Bloc C
Formació TIC en centres educatius
Pràctica C18 . Les eines de la biblioteca
 

Les eines de la biblioteca

A la Biblioteca del Kid Pix trobareu un munt d’elements interessants ( Imatges de fons, adhesius, animacions, segells de goma i sons) que podreu afegir a la vostra creació artística.

Altres procediments a treballar en aquesta pràctica:

 • Desar una creació i exportar-la en format SWF.
 • Visualitzar una creació que conté animacions.
 • Importar una imatge BMP, GIF, JPG o PICT i usar-la com a imatge de fons.
Desenvolupament de la pràctica
   
 1. Executeu el programa Kid Pix.
 2. Us apareixerà la pantalla del Taller de pintura. Feu un clic a sobre l'eina Imatge de fons . A la part inferior de la pantalla, apareix la seva safata corresponent. Vegeu figura 1
 
 
Figura 1
 
 1. La biblioteca té una sèrie d'imatges classificades per temes (carpetes), cada carpeta conté un nombre d'imatges. Mitjançant les fletxes de desplaçament podeu canviar de carpeta, ara bé, si voleu visualitzar-les totes, situeu el punter del ratolí a sobre de la carpeta, adoneu-vos que el punter adopta la forma de . Mantenint premunt el botó esquerre del ratolí, desplaçeu el punter en direcció de la flexa que apareix. Vegeu figura 2.
 
 1. Escolliu, per exemple, Natura (30), aquest número indica les imatges que hi ha repartides en grups (safates) de 7 imatges. Si feu clic a sobre de les diferents opcions, us apareixerà el nom de la imatge. Per exemple, feu clic sobre la imatge Bosc. Vegeu figura 1
 2. Inserteu aquesta imatge. Per fer-ho:
  • Mantenint premut el botó esquerre del ratolí, arrossegueu l'imatge a l'àrea de dibuix. Observeu, que com a fons de la vostra creació, us apareix la imatge.
 3. Sobre aquest escenari podeu insertar altres biblioteques que disposa el programa ( adhesius, animacions, segells de goma i sons ).

Figura2
   
 

Els adhesius

 1. Insertar un adhesiu:
  • Feu clic a sobre l'eina Adhesiu . Escolliu la carpeta Natura. A la safata 02 hi trobareu l'adhesiu Empremtes de felí, arrossegueu-lo a l'àrea de dibuix. Vegeu figura 3
 
 
Figura 3
 
 1. Desplaceu l'adhesiu fent clic al damunt i arrossegueu-lo. Proveu de canviar la mida, gireu-lo de dalt a baix i d'esquerra dreta. Vegeu figura 3.
 2. Si en qualsevol moment el voleu esborrar, feu-hi clic al damunt i premeu la tecla Supr.
 3. Afegiu algun altre amb mides diferents.
 4. Els Adhesius no esdevenen part de la imatge de fons si no és que els fusioneu. Per fusionar (integrar l’adhesiu a la imatge de fons), feu-hi clic al damunt i tot seguit desplegueu el menú Eines i escolliu l'opció Fusiona adhesius... Us apareixerà una finestra diàleg, feu clic al botó Selecciona, si voleu aplicar l’acció només a l’adhesiu seleccionat o a Tot (si teniu més d'un i us interessa fusionar-los tots).
 5. Deseu la vostra creació artística des del menú Fitxer | Desa o Ctrl+S.
 

Les animacions

 1. Afegiu una animació:
  • Feu un clic a sobre l'eina Animacions . Escolliu, per exemple, la carpeta Natura. A la safata 01 hi trobareu l'animació Ocells, arrossegueu-la a l'àrea de dibuix. Per desplaçar-la, feu clic al damunt i desplaceu el punter del ratolí. Feu clic per deixar-la anar.
 2. Canvieu la mida de l'animació per mitjà dels botons .
 3. Per poder visualitzar l'animació sense interrupcions, feu clic al botó . Per aturar-la, torneu a fer clic al mateix botó. Feu clic al botó per visualitzar-la amb interrupcions.Cada cop que feu clic, l’animació avançarà fins al quadre següent.
 4. Per eliminar una animació, feu-hi clic al damunt i premeu la tecla Supr.
 5. Afegiu una altra animació.
 6. Per visualitzar la vostra creació artística:
  • Feu clic al botó Comença , cada animació de la pàgina cobrarà vida. Feu clic al botó Atura quan vulgueu fer una pausa.
 

Els segells de goma

Useu l’eina Segells per estampar animals i altres formes a la vostra creació artística.

 1. Afegiu un segell:
  • Feu un clic a sobre l'eina Segells de goma per accedir a la safata dels segells.Vegeu figura 4.
  • Escolliu, per exemple, la carpeta Natura. Feu clic a un segell i a continuació cliqueu a la vostra creació artística. Una vegada estampat, podreu desfer aquesta acció mitjançant l'eina Desfer .
  • Afegiu-ne més i canvieu la mida. Observeu que queden una mica pixelats si utilitzeu la mida més gran.
 
 

Figura 4

 

Els sons

A les vostres creacions artístiques hi podeu afegir un so. El mateix programa Kid Pix disposa de la biblioteca de sons. Aquest sons estan agrupats per temes (carpetes). A més a més, el mateix programa permet:

 • Importar un so (fitxer wav).
 • Enregistrar so.
 1. Afegiu un so de la biblioteca:
  • Feu un clic a sobre l'eina Sons per accedir a la safata.Vegeu figura 5.
  • Escolliu, per exemple, la carpeta Natura. Feu clic a la primera l'imatge de la safata 01 (Jungla). A continuació, mantenint premut el botó esquerre del ratolí, arrossegueu-lo fins a l'àrea de dibuix.
  • Per escoltar el so afegit, feu clic a la icona . Si voleu aturar-lo, feu clic a .
  • Per esborrar un so afegit al dibuix, feu clic al botó Sense so .
  • Afegiu altres sons que us agradi.
 
 
Figura 5
 
 1. Importar un so (fitxer wav):
  • Desplegueu el menú Agrega i escolliu l'opció Importar un so...
  • Us apreixerà la finestra diàleg Importar un so, cerqueu un fitxer amb extensió wav. Activeu la casella Afegeix també a la Biblioteca, si voleu utilitzar-lo en altres ocasions. Aquest so quedarà emmagatzemat a la biblioteca de sons, concretament a la carpeta Els meus sons. D'aquesta carpeta podeu esborrar-lo, per fer-ho:
   • Seleccioneu el so i posteriorment feu clic al botó Paperera . Vegeu figura 5.
 2. Enregistreu un so:
  • Per tal d'enregistrar sons hauríeu de disposar d'un micròfon connectat a la placa de so.
  • Feu clic al botó Micròfon de la safata dels sons. Us apareixerà una nova safata. Vegeu figura 6
 
 1. Feu clic al botó vermell per començar a enregistrar. El botó blau atura el procés.
 2. Per escoltar el so premeu el botó verd.
 3. Per desar-lo, feu clic al botó desa i posteriorment li poseu un nom. Torneu a la safata de sons fent clic al botó Micròfon.
 4. Feu clic a la zona de les carpetes, seleccioneu la carpeta Els meus sons, a la safata hauria d'aparèixer el vostre enregistrament. Si voleu el podeu afegir al vostre dibuix.


Figura 6
 
 1. Torneu a desar la vostra creació.
 

Exportar la creació en format SWF

Podeu exportar una còpia de la vostra creació artística. D’aquesta manera, qualsevol usuari/ària que no tingui el programa Kid Pix podrà veure-la. A més, vosaltres mateixos podreu obrir-la amb un altre programa.

 1. Accediu al menú Fitxer | Exporta..., a l'apartat Tipus: escolliu Flash File (*.swf), poseu-li un nom i per últim premeu el botó Desa.

Al final de la pràctica, si heu fet tots els procediments explicats, el resultat podria ser molt semblant al que visualitzeu si feu clic a sobre de la icona.
La creació ha estat exportada en format Flash File (*.swf) i després s'ha insertat aquest fitxer en una pàgina web.

   

Importació d’una imatge de fons

Podeu importar una imatge en format BMP, GIF, JPG o PICT, realitzada amb un altre programa de dibuix, o bé baixada d'Internet, i usar-la com a imatge de fons. Per fer-ho:

 1. Aneu a crear un nou dibuix (nova creació): Menú Fitxer | Nou.
 2. Aneu al menú Agrega | Importa un imatge de fons...
 3. Us apareixerà la finestra diàleg Importa l'escenari. Cerqueu la vostra imatge i escolliu el format de la imatge, a l'apartat Tipus. Elegiu una de les opcions següents:
  • Més petita/grossa fins a omplir tota l’àrea de dibuix: allarga o fa més petita la imatge perquè ocupi tota la imatge de fons. És possible que la imatge quedi un xic deformada.
  • Canvi de mida: allarga o fa més petita la imatge perquè ocupi tot l’espai de la imatge de fons que sigui possible, sense deformar la imatge. És probable que quedi un marc de color blanc al voltant de la imatge.
  • Mida original: la imatge queda col·locada tal com ha estat dibuixada, sense fer-se més petita ni més gran.
  • Mosaic: apareixen petites versions de la vostra creació artística que emplenen tota l’àrea de treball.
 4. Si activeu l'opció Afegeix també a la Biblioteca, aquesta us apareixerà a la carpeta Les meves imatges de fons. Podeu comprovar-lo des de l'eina .
 5. Per últim, feu clic al botó Obre per importar la imatge com a nova imatge de fons.