façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2007-08

 

Premis

Aquesta promoció ha rebut una bona pila de premis pels seus treballs de recerca:

Per un costat el Memorial Manuel Vázquez Montalbán (MVM) de Sant Cugat ha premiat amb tres accèssits a:

entrega dels premis MVM

I per una altra banda la Marina Brasó Vives ha rebut el segon premi de la convocatòria de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de l'UPC : "Premi Poincaré" pel seu treball titulat "Fractals un pont entre la natura i les matemàtiques" que podeu veure a la seva pàgina web. A l'acte d'entrega dels premis el 16 de maig de 2008 la Marina va fer una breu exposició del seu treball.

exposició de la marina
fotografia de tots els guardonats fotografia amb els 3 primers guanyadors

 


Moltes felicitats a totes cinc i a en Carles !

 

fractal
Fractals, un pont entre la natura i les matemàtiques

Marina Brasó Vives

Els fractals són objectes que formen part d'una nova geometria creada per estudiar formes naturals.
Avui en dia, el seu estudi s'ha convertit en una aplicació pràctica de les matemàtiques més complicades capaces de crear gràfics i imatges impressionants d'infinita precisió.
Objectes amb dimensió fraccionària, corbes de longitud infinita, figures amb àrea nul·la... són algunes de les característiques sorprenents dels estranys fractals.
Una necessària definició, un recorregut pels principals fractals, càlcul de la dimensió fraccionària de la costa de Mallorca i la creació, amb el llenguatge Logo, de programes productors d'estructures fractals geomètriques i naturals són alguns dels punts que tracta aquest treball.

He realitzat una versió web d'aquest treball amb les aplicacions que he construït i un recull d'aplicacions interactives que podeu visitar a la seva web

tocant el fang
Balanç energètic i ambiental de la combustió de fangs de depuradora i del compostatge com a via alternativa

Carles Balsach Quintana
Laura Costa Lopez

La societat en la qual vivim fa un ús creixent de recursos naturals que a la vegada generen una problemàtica encara no resolta: un volum creixent de residus que cal gestionar i una creixent demanda d’energia per consumir. Teòricament, la utilització de fangs com a combustibles permetria reduir residus a la vegada que generar energia El treball que presentem és un estudi sobre els fangs residuals de depuradora en el qual s’analitza els avantatges o inconvenients des del punt de vista energètic i ambiental d’utilitzar fangs com a combustible.
Una altra alternativa és el compostatge, que també genera energia i no contamina, malgrat que no suposa cap estalvi de combustibles fòssils. Dins d’aquest treball també estudiem experimentalment quin és el punt de treball d’humitat òptim en el procés de compostatge.
el gran dictador
El nazisme en el cinema d'humor. Anàlisi comparativa de “El gran dictador” i “To be or not to be”

 

Anna Nuñez Vilallonga

Aquest treball pretén mostrar fins a quin punt l’humor pot arribar a ser una eina de crítica o de sàtira. S’han analitzat i comparat dues pel·lícules que tracten el tema del nazisme i que van ser contemporànies al conflicte, El gran dictador, de Charles Chaplin i To be or not to be, d’Ersnt Lubitsch. També es pot veure les conseqüències que les pel·lícules han tingut a nivell professional en la carrera de cada director i, a nivell sociopolític, quina transcendència va tenir l’estrena de les dues pel·lícules a través de les crítiques de diferents països, de diferents diaris, èpoques i contextos històrics.

menjar a una camió de brossa
L’aprofitament dels excedents alimentaris al Quart Món

Ariadna Homedes Cervantes
Alba Gavaldà Cortes

Aquest treball, intenta plasmar la situació actual de l’aprofitament dels excedents alimentaris a Catalunya per a la gent del Quart Món.
Per fer entendre els moviments que es duen terme, hem analitzat el fenomen des de tres punts de vista diferents: la pobresa de Catalunya denominada el Quart Món, la situació actual dels excedents alimentaris i la xarxa organitzada per aprofitar-los. Fent conèixer tota aquesta sèrie de fets d’una manera més aviat objectiva, deixem reflexionar i que cadascú pugui fer un balanç del menjar que es llença i el que no. Així podrem plantejar si seria o no raonable i/o factible fer algun canvi, i crear una certa sensibilització sobre aquest tema.

rellotge
La publicitat i la creació d'un espot publicitari

Noelia Miro Gonzalez
Cristina Martinez Campos

El nostre treball consisteix en la creació d'un espot publicitari propi. Dins del treball també incloem una part teòrica on parlem de tot el món que avarca la publicitat. L'espot que hem realitzat reflecteix una visió del temps relacionada amb el producte que volem anunciar, un rellotge. Cada una de les seqüències mostra la visió del temps a diferent velocitat. És un espot creatiu amb una idea original i elaborada.

la nostra balança
La balança de torsió de Cavendish

Oscar López Lopez
Pau Masllorenç Martí

La gravetat, un fet de la natura que sempre a intrigat a l’ésser humà, però que fins i tot avui en dia, no té una resposta de perquè succeeix, encara que s’han pogut estudiar els seus efectes, com amb la balança de torsió, duta a terme per Henry Cavendish l’any 1798. la balança de torsió és una experiment amb el qual a través de calcular la força que s’esdevé entre dues masses, podem calcular la constant de gravitació universal, a més de, a partir d’aquesta, calcular la densitat i pes de qualsevol planeta com per exemple la Terra.
La balança de torsió és un mecanisme senzill de construir, però molt complicat de controlar i aconseguir un bon funcionament de la mateixa. El mecanisme està composat per dues boles suspeses gràcies a un fil i unes altres dues de massa superior situades a sota de les dues més petites, les dues boles que estan suspeses gràcies a un fil tenen un moviment oscil·latori, que es pot observar gràcies a un sistema molt senzill composat d’un mirall i un punter làser, aquest moviment oscil·latori passat un temps romandrà en una situació d’equilibri, però quan s’apropen les dues boles de masses superiors aquest punt d’equilibri varia, i és observa’n aquesta variació dels dos punts d’equilibri en una reproducció de la balança de Cavendish, feta per nosaltres, amb el que hem intentat calcular la constant de gravitació universal.

vells a un banc
L’envelliment: Teoria dels Radicals Lliures

Adrià Espinàs Torres

Perquè envellim? Aquest procés és tan complex que encara no se sap perquè es produeix. Probablement mai es coneixeran les causes, ni es trobarà la manera d’impedir-lo. Res de pedres filosofals, res de pocions de l’eterna joventut. En busca d’aquesta recepta màgica, hi ha gent que investiga i investiga des de diferents camps. Doncs hi ha molts alquimistes que creuen que l’essència de l’envelliment es troba en l’efecte nociu de certs productes d’algunes reaccions del cos en les quals entra en joc l’oxigen. Aquesta teoria és coneguda amb el nom de Teoria dels Radicals Lliures, i en aquest treball s’intenta donar una visió actual del que exposa aquesta teoria.

noia nua de perfil
Càncer de mama i qualitat de vida

Laura Busquier Anglès

El càncer de mama és la primera causa de mort entre les dones de 45 i 55 anys al nostre país i a la majoria dels països desenvolupats. Tot i així, ara per ara cap estudi no ha pogut concretar les causes que l’originen.

En el treball s’hi poden trobar explicats tots aquells factors que ajuden a estudiar la malaltia en cada cas; quines són les teràpies més comunes, les funcions d’aquestes, els seus principals efectes secundaris i la forma que actuen conjuntament. Així com també s’hi troba, les principals armes contra la lluita amb el càncer de mama: les proves diagnòstiques.

A més a més, es pot observar la relació que hi ha entre la qualitat de vida de les pacients i la seva edat, mitjançat un estudi dut a terme a partir d’enquestes realitzades a malaltes del Servei d’Oncologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona).

embotelladora
Estudi d'una empresa vinícola de l'Alt Empordà

Elisabet Gisbert Riba
Rita Soler Sala
Enric Tudurí Sanchís

El nostre treball de recerca es basa en l’estudi d’un supòsit empresarial a partir d’una empresa real situada a Vilajuïga (Alt Empordà), el treball consta de sis parts; la introducció, on situem l’empresa, la història, la cultura i el clima de l’Alt Empordà.
La producció on calculem tots els costos possibles,La vinificació on s’estudien els canvis que pateix el vi. La bodega o celler on es fa envellir el vi fins al seu punt òptim de qualitat. La introducció al tast per poder apreciar un vi de qualitat i el marketing per fer una bona entrada del producte en la societat.

 


peu encadenat
Centres penitenciaris

Carolina Stok Solernou
Irene Usero Pes
Cristina Vidal Magriñá

El tema dels Centres Penitenciaris ha causat des de sempre molta polèmica. L'opinió que la societat en té al respecte és generalment negativa, a causa, bàsicament de la desconeixença que en tenim al respecte. Amb aquest treball ens proposem demostrar que a les presons no són com les pel·lícules pretenen que pensem, sinó que el tracte cap als presos és totalment diferent, sense deixar de ser, un lloc en el qual priven de llibertat als interns. La llibertat és l’únic que no tenen dins al Centre. En els centres un gran nombre de professionals i voluntaris treballen dia a dia per aconseguir rehabilitar als interns, i així poder tenir una segona oportunitat.

perfil de nen
L’educació autista: “obrint la porta”

Edurne Garmendia Lopez
Marta Sanahuja Velasco

El nostre treball tracta sobre l’educació dels nens i nenes que pateixen aquesta malaltia i els diferents tractaments i mètodes que s’utilitzen en les escoles o centres per aconseguir que aquests nens estiguin el màxim d’oberts al món.
Principalment vam tenir la idea de fer el treball sobre aquest tema perquè creiem que és una malaltia que més o menys tothom n’ha sentit a parlar però ningú sap del cert de què es tracta.
Hem realitzat visites a tres centres diferents, en un dels quals vam poder jugar amb un nen autista, cosa que ens va semblar una experiència molt bonica.
També hem parlat amb especialistes i amb familiars afectats directament.

portada de feminal
La revista Feminal i el primer feminisme català

Júlia Alzueta Payés
Diana Juanpere Duñó

El que hem intentat fer amb aquest treball ha sigut, a partir del l'anàlisi dels articles de la revista Feminal, veure com era el primer feminisme català. Aquest feminisme era de caire conservador, burgés, i molt moderat comparat amb el que entenem avui en dia per feminisme. En la primera part del treball hem contextuatitzat la revista ja que així és més fàcil comprendre el funcionament i la temàtica d'aquesta, seguidament hem parlat de les dones i les institucions que van participar en la creació de la revista, i així finalment hem analitzat el contingut de Feminal, el qual ens mostrava com era aquest feminisme i per què va sorgir.

la ISS
Satèl·lits artificials

Anscari Munera Font

A l’hora d’escollir el tema de la recerca em vaig decidir pels satèl·lits artificials, ja que podia reunir dos aspectes que de sempre m’han interessat, per una banda l’astronomia i per altra la tecnologia aeronàutica.

En aquest treball s’intenta recollir tant els aspectes de definició, constitució, estructura, funcionament, història, etc. dels satèl·lits artificials, com l’exposició i aplicació de les Lleis i Teories que han fet possible tota la investigació espacial.

Intento també ampliar la informació amb els acords que existeixen sobre l’us de l’espai exterior, el finançament dels programes espacials i algunes de les dificultats que ha generat el llançament a l’espai d’objectes que actualment encara estan en òrbita.

Finalment aporto la part pràctica que es concreta amb l’observació de satèl·lits.
Crec que és un treball força complet, pel qual el meu interès ha anat creixent.

Júpiter
Gravitació universal. Júpiter i els seus satèl·lits.

Antonio Cervilla Polo

Què és la Llei de Gravitació Universal? A on s’aplica? Com és el sistema de satèl·lits de Júpiter?
Aquestes són algunes de les qüestions que es plantegen. En aquest treball veurem quines són les forces de gravitació dels cossos que ens envolten, les diferents magnituds relacionades, algunes aplicacions directes, com i quan es van descobrir els satèl·lits galileans, què és el que fa tant peculiar a cadascun d’aquests satèl·lits, etc.
També s’explicarà com podem muntar una maqueta que simula el sistema de satèl·lits galileans i una demostració amb aquesta maqueta el dia 31 d’octubre.

El doping

Martí Arimany Torres
Víctor Feu Gonzalez

Aquest treball tracta sobre el dopatge dins del món de l’esport.
El seu contingut trobem una breu explicació sobre el dopatge. També podem trobar com es dopa un esportista i els efectes negatius que té. Hi observarem un llistat de productes més usats dintre el món del doping i també els efectes negatius concrets.
Hi ha inclosa una entrevista a un windsurfista per documentar un cas real de dopatge.
En els annexos podem trobar un formulari d’un control de dopatge, un llistat de tots els medicaments i substancies prohibides, i el codi de l’Agència Mundial Antidopatge.

simbols i cares
L'art d'encriptar la comunicació. (Criptografia i esteganografia)

Astrid Eva Jara Heredia

Ja sigui degut a la mateixa naturalesa humana o degut a la nostra organització social, sempre ha existit la necessitat d'amagar a altres persones el contingut de certs missatges.
Des de fa molts segles, s'han inventat i creat sistemes per a l'ocultació de la informació, sempre amb l'objectiu de canviar l'aparença de la informació o camuflar-la dins d'una altra per tal que ningú més que el destinatari pugui entendre-la.
La fascinació que produeix “l'ocult” i la importància d'aquests temes en l'era de la comunicació, m'han cridat l'atenció.
Per aquesta raó, he realitzat aquest treball de recerca, que tracta sobre la criptografia i l'esteganografia; dues ciències que estudien la forma de transformar la informació, ja sigui transformant el missatge o amagant-lo dins d'un altre sense que es noti la seva presència.

poble brasiler
Diferencia entre la juventud de España y Brasil

Aida Brustenga Cárdenas

Es difícil y complicado plantearnos desde nuestro mundo, grande para unos y minúsculo para la mayoría, como pueden ser otras vidas, de gente de nuestra misma edad, ¿qué tipo de ilusiones tienen?, ¿qué tipo de perspectivas?, ¿cuánto de parecidos son a nosotros?, ¿influye o no el sistema social que les envuelve? ¿y el político? ¿y el económico?.
Es evidente que todas esas cosas deberán influir en ellos, igual que en nuestra micro o macro-sociedad influirá dependiendo de la amplitud que le demos al círculo de jóvenes que nos pongamos a analizar.
Si analizamos los jóvenes de Sant Cugat ¿Cómo son y dependiendo de qué? ¿Hay una línea general que nos caracteriza? ¿por qué estamos influenciados?.
Si el círculo lo ampliamos al Vallés occidental ¿continuarán las mismas líneas o comportamientos entre los jóvenes?
¿Y si el círculo pasa a ser ahora hasta de Barcelona? ¿y si se extendiera a Cataluña? ¿a España?
¿Y si después nos fuéramos hasta analizar otro país tan diferenciado del nuestro como Brasil?
Si pudiésemos contestar todas las cuestiones antes expuestas sería un intenso trabajo que posiblemente me llevaría mucho más tiempo del que tengo para acabar el mío.
Y de igual forma, seguramente las diferencias dentro de España, aún existiendo y de forma muy diferenciada, habría otras muchas similitudes.
Me ha parecido más interesante, por lo que a averiguación y cambio radical se refiere analizar la juventud de dos países, de diferencias muy marcadas, y los que he elegido han sido España y Brasil.

avions i món
Cap una tercera guerra mundial?

Alvaro Lyon Martinell
Riaz Forghani Teruel

Com que des de l’atemptat de les “Torres bessones”, la tensió ha augmentat i s’han iniciat dues noves guerres: la d’Afganistan i la d’Iraq, vam pensar que aquest podria ser un bon tema en el que basar el nostre treball de recerca.

Ja que la localització d’aquests dos països és una zona geoestratègica molt important per les reserves de matèries energètiques, on conflueixen ideologies, religions i ètnies enfrontades mitjançant guerres locals des de fa uns 50 anys i com que en aquests conflictes hi ha cada cop més aliats i repercussions mundials, hem decidit fer-ne un seguiment. Perquè nosaltres, conscients de que no podíem acaparar tots els conflictes a escala mundial, vam decidir centrar-nos en aquesta zona, el Pròxim Orient, i més concretament en l’Iran.
L’estudi que vam fer, constava bàsicament en un seguiment de l'actualitat sobre els conflictes a través de la premsa dia a dia, ja fos per Internet o amb diaris convencionals, i la comparació d’aquests amb alguns conflictes del segle XX, com van ser la Primera i la Segona Guerra Mundial, i conflictes durant la guerra freda.
A través d’això volíem saber si el món segueix igual que segles enrere o si al contrari, ha canviat, i per tant veure, si es podrien produir els mateixos errors o errades semblants que desencadenessin una altra guerra.
Les conclusions que hem pogut treure són, entre d’altres, que durant la Primera i la Segona Guerra Mundial hi havia certa necessitat d’expansió territorial que ara no hi ha, que ara les necessitats són energètiques i hi ha diverses maneres d’abastir-se sense haver d’envair zones per explotar-les, que les grans potències no tenen ganes d'enfrontar-se bèl·licament, i en conclusió, no creiem que es produeixi la Tercera Guerra Mundial fins almenys d’aquí a vint anys.

graffitti
Graffitti: Una manera de fer art?

Irene Vilalta i Picas
Arnau Varderi Delgado

Aquest treball parla del graffiti en general, des de la història, les tècniques i estils, fins a l’opinió de la gent. I el nostre objectiu principal és intentar canviar l’opinió de la gent que puguin tenir una idea diferent del que són els graffitis. També valorar el seu poder de comunicació, entendre les motivacions de les persones que els realitzen i estudiar l'impacte visual al seu entorn.

xinesa
Les adopcions a la Xina: els fills més esperats

Alba Fraile López

Aquest treball tracta sobre les adopcions d'infants a la Xina i sobre les causes i les conseqüències d'aquestes. Tot comença amb la implantació de la política del fill únic per part del govern Xinès, ja que és aleshores quan, influenciades per les tradicions masclistes, milions de famílies abandonen les seves criatures acabades de néixer si aquestes són nenes.
Així doncs, en aquest treball es tracten les causes dels abandonaments de les nenes, els tràmits que s'han de fer per adoptar-les, es parla amb algunes famílies adoptants i es fa una petita investigació sobre quin paper tenen aquestes adopcions en la nostre societat.

bar
Projecte d’una empresa

Roger Rius Palau
Octavi Casnovas Vilanova

Ens hem donat compte, nosaltres i el que diu la gent amb qui ens relacionem, que sortir de nit per prendre quelcom o per passar-s’ho bé és una alternativa que els Santcugatencs no veuen compensada entre els diferents locals d’oci i el preu que et costa una simple nit.
A Sant Cugat els locals d’oci són exclusius per una determinada classe social, hi ha poca variació d’oferta, és a dir, tots els locals ofereixen el mateix amb les mateixes característiques.
Com a alternativa el joves de Sant Cugat marxen a una altre ciutat com Terrassa o Sabadell com també Barcelona en busca d’altres ofertes d’oci.
Arrel d’aquest problema ens hem plantejat de desenvolupar aquest treball, intentar realitzar com a treball de recerca un projecte sobre un bar alternatiu a Sant Cugat del Vallès.
El principal objectiu és, si és possible col·locar un bar alternatiu musical pels joves de Sant Cugat amb les condicions que nosaltres, els propietaris vulguem amb les nostres decisions i a on vulguem de Sant Cugat, aquest últim punt serà el més complicat ja que l’ajuntament de Sant Cugat posa moltes traves en els locals d’oci del centre

dj
Història dels Dj i tecnologia musical

David Fernandez Bosman
Pere Sala Bastardes

En el nostre treball de recerca expliquem la història del Dj des dels seus inicis fins l’actualitat, parlant sobre els Dj més importants, les seves innovacions en l’art de punxar discos i sobre tots els estils musicals que han aparegut gràcies als Dj. Amb això volem fer veure a la gent la importància que han tingut els Dj en la història de la música moderna, i que pràcticament tots els nous estils de música des dels anys 70, existeixen en gran part gràcies als Dj.
També parlarem sobre com les noves tecnologies han afectat al mercat musical, fent que el negoci deixi de ser de les discogràfiques i els discos i tendeixi ha anar cap als concerts en directe.
Per últim expliquem com és el procés de gravació d’una cançó a un nivell amateur, i com això és possible gràcies a les noves tecnologies.

nens mirant la tv
L'efecte de la publicitat a l'obesitat infantil

Maria Garcia Jansà

Aquest treball tracta sobre l’efecte que té la publicitat envers l’obesitat infantil. Per fer això parlo sobre l’obesitat infantil a Espanya, les causes, la nutrició i analitzo la publicitat que fan en horaris infantils.

senyal minusvàlids
Lesionats medul·lars

Marina León Prats
Rubén Reolid Sànchez

Aquest treball de recerca consisteix en tot el procés pel què ha de passar una persona que sofreix una lesió medul·lar; passant per la part teòrica de la medul·la espinal, la rehabilitació i totes les ajudes que poden rebre de l’ajuntament o la Generalitat a l’hora de tornar a casa un cop produïda la lesió medul·lar.

Del text literari a la interpretació dramàtica. Només un pas?

Julia Rodon Gomez

Sovint creiem que el text novel·lístic és molt similar al teatral. Però, no ens enganyem, tot i el seu elevat nombre d’elements similars, la seva estructura resulta totalment diferent.

En aquesta investigació ens endinsarem en un petit sector dins l’immens món de la dramatúrgia i rebel·larem les tècniques de grans dramaturgs, encarades a aquest tipus d’adaptació, tot experimentant amb un teatre simple i entretingut.
La novel·la en la qual em baso per a realitzar aquest experiment, ens permetrà, també, conèixer una altre tipus d’estil, una literatura sense adjectius (tal i com la qualifica la seva autora) amb Dones. Apropar-nos a la seva autora (Isabel Clara Simó), i als seus moviments com a escriptora.

Tot plegat quedarà enquadrat dins un marc teatral, on el paper de la interpretació i tindrà una especial rellevància.

contrallum xeringa
Com es tracten les drogodependències a Catalunya?

Noé Fermosel Luna,
Sandra Pujolar Lopez i
Adrià Solé Berlanga

El nostre treball tracta dels centres de desintoxicació de drogodependències de Catalunya.
Tractem de veure com treballen els diferents tipus de centres, quins mètodes fan servir per ajudar als toxicòmans a deixar les drogues i quines drogues tracten. Ens hem centrat en quatre de les drogues més consumides: l’alcohol, l'heroïna, la cocaïna i el cànnabis. Hem estudiat cinc centres de Catalunya, ja que volíem saber com funcionen els centres d’aquí, del nostre voltant. A arrel d’això també hem investigat quins eren els punts més propers als centres, i amb quina facilitat s’accedeix a un centre a partir d’aquests llocs. També es pot veure el funcionament una narcosala i quins objectius té, si aquests es compleixen correctament i si la gent dels voltants hi està d’acord.
Per poder fer tot això hem hagut de saber que provoca cada droga, en quines quantitats es consumeix i una mica la seva història en la societat, ja que ens ha ajudat a entendre millor cada cas de drogoaddicció.

aula

La escuela educación moral
(comparativa entre la escuela pública y la privada)

Berta Galinsoga Duran

Este trabajo muestra las diferencias entre el alumnado de dos centros educativos. En la investigación, se analiza en qué nivel de desarrollo de la inteligencia moral se encuentran los sujetos de sexto curso de cada centro. Como resultado de esta investigación se demuestra que la educación moral no tiene precio y excluye los elitismos.
En una sociedad en que cada vez la ética y la moralidad tienen un papel más minoritario, se recuerda la importancia que estos valores tienen para el buen desarrollo íntegro y madurativo de los individuos y por ende, de la sociedad.