SEMINARI DE FÍSICA I QUÍMICA



    MATÈRIES COMUNES I DE MODALITAT

  • FÍSICA I QUÍMICA (CIÈNCIES DE LA NATURALESA)  1r/2n ESO
    Forces
    Forces. Pressió. Moviment i força.
    Energia, llum i so
    Què és l’energia? Calor i temperatura. Propagació de la calor. La llum. El so.
    La matèria
    Propietats de la matèria. Un model per a l’aire. Sòlid, líquid i gas. Mescles i substàncies pures. Separació de substàncies. Canvis químics. Elements i compostos. La composició de l’aire.
    Substàncies químiques i materials
    Metalls. Àcids i àlcalis. Productes químics.


  • FÍSICA I QUÍMICA (CIÈNCIES DE LA NATURALESA)  3r ESO
    Les substàncies pures
    Estats de la matèria. Teoria cineticomolecular. Canvis d’estat. Substància pura. Propietats generals. Propietats característiques. Color, olor, sabor. Duresa. Tenacitat. Magnetisme. Conductivitat. Temperatura de canvi d’estat. Densitat. Solubilitat. Elements i compostos. Fórmula química.
    Les mescles
    Mescla. Mescles homogènies i heterogènies. Dissolució. Solut i dissolvent. Dissolució diluïda, concentrada i saturada. Solubilitat. Concentració. Separació.
    L’àtom
    Àtoms: característiques. Models atòmics. Estructura de l’àtom. Taula periòdica. Enllaç químic. Radioactivitat.
    La transformació de la matèria
    Transformació de la matèria: canvis físics i canvis químics. Reacció química: reactius i productes. La llei de la conservació de la massa en les reaccions químiques. Mol, quantitat de substància, nombre d’Avogadro, nombre de partícules. Massa molar, massa atòmica i massa molecular. Igualació d’una equació química: els coeficients estequiomètrics. Interpretació d’una reacció: llei de les proporcions, reactiu limitant i reactiu en excés. Factors que influeixen en la velocitat d’una reacció química. Catalitzador d’una reacció química.
    Les reaccions químiques
    Indústria química. Energia química i calor de reacció. Reacció exotèrmica i reacció endotèrmica. Reaccions de síntesi, descomposició, desplaçament i doble desplaçament. Principals tipus de reaccions químiques: oxidació, combustió, neutralització i redox. Àcid, base, oxidant, reductor. Piles químiques i electròlisi.
    L’electricitat
    Càrrega elèctrica: positiva i negativa. Forces elèctriques. Llei de Coulomb. Electricitat. Corrent elèctric. Aïllant i conductor. Les magnituds elèctriques i les unitats relacionades: coulomb, volt, ampere, ohm, watt, joule i quilowatt hora. Llei d’Ohm. Circuit elèctric. Generador, conductor i receptor. L’energia elèctrica com a bé de consum.


  • FÍSICA I QUÍMICA (CIÈNCIES DE LA NATURALESA)  4t ESO
    Forces
    Forces i equilibri. Moviment i forces. Força gravitatòria.
    Energia
    Pressió. Treball i energia. Energia tèrmica.
    Ones
    El so. La llum.
    Estructura atòmico-molecular
    Àtoms molècules i ions. Taula periòdica i estructura atòmica. Enllaç, estructura i propietats de les substàncies.
    El canvi químic
    La reacció química. Les reaccions químiques en la vida quotidiana.
    Química orgànica
    Química dels compostos de carboni. Formulació orgànica senzilla.


  • CIÈNCIES PER AL MÓN CONTEMPORANI  1r BATXILLERAT
    Què és la ciència
    Ciència i filosofia. Epistemologia. Els mètodes de les ciències. La investigació científica. Coneixement ordinari i pseudociència.
    Ciència, tecnologia i societat
    Ciència i tecnologia. L'avenç de la ciència i les societats. Breu història de la ciència. Ciència economia i art. Ciència i religió.
    El nostre lloc a l'Univers
    L'origen de l'Univers. La formació de la Terra. L'exploració del Sistema Solar. L'origen de la vida. Les teories evolucionistes. Dels homínids a l'Homo sapiens.
    Viure més, viure millor
    La salut: factors personals, ambientals i genètics. Estils de vida saludables. Malalties del segle XXI. Medicaments genèrics i patents. Transplantaments i solidaritat. La medicina que ve.
    La revolució genètica
    Herència i informació genètica. Biotecnologia i enginyeria genètica. El projecte Genoma Humà. Reproducció assistida. Clonació. Bioètica.
    Cap a una gestió sostenible del planeta
    Sobreexplotació dels recursos naturals. Contaminació i canvi climàtic. El problema de l'energia i els residus. Activitats humanes i riscos naturals. Principis per a una gestió sostenible del planeta.
    Noves necessitats, nous materials
    Els materials i la humanitat. Materials: tipus i usos. Nous materials, noves tecnologies i medi ambient. Noves necessitats.
    Tecnologia de la informació i el coneixement
    Les tecnologies de la informació iel desenvolupament. Les telecomunicacions. L'ordinador. Els llenguatges de programació. Un món de xarxes.
    El veïnatge global
    Les xarxes en un món global. Internet. Xarxes socials virtuals. La nova economia d'Internet. L'impacte d'Internet en altres àmbits.


  • FÍSICA   1r BATXILLERAT
    Les imatges
    Òptica geomètrica, miralls i lents. Fenòmens de propagació.. L’ull humà com a sistema òptic, defectes visuals i correcció. Espectre electromagnètic. Polarització de la llum. Difracció i principi de Huygens.
    El moviment
    Posició, desplaçament, velocitat i acceleració (en una i dues dimensions) Moviments rectilinis amb velocitat o amb acceleració constant.i moviments circulars uniformes Tir parabòlic Interpretació de les representacions gràfiques.
    L’univers mecànic
    La força com a interacció. Suma i descomposició de forces. Lleis de Newton i aplicació als moviments. Relació entre l’impuls i la quantitat de moviment.
    L’energia
    Treball i calor. Caracterització de les diferents formes d’energia mecànica. Transformació i transferència d’energia, Potència i rendiment. Conservació i degradació de l’energia.
    El corrent elèctric
    Llei d’Ohm. Efecte Joule. Generadors, f.e.m. i resistència interna. Balanç energètic de circuits. Resistències en sèrie i en paral·lel. Sensors, fotoresistències i fotodíodes.


  • FÍSICA   2n BATXILLERAT
    Les ones i el so
    Estudi de la posició, velocitat, acceleració d’un moviment harmònic simple (MHS) Ones sonores. Tipus d’ones i caracterització de les seves magnituds. Principi de Huygens i interferències. Caracterització del so: Intensitat, to i timbre. Ones estacionàries i harmònics. Escala d’audició humana.
    Els planetes i satèl·lits
    Descripció del moviment planetari. Gravitació universal. Intensitat del camp gravitatori. Energia potencial gravitatòria.
    La nova visió de l’univers
    Interpretació de l’univers en expansió. Física nuclear. Partícules elementals i les quatre interaccions fonamentals. Efecte fotoelèctric. Hipòtesis de Planck i de De Broglie i principi d’indeterminació. Models de la llum. La relativitat especial.
    Les màquines electromagnètiques
    Descripció de generadors, transformadors i motors. Intensitat de camp magnètic. Forces magnètiques: llei de Lorentz. Llei d’inducció de Faraday i llei de Lenz. Càlcul de la força electromotriu induïda alterna
    El camp elèctric
    Tub de raig catòdics. Intensitat de camp elèctric. Potencial elèctric. Força i gradient d’energia. Camps elèctrics no uniformes. Llei de Coulomb. Síntesi electromagnètica de Maxwell. Caracterització de les ones electromagnètiques.


  • QUÍMICA   1r BATXILLERAT
    Els orígens del model atomicomolecular de la matèria
    Nivells de la química: macroscòpic, microscòpic i representacional. Teoria atòmicomolecular de la matèria. Nomenclatura i formulació. Massa atòmica relativa, massa molecular relativa i massa fórmula relativa. Càlculs amb magnituds molars: determinació de fórmules empíriques. Establiment de la taula periòdica de Mendeleiev.
    Els gasos, líquids i solucions
    Lleis, models i teories. Lleis dels gasos- Model cineticomolecular. Solucions i composició. Pressió parcial i pressió de vapor. Propietats col·ligatives.
    Un model per als àtoms
    Models atòmics. Model atòmic de Bohr. Subnivells d’energia en els àtoms.
    Enllaç entre àtoms i molècules i estructura dels materials
    L'enllaç covalent a través del model de Lewis. Polarilat i geometria de molècules. Forces intermoleculars i l'enllaç d'hidrogen. Relació entre estructura i propietats
    El món de la química orgànica
    Formulació i nomenclatura bàsica. Combustibles, contaminació i alternatives. Síntesi d’alguns compostos orgànics.
    Les reaccions químiques
    Càlculs estequiomètrics. Àcids i bases: pH Reaccions de precipitació. Reaccions redox i estat d’oxidació. Obtenció de substàncies a partir dels minerals. Polímers i les seves propietats.


  • QUÍMICA   2n BATXILLERAT

    La radiació, els àtoms i les molècules
    Interacció de les radiacions electromagnètiques amb algunes molècules. Orbitals i propietats periòdiques. Espectroscòpia IR, ressonància magnètica nuclear i espectroscòpia de masses. Relació entre la temperatura i l’energia cinètica mitjana.
    Els canvis d’energia en les reaccions químiques
    Aspecte energètic de les reaccions químiques. Energia interna, entalpia i relació. Llei de Hess. Entalpia d’enllaç. Entalpia reticular.
    L’equilibri de fases i equilibri químic
    Diagrama de fases. Expressió de les constants Kc i Kp i relació. Quocient de reacció Qc o Qp. Factors que influeixen en l’equilibri.
    Els equilibris químics iònics
    Teoria àcid-base de Brönsted-Lowry. Valoració àcid base, Solucions reguladores del pH. Producte de solubilitat: Kps. Redissolució d’un precipitat mitjançant reaccions àcid-base i de formació de complexos.
    L’espontaneïtat i velocitat de les reaccions químiques
    Espontaneïtat i entropia. Entalpia lliure. Velocitat de reacció. Catàlisi.
    Les piles i cel·les electrolítiques
    Força electromotriu (FEM) d’una pila i espontaneïtat d’una reacció redox. Corrosió dels metalls. Electròlisi.



    SISTEMA D'AVALUACIÓ

    Criteris:
    CRITERI GENERAL
    L'avaluació es farà valorant l'assoliment dels objectius plantejats en cada matèria.
    AVALUACIÓ CONTÍNUA
    L’avaluació de les Ciències de la Naturalesa, les Ciències per al Món Contemporani, la Física, la Química, i totes les matèries dependents del seminari de Física i Química, tindrà en compte bàsicament les notes dels exàmens, que es modificarà amb les notes de classe, de pràctiques i de treballs.
    Cada avaluació constarà de dos o tres exàmens, i la matèria sempre serà acumulativa, no sols dins l’avaluació sinó durant tot el curs. Tanmateix, no es preguntaran temes de de-tall o molt teòrics corresponents a avaluacions anteriors.
    La nota de la matèria en qualsevol avaluació s’obtindrà fent la mitjana aritmètica de tots els exàmens des del començament del curs, calculada tal com s'indica després *, o bé la nota del darrer examen si fos millor. Aquesta nota es modificarà amb les notes de clas-se, de pràctiques i de treballs. El resultat s’arrodonirà per truncament, és a dir prenent la part entera **.
    RECUPERACIÓ
    Donat el sistema d'avaluació, s'ha de considerar que qualsevol examen és un examen de recuperació.
    Per als alumnes que suspenguin la matèria seguint el procediment d'avaluació indicat, hi ha l'examen de suficiència que inclou tota la matèria del curs i que permet obtenir, no-més, la qualificació de 5.
    MILLORA
    El procediment d’avaluació emprat ja proporciona un sistema de millora, perquè la nota final és la de l’últim examen si és millor que la mitjana. Altrament, aquesta nota encara es pot millorar més amb les notes de classe, de pràctiques i de treballs.
    Tanmateix, a totes les matèries, existeix l’examen final de millora al qual es poden pre-sentar els alumnes que hagin aprovat l’avaluació contínua. Si la nota d’aquest és superi-or a la de l’avaluació contínua, la substituirà com a nota final de curs.
    L’examen de millora inclourà tota la matèria del curs sense menystenir-ne cap part. A més a la nota d’aquest examen no se li sumaran les notes de classe, de pràctiques o de treballs.

    * En qualsevol cas, i a efectes del càlcul de la mitjana, es considerarà que les notes no poden excedir en més de dos punts la darrera qualificació.
    ** Excepcionalment es pot arrodonir a l’alça en casos de molt bona actitud.


    PROGRAMACIONS I CRITERIS DETALLATS

    Les programacions detallades, els criteris d'avaluació i els sistemes de recuperació de les diverses matèries depenents del Seminari es poden consultar al document informatiu adjunt.


    PROFESSORS

  • María-Pia Almuzara Rivera (Tutora B1E)
  • Ernest Fabregat i Soler (Cap de Departament / Pàgina web / Estació mrteorològica)
  • Marcel Jorba Jorba (Projecte de recerca)
  • Lídia Marín Juliàn
  • Jose Serrano Navarro (Tutor E3A)



    ENLLAÇOS RELACIONATS


    EXEMPLES D'EXÀMENS I EXERCICIS AMB SOLUCIONS DETALLADES



Tornar a Seminaris

Tornar a Inici