Recerca d'informació a Internet


Com buscar informació a Internet
Internet és un gran espai on trobar informació. Cal però tenir en compte que depèn de quina informació no la trobarem i més ens valdrà recórrer als llibres o document originals i sobretot cal tenir molt present que la dificultat d'Internet, pel cúmul d'informació que s'hi ubica, és saber destriar la informació que ens servirà de la que no ens interessa.

per a buscar informació a internet cal conèixer els instruments apropiats i seguir un procés o estratègia que es podria resumir en:

  • Saber formular la consulta amb els termes que millor descriguin el que busquem.
  • En funció del tipus de consulta decidir quin instrument de consulta utilitzar:
    els directoris o els cercadors.
  • Després d'obtenir el primer resultat, si aquest ha estat correcte, s'ha de
    consultar els documents obtinguts. Si ha estat incorrecte cal iniciar una nova
    consulta utilitzant uns altres termes o un altre cercador.
  • Un cop consultem els documents pertinents, ells mateixos ens aportaran
    més informació (enllaços a nous documents, terminologia més adient, etc.)
    que ens pot ajudar a ampliar o limitar la consulta.


DIRECTORIS O ÍNDEX TEMÀTIC
Els directoris són bases de dades d'adreces d'Internet confeccionades manualment per alguna institució o persona. S'organitzen per temes i sub-temes. El principal avantatge dels directoris és la facilitat per trobar la informació que busquem quan aquesta es troba a la seva base de dades. L'inconvenient és la dificultat d'actualització perquè aquests directoris no contenen tanta informació com els buscadors. Moltes universitat o biblioteques tenen índex temàtics. Alguns són de localització o temàtiques locals i d'altres són d'àmbit internacional.

    exemples
   
    Biblioteca de Terrassa directori de cinema
   
    Recursos a Internet sobre l'aigua
   


CERCADORS O MOTORS DE RECERCA

Són ordinadors que registren periòdicament Internet, emmagatzemant determinada informació de cada adreça. Quan fem una recerca en un buscador, aquest ens torna una llista d'adreces de pàgines que contenen les paraules que busquem. La seva qualitat depèn de la quantitat d'adreces que emmagatzemen, de la freqüència d'actualitzacióde la informació i de la quantitat d'informació que guarden de cada pàgina que registren. L'avantatge dels buscadors respecte dels directoris és que contenen més informació i que s'actualitzen més sovint. Els seus inconvenients són la dificultat per trobar el que busquem, si no preguntem correctament i, tot i així, obtenim molta informació no desitjada.

    exemples
   
    www.google.com (en català)
   
    www.altavista.com
   
    www.grec.net (cercador en català)
   
    www.cercat.com (cercador en català)
     
     


A l'hora de formular la recerca cal pensar bé quines paraules utilitzem i com mirem de restringir segons el tema que ens interessa. Podem utilitzar diferents operadors per tal de millorar els resultats obtinguts i fer recerca avançada, delimitant també l'idioma.