façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2004-05


Relació dels treballs presentats aquest curs:

(falten els que no han complert els terminis d'entrega del resum per a la web)

L'estalvi d'energia amb el canvi d'horari

Alba Peinado i Cristina Blay

 

Amb aquest treball hem intentat trobar el valor de l'estalvi energètic que
provoca el canvi d'horari, ja que sempre ens han dit que el canvi es fa per
estalviar energia però mai havíem comprovat per nosaltres mateixes si
realment existia aquest suposat estalvi energètic.
La primera part consta d'una introducció al canvi d'hora, la història, les
lleis que regulen el canvi, notícies relacionades i un apartat amb conceptes
bàsics per comprendre el treball.
La segona part és l'estudi propi, comparant gràfiques de demanda elèctrica
diària, semanal... d'abans i després del canvi. Fent un seguit de càlculs
hem trobat el percentatge d'aquest estalvi energètic.

El transplantament de cor

Mireia Pérez i Arantxa India

 

Com pot ser que amb el cor d'una persona morta es pugui salvar la vida d'una persona que sense aquest cor estaria condemnada a morir? Aquesta reflexió ha motivat el nostre treball de recerca, un treball de recerca que ens hem pres molt seriosament i en el qual la nostra implicació ha estat màxima, fins al punt que una de nosaltres ha assitit a un transplantament dins mateix del quiròfan. La intervenció amb totes les fotografíes i tot el procés del transplantament s'expliquen en aquest treball.
 
Paris 1968: barricades de maig

Amaya Gutiérrez i Sílvia López.

 

Aquest és un treball que té com a principal objectiu explicar els fets revolucionaris de maig de 1968 a la ciutat de París, descrivint tot el succeït i destacant els principals protagonistes. Per a tractar el tema també s’explica el context en què succeïren els fets per a comprendre’ls millor.
L’ús de fonts primàries com cartells, diaris o discursos ajuden a apropar-se a l’època tot donant la visió dels fets pels mateixos protagonistes; els estudiants.

Esperança i involució.

Julia Costa

El treball és un anàlisi del procés d'emancipació de la dona espanyola al llarg del segle XX. Comença amb un repàs dels grans avenços aconseguits durant la Segona República Espanyola, d'entre els quals destaca el dret a vot. Seguidament, es fa un anàlisi de com va incidir el franquisme en aquest procés: repressió, tornada al dret tradicional, negació de l'educació i la cultura, reclusió a la llar, etc. Per conèixer els mètodes del règim s'analitzen tres llibres escolars d'adoctrinament, així com la doctrina sobre la dona que se'n desprèn. Finalment, es fa una petita valoració de l'estat actual de la dona després de més d'un quart de segle de democràcia: encara queda molt per fer.
Sant Llorenç del Munt: Foc, cendra i vida.

Mariona Simó i Caterina Carbonell

 

El tema del treball és tant l'incendi que hi va haver, com la recuperació del bosc de St.Llorenç del Munt. Per poder-ho fer ens ha calgut estudiar primer els incendis forestals en termes generals i conèixer de St. Llorenç, els aspectes necessaris pel nostre estudi.

Per això hem organitzat el treball en tres apartats principals. En el primer tractem la teoria dels incendis forestals. En el segon, ens informem de les característiques del territori. Per últim, el conjunt de coneixements adquirits en aquests dos apartats ens permeten fer un estudi d'una zona cremada en concret.
cartell de l'olimpiada popular del 1936
Jocs Olímpics, Berlín vs Olimpíada Popular 1936

Adrià Lleonart i Sergi Quintana.

 

Aquest Treball tracta sobre els Jocs Olímpics des d'un punt de vista històric, polític i ideològic. Està dividit en dues parts ben diferenciades: d'una banda, la història i evolució dels Jocs Olímpics, començant pels antics i seguint amb els moderns fins l'any 2000; de l'altra, el nucli i part més important i original del treball, la comparació i paral·lelisme entre les dues Olimpíades celebrades l'any 1936: la de Berlín, escollida pel COI i organitzada pel règim nazi, davant de l'Olimpíada Popular que estava previst fer a Barcelona el mateix any, en contra de l'anterior, en defensa dels principis de la humanitat i del món.

galaxia
Naixement, vida i mort dels estels

Sara Canales

 

Aquest treball conté tot allò relacionat amb el curiós món dels estels, com estan formats i la seva evolució. Però abans he fet uns petits resums sobre les diferents astronomies i que aportat aquestes en el món dels estels. També parlo sobre els diferents modes de veure els estels i sobretot dels espectres, que serveixen per saber la composició química dels astres.
Les persones tenim els estels, com un cos brillant i preciós que hi ha al cel, però molta gent el que no sap, és que els estels tenen vida i igual que tot allò que té vida, moren, però abans han tingut un llarga procés d’evolució

 

Un passeig per Sant Cugat. Un pas enrera i un altre endavant.

Iria Castelló, Xènia Hosta i Marta Quevedo.

 

Aquest treball descriu l’evolució que ha patit Sant Cugat a nivell urbanístic i alguns fets històrics que hem trobat importants remarcar. També inclou algunes anècdotes i petites curiositats que ens hauria estat impossible trobar si no haguéssim realitzat entrevistes a persones emblemàtiques de la nostre ciutat..
Hem dut a terme una amplia recerca fotogràfica per tal de mostrar visualment tot allò que tractem. Comparem el passat amb el present i, és evident, que les fotografies del passat les hem tret de llibres o d’internet però, les actuals han estat totes realitzades per les autores del treball.
Amb aquest treball el que volem aconseguir és que tothom que el llegeixi tingui una mica més d’informació sobre l’entorn en el que viu i que vegi per què és així i no d’una altre manera.

Parcs i jardins

Natalia Soler i Elena Gerhold

La primera part d’aquest treball tracta de tot el que condiciona el resultat final d’un parc: disseny, construcció, etc. per això cal conèixer els fonaments del disseny, el procés de construcció com al preparació del terreny, la plantació, sembra, etc., així com el manteniment necessari un cop ja construït.
A la segona part es fa una anàlisis del Parc Central de Sant Cugat basant-se en els punts de la primera part.

Balanç d'una etapa de reconstrucció nacional a Catalunya

Bernat Gisbert

 

El treball s’inicia amb un repàs històric de la Generalitat de Catalunya fins al 1975. Posteriorment a aquest any, s'explica tots els fets esdevinguts fins a l’Estatut de Sau passant per la Diada de 1976, Diada de 1977 i d’altres.

 

En la segona part es fa una explicació dels vint-i-tres anys de regnat a Catalunya per part d’un personatge que ho donà tot com va ser Jordi Pujol i per part de CIU (el seu partit polític).

 

També es realitza una entrevista a Lluís Recoder (alcalde de Sant Cugat del Vallès) per veure els diferents punts de vista d’un polític respecte als temes que he explicat en el treball.

 

Finalment, en un apèndix es citen els principals fets succeïts a Catalunya, Espanya, Europa i el món.

El mundo del rol

Albert Mena, Daniel Jara y Txema Forn


En este trabajo se puede encontrar una pequeña introducción que
explica qué es un juego de rol, las distintas variantes de este
clase de juegos y unas notas sobre los más famosos. Se extraen
conclusiones de un cuestionario que persigue radiografiar cómo
es el jugador de rol “tipo” y, por último, se desarrolla de
forma completa un juego de creación propia, lo que constituye
la parte mas importante y voluminosa del estudio.

Reacció del sector automobilístic davant la fi del petroli

Guim Guillem, Jan Masferrer i Rafael Yepes.

 

En els últims anys l’escassetat del petroli ha anat augmentant.
Cada cop hi ha més demanda i en contra partida més consum.
Aquest fet ha portat al sector automobilístic a endinsar-se en alternatives que allarguin la vida del petroli i que més endavant prescindeixin d’aquest combustible.

Entre les alternatives més viables es troben els vehicles híbrids i els propulsat amb un nou combustible, l’hidrogen.
L’híbrid és un vehicle que combina un motor elèctric i un de tèrmic amb la finalitat d’allargar la vida del petroli. Els vehicles d’hidrogen, tan siguin de pila de combustible com de motor Wankel, pretenen acabar definitivament amb la utilització del petroli i complir amb els requisits ecològics ambientals.

Les sectes: una falsa esperança

Claudia Farrès i Carlota Casals

 

El nostre treball tracta d'un fenomen no recent, però si poc conegut, que afecta a la societat en diversos àmbits. Es tracta del sectarisme, dinàmica que elimina allò que més ens caracteritza com a éssers humans: parlem del pensament i la capacitat crítica que, junt amb la nostra personalitat, configuren la nostra individualitat.

Hem recollit informació i hem seleccionat el més important de la bibliografia tot estudiant la seva definició, com intervé la secta en la vida de l'adepte, la descripció d'algunes sectes específiques i l'opinió d'especialistes i de la gent del carrer.

 

La manipulació dels esdeveniments a la premsa en funció de la ideologia política.

Guillem Novallas i Guillem Pasarín.

Aquest treball està dedicat bàsicament a tots aquells als que els interessi conèixer les diferencies existents entre cada diari segons la ideologia política de la que son simpatitzants.
Hem recopilat noticies d’aquest any 2004 relatades per diaris de idees oposades com a manera de pensar. A continuació ens hem disposat a realitzar comparacions a partir de una mateixa noticia però escrita per dos diaris o més.
El que ens ha mogut a dur a terme aquest treball és la constant manipulació d’informació a la que ens veiem exposats, sobretot en els titulars de les noticies on diferents titulars de la mateixa noticia ens donen a entendre coses ben diferents.


La violencia de género. El dolor tiene rostro de mujer

Neus Cabré, Cynthia Rubio y Aida Sáez

 

El tema escogido para nuestro trabajo de investigación fue la violencia de género, por tratarse de un grave problema social cuya realidad se no se conoce suficientemente. Abordamos el tema desde tres ámbitos diferentes:
En primer lugar : desde el punto de vista social estudiando los agentes sociales que influyen en la violencia de género como la Iglesia católica, los medios de comunicación y la publicidad; y también desde un segundo ángulo dentro de la sociedad, refiriéndonos a las estremecedoras estadísticas: 1 de cada 3 mujeres en el mundo sufre malos tratos, sólo el 10% de los casos son denunciados, 70 mujeres muertas en lo que va de año...
En segundo lugar: desde el punto de vista psicológico estudiando a la víctima y a su agresor. Hemos analizado el ciclo de deterioro que sufre la mujer y hemos comprobado que no existe un perfil del maltratador ni de la mujer maltratada; y por último también hemos determinado que sí que es posible una recuperación para la víctima.
Y en tercer lugar: desde el punto de vista legal hemos estudiado las medidas que se toman contra la violencia de género, para concluir que en el plano legal aún hay mucho por mejorar y avanzar, aun teniendo en cuenta la evolución histórica que ha experimentado la ley.

El cine juvenil

Marc Rubí

 

El cine juvenil podríem definir-lo com aquell cine destinat als joves , en aquest treball es parla per una banda de les característiques d'aquest cine:

Personatges, moda, el submón del “high school, música, recursos expressius, el sexe y les drogues.

Per altre banda s'intenta diferencia y definir el cine juvenil com una estètica o un genera i es realitzar un recorregut del cine des de el seu naixement, és a dir, als anys 50 fins el cine “teen” o juvenil del moment.

Per últim s'exposa l'anàlisi de tres films representatives del cine juvenil, fent referència a la sinopsis, característiques dels personatges, moda i a totes aquelles característiques pròpies del cine juvenil.

Els 60 i l'actualitat

Germania Barona i Mª del Mar del Fresno.

 

El nostre treball de recerca és una comparació entre la mentalitat i la situació en que es trobava la societat espanyola als anys seixanta i la que es dona actualment a l'Equador.
Per realitzar aquest treball ens hem basat en documentació històrica contrastada amb premsa i arxius fotogràfics els quals hem recolzat amb records i situacions viscudes per familiars membres d'aquestes societats.
D'aquesta manera hem pogut comparar ambdues cultures partint sempre des d'un punt de vista familiar, el qual ens ha ajudat a poder veure-ho tot d'una manera més humana i propera. I arribar finalment a la conclusió de que la mentalitat i el progrés que es donaren fa 45 anys a la nostre societat s'estan repetint d'alguna manera actualment a Equador.


El moviment Okupa

Irene Fraile i Chingjua Mena

El títol ja ho diu tot: aquest treball de recerca tracta d'apropar la okupació a la gent que la desconeix i que pot ser crítica sense saber-ne exactament de què va.

Amb ell tenim el propòsit d'ensenyar a la gent que és un moviment que va més enllà de l'apropiació d'una casa que no és de la persona que hi viu, sinó una forma de vida, de lluita i de convivència.

Principalment l'hem situat a la història (tot i sabent que l'okupació existeix des de que existeix la propietat privada, l'hem situat als anys 60 i la revolució del 68) i l'hem exemplificat amb okupes que han estat molt importants, com el C.S.O.A. (Centre Social Okupat Autogestionat) la Hamsa o Can Masdeu basant-nos en la situació actual d'aquest moviment a Barcelona.

 


Plantas medicinales

Gisela Sardin
Claudia Gratacos

 

 

El escritor novel en el mundo editorial

Ignasi Mena

 

Aquest és un treball que pretén explicar la posició en que es troba
l'escriptor novell quan aquest s'introdueix per primera vegada dins del món
editorial. S'intenta reflexar el desconcert i la incertesa de l'autor novell
a través de la descripció de les dificultats amb les que es pot trobar, i
també s'explica de quina manera es poden superar aquests problemes.