façana

 

Treballs de recerca de 2n de batxillerat.

Curs 2002-03

 

Selene

Caterina Bertrand i Anna Montells

L'objectiu d'aquest treball és arribar a conèixer el millor possible aspectes de la Lluna.
Per això volem esbrinar tan el concepte de la Lluna, com els efectes i conseqüències que provoca a la Terra i a la societat.
Començarem fent un petit estudi dels aspectes generals de la lluna com són: l'origen, l'estructura, els moviments, els eclipsis i l'arribada a la lluna, i després seguirem concretant en altres punts.
Sempre s'ha parlat de l'efecte que produeix la lluna sobre les persones, animals, plantes, el mar, etc. Realment és un tema molt desconegut del que ens agradaria trobar respostes.
El que volem aconseguir amb aquest treball és conèixer la lluna des d'un altre punt de vista per veure com afecta a la nostra vida quotidiana sense donar-nos conte i que ha significat en la història de la humanitat.
Per tan en aquest treball hi trobareu informació científica, curiosa i també important en la societat sobre la Lluna

Buscando vida en otros mundos

Eva Alonso Ortiz

El trabajo trata sobre los procedimientos utilizados para buscar vida en otros planetas.
· Previamente se hace un estudio sobre cómo surgió la vida en la Tierra y que características tiene.
· Se explican los experimentos realizados por las naves enviadas a Marte y otros planetas.
· Se calculan las probabilidades de existencia planetas similares a la Tierra y con vida inteligente.
· Se explica el funcionamiento del programa SETI. (Search for Extraterrestrial Intelligence)

Sobre la violència

Anna Albiac, Marta Alarcon, Joana Amill, Ainhoa Pawlowski.

El treball està estructurat en tres parts:
Una primera part- Fonamentació teòrica- ofereix una revisió de la bibliografia sobre la violència, tant en els seus aspectes més genèrics com en els referits a l'àmbit estrite dels centres escolars. Analitza els factors implicats i es traça un perfil dels agressors i de les seves víctimes.
La segona part -Treball experimental- exposa els resultats d'un treball de camp portat a terme per les autores en els IES més representatius de Sant Cugat. Es presenten els resultats numèrics i les conseqüències que se'n deriven.
Finalment la tercera part, es presenta un model de prevenció de la violència en els centres educatius, elaborada a partir d'experiències reals. Portades a terme en altres ciutats del Vallès Occidental.
El treball es presenta com un primer apropament a la problemàtica de la violència en els centres escolars i deixa obertes línies de recerca i aprofundiment per a propers estudis.

Desenvolupament d'un sistema de dispensa de peces per selecció de colors

Guillle Gonzalez, Jordi Sanahuja, Marcel Macarulla.

L'objectiu del projecte es reproduir a miniescala una part d'un procés industrial automatitzat. Concretament, el projecte consisteix en el desenvolupament d'un sistema electropneumàtic que serveixi peces a unes capses de diferents colors, els quals representen contenidors de diferents articles. S'han utilitzat diversos tipus de sensors i actuadors per automatitzar a màxim el procés. També s'inclou una part de disseny i construcció de cintes de transport.

Esquizofrènia

Anna Arroyo, Debora Ceballos, Sara Redondo, Joana Perez, Xavi Asensio

Amb aquest treball ens hem proposat d'estudiar l'esquizofrènia des de dos punts de vista, d'una banda l'aspecte psicològic de la malaltia, i d'altra banda, la seva sociologia. Es tracta, bàsicament d'una recerca bibliogràfica, adreçada a conèixer en què consisteix aquest trastorn, els seus símptomes, causes, pronòstic i tractament. També s'hi estudia la imatge social que es té d'ella, el paper de la família en el seu desenvolupament i curació i l'elevat cost econòmic i social que suposa. L'hem complementada amb un seguit d'altres activitats pràctiques paral·leles: diverses entrevistes, pel·lícules, una enquesta sobre una mostra de la població per esbrinar fins a quin punt estan esteses certes idees errònies sobre l'esquizofrènia i un experiment (frustrat) per determinar si existeixen actituds de prejudici o pràctiques discriminatòries amb relació als malalts.
Hem "descobert" que el concepte dels "trastorns mentals" és molt ambigu i que, d'entre ells, l'esquizofrènia ho és encara més. Que té una incidència molt més alta en la població que no ens pensàvem i que, des dels inicis de la Història, és una malaltia maleïda i rebutjada, una malaltia que s'amaga. Per aquesta causa, hi ha una gran ignorància sobre què i com és, cosa que hem pogut "provar".

Plantes medicinals

Laia Cayuelas, Julia Solé, Sandra Sanmiguel

S'ha fet un estudi de l'utilització de les plantes medicinals dins de les medicines tradicionals al llarg de la història, de les diferents formes d'aplicació de la fitoteràpia i de les principals plantes medicinals que podem trobar a la nostra regió. S'acompanya d'un herbari de 48 plantes medicinals recollides a la zona.

Anomalies cromosòmiques

Margarida Gomez, Anabel Estevez, Anna Padrosa.

Estudi de l'origen, de les característiques i de les tècniques de detecció precoç de les principals anomalies cromosòmiques que afecten a l'espècie humana, amb especial atenció a la síndrome de Down.

Drogues: informar-se per entendre-les

Ferran Massip

En aquest treball s'exposen les principals drogues actualment més freqüents, la seva historia, característiques, efectes, riscos i altres. És un estudi sistemàtic i objectiu sobre la realitat de les drogues i l'entorn que les envolta.

Robòtica

Eloy Martinez, Ferran Casals

Nuestro trabajo es una pequeña introducción al mundo de la robótica y a todo lo que la rodea tanto en el ámbito de la industria como en el doméstico demostrando así que la robótica puede estar aplicada para las tareas mas complejas pero también para las mas cotidianas.

L'estres, un desequilibri de forces

Laura Torà, Mireia Rovira, Mireia Cuesta.

S'ha fet un extensiu estudi sobre l'estrès i les seves causes, símptomes i tractaments. A més del treball de recerca bibliogràfica, s'ha elaborat un estudi pràctic sobre la incidència d'aquest trastorn a la segona etapa de la ESO i el Batxillerat, així com a una mostra de professors. Aquest estudi es va fer en dues parts: un moment d'estrès normal i un altre d'extrem (període d'exàmens) mitjançant dues enquestes: una primera per a mesurar el grau d'incidència del trastorn, i una segona per tal de definir el tipus de personalitat A o B. Totes aquestes variables han estat analitzades per edats, sexes i períodes, i entre els dos tipus de personalitat, explorant mitjançant estadística univariant si existeixen diferències entre ells.

 

L'essència del perfum

Lucia Robles, Anna Caballé, Joan Simó

L'objectiu d'aquest treball és estudiar el procés de la creació d'un perfum.
Hem fet una introducció sobre la història d'un perfum en general, les essències, la seva composició i la comercialització.

Al·lucinògens

Lorena Cascalló, Alba Muñoz, Marta Allende, Victor Díez.

Aquest treball està dividit en quatre parts:
En primer lloc, ens trobem una classificació general del conjunt de totes les drogues.
En segon lloc hem realitzat l'estudi dels tres al·lucinògens que més es consumeixen: l'èxtasi, els bolets i el LSD.
En tercer lloc també hem realitzat una investigació sobre la legislació i algunes de les campanyes de prevenció i informació més importants
Per finalitzar el treball, hem realitzat una enquesta entre tots els alumnes de primer i segon de batxillerat de l'IES Arnau Cadell amb l'objectiu de conèixer les nocions que tenien els nois i noies sobre aquestes drogues i el seu consum.

La cultura de la pau

Lara Codó, Claudia Permanyer, Mª Carmen Sierra i Mª Carmen León.

La Cultura de la pau és un procés a llarg termini que consisteix en la resolució dels conflictes sense fer ús de la violència.
En el nostre treball ens hem basat en que l'educació és el valor determinant per arribar a una Cultura de la Pau, ja que és en l'educació on es troben uns valors mínims que permeten la formació de les persones.

Criptografia

Oscar i Edgar Baró

En aquest treball parlem de les tècniques històriques de xifrar missatges així com dels mètodes criptogràfics actuals basats sobretot en avenços matemàtics i informàtics.

La capa de ozono

Marcos Hernandez, Yuri Jimenez

En este trabajo se expone la composición de la atmósfera; habla principalmente de la destrucción de la capa de ozono y de los gases que provocan esta destrucción, también nos informa de la actualidad del agujero, y de lo que, entre todos podemos hacer para evitar que perdamos esta importante protección para la existencia de la vida en nuestro planeta.

Certámenes atléticos en la antigua Grècia.

Jaime Gracia, Richard Frid y Victor Garcia Mongay.

En este trabajo hemos tratado de desvelar cuales son las raices del deporte actual. En la obra se ha querido reflejar los tres aspectos que nos han parecido fundamentales: La sociedad, la religión y la práctica del deporte.

Hàbits de vida i salut dels adolescents de l'institut

Berta Guim, Maria Mallorquí, Laia Zamora

S'ha estudiat mitjançant una enquesta amb preguntes d'àmbits molt diversos (socio-econòmics, d'ús de temps lliure, afectius, consum de tabac, drogues, etc..) la existència de relacions entre tots aquests aspectes de la vida dels adolescents.
S'ha emprat un anàlisis multivariant (anàlisis factorial) que ens ha revelat la existència de diversos grups de variables interrelacionades (factors): El primer ens relaciona la edat amb l'inici de practiques de risc, tant en el terreny afectiu com en el consum de substàncies com l'alcohol, tabac i algunes drogues "toves" com els "porros". El segon ens mostra la relació entre el nivell socio-econòmic i certes activitats que mostren una certa despreocupació (sortir sovint, sexe sense protecció i consum d'alcohol). El tercer factor, molt interessant, ens relaciona la afició a la lectura amb el viure en un pis (no casa) de menys de 100 metres quadrats i no tenir ni moto, ni internet. Es tractaria doncs d'una afició de baix cost en llars de menor nivell econòmic. El factor quart ens mostra diversos indicadors de nivell socio-econòmic i el cinquè, els projectes de futur, que valoren a priori el adquirir cultura i guanyar diners alhora.

La immigració a Espanya

Pol Bras

 

Realització d'un curmetratge "Marianne"

Albert Casado, Oriol Murtra, Xavier Perez

Pasado y presente de San Cugat: evolución urbanística

Elsa Mª Rubio

La dona al segle XX

Laia Domenech, Miriam Cabezas, Alba Manso

Làser

Roger Boira, Pau Rodriguez, Jaume Albareda.

Brigades Internacionals

Raquel Cors, Alis Coll, Ariadna Bofill

Lectura i comentari del "Mein Kampf".

Helena Salmeron, Isabel Valera, Laia G Piqueras, Anna Prat

El nostre treball, intenta esbrinar i aprofundir alguns dels aspectes de la ideologia nacionalsocialista a través de la lectura directa del Mein Kampf. El llibre que va escriure Hitler a la presó, i que es va convertir en la Bíblia del nazisme.
Aquest treball ens ha permès conèixer de primera mà el que pensava Adolf Hitler, un personatge clau del s.XX.

 

 

 

Cremes fotoprotectores

Guillem Prieto, Ignasi Vilaseca, Carles Nunell