Anglès
Castellà
Clàssiques
Filosofia
Història
Música
Visual i plàstica
Aula d'acollida
Biologia i Geologia
Català
Educació física
Física i Química
Matemàtiques
Tecnologia
Orientació

Departament de Música
La finalitat de làrea de música és desenvolupar en l’alumnat totes aquelles capacitats que li permeti d’entendre, expressar-se i fruir amb aquesta forma de comunicació. La música és un art, i com a tal, un llenguatge. Per tant, els continguts que es treballen han de tenir en compte les característiques de tot sistema de comunicació i desenvolupar la capacitat de l’alumnat per captar els valors estètics i socials que té tota obra d’art.

**********
Des d’aquest àrea convé incitar i afavorir la capacitat de manifestar-se d’una manera raonada, crítica i participativa davant de tota obra musical i educar a travès de la música, aprofitant tots aquells aspectes que contribueixen a l’enriquiment de la sensibilitat, al desenvolupament intel.lectual i a la potenciació de la capacitat de convivència i superació persona
El coneixement de la teoria musical parteix, i a vegades se’n deriva, de procediments pràctics com ara la interpretació (instrumental i/o vocal), l’audició i la lectura, alhora que incorpora aquells coneixements musicals que els alumnes reben fora de l’escola i que representa, en força casos, la realitat musical que els és més propera.

**********
La música i els seus elements serveixen per comprendre el món que ens envolta. En aquest sentit, l’estudi d’un instrument de fàcil maneig, que requereixi una tècnica més aviat elemental, és motivat per les aportacions que aquest pot fer a la manera com es viu i s’apren la música, com per exemple l’apropament a la lectura, la interpretació de música en grup o la motricitat al servei de l’expressió.

**********

       Projectes de creació comunitària a l'aula de música

Des del curs 2010-11 l’alumnat del Margarida Xirgu que ha cursat la matèria de Música ha tingut l’oportunitat de participar d’uns projectes que organitza l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat a través de l’Escola de Música i Centre de les Arts (EMCA). Són els projectes de Creació Comunitària.

L’objectiu d’aquests projectes és“incrementar el nombre de persones que practiquen les arts, arribar a sectors de població sense tradició en expressar-se artísticament i fer servir les arts com a vehicle de cohesió social i èxit educatiu”.

Consisteixen en posar en contacte artistes de diferents àmbits amb els i les alumnes dels Centres de Secundària per fer un treball de creació conjunta que posteriormentes presenten al públic.

Al nostre institut hem tingut l’oportunitat de treballar amb una coreògrafa -Constanza Brncic- durant tres anys seguits i el resultat han estat tres obres creades a partir de la interacció entre la professional i els nois i noies:

2010-11 La Consagració de la Primavera,   Igor Stravinsky      Teatre Joventut (L’Hospitalet) 
                  *** Fragment de l’espectacle ***

2011-12 Calidoscopi,   Xavier Monsalvatge     L’Auditori i el Mercat de les Flors(Barcelona)
                  Fragment de l’espectacle
                  http://www.diversaaudiovisual.com/index.php/ca/projectes/item/106-transit-61

                        
 Foto als vestuaris de l’Auditori després de l’actuació, amb l’alcadessa Núria Marín
                   
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=378754662169326&set=a.167323059979155.47823.106368002741328&type=1&theate

2012-13 La Consagració de la Primavera,   Igor Stravinsky     Teatre Joventut (L’Hospitalet)
                 Fragment de l’espectacle
                      http://www.diversaaudiovisual.com/index.php/ca/projectes/item/207-consagracio-de-la-primavera


2013/14   Hem canviat d’àmbit artístic.
Aquesta vegada els nostres alumnes han entrat en contacte amb el món audiovisual per a crear un reportatge sobre el barri on viuen i estudien: el barri de Collblanc.
Un grup ha pensat quins espais significatius té el barri per a poder-los mostrar. Ha buscat persones que poguessin parlar de les activitats que s’hi fani amb les càmeres i la direcció de la Cristina Mora i la Núria Piera (de Fora de Quadre) han anat gravant tot allò prèviament planificat. Posteriorment ho han editat amb tot l’equipament professional que ens ha proporcionat Torre Barrina.
L’altre grup s’ha encarregat de crear la banda sonora del reportatge. Amb l’ajut del Pol Bassols i el Xavi Vicente (músics de rap del Taller de rimes) han anat aprenent a escriure lletres, rimar, i interpretar rapejant les cançons sobre una base instrumental. Passar per un estudi de gravació ha estat el regal final d’aquest projecte.

El resultat el podeu veure:

 Rodant al districte II 
Documental del barri de Collblanc de L'Hospitalet.
Projecte de creació comunitària de l'Ajuntamente de L'Hospitalet de Llobregat amb l'Institut Margarida Xirgu.
 

2016/17  Cançons (lletra i acompanyaments instrumentals) 2n ESO
     Lletra      Acompanyaments instrumentals  
 Cant per la trobada de corals
Cant_de_la_trobada_piano_i_veu Cant de la trobada. Àudio
Segadors Els_segadors_click_mim
Heal the world Heal the world_ Veu 1, veu 2 i piano Heal the world. Primera i segona veus
Jo sóc com tu Jo sóc com tu_Audio veus i piano Jo sóc com tu. Primera i segona veu
Terra dacollida Terra dacollida Per audio VEU i PIANO DEF Terra d'acollida. Primera veu
Terra d'acollida.  Segona veu