Bloc DP
Formació TIC en centres educatius
Pràctica DP105. Treballar un ofici amb el CD-ROM "L'illa del tresor"
   
 

A partir dels CD-ROM "L'illa del tresor" proposem la següent pràctica, relacionada amb els oficis, en aquest cas els protagonistes de la novel·la d'aventures ambientada al segle XVIII. Va ser escrita a l'any 1883 per R.L. Stevenson i ha estat considerada un clàssic de la literatura anglesa.
Els CD-ROM es basen en la història del llibre i és molt convenient treballar-ho en paral·lel a la classe amb la seva lectura i la posterior aplicació a l'ordinador.
Tots els seus protagonistes tenen un ofici o altre hi ha 25 oficis (al CD-ROM n'hi ha 12 de treballats).

 

Desenvolupament de la pràctica
   
  1. Inseriu el CD-ROM "L'illa del tresor" en la unitat adequada, obriu la icona El meu ordinador i observeu el contingut del disc. Seleccioneu l'opció Endavant.exe (localitzeu la icona il·lustrativa), i seguiu-ne les instruccions dels quadres de diàleg per instal·lar-lo.
  2. Un cop instal·lada, feu clic sobre la icona que s'ha creat amb la instal·lació.
  3. A la part inferior esquerra de la pantalla hi ha les icones d'interacció amagades sota uns esglaons vermells:
El control del volum
Desar el moment del joc
Recuperar el moment del joc
Pausa
Aspectes complementaris que podeu treballar, com la biografia de l'autor, l'època de la pirateria (motius, regles, illes, pirates famosos, ..) així com coneixements històrics, socials i culturals com els oficis d'aquella època.
Sortida del programa
  1. Feu clic a la icona. A la part inferior dreta apareixerà aquesta icona , en activar-la obtindreu informació del funcionament d'aquest apartat. Tot seguit feu clic sobre Els oficis.
  2. Feu clic a l'enllaç Saps quins?
  3. Comenteu quin d'aquells que surten ja no existeixen ara, quins segueixen, quins han estat substituïts, ...
  4. Podeu treballar, un ofici que estigui relacionat amb un altre tema que us interessi per la dinàmica del curs, per exemple: Cuiner.
  5. Obriu la seva fitxa: Què és un cuiner? Compareu les Coses dels cuiners del segle XIII amb les del segle XXI. Els ingredients d'abans i els d'ara. L'art culinari fa un plat per a cada estació. Veure com actualment hi ha al mercat determinats aliments segons les estacions, com s'aprofita en els menjars, etc.