Centre de Recursos de Formació de Persones Adultes
Subdirecció General de Formació de Persones Adultes

mida text

mida11 mida14 mida17

Recursos didàctics curriculars

Google a XTEC

 

Ecologia i natura

Parcs de Catalunya
Una xarxa de natura viva. El nostre país disposa de 144 espais naturals protegits, que formen el Pla d'Espais d'Interès Natural, una part dels quals són de protecció especial: parc nacional, parcs naturals, paratges naturals d'interès nacional i reserves naturals...entra als parcs!

Parc Natural del Delte de l'Ebre
Des d'aquesta pàgina, podeu fer una visita virtual a alguns dels punts més emblemàtics del Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Departament de Medi Ambient i Habitatge
Entre moltes d'altres coses, podem trobar visites virtuals a diversos parcs naturals.

Departament d'agricultura ramaderia i pesca
L'agenda del Departament ens ofereix un llistat d'activitats i fires que es realitzaran al llarg del mes de juny, juliol i agost a diverses poblacions catalanes, relacionades amb productes del camp.

Consejo Ibérico para la Defensa de la Naturaleza
El CIDNés una organització que agrupa algunes de les més antigues i actives associacions de conservació del medi ambient de la Península Ibérica.

Depana, Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural
És una organització de caràcter cívic i ecologista, que actua en el territori de Catalunya. Pionera en el camp conservacionista, s'ha convertit en un punt de referència en els cercles professionals, acadèmics y associatius del territori català.

La terra en perill
Quins són els perills ambientals que amenacen la Terra a conseqüència de l’acció humana?
Quines són algunes de les possibles solucions a aquests mals ?

Ecologistes en acció
Ecologistes en Acció és una confederació d'àmbit estatal, fruit de la unificació de més de 300 grups ecologistes. Forma part de l'anomenat ecologisme social.

Solarízate
El projecte Solarízate és fruit de l'acord que el 2002 van signar l'IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) i Greenpace per a la promoció de l'energia solar fotovoltàica en els centres educatius públics.

Impacte de l’home a la biosfera
"En aquesta pàgina, volem reflectir d'una manera gràfica i esquemàtica l'acció de l'home sobre el seu entorn, una acció que, desgraciadament, és majoritàriament perjudicial per la biosfera. Ara bé, la nostra intenció no és ser fatalistes amb el futur de la Terra, sinó millorar i extreure solucions a partir dels errors comesos.” (Els autors).

Contaminació atmosfèrica
Descripció dels problemes derivats de la contaminació atmosfèrica, antecedents i situació actual. Té alguns tests d’avaluació.

Salvem la Terra
Molta informació per “prendre consciència de la importància de tenir actituds de respecte envers el medi ambient, per tal de poder fer de la nostra Terra un món habitable no tan sols per als d'avui, sinó també per a les persones del demà.” Visualment atractiva, conté algunes endevinalles i un qüestionari. Bo per a la conscienciació social.

Sistemes ambientals
Recursos educatius per a l’estudi del medi ambient. Conté informació sobre la atmosfera, la hidrosfera, la geosfera, la biosfera i l’antroposfera, a més de enllaços classificats segons aquestes seccions i alguns enllaços classificats a recursos d’internet.


Educació secundària

Calidoscopi i Màgic
Dos programes que permeten treballar diversos aspectes de geometria d'una manera lúdica i creativa: simetries simples o d'un eix, l'efecte mirall i la reflexió entre d'altres.
Autor: Bernat Orellana. Data: 8 de maig de 2003

Aquest material pretén ser un suport als docents de formació d'adults per desenvolupar a l'aula els continguts curriculars de ciències, tant en els estudis de Graduat en Educació Secundària, com pel curs de preparació per a la prova d'accés a Cicles Formatius de Grau Mitjà.

El projecte es basa en l'experiència duta a terme per l'autor en l'aplicació de metodologies d'autoformació en xarxa durant el curs 2006/2007.

Dins d'aquest projecte trobareu tres tipus de materials: Caceres del Tresor, Webquests i Quaderns Virtuals.

La manera d'investigar
A partir de preguntes, els científics segueixen un mètode d´estudi ordenat que els permet obtenir respostes que expliquen els fenòmens de la Naturalesa. Francisco Moreno Soriano.


Biologia

Institut Català d'Ornitologia
ICO és una entitat que des de l'any 1975, s'ha dedicat a estudiar la biologia i la migració dels ocells mitjançant l'anellament científic. D'altra banda, ha esdevingut el centre de referència a Catalunya pel que fa al desenvolupament de programes de recerca aplicats al seguiment i avaluació de l'estat de conservació de l'avifauna

Galeria d'ocells d'arreu del món
Web que ofereix fotografies d'ocells de diverses zones de la Terra fetes per fotògrafs i dibuixants de reconegut prestigi.

Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa
El GOB és una associació, els objectius de la qual són la defensa, la divulgació i l'estudi de la naturalesa i del medi ambient de les Illes Balears. L'entitat es troba estructurada en quatre seccions insulars (Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera) i en delegacions locals (actualment 18).

WebQuest La Clonació
Avui dia, als mitjans de comunicació apareixen, sovint, notícies relacionades amb l’enginyeria genètica. La clonació, els aliments transgènics, la lliure elecció del sexe de l’embrió…, amb els seus defensors i els seus detractors a ultrança, formen part de la informació nostra de cada dia.

La célula y su funcionamiento
Explicacions i activitats al voltant de la cèl•lula. Per a l’ensenyament secundari. Amb bastants animacions i amb un test interactiu de comprovació de coneixements.

La cèl•lula
Pàgina de Jordi Gurrera amb molta informació, textual i gràfica, sobre la cèl•lula.

Botanical on-line
Per a conèixer un poc més sobre les plantes... Tipus de plantes, consells per tenir-ne cura, fotos, plantes i medicina...

Manual de Biologia cel•lular
Si vols aprofundir en els coneixements de la biologia cel·lular aquesta és una pàgina molt completa i clara al respecte, però és molt específica sobre aquest tema.

La cèl·lula, unitat de vida
Conté una explicació al nivell de ESO de la cèl·lula i els seus orgànuls. Es bona per complementar els estudis realitzats, però algunes activitats tenen un nivell un poc alt. Parla dels diferents tipus de cèl·lules (animal i vegetal), de la seva reproducció, etc.


Astronomia

WebQuest L'Univers.
Quan acabi el recorregut per l’univers que ara començareu, sabreu com es va formar, quin aspecte es creu que té actualment i com és estructurat, inclòs el nostre sistema solar. Us organitzareu en grups de tres persones. Cadascú es pot encarregar d’una part concreta de la tasca: fotos, text i animacions.

Nostra nau.
Una mirada diària als astres. És un programa de televisió diari de divulgació i entreteniment sobre els astres, l'espai i la seva exploració. De dilluns a divendres al Canal 33.

La lluna
Recopilació de textos sobre l'origen, l'existència d'aigua i d'altres aspectes sobre la lluna, així com imatges i fotografies.

Agrupació Astronòmica de Sabadell
Té dos objectius principals, incentivar i donar suport a l'Astronomia amateur i divulgació i didàctica de l'Astronomia, per això es realitzen conferències, cursos, sessions d'observació .

"Lectures"
Conferències publicades pel professor Stephen William Hawking. Les podem trobar a la seva pàgina personal, on hi trobareu altres informacions, entre elles el seu correu electrònic. Això si, aquesta web és en anglès.

Spitzer, el telescopio espacial
L'observació i el coneixement de l'Univers ha interessat a la humanitat des dels primers temps. Molta gent gaudeix avui dia de l'Astronomia com un entreteniment, altres com una professió. Interessant la cronologia comentada de la història mundial. .

Agrupació Astronòmica de Barcelona
L'objectiu d'Aster és clar: apropar el món de l'astronomia als ciutadans de Barcelona i tota població de Catalunya, alhora de fomentar el màxim possible l'interès tant pràctic com teòric per aquesta fascinant ciència.

Catàleg d'Astronomia al Centre de Recursos de la Selva
Servei educatiu que dóna suport a l'activitat pedagògica i a la tasca docent dels mestres i professors de la zona.El més interessant son els enllaços d'Astronomia a Internet. .

Sociedad Astronòmica Asturiana Omega
És l'associació astronòmica que gestiona l' Observatori de Monte Deva, combinant les observacions amb l'atenció als visitants. Imparteix cursos d'iniciació a l'Astronomia, es realitzen xerrades i exposicions a tota Asturies.

Astroenlazador
Web que ofereix tota mena d'informació i imatges d'Astronomia: Butlletins i noticies, observatoris, agrupacions, organismes oficials i també sobre Astrofísica, Astronàutica, Sistema Solar...

Instituto de Astrofícia de Canarias
Des de l'Observatori del Teide podem veure, el cel en temps real, efemèrides astronòmiques, imatges des de l'Observatori.

Astronomia Educativa
Introducció al Sistema Solar i a l’Univers amb conceptes bàsics. Fotografies i informació molt interessants. Conté explicacions de fenòmens com forats negres, descripció i imatges del Sistema Solar...

Observaciones y modelos en astronomía. Curso Web
Tracta diversos temes sobre astronomia, explicats de manera molt amena i amb activitats per comprovar els coneixements inicials i activitats d’autoavaluació al final de cada tema.

AstroMia
Pàgina que tracta sobre l’univers, explicant tots els conceptes i fenòmens amb paraules entenedores, sense llenguatge molt tècnic. Inclou fotos molt interessants classificades en categories (com la Terra, la Lluna, diferents fenòmens estranys, etc.). També inclou un glossari molt complet amb la explicació de paraules utilitzades freqüentment.


Alimentació i salut

Saludalia
Pàgina web de divulgació sobre temes de salut, que us pot interessar.

Alimentar-se amb salut
Treball de recerca sobre la nutrició d’una alumna de l’IES La Bisbal.
Pàgina adreçada a joves per a conèixer un poc més sobre els aliments.

Salut jove
Pàgina institucional amb una Guia de salut per a joves. Parla de tots els temes de manera molt clara i entenedora i amb molta informació sobre temes com alimentació, salut dental, drogues, sexualitat, vacunes...

Aula Interactiva - Alimentación y nutrición
Web amb diferents exemples i explicacions sobre la nutrició. Les animacions requereixen el Flash Player.

La nutrición humana
Explicacions sobre la nutrició, els components dels aliments, etc. Amb activitats inicials i complementàries, que requeriran l’ús de l’applet de Java.


Varis

CienciesNaturals.com
Web que tracta diverses branques de la ciència amb molt de contingut teòric i també conté activitats i exàmens, proves PAU de diferents anys, etc. Molt d’aquest contingut està en el format PDF, i necessitarem l’Acrobat Reader (gratuït)per a veure-ho.

XTEC. Webs de Centres. Webs de Ciències
Diferents enllaços a webs de ciències, realitzades per diferents centres educatius de Catalunya.

XTEC. Escola Oberta. Ciències de la Naturalesa
Diferents webs dins de la xtec que serveixen per aprendre més sobre les ciències naturals.

Andalucía investiga: la ciencia animada
Multitud de temes relacionats amb la ciència en aquesta web com el ADN, la lluna, la clonació, la capa d’ozó, etc. També hi ha d’altres més interessants a nivell personal com són el estrès, les drogues, el càncer, etc. Requereix Flash 5 o superior (a la web hi ha un link per descarregar-ho).

Proyecto Biosfera
Contingut de la web dividit en els cursos de la ESO i batxillerat. Dins de cada curs es poden visitar molts temes, tots dividits en introducció, continguts i activitats. Inclou activitats no només interactives, sinó també d’investigació. Molt completa i interessant tant per al professorat com per a l’alumnat.

Ciencianet ~ La ciencia es divertida
Pàgina molt curiosa, divertida i didàctica sobre els aspectes més curiosos i estranys de les ciències.

La dinàmica superficial de la terra
Per entendre el canvi constant en què es troba la superfície terrestre. Inclou activitats i avaluació.

Fitxes de minerals
Per aprofundir en el coneixement d’alguns minerals. Amb activitats i avaluació. Realitzada en Flash.

Web: Todo corazón
Web que tracta el tema del cor en tots els aspectes: salut, activitats, tipus de cors, curiositats, historia, etc. Inclou una secció que mostra com realitzar disseccions. Diferencia els continguts depenent de si es per a tots els nivells o per a secundària i batxillerat. Realitzada en Flash.

Webs recomanades
Una relació d’enllaços sobre biologia, geologia i entitats i associacions. La majoria són molt interessants i és molt aclaridor el fet que a cada enllaç posa el nivell pel qual es recomana.


Dossiers

Dossier de ciències
Dossier que recopila webs sobre les ciències naturals en general. Es un material molt útil per a treballar a les aules.

Aigua
Vivim en un món d'aigua, ja que sense ella no hi hauria vida; és més, sense ella mai no hi hauria hagut vida. Totes les civilitzacions i totes les cultures l'han considerada, i moltes d'elles encara la consideren, com a bé diví.

Plantes
Tot sobre l'apassionant món del regne vegetal, des de herbaris virtuals fins a receptes vegetarianes passant pels efectes medicinals i tòxics d'algunes plantes.

La meteorologia
Dossier amb una àmplia informació sobre el temps, amb definicions, articles i fotografies molt interessants.

Els bolets
Què són els bolets, com trobar-los, receptes amb bolets, pàgines de micologia, fotografies de bolets i moltes més coses.

Temari proves d'accés a CFGS Biologia i Química
Dossier amb el desenvolupament del temari de la prova d'accés específica de Biologia i Química de Cicles Formatius de Grau Superior.
Aquest material ha estat elaborat per un grup de mestres d'adults de diferents escoles al llarg de cinc jornades de reunió i posada en comú de les seves experiències. Volen que serveixi per a tothom que vulgui fer-ne ús i també els agradaria ampliar-ho amb les aportacions d'altres companys.

Destaquem