Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge del so
Imprimir
Pràctica S122. Tipus de micròfons. Comprovació del senyal captat per un micròfon 
   
  L'objectiu d'aquesta pràctica és descriure els principals tipus de micròfons, així com comprovar les característiques del senyal de so que capten. 

Per fer-ho, cal disposar d'almenys un micròfon de cada tipus dels que hi ha al centre.

Atenció! Els micròfons es poden classificar segons:

- Els canals d'entrada: micròfons estèreo i mono. Els micròfons estèreo tenen dos canals diferenciats d'entrada, mentre que els micròfons mono (els més habituals) en tenen només una. Els micròfons estèreo poden funcionar com a micròfons mono, però no a la inversa.

- L'angle de recepció de so: micròfons unidireccionals i omnidireccionals. Els primers només recullen nítidament els sons que es produeixen al seu davant, en un angle que varia a cada micròfon, i s'utilitzen per enregistrar sons que es generen a distàncies llargues; els segons (els més habituals) recullen tots els sons que es produeixen al voltant seu, i són els indicats per enregistrar sons a distàncies curtes. Alguns micròfons tenen les dues característiques.

 
- La connectivitat als aparells: micròfons amb fil i sense fil. Els primers (els més habituals) necessiten cablatge per transportar el senyal de so; els segons envien el so recollit en forma d'ones a un aparell receptor. Aquest aparell receptor és el que es connecta físicament a l'aparell que enregistra el so.
 

- L'ús: micròfons de peu, de pinça...

- La seva connectivitat: depenent del port de connexió que utilitzen, es pot parlar de micròfons jack, minijack, Canon... Si al vostre centre teniu micròfons amb ports de connexió diferents als ports d'entrada de micròfon dels aparells que utilitzeu habitualment per enregistrar so, és important disposar dels adaptadors escaients. Per a més informació sobre adaptadors, llegiu la pràctica S108

En tot cas, és oportú estandarditzar la connectivitat dels micròfons. L'objectiu és aconseguir que tots els micròfons es puguin connectar a l'aparell que soleu utilitzar per enregistrar so; per exemple, a l'entrada de micròfon de la targeta de so de l'ordinador. Per tant, haureu d'aconseguir que tots els micròfons del centre acabin en un terminal minijack (mono o estèreo).

Observeu de quin tipus és el terminal de cable de cadascun dels micròfons del vostre centre. Si tots són com els de la imatge superior (minijack mono o estèreo), ja teniu els micròfons estandarditzats.

  • Si teniu terminals d'altres tipus, molt probablement seran terminals jack o Canon:
  • En cas de terminals jack, podeu utilitzar adaptadors jack-minijack (estèreo o mono).

  • En cas de terminals Canon, haureu de trobar al mercat un adaptador Canon-jack o minijack, o bé encarregar a una botiga especialitzada un cable especial Canon-minijack.

En la pràctica següent connectareu un model de cadascun dels micròfons de què disposeu amb capacitat (directament o amb adaptador) de connectar-se a l'entrada de micròfon d'un ordinador mutimèdia, per comprovar-ne el funcionament.

 
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Engegueu l'ordinador. Assegureu-vos que hi ha uns altaveus connectats i actius a la sortida d'àudio de la targeta de so. Apugeu els altaveus fins a un nivell mitjà.
  2. Separeu al màxim possible el micròfon dels altaveus.
  3. Connecteu físicament el micròfon a l'entrada de micròfon de la targeta de so. Comproveu si el micròfon necessita piles per funcionar. Si el micròfon té un selector ON-OFF, poseu-lo en posició ON.
  4. Obriu el mesclador de so i assegureu-vos que el micròfon està seleccionat a l'apartat de gravació (si no està seleccionat, marqueu-lo) i que a l'apartat de reproducció no està en silenci; configureu un volum intermedi en ambdós casos:



    Si teniu dubtes en aquest apartat, podeu repassar els exercicis del mòdul bàsic S20 i S21.
  5. Acosteu-vos el micròfon uns 10 cm i parleu. El que esteu dient s'ha de sentir pels altaveus. Si no és així, augmenteu el volum dels altaveus amb el botó de volum i/o cliqueu damunt la icona de la barra d'eines de l'escriptori i apugeu el volum del mesclador.
  6. Dirigiu el micròfon cap a un dels altaveus. Quan aquest estigui a pocs centímetres (entre 10 i 50 cm, depenent de la potència del micròfon, del tipus i del nivell de volum dels altaveus), es produirà un acoblament de so. Allunyeu el micròfon de l'altaveu.
  7. Acosteu ara el micròfon lateralment a l'altaveu, "sense apuntar". Si l'acoblament es produeix aproximadament a la mateixa distància, el micròfon és omnidireccional. Si es produeix a una distància molt menor o no es produeix, és que és unidireccional.
  8. Si el micròfon té altres selectors, és possible que sigui mixt. Varieu la posició d'aquests selectors i traieu-ne conclusions.
  9. Feu proves amb diferents micròfons. Us adonareu que micròfons molt semblants donen senyals de so molt diferents, tant pel que fa a la seva qualitat com al volum del senyal. Identifiqueu els millors micròfons omnidireccionals i unidireccionals, i etiqueteu-los per quan els hàgiu de tornar a utilitzar.
   
 
Amunt