Enrera
Mòdul 5
Dibuix i recreació d'imatges amb el Fireworks MX 2004
  Exercici
   
 
 
En aquest exercici s'ha de dur a terme una composició similar a la de la imatge inferior a partir de diversos arxius d'origen.
  Es tracta que creeu la imatge d'una ciutat a partir de diversos elements significatius que li són propis: l'escultura en forma de C amb la inicial del nom del municipi, una part de la ciutat actual representada pel campanar de l'església emmarcada a l'interior de la C, un mosaic modernista d'una de les moltes cases amb detalls d'aquesta època artística, el castell de la població, l'espadanya d'una ermita romànica i un camp de roselles propi del mes de maig.
   
 
   
  Obriu l'arxiu ciutat.png, que trobareu dins la carpeta imatges d'aquest mòdul. Ja el teniu amb unes dimensions prou adients per a la realització de la composició 350 x 263 i 100 píxels de resolució, per tant no les modifiqueu. Aquesta fotografia és la base de la composició i per això cal diluir-ne molt els tons i el contrast.
 
  Feu-ho tot aplicant-hi nivells, modificant el contrast mitjançant la gamma dels tons mitjans i movent els nivells de sortida. La paleta de nivells ens permet ambdós nivells.
  Un cop fet, salveu l'arxiu com a final.png.
   
  A continuació, passeu a incorporar la imatge de la C. Obriu l'arxiu c.png des de la mateixa carpeta d'abans.
   
 
   
  Si us fixeu en la composició de la imatge final veieu que tant la lletra C com unes rajoles del terra que hi ha sota la C i que hi convergeixen pertanyen a aquesta fotografia.
  Malgrat que provinguin del mateix arxiu, els dos elements requereixen un tractament diferenciat. D'una banda la C presenta un perfil precís i definit. De l'altra el terra té unes vores imprecises.
  Seleccioneu ambdós elements. Cal que a la C hi apliqueu una fosa de 2 píxels en la selecció. Al terra apliqueu-hi una fosa de 20. Una vegada seleccionats, copieu-los i enganxeu-los per separat.
   
 
La selecció de la C es pot dur a terme amb la Varita mágica. Si aneu fent clics successius sobre la seva superfície amb Majúscules premuda, anireu sumant seleccions fins a abastar-la tota. Una altra forma també viable de dur a terme la selecció és mitjançant l'eina de Lazo poligonal. En els dos casos, si us cal restar parts de la selecció, pitgeu Alt.

 

Apliqueu al terra un nivell d'opacitat de 55 per tal que a través seu es vegi lleugerament el paisatge del fons.

 
Ara incorporeu la imatge del castell que hi ha a l'arxiu castell.png. Feu una selecció ovalada amb un grau de fosa similar al que ja heu fet servir per al terra. Com que la imatge del castell és més gran en l'arxiu d'origen que no pas el que utilitzeu per a la composició, una vegada l'hagueu incorporat al muntatge us cal reduir-ne les dimensions mitjançant la transformació d'escala a la qual ens dona accés el menú Modificar. Aquesta operació l'heu de fer també amb la majoria de les imatges que incorporeu a aquesta composició.
   
 
   
  Passeu ara a incorporar les rajoles modernistes de l'arxiu rajoles.png.
  Dueu a terme una selecció similar a la del castell però aquí feu-ho sumant dues seleccions ovalades. La capa que incorporeu a la composició també ha de tenir un cert grau de transparència.
   
 
   
  El pas següent és la incorporació de les roselles de l'arxiu roselles.png. En aquest cas, i atès que ens interessa ajustar la superfície del camp de flors a l'espai existent entre el terra que convergeix cap a la C i el marge esquerre de la composició, col·loqueu inicialment tota la imatge de l'arxiu dins la composició. Posteriorment, amb l'eina Lazo poligonal a la qual doneu un grau de fosa d'uns 25 o 30 píxels, marqueu tota la zona que vulgueu eliminar i deixeu només la part de les roselles que us interessa.
   
 
   
  Finalment, procedireu a incorporar l'ermita. Recupereu l'arxiu ermita.png.
   
 
   
  També en aquest cas i a semblança de l'anterior,utilitzeu l'eina Lazo poligonal per tal d'eliminar les àrees que no interessin. Ara, això no obstant, us cal també girar horitzontalment la imatge de l'ermita per poder-la integrar compositivament en el muntatge.
 

Atenció: quan hagueu acabat la vostra composició, no aplaneu les capes ni els nivells de capa. Deseu l'arxiu PNG tal com està. Torneu-lo a anomenar amb el vostre nom d'usuari de la XTEC seguit del sufix _m5 i envieu-lo al vostre tutor dins del termini previst.

   
 
Amunt