Bloc C
Formació TIC en centres educatius
Pràctica C19 . Projector de diapositives: Crear una presentació
   
 

Procediments a treballar en aquesta pràctica:

 • Entrar al projector de diapositives.
 • L'Ajuda del Projector de diapositives.
 • Crear una nova presentació.
 • Personalització de la projecció de diapositives:
  • Efectes de transició.
  • Configuració de l'interval
 • Desar la projecció.
 • Impressió de la projecció de diapositives

 

Desenvolupament de la pràctica
   

Entrar al Projector de diapositives

 1. Executeu el programa Kid Pix:
 2. Una vegada a dins del programa Kid Pix, apareix la pantalla que s'anomena Taller de pintura.
 3. Feu clic a la icona Al Projector de diapositives situada a la part inferior dreta de la pantalla. També és pot fer el mateix procediment des del menú Controls | Al Projector de diapositives.
 4. Us apareixerà la mateixa pantalla que a la figura 1, sense les etiquetes de cada eina.
 
 
Figura 1
Podeu visualitzar les etiquetes de la figura 1, col·locant el punter del ratolí a sobre de cada icona.
   
  L'Ajuda del Projector de diapositives
   
 
 1. En qualsevol moment podeu fer ús de l'ajuda del programa. Per fer-ho:
  • Feu clic a la icona Ajuda, observeu que el cursor del ratolí ha adoptat la forma . Situeu el cursor a sobre de qualsevol icona o zona activa de la pantalla (en les zones no actives el cursor del ratolí perd la forma abans esmentada)
  • Per exemple, feu clic a la icona , us apareixerà la finestra diàleg Ajuda d'aquesta eina, escolteu la informació. Si la voleu escoltar novament feu clic al botó Repetir. Per acabar, premeu el botó Accepta. Vegeu figura 2
 
 

Figura 2

 
 1. Proveu amb altres eines i zones d'aquesta pantalla.
   
 

Crear una nova presentació

 1. Cada casella (diapositiva) del Projector de diapositives pot contenir una creació artística (imatge) realitzada prèviament al Taller de pintura, o bé, importada des d'aquest, i desada amb format Kid Pix, per tant són fitxers amb extensió kpx (solament es poden visualitzar amb les aplicacions del programa Kid Pix "Taller de pintura" i "Projector de diapositives").
 2. Observeu que per defecte la casella activa és la primera (té un contorn de color vemell). Vegeu figura 3.


Figura 3
 
 1. Aneu a insertar imatges (en aquesta pràctica utilitzareu les imatges de la Màquina d'idees), per fer-ho:
  • Feu clic al botó de la primera diapositiva. Apareix la finestra diàleg Carrega el dibuix, cerqueu la carpeta Màquina d'idees | Ciència i natura | Animals i escolliu el fitxer Aranya.kpx. Ja teniu la primera imatge a la primera diapositiva.
  • Inseriu dos o tres imatges més seguint el procediment abans explicat.
 2. Una vegada inserides les imatges, podeu visualitzar la presentació de les diapositives, prenent el botó Comença . Podeu observar que cada diapositva va passant en un temps determinar (en aquest cas 7 segons) i no conté cap efecte de transició ni cap so associat. Si desitgeu aturar la presentació abans de la seva finalització, podeu prémer la tecla Esc.
 3. Podria ser que vulguéssiu canviar l'ordre de les diapositives, per tant cal desplaçar-les, per fer-ho:
  • Situeu el punter del ratolí a sobre de la diapostiva que voleu desplaçar i mantenint premut el botó esquerre del ratolí, desplaceu-la al lloc que us interessi.
 4. Per esborrar una diapositiva, desplaceu-la fins a la Paperera o bé seleccioneu-la i premeu la tecla Supr.
   
 

Personalització de la projecció de diapositives

 1. Quan està activada una diapositiva, a la part superior central us informa del nom de la imatge insertada. Feu clic a la segona diapositiva, observeu a la part central que el nom és un altre.
 2. La diapositiva a la qual es vol fer canvis ha de estar activada ( té com a contorn un rectangle de color vermell). En principi, teniu activada la primera diapositiva, si voleu activar una altra diapositiva, feu clic amb el botó esquerre a sobre. Feu clic a sobre de la icona Transicions de les diapositives , apareixeran les opcions que podeu personalitzar. Vegeu figura 4.
 
 
Figura 4
 

Efectes de transició

Canvieu, d'aquesta presentació, els efectes de transició. Per fer-ho:

 1. Feu clic al botó . Escolliu un efecte de transició visual. La llista de la part inferior mostra el so per a cada efecte visual. Podeu configurar-lo com a la figura 5. Feu clic al botó Vista preliminar per veure com queda. Per últim premeu el botó Accepta.
 
 
Figura 5
 

Configuració de l'interval

 1. Feu clic al botó , per defecte el programa assigna un interval de temps de 7 segons, ara bé, podeu canviar aquesta configuració de l’interval a cada una de les diapositives que conté la presentació. Vegeu figura 6
  • Si activeu Temps escriviu quants segons voleu que duri l’interval entre aquesta diapositiva i la següent. Aquesta opció ha d'estar activada si es vol exportar en format de pel·licula per tal de visualitzar-la amb el Quick Time.
  • Activeu Clica amb el ratolí per indicar al Projector de diapositives que esperi fins que feu clic al ratolí abans de mostrar la diapositiva següent.
  • Activeu Teclat per indicar al projector que esperi fins que premeu qualsevol tecla (excepte la tecla Esc) abans de mostrar la diapositiva següent.
  • Activeu Després de llegir el text per indicar al projector que llegeixi tot el text que conté la diapositiva i que després mostri la diapositiva següent.
 
 
Figura 6
 
 1. Per finalitzar, feu clic al botó Accepta.
 2. Per poder visualitzar el canvis que heu fet, feu clic al botó .
   
 

Desar la projecció

 1. Desplegueu el menú Fitxer i escolliu l'opció Desa o Ctrl+S, us apareixerà la finestra diàleg d'aquest procediment, per defecte, el Kid Pix desa les projeccions a la carpeta Les meves projeccions de diapositives. Aquesta carpeta està lligada al nom d'usuari. En aquest cas, cerqueu la carpeta tic\blocc. Canvieu el nom, i feu clic al botó Desa. Vegeu figura 7.
 
 

Figura 7

   
 

Impressió de la projecció de diapositives

Podeu imprimir cada una de les creacions artístiques que conté la vostra projecció per separat, o podeu imprimir diverses versions petites de les creacions artístiques en un sol full.

 1. Desplegueu el menú Fitxer i escolliu l'opció Imprimeix... Us apareixerà la finestra diàleg Imprimeix la projecció de diapositives. Vegeu figura 8.
 
 
Figura 8
 
 1. Escolliu un mode d'impressió i tot seguit premeu el botó Accepta.
 2. Per últim, tanqueu el programa.