Gener. ESO & CFGM CAFEM

 

L’alumnat de 1r d’ESO continua amb el Projecte Innovador d’Educació Física per promoure la pràctica de les habilitats motrius bàsiques i l’activitat física per millorar la qualitat de vida i la salut. Un vegada finalitzat el primer trimestre, dedicat a la natació; iniciem aquest segon trimestre dedicat a l'hípica amb els cavalls.

 

Com a activitat inicial motivadora, el passat 14 de desembre,  durant l’esbarjo, els grups de 1r d'ESO es van trobar al pati alguns cavalls de l’hípica Educació Eqüestre. Els animals varen estar acompanyats de l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà CAFEM. Aquest Cicle Formatiu també participa en el projecte a través del mòdul propi d'aquests estudis dedicat a la conducció de grups a cavall i atencions equines bàsiques.

 

Aquesta primera experiència amb els cavalls va ser valorada molt positivament i amb molta il·lusió tant pels alumnes com per l'equip docent.

 

 

Innovació & Hípica a l'Agustí Serra.

Gener. ESO.

 

Els estudiants de 2n curs de la ESO han treballat, a la matèria de Visual i Plàstica, la capacitat evocadora de les imatges a partir del Guernica (1937) d'en Pablo Picasso.

 

El projecte «Refugiats, les víctimes de la guerra del segle XXI en el nostre Mediterrani» ha estat coordinat per la professora Estel Albuixech. Per facilitar l’anàlisi i la interpretació de l’obra per part dels alumnes, s’ha buscat la contextualització establint paral·lelismes contemporanis amb els refugiats i refugiades que es veuen obligats a abandonar la seva terra com a conseqüència dels conflictes bèl·lics.

 

Les autores i els autors del mural han treballat de manera conjunta i col·laborativa unint 70 làmines amb les imatges del quadre ampliades a escala i pintades amb ceres.

 

L’obra dels nostres artistes ha rebut nombroses felicitacions i pot contemplar-se a l’accés al segon pis de l’Institut.

 

Art & actualitat a l'Agustí Serra.

Desembre. ESO.

 

Jornada solidària SJD Pediatric Cancer Center Barcelona

 

El passat 20 de desembre a l’Agustí Serra es va organitzar una jornada solidària per implicar l’alumnat en el projecte de l’Hospital de Sant Joan de Déu: recaptar fons per la construcció del SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, el centre oncològic infantil més gran d’Europa.

 

Al llarg del matí s’han dut a terme diferents activitats, com un torneig de futbol i un de ping pong, un Escape Room, un taller de henna, i també la venda d’esmorzars i de polseres. Per participar, només calia una voluntària i petita aportació econòmica.

 

Una de les activitats que més expectació ha generat ha estat el concurs Got Talent, on molts alumnes han mostrat les seves habilitats.

 

Si voleu ampliar la informació sobre aquest hospital especialitzat en la lliuta contra el càncer, podeu consultar el seu web https://www.sjdhospitalbarcelona.org/ca/sjd-pediatric-cancer-center

 

 

Solidaritat a l'Agustí Serra.

Desembre. ESO.

 

Els alumnes de 4rt d´ESO han treballat la multiplicació de la imatge a la màteria de Visual i Plàstica.

 

Els estudiants han experimentat amb la tècnica de l'estampació amb planxes tallades en relleu (es reprodueix la imatge que queda en relleu en la matriu) utilitzant el linolèum i amb tinta negra.

 

 

Innovació, Art & Estampació a l'Agustí Serra.

Desembre. ESO.

 

El passat 5 de desembre l’alumnat de 1r i 3r d’ESO ha realitzat una sortida a l’ermita de La Salut, i els grups de 2n i 4t han caminat fins a la de Togores. Durant el trajecte, han anat acompanyats dels respectius tutors i tutores i part de l'equip docent.

 

En arribar han gaudit d'un merescut esmorzar i posteriorment han dut a terme una divertida gimcana que de manera prèvia havien preparat els alumnes dels cursos superiors.

 

Els objectius de la sortida han estat millorar la cohesió social de l'alumnat que forma part del centre i també practicar senderisme.

 

Cohesió social & senderisme a l'Agustí Serra.

Novembre. ESO.

 

Dilluns 12 de novembre l’alumnat de 1r d’ESO va participar en un Escape Room impulsat per la Comissió de Medi Ambient de l’Institut amb la finalitat de promoure la recollida selectiva i la prevenció de residus en el centre escolar.

 

Forma part del projecte «L’INS Agustí Serra i Fontanet: un centre sostenible i preocupat pel medi ambient?» que s’ha posat en marxa durant aquest primer trimestre.

 

El joc d’escapament ha plantejat als alumnes que viuen en un món amb un futur incert: el consumisme i el materialisme són les causes de l’esgotament dels recursos naturals, la gana i la desnutrició de la societat de la qual formen part. Només prenent consciència de la necessitat de practicar el reciclatge en la seva vida quotidiana i resolent una sèrie d’enigmes en equip han pogut sortir del gimnàs, convertit en sala de joc.

 

L’activitat pertany al Programa Ciutat i Escola de l’Ajuntament de Sabadell i l’organitza el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. A partir de la gamificació, s’ha aconseguit que l’alumnat valori la importància de la correcta separació dels residus i el benefici que s’obté de reciclar-los. També ha fomentat el treball en grup i la participació activa.

 

Sostenibilitat & innovació a l'Agustí Serra.

Novembre. Centre.

 

Durant aquest trimestre, la Comissió de Medi Ambient de l’Institut, amb representació de tots els estaments del centre, ha posat en marxa el projecte «L’INS Agustí Serra i Fontanet: un centre sostenible i preocupat pel medi ambient?», en què hi participa tota la comunitat educativa.

 

L’objectiu principal a partir d’aquest curs és gestionar els residus generats al centre (paper, envasos i matèria orgànica). De la difusió del projecte s’encarrega el personal docent de l’àmbit cientificotecnològic i tutors/es.

 

Per tal de sensibilitzar l’alumnat sobre la importància del reciclatge en el centre, durant tot el curs es promourà la seva participació en activitats organitzades pel Programa Ciutat i Escola:

- Escape Room residus.

- Missió residus: Visita al Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental.

- Eco-educa: Visita escolar al punt blau Can Llong.

- Pràctica de producció de biogàs a partir de residus orgànics.

 

Sostenibilitat & innovació a l'Agustí Serra.

Novembre. Cicles Formatius. Electricitat i Electrònica

 

L'estudiant Gerard Mora Rodríguez del CFGM de Instal·lacions elèctriques i automàtiques ha guanyat el primer premi, en categoria de Grau Mitjà, de la 44a edició del Premi David que es celebra a la nostra ciutat.

 

L'acte de lliurament dels guardons va celebrar-se el vespre del 28 de novembre a l'Auditori de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859 i va comptar amb la presència de l'alcalde de la ciutat i de la presidenta del Centre Metal·lúrgic.

 

Electricitat i Electrònica & excel·lència a l'Agustí Serra.

Novembre-Desembre. ESO

 

Durant tot aquest trimestre l’alumnat de 4t d’ESO ha participat en el projecte «Fem pinya amb el joves» del programa Ciutat i Escola de l’Ajuntament de Sabadell, organitzat pels Castellers de Sabadell

 

En el taller han treballat valors com l’esforç, la cooperació i el respecte a través de la feina dels castellers. Han vist què es fa en una colla castellera i han pogut experimentar creant la seva pròpia.

 

La colla castellera de 4t d’ESO i els Castellers de Sabadell volen convidar tota la comunitat educativa de l’Institut Agustí Serra a la I Mostra castellera de secundària dels Castellers de Sabadell que tindrà lloc el proper dissabte 1 de desembre del 2018 a la Plaça de la Creu Alta, de 10 a 14 hores. 

 

Per participar-hi a la cita, que acollirà entre 400 i 600 alumnes de tretze instituts públics de la ciutat, els alumnes també han dissenyat un logotip representatiu del centre escolar. Per a més informació, cliqueu sobre el cartell de la mostra per tal de veure com es desenvoluparà.

 

cartell

ESO, castellers & ciutat a l'Agustí Serra.

Novembre. Cicles Formatius. Arts Gràfiques.

 

L'estudiant de 2n curs del CFGM de Preimpressió Digital, Dan Garcia Baldán, ha aconseguit el tercer premi en la categoria de pictogrames en el Concurs de prevenció de riscos laborals (2018) convocat pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya.

 

Podeu consultar més detalls en el web corresponent de Treball.

 

Innovació & Cicles Formatius a l'Agustí Serra.

Novembre. ESO

 

Dimarts, 27 de novembre, l’alumnat de 1r d'ESO ha visitat l'observatori de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell.

 

Després d'una explicació teòrica sobre el Sistema Solar, els estudiants han visualitzat un interessant vídeo. Tot seguit hem gaudit d'un col·loqui en què els i les estudiants han pogut satisfer la seva curiositat sobre l'Univers.

 

A continuació, hem visitat l'observatori astronòmic per tal de conèixer com funcionen els aparells d’astronomia. Per últim, han observat el Sol amb un filtre solar i dos telescopis diferents.

 

Aquesta activitat, inclosa al programa “Ciutat i Escola” de l’Ajuntament de Sabadell, ha estat organitzada pel Departament de l’Àmbit social.

 

Ciència, ciutat & ESO a l'Agustí Serra.

Novembre. Centre

 

Com cada any, amb l’objectiu de fomentar la solidaritat entre la comunitat educativa, l’Institut Agustí Serra ha dut a terme una donació de llibres a l’Associació Llibre Solidari.

 

L’entitat s’encarrega d’obtenir recursos humans, materials i econòmics i destinar-los a projectes socials que ajuden persones i famílies necessitades. Per a més informació, podeu consultar el web www.llibresolidari.org.

 

La persona encarregada de portar-hi els llibres ha estat la Núria Esteban, coordinadora de 1r cicle de l’ESO.

 

Innovació & Cicles Formatius a l'Agustí Serra.

Novembre. Cicles Formatius

 

El passat 7 de novembre va tenir lloc a la Cambra de Comerç de Sabadell la  conferència d'Iñaki Mujika "La FP Basca, model d'excel·lència europeu". 


Iñaki Mujika és el Director Executiu de TKNIKA, un centre per a la innovació de la Formació Professional i per a la preparació del professorat, referent a Europa. Desenvolupen projectes d’innovació relacionats amb els àmbits tecnològics, formatius i de gestió.

 

A l'acte hi assistiren membres del teixit empresarial de l'àrea de Sabadell, representants del Departament d'Ensenyament, directors i professors d'instituts de l'àrea de Sabadell, delegats sindicals, entre d'altres.

 

Per part del nostre institut hi assistiren en Josep Antoni Martínez, cap de Departament d’Electricitat i Electrònica, i la Roser Pujol, cap d’estudis de Formació Professional.

 

El model de FP que porten a terme al País Basc està lligat directament al món de l'empresa. Treballen en xarxa i  per projectes. El govern Basc els dota anualment d'un pressupost i ells facturen a les empreses aproximadament la mateixa quantitat que reben del govern.

 

A TKNIKA, doncs, treballen directament amb unes 650 empreses. El 95% de les empreses del País Basc són petites empreses. Des de TKNIKA en fan el seguiment i els hi facturen els serveis que els hi realitzen (disseny d'un nou producte, prototips, plànols, llançament del producte...).

 

El professorat del centre imparteix els cicles  desenvolupant mètodes d’aprenentatge col·laboratiu recolzat en xarxa (projectes). No interessa tant l’avaluació dels alumnes com l’evolució perquè els alumnes no  reben només coneixements tècnics sinó que a més treballen en equip amb els professors del centre.

 

El sistema de xarxa de professors s’estén per tots els centres del País Basc. És a dir, fan transferència del coneixement i a més permeten que els professors (tant de centres públics com de concertats) que volen col·laborar amb TKNIKA disposin de reducció horària per poder col·laborar-hi.

 

Us convidem a fer-hi una ullada al vídeo que es troba a youtube sobre TKNIKA
https://sites.google.com/site/luisnavarrocraverotnika/home/abp/tnika

 

El model de Formació Professional al País Basc i en concret el que porten a terme a TKNIKA és una aposta clara per la FP. Al País Basc hi creuen i per això els doten de recursos econòmics, humans i tecnològics. No cal, doncs, anar al Nord d’Europa per trobar-hi innovació. Ho tenim ben a prop!

 

Innovació & Cicles Formatius a l'Agustí Serra.

Novembre. ESO

 

Els alumnes de l´assignatura optativa de 4rt d'ESO han treballat el Pop Art. Aquest estil artístic es caracteritza per la utilització dels objectes i les imatges de la cultura de masses com a protagonistes de l´obra d´art.


La imatge del representant emblemàtic d´aquest moviment, l'Andy Warhol i una segona imatge icònica de l'actualitat han estat els projectes desenvolupats.

 

Les obres han estat executades mitjançant tècnica seca i utilitzant colors complementaris.

 

 

Visual i Plàstica & Pop Art a l'Agustí Serra.

Novembre. Cicles Formatius. Arts Gràfiques

 

Els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Preimpressió Digital (torn de matí i torn de tarda) visiten les instal·lacions del centre tecnològic de Hewlett Packard (HP) a Sant Cugat del Vallés.

 

La visita guiada i comentada pel showroom d'HP ha permés als estudiants conèixer de primera mà les innovacions en impressió digital de la tecnologia d'impressió en làtex així com els dispositius de la sèrie HP Indigo. Igualment els estudiants han visitat la galeria d'impressió 3D on han conegut les impressores 3D així com l'àmplia versatilitat de resultats que ja permet aquesta tecnologia.

 

 

Preimpressió digital & Tecnologia digital i 3D a l'Agustí Serra.

Novembre. ESO

 

Divendres, 7 de novembre, al grup de 2n d'ESO C, tot parlant dels bizantins, hem descobert els orígens de l'alfabet ciríl·lic. Però la lliçó més important a aprendre ha estat que la diversitat a l'aula és una font d'aprenentatge impressionant.

 

Competència 3 de la dimensió històrica de les Ciències socials.

Interpretar que el present és producte del passat, per comprendre que el futur és fruit de les decisions i accions actuals.

 

Llengua & educació a l'Agustí Serra.

Octubre - Novembre. Batxillerat

 

Dimarts, 13 de novembre, ens visitarà el periodista i divulgador científic Emilio Varela.

 

Els estudiants de Batxillerat podran gaudir de la conferència on es presentarà un documental i s'organitzarà un col·loqui al voltant de la capacitat de les societats de predir i evitar desastres.

 

La sessió que arrancarà a les 10.30 h i durarà un parell d'hores es titula "Atlantis. La ciència del mite".

 

Podeu consultar l'activitat desplegada en altres instituts:

 

xerrada 01 xerrada 02

 

Ciència & Coneixement a l'Agustí Serra.

Octubre. ESO

 

Iniciem aquest curs escolar 2018-19 un projecte innovador per a l’alumnat de 1r d’ESO que té com a objectiu fonamental practicar l’activitat física com a eina de millora de la salut i la qualitat de vida.

 

La proposta educativa planteja conèixer i valorar els beneficis que aporta un estil de vida saludable, així com treballar les habilitats motrius bàsiques.

 

El primer trimestre es dedica a la pràctica de la natació; el segon, a l'hípica (cavalls); i el tercer, al senderisme. Durant el curs s’han programat altres activitats que es poden consultar al següent calendari.

 

Calendari Educació física

 

Innovació & activitat física i esport a l'Agustí Serra.

Octubre. ESO

 

Divendres, 19 d'octubre, els alumnes de 2n curs de l'ESO vam visitar el mercat comarcal de Mercavallès. El centre comercialitza productes molt variats (tant frescos com elaborats) a comerços petits, empreses d'hosteleria i de restauració, i botigues especialitzades en alimentació. Posteriorment, els alumnes vam assistir a una xerrada sobre els aliments i l’alimentació sana i saludable.

 

L’activitat, organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental i Mercavallès dins el «Programa Ciutat i escola» de l’Ajuntament de Sabadell, té per finalitat aproximar els centres escolars a la realitat i el coneixement de la ciutat. 

 

 

Objectius d’aprenentatge treballats
- Conèixer els moviments d'entrada i de sortida dels aliments que hi ha en el mercat majorista fins arribar al destinatari final.
- Presentar la gran quantitat de productes frescos de consum saludable, i explicar la seva varietat, temporalitat i origen.

- Mostrar l'ambient mercantil que envolta el procés de venda i el dia a dia de Mercavallès.

 

Competències de l’àmbit científicotecnològic treballades
- Analitzar sistemes tecnològics d’abast industrial, avaluar-ne els avantatges personals i socials, així com l’impacte en la salubritat i el medi ambient. (Dimensió objectes i sistemes tecnològics de la vida quotidiana).

- Adoptar hàbits d’alimentació variada i equilibrada que promoguin la salut i evitin conductes de risc, trastorns alimentaris i malalties associades. (Dimensió salut).

 

Ciència & coneixement de l'entorn a l'Agustí Serra.

Octubre.

 

Dijous, 11 d'octubre, l'alcalde de la ciutat acompanyat del regidor d'educació van visitar el nostre institut. El director, membres de l'equip directiu i professors van mostrar-los algunes de les instal·lacions del centre alhora que els van informar de les propostes, projectes i preocupacions del nostre centre.

Setembre. Centre

La nostra oferta educativa

Vine a estudiar amb nosaltres

 

ESO

 

BATXILLERAT

· Ciències i tecnologia.

· Humanitats i ciències socials.

 

Cicles Formatius de Grau Mitjà (FP)

· Activitats comercials.

· Comerç Dual.

· Gestió administrativa.

· Instal·lacions elèctriques i automàtiques.

· Preimpressió digital.

 

Cicles Formatius de Grau Superior (FP)

· Administració i finances Dual.

· Automatització i robòtica industrial.

· Disseny i edició de publicacions impreses i multimèdia.

· Gestió de vendes i espais comercials.

· Animació d'activitats físiques i esportives

 

Ensenyament Esportiu de Règim Especial

· Tècnic esportiu grau mitjà en Salvament i Socorrisme.

 

Curs d'Accès al Grau Superior (CAS)

 

Programes de Formació i Inserció (PFI). Programa Inicialitzador Professional (PIP)