtica a la formació de persones adultes
  Pràctica
1
2
3
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer com optimitzar les cerques d'informació a Internet i com descarregar-nos pàgines web per poder utilitzar-les de forma local ("off-line").

   
Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
   
 

Pràctica 1. Com optimitzar les cerques a Internet

El nombre de pàgines web que hi ha a la World Wide Web és finit però incalculable. Buscar informació concreta a Internet pot ser com "intentar trobar una agulla en un paller". Així doncs, és important saber buscar informació utilitzant eines, criteris i estratègies de cerca, tan per a nosaltres com per a ensenyar-ho al nostres alumnes.

 • A tall d'introducció podeu llegir l'article en línia de Jordi Vivancos Internet com a font de recursos educatius, que tot i ser de fa uns anys té plena vigència.

 • Si no teniu molt clar quan utilitzar un directori de recursos, un motor de cerca o un metacercador; o no sabeu què són les paraules claus i els operadors booleans podeu anar a la secció Cercar i trobar a Internet de la web de la Biblioteca Central de Terrassa

 • De fet la majoria de cercadors incorporen l'opció de cerca avançada que mitjançant un formulari podem seleccionar els criteris que millor restringeixen la nostra cerca. A la imatge del Google podeu veure les opcions: Cerca avançada, Preferències i Eines d'idioma. És important familiaritzar-se amb les opcions particulars de cada cercador per tal d'optimitzar millor les cerques.

 • Suposeu que us interessa buscar a Internet "propostes didàctiques per treballar a classe la Generació del 98". Comproveu i valoreu com en funció de les expressions que introduïu en el cercador els resultats de la cerca a nivell quantitatius (número de pàgines trobades) i qualitatius (utilitat de les pàgines trobades) poden ser molt diversos.
A on cercar
Paraules o expressions que cerquem
Resultats obtinguts
Adequació de les pàgines trobades amb l'objectiu de la cerca
a tota la xarxa proposta didactic generacio 98    
pàgines en català proposta didactica generacio 98    
pàgines d'Espanya proposta didactica generacio 98    
a tota la xarxa propuesta didactica generacion del 98    
pàgines en català propuesta didactica generacion del 98    
pàgines d'Espanya propuesta didactica generacion del 98    
a tota la xarxa "propuesta didactica" "generacion del 98"    
pàgines en català "propuesta didactica" "generacion del 98"    
pàgines d'Espanya "propuesta didactica" "generacion del 98"    
a tota la xarxa generacion98    
a tota la xarxa generacion98 "propuesta didactica"    
 • Quines paraules o expressions són, doncs, les més adequades per restringir aquesta cerca que heu realitzat? Proveu amb altres exemples i objectius de cerca.

 • Si voleu conèixer més a fons les característiques del Google podeu anar a Tot sobre el Google i explorar les seccions: Ajuda en la cerca, Característiques del Google i Altres formes de Google.
  O be consultar l'article Motores de Búsqueda y Álgebra Booleana publicar a la revista en linea Eduteka .

Si voleu aprofundir més en les estratègies i els recursos adequats per a cercar informació per Internet de manera eficaç, podeu consultar el mòdul 3 del curs 109 Creació d'aplicacions a Internet: WebQuest de la SGTI del Departament d'Educació.

   
 

Pràctica 2. Desar pàgines i/o imatges de les webs visitades

Tot el que veieu en una pàgina web (text, imatges, animacions, etc.) pot ésser emmagatzemat al vostre disc dur en fitxers independents.

 • Si el que us interessa és conservar una imatge o una icona per exemple, feu clic amb el botó dret i seleccioneu del menú contextual Anomena i desa la imatge... (si utilitzeu Netscape, Mozilla o Firefox) o Guardar imagen como... (si utilitzeu Internet Explorer).
 • A vegades, però, us pot interessar tenir emmagatzemada tot una pàgina web, bé per fer una consulta posterior "off-line", per preparar un treball de classe o per consultar-la amb els alumnes a l'aula sino disposeu de connexióa Internet.

  Suposeu que esteu treballant sobre alguns dels darrers descobriments de les Ciències de la Vida (cèl·lules mare, clonació, ...) i voleu debatre a classe i en petits grups algunes qüestions ètiques plantejades arran de la informació genètica. Heu trobat que la pàgina web http://www.bionetonline.org/catala/Content/gh_eth.htm centra bé el tema que esteu treballant i la voleu tenir a disposició de tots els grups.

  Per desar i emmagatzemar aquesta pàgina, amb tot el disseny i les imatges incloses, heu de seguir les següents indicacions. Segons el navegador que utilitzeu trieu l'opció que més us convingui:

  1. Executeu el navegador.
  2. Aneu a la pàgina http://www.bionetonline.org/catala/Content/gh_eth.htm
  3. Activeu el menú Archivo | Guardar como... (si utilitzeu Internet Explorer) o Fitxer | Anomena i desa... (si utilitzeu Netscape, Mozilla o Firefox).
  4. En tots els casos haureu de triar la unitat i la carpeta on voleu desar-ho i a Guardar como archivo de tipo trieu l'opció Pàgina Web completa.
   D'aquesta manera guardareu el fitxer .htm o .html i se us crearà una carpeta amb el mateix nom i que conté totes les imatges de la pàgina..
  5. Per activar la pàgina només us cal executar l'arxiu .htm o .html

En aquest cas tenim a la nostra disposició tots els elements de la pàgina, però no podem accedir als enllaços que ens porten a altres pàgines de la mateixa web, per exemple per consultar alguna altra secció de la web Bionet.org. Per poder-ho fer hauríeu de descarregar-vos tota la web.

   
 

Practica 3. Descarregar-se una web

Hi ha diversos programes que permeten descarregar un lloc web per poder-lo utilitzar 'off-line'. Un d'ells es el Webcopier, un programa de lliure distribució, traduït al català i que podeu trobar-lo a Softcatala.org [ http://www.softcatala.org/prog84.htm ]

El WebCopier és un potent navegador en desconnexió , que explora llocs web i els emmagatzema localment. Això ens permet tenir còpies al nostre ordinador de llocs web sencers i visualitzar-los sense necessitat d'estar connectats a Internet. D'aquesta manera, podem baixar parts de diaris electrònics, documents o informació en general i llegir-la una vegada desconnectats d'Internet.

El WebCopier realitza recerques precises d'enllaços, incloent anàlisi de JavaScript, i pot baixar fins a 100 fitxers simultàniament i imprimir el lloc web complet o una part determinada. Suporta servidors intermediaris i permet especificar el nom d'usuari i contrasenya per poder accedir a llocs web segurs. (Font: softcatalà.org)

En els materials de la sessió de treball del seminari SATI NEE de l'abril de 2003,
( http://www.xtec.es/dnee/satieee/2003/sessio4/webcopier.htm ) hi ha una bona guia per a la utilització de WebCopier:

 • Instal·lació;
 • Com fer una còpia d'un web;
 • Opcions de la descàrrega;
 • Copiar els fitxers baixats en un CD;
 • Com visualitzar un web baixat amb el WebCopier.

Accediu-hi, instal·leu-vos el programa i descarregueu-vos el web de Bionet.org [http://www.bionetonline.org/catala/default.htm ] seguint les indicacions de l'article.

Un cop feta tota la descàrrega verifiqueu la seva visualització.

El Webcopier no és l'únic programa que ens permet descarregar un lloc web, també n'hi ha d'altres, com ara el WinHTTrack, també de lliure distribució, potser fins i tot més ràpid, però només disponible en castellà.

   
 
Amunt