façana

Treballs de recerca de 2n de batxillerat

Curs 2013-14

 

l
Lucid Awakening
Com podríem crear un videojoc?

Daniel Azemar
Jano Socoró

“Tant de bo que això fos un videojoc..” I si ho fem? Sovint somiem amb creacions que mai ens veiem capacitats per fer-les. Per fi, ha arribat el dia en el que realment ens hem proposat el repte. Dos nois disposats a fer el treball d'anys d'un gran equip professional, o intentar-ho.
Seguirem el procediment utilitzat en la indústria dels videojocs, i experimentarem els camps de la programació, l'animació, el disseny i l'edició. Si estàs preparat, acompanya a en Jaxel en la seva aventura pel món dels somnis, i la seva representació i vinculació amb el que aparenta ser real.

El trobaràs a http://lucidproject.wordpress.com/

 

p
Pot ser un pitbull un gos guia?

Marta Bayona
Anna Duch

Algun cop us heu fixat que tots els gossos guia són gairebé sempre de les mateixes races? Per què no agafen un altre tipus de races? És una qüestió relacionada amb el caràcter innat del gos o simplement que la demanda pels treballs d’ajuda social ja va dirigida a un concret tipus de raça i no s’han plantejat d’altres possibles? Nosaltres, en aquest treball, ens hem plantejat si un gos catalogat com a potencialment perillós, com és el cas del Pitbull, podria dur a terme la tasca d’un gos guia. A més, hem volgut esbrinar altres dubtes com: si l’agressivitat d’un gos depèn de la seva raça, quina és la millor metodologia per educar correctament a un gos i saber quina és l’opinió de la gent respecte les races “perilloses”. Per fer-ho, hem parlat amb educadors canins i gent que treballa amb aquest tipus de gossos, hem passat enquestes i hem visitat diversos llocs per aconseguir informació.

n
Estereoscòpia. Què és i com funciona?

Bernat Bonaventura

No us sembla curiós que posant-nos unes ulleres de sobte el que semblava una imatge plana es torni en una imatge tridimensional i amb profunditat?

Darrere d'aquest fenomen, hi ha un procés complicat però molt interessant, que s'ha intentat explicar en aquest treball.  Es relaten des dels inicis i els primers investigadors, l'era daurada del 3D, fins als mètodes tecnològics que s'utilitzen avui en dia per a crear pel·lícules en 3D. A més a més intentarem crear un vídeo estereoscòpic amb els nostres mitjans

c
Locanunti.
Una alternativa al GPS basada amb els coloms.

Manel Caballero

Són màquines impecables, artefactes que la tecnologia humana sempre intentarà imitar i en què s’inspirarà però ni tan sols s’aproparà a la seva simple complexitat, productes de milions d’anys de perfeccionament que considerem que entenem, tanmateix mai desxifrarem la màgia que ens oculten. Són els éssers vius, aquells que han inspirat invents com el Velcro, trens d’alta velocitat, els avions, o la impermeabilitat de teixits. Però qui anava a dir que, en un cas concret, darrere d’una faceta que tots coneixem i menyspreem, s’oculta un aparell d’orientació magnífic i enigmàtic fins el punt que avui en dia no el podem descodificar. Poden aquests animalots, els coloms, ajudar-nos a desfer-nos de la dependència del GPS per obtenir la nostra ubicació al planeta?

En aquest treball interdisciplinari que barreja des d’astrofísica i matemàtiques fins a biologia es teoritza el funcionament d’una màquina inspirada en els coloms missatgers i independent al satèl•lits i als inconvenients que comporta: Locanunti. En pot ser una alternativa real a la localització via satèl•lits?

f
És la lesió greu la fi de la carrera esportiva?

Clara Cardoner
Bruna Tomàs

Quan es parla de lesions en l’esport, en un primer moment es pensa en luxacions, fractures, esquinços, etc, lesions de les quals es recuperen relativament en poc temps i amb certa facilitat.
En el nostre treball volem estudiar el procés de recuperació física i psicològica d’esportistes lesionats greument, és a dir, esportistes que han patit una lesió que els ha dificultat o impossibilitat la seva vida quotidiana per analitzar com s´han reorganitzat el futur.
Per fer aquest estudi hem aconseguit la col·laboració de tres esportistes que van passar per aquesta situació i una altra, amb qui no hem tingut una entrevista personal, però que ens va fer una presentació fa dos anys a l’institut. Podran aquestes esportistes seguir amb la seva carrera esportiva?

m
Estudi dels efectes de 3 insecticides sobre la mosca comú.

Oriol Cardoner i
Maria Moreno

Des de l’època antiga, s’ha intentat eliminar insectes que ens molesten. Les veiem que volen pel voltant de la deixalleria i cadàvers. Però, realment què busquen les mosques? Com poden detectar aquestes zones que les atreuen? Com podem desempallegar-nos d’elles a casa nostra?
Per trobar una solució, hem analitzat i comparat 3 tipus d’insecticides diferents, RAID, DIA i piretrina, hem estudiat la mosca més a fons i hem experimentat l’activitat de les mosques amb els insecticides escollits.


w
Les ones electromagnètiques

Guillem Castro i
Alex Pulido

Les telecomunicacions han millorat molt a en les últimes dècades gràcies a la utilització de les ones electromagnètiques. La telefonia mòbil, el WiFi, el GPS i molts altres invents que utilitzen aquestes ones han millorat la nostra vida però en la majoria de casos sense tenir en compte les conseqüències tant les ambientals com les que poden afectar a la nostra salut.
En aquest treball ens hem dedicat a reunir informació sobre les ones electromagnètiques, el funcionament dels sistemes de comunicació i els límits recomanacions existents al nostre país. També hem elaborat un mapa dels valors de radiació electromagnètica que provoca la telefonia mòbil a la ciutat de Sant Cugat del Vallès.

f
L'Institut fotovoltaic

Victor Celdran i
Dani Valerio

Aquest projecte té com a principal objectiu l’estudi sobre una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l’IES Arnau Cadell, que juntament amb les ja vigents ajudi a l’institut a esdevenir sostenible energèticament mitjançant l’energia del Sol. El projecte està estructurat en tres grans blocs.
Primerament trobem una recerca teòrica sobre el tema en qüestió a fi d’optimitzar els resultats de la segona part del treball. A aquesta segona part, de caràcter pràctic, inicialment s’estudia el cas d’una instal·lació de venda d’electricitat, amb què s’obtenen uns guanys provinents de l’energia solar. Tot seguit, dins el bloc experimental, trobem un segon estudi tot introduït per un incís sobre un canvi de legislació en què s’explica com un Reial Decret, aprovat ja un cop acabat el primer estudi, invalida el nostre treball inicial. Això ens fa considerar un nou model d’instal·lació en què no es pot vendre energia solar, sinó que només es pot consumir directament, amb què esdevé molt menys rentable, fins el punt de no ser quasi amortitzable. Al darrer bloc trobem les conclusions i els balanços extrets de cada una de les instal·lacions i de totes dues comparades, on es reflecteix els efectes sobre aquest canvi legislatiu.
Així doncs, una inicial consideració d’una instal·lació fotovoltaica finalment dóna lloc a un balanç sobre un recent canvi a la situació energètica dins un estat on s’arriba al punt de posar preu al Sol.

p
Trabajando con las pilas

Vanesa de Sousa
Cristian García


Nuestro trabajo se centra en estudiar si varia o no el voltaje en función de las concentraciones de los reactivos de la pila Daniell. Para ello partimos de un fundamento teórico en que, entre otros conceptos, explicamos la evolución de las pilas, que tipos hay y que impacto ambiental provocan. También hemos construido la pila Daniell y experimentalmente comprobamos si nuestra hipótesis es cierta o no con los resultados que obtenemos. Además construimos otras pilas demostrando que se pueden montar con materiales muy sencillos.

a
Trastorn de l’espectre autista (TEA) en la infància.

Fiona Fannon Castany

L’autisme és un trastorn del qual sentim a parlar moltes vegades, però realment sabem què és, com s’esdevé i, sobretot, què s’ha de fer al respecte? Es pot tractar? Es pot curar? El meu objectiu en elaborar aquest treball era investigar a fons com aquesta malaltia afecta els infants que la pateixen i les persones que els envolten.

vaca
Som lactodependents?

Maria Noguer i
Ònia Franquet
.

L’objectiu del nostre treball ha estat arribar a demostrar que no ens cal consumir llet de vaca ni cap dels seus derivats per tal d’obtenir el calci i les vitamines B1,B6, A i D que el nostre organisme necessita.
Per això hem buscat informació sobre alguns dels components de la llet, en concret el calci i les vitamines B1,B6,A i D, i hem investigat si un excés o una carència d’aquests nutrients ens pot portar a patir certes malalties.
A partir d’aquí hem fet un estudi sobre el calci i les vitamines B1,B6,A i D que contenen diferents aliments, tant làctics com no làctics i ho hem comparat amb els que conté la llet de vaca.
Finalment hem elaborat una dieta per a una noia de 17 anys, sense un consum de llet de vaca ni cap dels seus derivats, intentant respectar la quantitat diària recomanada de cadascun dels nutrients estudiats, per tal de demostrar si realment ens cal beure llet per tal d’obtenir les vitamines i el calci necessaris per al bon funcionament del nostre cos.

c
¿Hay futuro para el coche eléctrico?

Álvaro Garaizabal i
Xavier Pons

Los coches eléctricos son conocidos por la población pero todavía presentan algunas dudas sobre su funcionamiento, su impacto o sus ventajas.
En este trabajo hemos querido dar a conocer algunas respuestas a toda esta desinformación que actualmente existe.
Primero empezamos con nuestros objetivos y respectivas hipótesis. Más adelante realizamos una visión general del coche eléctrico, desde su historia hasta las baterías. A partir de este momento decidimos resolver nuestras hipótesis a través de cálculos, tablas, gráficas y entrevistas a expertos en la materia. Finalmente concluimos el trabajo con los resultados obtenidos y sugerencias para otros posibles proyectos.

anim 3d
Modelado y animación en entornos virtuales con Blender
Animación 3D

Andrea González Fábregas

La simple imaginación de una persona, unida al talento y el trabajo, puede llegar a crear cosas increíbles. La animación 3D permite hacer realidad lo imposible.
En este trabajo hablaré de la animación desde sus comienzos hasta nuestros días y de cómo ésta ha evolucionado gracias a la unión del arte con la ciencia y la tecnología. También he creado una pequeña animación con un programa llamado Blender y explico todo el proceso de creación desde los primeros experimentos hasta la animación final.

a
Saps el què beus?

Carlota Gonzàlez i
Irina Ruiz

Tothom ha sentit parlar alguna vegada de les begudes energètiques però, sabem realment el que són? Com a consumidores és un tema que ens és molt proper i per això, hem volgut anar més enllà del que la publicitat ens mostra. La seva gran difusió i popularització ha creat critiques molt contradictòries. Per poder-ne opinar objectivament, en aquest treball hem estudiat els diferents tipus de begudes energètiques, hem analitzat els diferents efectes que aquestes causen a l’organisme i el consum que en fa el jovent d’avui en dia. Per tal de dur-ho a terme, hem estudiat els seus components principals i els efectes que produeixen. A partir d’entrevistes a especialistes de la matèria, pràctiques de laboratori i una enquesta feta per nosaltres mateixes a un públic potencialment consumidor hem anat assolint els objectius que ens havíem plantejat i hem anat avançant en la nostra recerca fins poder establir unes conclusions sobre els efectes reals.

L'11-S, un atemptat terrorista?

Laia Huerga Asensio i
Xavier Pérez Roig

L’11 de setembre del 2001 dos avions van impactar contra les dues Torres Bessones del WTC, Nova York, on treballaven un gran nombre de persones. El dos edificis van quedar reduïts a pols i es va produir la mort de quasi 3.000 persones i molts ferits. Un altre avió es va estavellar al contra el Pentàgon (seu de la direcció de la defensa dels EUA) i un altre va caure en un camp a Shanksville (Pennsilvània). La informació donada pel govern dels EUA feia responsable dels atemptats Osama Bin Laden , líder del grup islàmic AlQaeda.
En el nostre treball hem fet un seguiment dels fets, de les explicacions que va donar el govern dels EUA i de les preguntes, moltes sense resposta, que s’han plantejat des de diversos sectors i hem arribat a la conclusió que encara avui queden molts interrogants oberts. Malgrat és dur i difícil de creure són molts els punts foscos que queden encara avui per explicar de manera coherent. No obstant això, no podem afirmar a qui correspondria l’autoria dels atemptats si no va ser AlQaeda, ni tampoc a quins interessos podria respondre un atemptat de tal magnitud, però hem trobat més d’una hipòtesi. Potser en el pas dels anys sabrem ,com ja ha succeït tantes vegades en el passat, la veritat que avui ens amaguen organismes governamentals que, sens dubte, tenen tota la informació.

d
Generació gamer: quin és l'efecte dels videojocs?

Laura Jover i
Eloi Sierra

Des de fa anys, tot el que ens envolta esta en constant evolució: la nostra societat ha passat de la comunicació per correspondència, a comunicar-nos per missatges instantanis a través de la xarxa d'Internet. En aquest progrés continu, també hi ha cabuda pels videojocs, la forma d'entreteniment dels joves avui en dia.
Nosaltres, en el treball de recerca que hem elaborat, volem mostrar quins possibles efectes ha tingut aquesta nova forma d'oci en els adolescents que conformen el nostre institut. Per això, el nostre treball està estructurat en una primera part mes teòrica, on expliquem les característiques pròpies d'un videojoc i una segona on presentem possibles interaccions causades pels videojocs en un jugador.
A part, en el treball consta un apartat pràctic en que, comparant dades pròpies extretes dels alumnes de l'institut amb estudis científics de rigor, volem comprovar si existeixen efectes reals.

tdah
El TDAH

Xavier Julià i
Alejandro Robert

El TDAH és una malaltia que actualment s'està diagnosticant amb massa facilitat a nens amb problemes familiars i, sobretot, escolars-acadèmics.
Aquest treball consta d'una recaptació sintetitzada sobre la teoria més essencial sobre el TDAH ( història, causes, tractament i pronòstic), amb la qual es pretén contrastar: les dificultats a què s'enfronta un nen arquetip amb TDAH i la vida ordinària d'un nen sense cap obstacle en l'atenció o el moviment. Més que res volem mostrar a quines dificultats s’enfronta un nen amb aquest trastorn, quines són les dificultats que té afegides i comprendre-les per així entendre una mica millor el dit trastorn.
El seu contingut també inclou entrevistes exclusives amb uns quants experts de diferents camps professionals que ens parlen sobre la seva experiència pràctica amb nens tedeahàctics.

l
Elaboració d'un cosmètic i anàlisi de la seva qualitat

Paula Lluís

T’has preguntat mai de què esta format un cosmètic, quina ha sigut la seva elaboració o quins son els aspectes que influeixen en el seu preu? Que podem saber d’aquest producte tan present en la nostra vida i que s’aplica diàriament a l’òrgan més gran del nostre cos?

El propòsit d’aquest treball ha estat elaborar un cosmètic i analitzar la seva qualitat, i d’aquesta manera poder tenir una idea dels components que s’utilitzen i quines normes s’han de seguir per a poder portar-lo al mercat. Paral·lelament he estudiat les diferents variables que influeixen en el seu preu i de quina manera afecta cada una i quina relació hi ha amb la seva qualitat. També he realitzat un experiment amb un budell de porc que no em va donar resultats.

Un cop realitzada la recerca he obtingut unes conclusions molt diferents respecte a la idea inicial que tenia sobre l’àmbit de la cosmètica. El cosmètic és un producte totalment transparent en quant a la seva composició i el seu preu ve determinat pel producte en si i d’altra banda pel seu envàs, etiqueta, transport i benefici. Com més qualitat tinguin aquests aspectes, més elevat serà el preu del cosmètic.

di
Com afecta la diabetis a la vida d’una persona?

Gabriel Vàzquez

Gent arreu del món aprehèn la diabetis com a una malaltia “tova” de la qual no cal gairebé ni preocupar-se’n, però quin és realment l’abast d’aquesta malaltia?

En aquest treball es recerca l’impacte que te la patologia en l’agenda diària d’una persona. Amb l’ajuda del meu pare, qui pateix de diabetis arrel d’una pancreatitis, he pogut dur a terme un experiment comparatiu dels nivells de glucosa en sang d’un pacient de diabetis i els d’un individu sa, intentant plasmar així de la millor manera possible les diferències en estil de vida que comporta estar afectat per la malaltia.

toc
El trastorno obsesivo compulsivo

L. Aymar
A. Borràs

Nuestro trabajo investiga sobre el trastorno obsesivo compulsivo, concretamente responderemos a la hipótesis, de qué manera influye este trastorno en el día a día de una persona con TOC.
Hemos decidido hacer este trabajo en relación a que tenemos personas cercanas que lo padecen, esto fue para nosotros un incentivo.
Partimos de un desarrollo teórico donde nuestro objetivo principal será la búsqueda de información sobre este trastorno.
Seguidamente, en el desarrollo práctico utilizaremos las entrevistas a pacientes y sus familiares, y a psicólogos para recoger de sus experiencias una posible respuesta a nuestra hipótesis.

c
La crisi econòmica actual reflectida al cinema

Pol Castelló Cabiscol

El cinema, com a part de la cultura que ens envolta, reflecteix les principals preocupacions de la societat en els diferents períodes de la història. La crisi actual no és una excepció.
Des del 2008 fins al 2013, s’han produït i estrenat moltes pel·lícules i documentals que tracten el tema de la crisi econòmica, ja sigui de forma explicita o col·lateral.
L’objectiu d’aquest treball de recerca és analitzar algunes d’aquestes pel·lícules i documentals, valorant de quina manera reflecteixen la crisi actual i si contribueixen a apropar els espectadors a la comprensió d’aquesta. També, veure si hi ha diferencies en la manera de presentar la crisi entre el cinema europeu i el nord-americà .
El treball compren una part teòrica de caire bibliogràfic, per tal de definir i contextualitzar els aspectes econòmics que han provocat l’esclat de la crisi, i una part pràctica, basada en l’anàlisi del contingut de catorze pel·lícules i documentals relacionats amb aquest tema.

cartell
Quina visió té la societat del nostre municipi envers la pràctica dels esports urbans?

D. Centeno i
R. Echevarría

El nostre treball intenta donar resposta a la pregunta que ens hem qüestionat com a practicants d'esports urbans durant els mesos de recerca: Com són vistos per la societat? En el nostre treball hem volgut donar resposta a aquesta qüestió. En primer lloc expliquem què són els esports urbans i desenvolupem les tres disciplines que tractem durant el treball per tal que es donin a conèixer, així com poder saber en que consisteixen. A partir d'aquest punt hem volgut conèixer la normativa municipal de Sant Cugat i el seu funcionament, així com les sancions que imposa, etc, per tal de saber els riscos que comporta executar aquestes disciplines en llocs impertinents. Finalment, hem arribat a conclusions referents a l'opinió dels ciutadans mitjançant un seguit d’enquestes que s’ha fet a esportistes i a metropolitans. Així doncs, el nostre treball tracta les possibles sancions per la mala practica dels esports al nucli urbà, passant pels diferents punts de vista dels transeünts i esportistes de diferents edats i sexes acabant amb la visió d’un policia amb 12 anys d’experiència al cos de mossos d’esquadra.

eur
Iconografia de l’euro

Oriol Closa i
Alex Martín

Aquest treball tracta sobre l’euro, la unitat monetària de divuit dels vint-i-vuit estats que formen part de la Unió Europea i d’alguns més que no en formen part. El propòsit principal d’aquest treball és l’anàlisi i el comentari dels diferents dissenys que presenten les cares de les monedes de tots i cadascun dels països que emeten monedes d’euro.
La pregunta que ens hem fet en aquest treball ha estat com es manifestava en les monedes d’euro el missatge que cada país ha volgut transmetre a través d’elles. El gruix del nostre estudi està constituït per la descripció i l’anàlisi de la iconografia de l’euro, tot documentant el rerefons històric de totes i cadascuna de les imatges.

v
Som consumidors lliures?

P. de Llanos
A. Palou

En aquest treball d’investigació s’aclareix si realment som lliures a l’hora d’actuar com a consumidors i prendre decisions de manera autònoma, o bé som manipulats.
Per aconseguir donar una resposta a això hem hagut de seguir tres línies de treball:
1. Desenvolupament d’un marc teòric
2. Estudi d’un marc professional
3. Pràctica dintre d’un marc experimental

cr
La Creu Roja

Ruth Escalé Asensio
Inés Gálvez Alberich

El nostre treball de recerca es basa en el treball que fa la Creu Roja aquí a Sant Cugat. Ens em volgut centrar sobretot en les ajudes i campanyes que porten a terme els voluntaris i empleats. Tot el treball que fa aquesta gent, suposa gestos econòmics, i aquests els extreuen dels donatius d’empreses i/o de persones que viuen a Sant Cugat.
El nostre objectiu també es explicar com funciona cadascun d’aquets aspectes i explicar els sentiments i les emocions que els hi transmet als voluntaris al realitzar aquestes ajudes.

bi
Estructuració dels tributs i opinió política a nivell municipal a Sant Cugat

N.García i
M.A. Toset

Davant la societat en que estem, és difícil distingir entre aquells impostos què no són equitatius,  dels que si què ho són. Possiblement això, és degut a la falta de coneixement i coherència d' alguns sectors de la ciutadania.  La mala gestió tributaria de l'ajuntament i la NO aplicació dels impostos depenent del nivell de renda de cada subjecte, ens ha impulsat a fer aquesta recerca. El nostre treball s' endinsa en aquesta problemàtica intentant explicar mitjançant les opinions polítiques de cada partit  amb representació al Ple de Sant Cugat, tots aquest problemes i intentar trobar solucions per a un model de societat més just i equitatiu. 
En el nostre treball hem fet entrevistes als diferents partits polítics de Sant Cugat de Vallès on cada representant ens ha donat el seu punt de vista respecte a l'aplicació d'impostos en la nostra ciutat.

c
Els càtars: d'herència medieval a reclam turístic

A. Iborra i
G. Peñalver

Descobrir el nostre passat i el perquè de la distribució dels territoris propers desperta en la gent un sentiment de curiositat, de voler entendre el perquè de les coses. Arran d’aquest sentiment de curiositat vam començar el nostre treball, en el qual exposarem els fets que van ocórrer a Occitània, al sud de França, entre els segles XII i XV, i que van determinar la situació política que actualment trobem entre França i Catalunya.
No oblidem els càtars, els eterns perseguit per anar en contra de la religió predominant del moment: el cristianismo. Però, realment anaven en contra? Qins van ser els motius reals de l’ eix París-Roma per atacar Occitània?
En mig de totes aquestes qüestions, ens preguntem que se n’ha fet dels càtars avui en dia. Existeixen els càtars, o tan sols se’n fa pur màrqueting per temes econòmics? Realment hi ha darrere d’aquest sobtat interès un sentiment de recuperació de la cultura occitana? O és un simple tema de màrqueting? Responen tots aquests dubtes plantejats vam elaborar el nostre treball, amb el qual volem mostrar el que molta gent desconeix.

a
Andrea’s Bakery: Pla d’Empresa d’una Pastisseria Creativa

Andrea Dana Klein Villalba

Des de que Candace Nelson creà la primera tenda de cupcakes del món el 2005, van començar a aparèixer als EUA, i ara han arribat aquí. Els cupcakes i els muffins són productes completament nous per nosaltres, el que ens porta a preguntar-nos: podria ser rendible una pastisseria creativa?
Al llarg d’aquest treball descriurem una idea de pastisseria creativa que pugui funcionar a Espanya mitjançant un pla d’empresa.

franco i hitler
Relacions entre el franquisme i l’Eix: creació d’un mite

Albert López

Tot partint de la hipòtesi de què, contràriament al que va afirmar la propaganda posterior, Franco va voler entrar a la Segona Guerra Mundial, estudio en primer lloc, les ajudes alemanyes i italianes que va rebre el bàndol nacional a la Guerra Civil espanyola, on es van enfrontar les tropes republicanes i les nacionals, tot explicant quin tipus d’ajuda van enviar i com es van desenvolupar les batalles on les tropes de l’Eix hi eren presents.
En segon lloc explico com, una vegada acabada la guerra, Franco instal·la un govern de repressió i d’autosuficiència econòmica, que dificulta encara més la supervivència durant la postguerra.
En tercer lloc, comencen les intenses relacions exteriors que es van produir amb el començament de la Segona Guerra Mundial, que va enfrontar les forces de l’Eix i els Aliats. A través de La Vanguardia, he recollit els articles que més representen aquest període, que va del setembre a l’octubre de 1940, sent el 23 d’octubre el dia clau de les relacions, ja que Franco i Hitler es van reunir a Hendaia per pactar l’entrada d’Espanya a la guerra. No hi va haver acord, però el 12 de febrer de 1941 Franco es va reunir amb Mussolini per parlar del mateix tema, però tampoc va haver-hi cap acord. Aquesta va ser la última reunió que va tenir Franco amb els líders de l’Eix, tot i que el 1943 es va enviar la División Azul, formada per voluntaris que volien lluitar al front de l’est.
Finalment, a partir de l’entrevista que vaig realitzar al Sr. Llibert Villar de l’Amical de Mauthausen, explico com en aquest camp de concentració hi van arribar tants milers d’espanyols i quines eren les condicions en que es trobaven. Hi destaco un personatge important com és en Francesc Boix, un jove fotògraf de Barcelona que va ser tancat allà i que va sobreviure, i que a més va poder salvar un munt de fotografies que havia fet. Va ser l’únic espanyol que va declarar al judici de Nuremberg.

diners
Reduïm el frau, solucionem es dèficit.

E. Majoral i
G. Oliver

Aquest treball tracta sobre el frau fiscal, és a dir l’evasió d’impostos. Es calcula que a Espanya hi circulen 89.000 milions d’euros que no es declaren a Hisenda i l’Estat no lluita lo suficient per eradicar-ho. Al mateix temps, l’Estat espanyol pateix un dèficit de 91.000 milions que intenta solucionar retallant els serveis públics més importants com l’educació i la sanitat. La nostra pregunta és: per què no reduir el dèficit mitjançant una reducció del frau?
Per contestar la pregunta, hem estudiat en què consisteix el frau fiscal, com es pot dur a terme, quins són els principals agents econòmics que el cometen, per quines raons ho fan, i com aquest podria ésser reduït, a més a més de la seva repercussió directa en el dèficit públic.

v
¿Puede una canción sobrevivir a su intérprete?

Sandra Montes i
Patricia van der Hoeven

La hipótesis de este trabajo era contestar a una pregunta, ¿Puede una canción sobrevivir a su intérprete? Nos hemos basado en canciones francesas del siglo XX: La Chanson Française du XXème siècle. Nos hemos centrado en algunos artistas que marcaron esa época, para nosotras, los más destacables. Para ser capaces de contestar a nuestra pregunta, hemos realizado una amplia búsqueda y una serie de encuestas que nos han ayudado a resolver nuestra hipótesis. Hemos degustado la intemporalidad de los clásicos.

t
Síndrome de Down igual dificultat laboral?

Aïda Porras Marín
Dèlia Sanuy Quintero


Molts cops ens hem preguntat a nosaltres mateixos, què és la síndrome de Down? I una pregunta encara més important, Com comportar-se amb una persona amb aquesta discapacitat? Quin suport reben? Com han sigut educats?  Quin paper juguen en la nostra societat? Quines perspectives professionals tenen? I quins factors són imprescindibles per accedir en el món laboral?
En aquest treball hem intentat respondre algunes d’aquestes preguntes, centrant-nos en l’àmbit laboral i en quins són els factors que han de tenir per poder entrar-hi en aquest. Per aconseguir respondre aquestes preguntes hem dividit el treball en dues parts, la part teòrica la qual introdueix el que és la Síndrome de Down, les característiques que té i el desenvolupament d’aquestes persones en l’àmbit de l’educació. I en una part pràctica, en la que hem fet un estudi centrat en dues persones amb la SD les quals han pogut accedir al mercat laboral, per poder posar-nos a la seva pell. També hem pres referències d’un vídeo del programa “El convidat” i per últim vam fer una sèrie d’enquestes per saber la visió que té la societat enfront les persones amb la SD i en com estan integrades al món i en el treball.

a
El maltractament psicològic en les adolescents

Silvia Prunera

Aquest treball tracta de buscar la consciència de totes aquelles noies que han sigut maltractades psicològicament per les seves parelles. Ja que com podem veure es comencen abans les relacions sentimentals i això fa que les noies siguin més vulnerables a l’hora de decidir el que volen i el que no, o de lluitar contra les parelles que atempten contra elles.

sc
Sant Cugat: de poble agrari a ciutat residencial

Marc Vàzquez

En aquest treball de recerca descobrirem quin fou l’origen del municipi de Sant Cugat i a més, analitzarem cada un dels esdeveniments que l’han transformat en el que és avui, una ciutat residencial.
La vila de Sant Cugat neix, creix i es desenvolupa al voltant del monestir el qual és el centre i propietari de totes les terres; no serà fins al segle XII quan coneixem l’existència del primer nucli de població. Al segle XVIII l’agricultura adquireix un gran protagonisme ja que es converteix en el motor econòmic de tota Catalunya i de Sant Cugat, sent la vinya el producte per excel·lència.
La població segueix augmentant al llarg del segle XIX, sobretot després de la construcció de la carretera de l’Arrabassada a finals de segle però l’epidèmia de còlera i la plaga de la fil·loxera provoquen un retrocés en la transformació de la vila. Ja al segle XX, la construcció del ferrocarril fou un dels fets més importants de la història de Sant Cugat ja que facilitava les comunicacions amb Barcelona, donant pas a un nou augment de població. En la dècada dels seixanta i setanta, l’agricultura retrocedeix a favor de la indústria i a partir d’aquí, la implantació d’empreses i la construcció de noves carreteres comporten que Sant Cugat deixi de ser un poble agrari per convertir-se en una ciutat residencial.