Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge de la imatge en moviment
Imprimir
Pràctica IM140. Studio 8: Fer vídeo
 

L'objectiu principal del programa Studio 8 és la creació de pel·lícules de vídeo. A més de l'edició, el programa és capaç de crear els vídeos amb els principals tipus de fitxers de vídeo digital.

   
 

Fer vídeo: Aquesta és la part final d'aquest recorregut inicial pel programa. És la part més abstracta per als qui no sigueu uns usuaris habituals del vídeo digital.
Es tracta que vosaltes mateixos o altres persones pugueu o puguin veure què heu fet en la interfície anterior.

   
  El vídeo digital actualment té unes peculiaritats que fan que allò que amb 'altres disciplines informàtiques pot ser senzillíssim aquí és una mica més difícil i, sobretot, lent.
Simplement es tracta de guardar o exportar. Amb el programa editor de textos o amb l'editor d'imatges us limiteu a anar a Guardar como i dir-li guardar, amb el nom i el format que cregueu convenient o a Exportar archivo si ja entreu amb programes del tipus Flash, Audacity, etc.
   
 

Abans de començar amb l'últim procés, que és fer el vídeo, heu de tenir clars certs conceptes sobre formats i reproductors de vídeo digital. (Us recomanem que feu, si no ho heu fet ja, una ullada a les pràctiques obligatòries del mòdul Equips, eines i llenguatge de la imatge en moviment referides a formats i reproductors de vídeo digital).

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Un cop acabat el procés d’edició d’una pel·lícula, cal processar totes les dades que la formen. Les diferents escenes amb la seva imatge i l'àudio d’origen retallats, les transicions i altres efectes, el text, la música i els efectes sonors s’han de transformar en un sol clip de vídeo i àudio, on s’unifica i s’integra tota la informació.
  Aquest procés es coneix amb el nom de visualització realista, o Hacer vídeo segons la terminologia de l’Studio 8.
Un cop acabada la visualització realista, és quan es pot passar al darrer pas: l'exportació.
  Per iniciar-se en aquesta tasca, heu de seleccionar el botó Hacer vídeo de la barra de menús principal perquè us aparegui aquesta finestra.
 
  Si us hi fixeu veureu que el programa ofereix diverses opcions d’exportació. Segons el suport de destinació cal triar-ne una o una altra. Vegeu una mica per sobre quines són.
   
 
Per exportar a una cinta DV o VHS:
  • En el primer cas, cal que tant la targeta capturadora del vostre ordinador com la càmera o el magnetoscopi disposin de sortida i entrada que permetin la connexió digital a través d’un cable IEEE 1394, i.LINK o Firewire.
  • En el segon cas, per fer una exportació amb connexió analògica, cal que la targeta capturadora tingui sortida RCA o S-Vídeo, i les entrades corresponents en el vostre magnetoscopi.
 
Si el que preferiu és exportar-la a un CD, publicar-la en un lloc web o passar-la per Internet, l’heu de guardar primer de tot en una de les unitats del vostre disc dur, en un dels següents formats digitals:
 
Aquest és un format de vídeo estandarditzat per al Windows que permet la reproducció en qualsevol ordinador PC. És el format dels fitxers digitalitzats amb l'Studio.
 
En aquesta opció trobareu dues possibilitats:
  • MPEG 1: dissenyat per poder introduir vídeo en un CD-ROM, amb una qualitat d’imatge i so raonable.
  • MPEG 2: pensat, per la seva alta resolució, per a la televisió digital i per als DVD, però requereix que a l'ordinador hi hagi instal·lat programari de descodificació de l'MPEG-2.
 
També hi ha, en aquest cas, dues alternatives:
  • Real Vídeo: perquè la pel·lícula exportada es pugui veure en el reproductor RealVideo Player.
  • Windows Streaming Media: perquè es pugui veure en el reproductor Windows Media Player.
   
Per compartir la pel·lícula a Internet amb altres persones, a través de la vostra pàgina web.
   
Si l'ordinador disposa de gravadora de CD i/o DVD, l'Studio 8 permet exportar directament les pel·lícules a un disc VCD, S-VCD i DVD.
Pot crear també les pel·lícules en formats VCD, S-VCD i DVD directament al maquinari de gravació de disc per a la reproducció en un aparell compatible.
   
 

Tingueu present que tot procés d’exportació d’una pel·lícula passa, amb l'Studio 8, per ajustar les configuracions corresponents a l’opció triada, i que quan doneu l’ordre de Crear la pel·lícula, triga una estona, ja que ha de processar i generar una visualització realista de tota la informació. El temps depèn bàsicament de tres factors:

  • De la configuració que hàgiu establert.
  • De la durada de la pel·lícula, de les transicions, dels filtres, dels títols i de l'àudio que li hàgiu afegit.
  • De les característiques del vostre equip informàtic: velocitat del processador, memòria RAM, capacitat de memòria lliure del disc dur, etc.
   
  Sigui un format o un altre, tingueu present que l'haureu de guardar al vostre disc dur abans d'exportar-lo.
   

Podeu fer diferents proves d'exportació amb els diferents projectes que heu anat fent en les pràctiques anteriors

   
 
Amunt