Institut Francesc Macià - Cornellà


L'INSTITUT
Presentació
Localització
Contacta
Plànols del centre
  Equipaments
Galeria de fotos
SERVEIS
  Suport EDUCAT 1x1
Secretaria
Biblioteca
AMPA
  Escola i salut
Menjador
Accès directe-CORREU WEB
ESTUDIS
  ESO
  Batxillerat
  Llibres del curs actual
ACTIVITATS
  Activitats esport.extraescolars
  Sortides-Actes
  Intercanvis
  Projectes
  Activitats culturals
ORGANITZACIÓ
Junta directiva
Coordinacions
  Consell Escolar
Grups actuals
Seminaris
Professorat
  Alumnes
Normes disciplinàries
CONSULTES
Calendari escolar
Activitats extraescolars
Tutories
Marc horari
Documents diversos
ENLLAÇOS
 
Departament d'Educació
Citilab-Cornellà
 
 
 
 
 

Benvinguts/es a la pàgina web de l’Institut Francesc Macià, el centre degà de Cornellà.

Estem treballant perquè aquesta web us sigui útil i entenedora.

Comunicats
Dia escolar de les matemàtiques

NOVETATS:

Portal atri

 

 


FUTBOL-SALA-2017

CAPIONAT DE FUTBOL SALA

L'equip de futbol sala de l'institut ha obtingut aquest cap de setmana el títol de subcampions a la categoria de cadet B.
Enhorabona a tot l'equip i als seus entrenadors.

20 de maig 2017


TRAMBAIX

VISITA AL TRAMBAIX

Activitat de l'assignatura de Física i Química:
Els alumnes de 3r d'ESO van visitar , en sessions diferents per grups al març i l'abril, les Cotxeres del TRAM de Sant Joan Despí i per conèixer el tramvia des d'una perspectiva mediambiental i tecnològica i per aprendre el recorregut de l'energia des que es genera fins que fa funcionar el tramvia.
·
·

Dia Macià

Mostra de TR Ciutat de Cornellà

El dimarts 25 d'abril de 2017 va celebrar-se l'entrega de premis Mostra de TR Ciutat de Cornellà al Castell de Cornellà de Llobregat. En aquest cèrtamen, que enguany fa la seva XVI edició, es premia alumnes de 2n de batxillerat que han destacat en la realització del seu Treballs de Recerca. Hi ha tres categòries: ÀMBIT CIUTAT, ÀMBIT CIÈNCIES SOCIALS, ARTS I HUMANITATS I ÀMBIT CIENTÍFIC-TECNOLÒGIC. Aquest any, l'INS FRANCESC MACIÀ ha obtingut tres premis:

- 1r PREMI de l'àmbit científic-tecnològic pel treball "El verí d’abella com a model per sintetitzar llençadores capaces d’atravessar la barrera hematoencefàlica." elaborat per l'ISMAIL AMGHAR i tutorat pel Sr. Enric Arpio.
- 2n PREMI  de l'àmbit científic-tecnològic pel treball "Microorganismes invisibles amb efectes ben visibles" realitzat per LAURA HORVATH i YASMINE AMGHAR i tutorat per la Sra. Yolanda Losa.
- 3r PREMI de l'àmbit ciutat pel treball "Els drons al servei de la ciutat." elaborat per PAULA VELLO IBORRA i tutorat per la Sra. Anabel Ruiz.

Desitgem l'enhorabona a tots!

 


SANT JORDI 2017

Celebració de Sant Jordi

Fotografies de lliurament de premis.
Concurs de pastissos.

En ocasió de la diada del patró de Catalunya, l'Institut convoca els habituals concursos (literaris, sobre Macià, matemàtic, pastisser i fotogràfic). La diada realment cau en diumenge, per això la celebrem divendres 21, a les tres últimes hores (a partir de les 11.45). Només ESO (els alumnes de batxillerat fan classe amb tota normalitat).

Concursos: 

Alemanya 2017

Intercanvi amb Alemanya

Del 15 al 19 de maig, un grup d'alumnes de 1r i 2n d'ESO tornen a participar en l'intercanvi amb l'escola alemanya Geschwister-Scholl-Schule (Städtische Realschule im Schulzentrum Ost), de Gütersloh, al nord-oest del país, per conviure i aprendre. Ells estudien espanyol amb una exalumna nostra (professora Paula Martínez), i els nostres fan alemany. Abans del viatge s'estan coneixent gràcies a converses per tots els mitjans i programes, com ja van fer altres els anys anteriors. Els alemanys vénen del 13 al 19 de juny, per viure la festa major de la ciutat. Willkommen!

 


Holanda 2017

Intercanvi amb Groningen (Països Baixos).

Del 30 de març fins al 5 d'abril, alumnes de 3r i 4t d'ESO participen en la primera part de l'intercanvi amb un centre públic de la ciutat de Groningen, al nord dels Països Baixos. Ells vénen de sant Joan a Sant Pere, pel juny. Amistat, diversió, convivència, integració i ús de l'anglès són els paràmetres d'aquest intercanvi, una forma barata de conèixer gent i veure món.

FOTOGRAFIES


Dia Macià

Dia Macià

El 14 d'abril de 1931, un victoriós Francesc Macià va proclamar la República Catalana, de la qual en va ser president. Més tard, per pressions i amenaces, esdevingué president de la Generalitat. Atesa la importància de la data en la vida de qui dóna nom a l'Institut, fa anys que celebrem el "Dia Macià". Enguany el 14 d'abril cau en festiu (Divendres Sant), i traslladem la celebració al divendres 7. Hi ha el concurs històric sobre F. Macià, pengem murals, i a les 14.00 fem un acte, d'assistència voluntària, per recordar els 86 anys de la proclama. Els alumnes que no hi vulguin assistir poden marxar cap a casa, fins dimarts 18.
[Aprofitem per desitjar bones vacancetes de Pasqua a tothom!]

 


SANT JORDI 2017

Celebració de Sant Jordi

En ocasió de la diada del patró de Catalunya, l'Institut convoca els habituals concursos (literaris, sobre Macià, matemàtic, pastisser i fotogràfic). La diada realment cau en diumenge, per això la celebrem divendres 21, a les tres últimes hores (a partir de les 11.45). Només ESO (els alumnes de batxillerat fan classe amb tota normalitat).

Concursos: 

VISITA RELIGIÓ

De visita amb la matèria de religió.

Cada any, la professora de religió, Sra. Sara Gallén, organitza una sortida per visitar temples de les diverses confessions. El dijous 30 de març, els alumnes dels diversos cursos d'ESO que cursen la matèria optativa van visitar una església protestant i un temple hindú, a Ciutat Vella, al cor de Barcelona. Més informació aquí.


Concurs Les dones sàbies

Concurs "LES DONES SÀVIES"

El guanyador d’aquest concurs que es va celebrar durant la Setmana internacional de la dona i la nena a la ciència és l’alumne FACUNDO BARRIOS,  de 2n 3 de Batxillerat.

Felicitats, i a gaudir d'una bona tarda de cinema.

 


PREMI HONOR 2017

PREMI D’HONOR CIUTAT DE CORNELLÀ 2017

El batlle de la ciutat va lliurar el Premi d'Honor d'enguany al nostre Institut. Se'ns ha reconegut pel compromís amb els alumnes, llurs famílies i la ciutat, tant acadèmicament com en valors, combinant la integració de la diversitat com en l'excel·lència, i també en ocasió dels més de cinquanta anys de funcionament ininterromput. L'acte de lliurament va ser el 24 de març, al vespre, a l'Auditori, mentre fora queia un xàfec impressionant. El premi el va recollir el director, però el discurs d’agraïment el van pronunciar una noia i un noi de 1r d’ESO, com a senyal de confiança en els nostres alumnes i pensament en el futur. Fa deu anys ja vam merèixer el d'humanitats. Més informació, aquí.


Més fotografies


APROPA 2017

Participem en la mostra APROPA

Com els altres centres educatius de la ciutat, hem participat amb una paradeta informativa en la segona mostra APROPA, un espai per orientar als joves sobre les diverses sortides acadèmiques després de la secundària, si bé la nostra oferta es limita al batxillerat. La fira es va celebrar a l’exterior de Can Suris, dimecres 29 de març, al matí. La foto del logo és 1r D del nostre Institut.

 


premi coca cola

DE NOU, ALS CONCURSOS DE REDACCIONS DE COCA-COLA.

Com cada any amb la primavera, participem en els concursos que organitza l'embotelladora del popular refresc. Enguany són el 57è en espanyol, i el 40è en català. Una dotzena de bons alumnes de 2n d'ESO han estat triats per participar-hi, en representació del centre, i amb l'esperança d'engrossir la llarga llista d'alumnes guardonats (l'any passat, un primer premi). Les proves es fan dissabtes al matí a la UPC. Bona sort a tots els participants!

 


Visita MNAC 2017

L'alumnat de segon de batxillerat  d'Història de l'Art va visitar el MNAC el dia 21 de març de 2017.  Fotografies

 


Un institut d'Atenes visita el nostre centre.

 Dilluns 13 de març van passar el matí entre nosaltres les noies, nois i professors de l'Institut públic ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (Aguioi Anarguiroi). Van ser rebuts per una quantitat semblant d'alumnes de 4t, a més dels professors. Van explicar-nos coses del seu país, i, sobretot, històries de la marató històrica, ja que la nostra relació és deguda al programa eTwinning amb el títol "Run with us". Vam convidar-los a esmorzar, van passejar-se, i, fins i tot, van ballar les seves danses i una sardana. Kαλωσόρισμα! Benvinguts! Més informació aquí.Portes obertes 2017

Portes obertes de batxillerat.

El dimecres 26 d'abril, a les 5 de la tarda, farem les portes obertes per a aquells interessats a cursar el batxillerat. Aquest Institut ofereix les branques humanística, social, biosanitària i tecnològica, amb molt bons resultats per als qui aprofiten les classes.

 


Portes obertes 2017

 

Portes obertes de 1r d'ESO.

El dimecres 8 de març vam dur a terme les tradicionals portes obertes, per als futurs alumnes de 1r d'ESO. Més de cinc-centes persones van omplir a vessar la sala d'actes, i van ser informades pel director i el cap d'estudis del caràcter de l'Institut, de les novetats d'enguany, i de com és el primer al centre. Acte seguit, professors i una trentena de magnífics alumnes van fer de guies en les passejades per l'Institut. Mentre mostraven els múltiples espais, van anar comentant la nostra forma de treballar, remarcant l'esforç, la responsabilitat i el bon ambient que hi ha i que s'exigeix a tots els alumnes. Als visitants els vam oferir aquest full informatiu.

Dinantia

FORMULARI DE DADES PER ENGEGAR
L'APLICATIU DINANTIA AL NOSTRE INSTITUT

Eina de comunicació amb les famílies

ENLLAÇ AL FORMULARI

Formulari


Planes de Son

MÉS
INFORMACIONS

 

 

SORTIDA PLANES DE SON 3r d’ESO
CURS 2016- 17

Fotografies 1
Fotografies 2

RETORNA A CORNELLÀ: HORA APROXIMADA:19,30 h

Dates: Del 15 al 17 de febrer de 2017.

Hora de sortida: A les 8 h davant de l’institut en la sortida del metro.
S'HA D'ESTAR A LES 7,45h
Hora d'arribada: Cap a les 20 h (al mateix lloc de partida).
Professorat acompanyant: Enric Àrpio, Roser Rodà, Anabel Ruiz, Dolors Castro i Yolanda Losa.
Material necessari:
- Cal portar el dinar i esmorzar del 1r dia.
- Tovallola.
- Motxilla per a excursions (petita) : Cal que sigui còmoda i ajustable a la vostra esquena.
- Calçat per caminar (2 parells): Hi haurà neu i cal un parell de recanvi.
El calçat ha de ser còmode, el més recomanable són unes botes de muntanya de canya alta (que agafin el turmell).. Abstenir-se de portar bambes de sola prima i/o bambes de roba.!!!!!
- Roba d’abric: Penseu que el centre està situat a 1540 metres d’alçada, per això us recomanem portar roba d’abric gruixuda (guants, bufanda, gorro,...)
- Impermeable: A part d’aïllar-nos de la pluja o la neu, és un bon aïllant del vent. 
- Ulleres de sol, protector solar i gorra: Les ulleres de sol ens protegeixen de la radiació ultraviolada, a l’alta muntanya és molt més accentuada. El protector solar recomanat seria d’un factor 20, o més elevat en casos de pells molt sensibles.
- Cantimplora: La hidratació quan camineu és bàsica per a mantenir el vostre cos a punt.
- Llanterna. En les activitats de nit ens bellugarem per fora del centre de manera que ens farà servei.
- Càmera fotogràfica i prismàtics. No és imprescindible.
NO CAL PORTAR SAC DE DORMIR.


SETMANA NEGRA A L'INSTITUT

Aprofitant la BCNegra, un conjunt d'activitats al voltant de la novel·la negra que se celebra a Barcelona cada any a primers de febrer, el nostre institut va organitzar la Setmana Negra, entre el 31 de gener i el 2 de febrer, un joc de pistes per trobar la identitat d'un professor o professora del centre que presumptament havia estat víctima d'un "homicidi".

L'activitat consistia en l'aparició d'una pista diària per tal de trobar el nom de l'assassinat. El joc va tenir la participació de 103 alumnes que, majoritàriament van encertar el nom de la professora, bé que alguns van anar molt errats. També hi van participar 15 professors.

Després de fer un sorteig entre els alumnes participants, el primer premi se'l va emportar l'alumna de tercer d'ESO Laia Mesas. També s'han emportat premi els alumnes Clara Bodeque (de 1r) i Marc Aguililla (de 2n). Entre el professorat, el premi va ser per a la professora Cristina Marín, del seminari de Física i Química.

Donem les gràcies a tots els participants i els animem a tornar-hi el curs vinent.

Potabilitzadora

Sortida de 1r d'ESO al Delta del Llobregat

L'última setmana de gener l'alumnat de 1r ESO s'ha acostat una mica més als espais naturals del Baix Llobregat. El seminari de Ciències Naturals hem organitzat la visita al Parc Natural del Delta del Llobregat, concretament els ecosistemes propers al Remolar-Filipines (maresma, pineda i platja). Els i les alumnes s'ho van passar d'allò més bé observant amb prismàtics les aus aquàtiques des dels aguaits.

Potabilitzadora

Sortida de final de trimestre a la pista de gel del FCB


Potabilitzadora

Visita al Pavelló Mies van der Rohe i a l'exposició  Un Thyssen mai vist.

El dia 13 de gener l'alumnat d'història de l'art de segon de batxillerat  va visitar el Pavelló Mies van der Rohe i l'exposició Un Thyssen  mai vist al Caixafòrum.

 


ESQUIADA 2017

gener 17_img1

 

Enllaços:
Pistes d'ARANSA   https://aransaesqui.cat/
PISTES DE LA MOLINA http://www.lamolina.cat/hivern/   Concert

TRADICIONAL CONCERT DE NADAL 2016

L'últim dia de classes es va celebrar el concert de Nadal organitzat pel seminari de música a la sala d'actes del nostre institut.

FOTOGRAFIES


Potabilitzadora

Un dia amb els falcons a 1r d'ESO

El 16 de desembre, organitzat pel seminari de biologia, s'ha fet una sessió informativa als alumnes de 1r d'ESO sobre el falcons, els seus costums, hàbitat, tenència adequada d'aquestes aus, etc.
La visita ha estat guiada pel professor de biologia Enric Arpio i l'especialista Gabriel.
FOTOGRAFIES

Més informació


Potabilitzadora

Sortida de 1r ESO a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí

El Seminari de Biologia va organitzar una sortida a final de novembre a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de St. Joan Despí amb els alumnes de 1r ESO. A més de la visita guiada a les instal·lacions de la planta potabilitzadora, l'alumnat va fer un taller de tast de diferents aigües. La visita va ser prou interessant malgrat la pluja (visita passada per aigua, i mai millor dit!).
FOTOGRAFIES


Setmana de la ciència

Setmana de la Ciència a les escoles

La setmana del 14 al 18 de novembre es va celebrar la Setmana de la Ciència a les escoles. El nostre institut s'hi va afegir amb una conferència organitzada des del seminari de Biologia i a través del CRP del Baix Llobregat. La xerrada, "El Plàncton marí: des de la Mediterrània a l'Antàrtida", va anar a càrrec de la Dra. Alícia Duró, biòloga marina del CSIC, qui va explicar els alumnes de 4t ESO de l'optativa de Biologia com és la feina d'un científic o científica a bord d'un vaixell oceanogràfic. L'alumnat va gaudir d'allò més amb l'experiment realitzat amb Artemia salina, un crustaci planctònic que va portar la Dra. Duró.
FOTOGRAFIES


Maletes viatgeres

Taller de prehistòria a 1R d'ESO

Els dies 17 i 18 d’octubre l’alumnat de primer d’ESO ha realitzat a l’institut el taller de prehistòria: Caçadors i Pagesos a la Prehistòria, dins les activitats de recerca de l’assignatura de ciències socials.
Cada grup classe s’ha dividit en grups de recerca i cadascun ha investigat sobre: l’habitatge i la tecnologia al Paleolític i al Neolític i l’evolució humana.

L’activitat ha finalitzat amb l’experimentació de dues tècniques per fer foc: branquetes i arquets i sílex i ferro. (
El taller ha estat dirigit per monitors de Schola. Didàctica activa S.L.)

Fotografies de l'activitat


Maletes viatgeres

Activitats del seminari de Ciències Socials.

Visita a les exposicions: "Artistes revolucionaris" i "Renoir entre dones"-2n1 i 2n3-Història de l'art, 7 i 14 d'octubre 2016 (Galeria Mayoral i Fundació Mapfre)

Fotografies de l'activitat


Astronomia

Astronomia a 1r d'ESO. 

Els alumnes del professor Enric Arpio van fer una sortida nocturna per observar el cel, el 28 de setembre, dins del marc de les activitats de l'assignatura optativa i quadrimestral, que duu a terme aquest professor de ciències naturals. Planetes, satèl·lits, estrelles, constel·lacions, meteorits... són els nous conceptes que han d'aprendre i contextualitzar. [Ara, si els nois i noies estan a la Lluna, se sabran situar. Llarga vida i prosperitat!]


Llibres 2016-2017 AMPA Matrícula Deures estiu 2016
 
 
 

Ismail

Un alumne de l’Institut participa en el Fòrum de Joves Talents de Catalunya.

Aquest estiu, l’alumne de 1r de batxillerat biosanitari, I. Amghar, ha participat en aquest a trobada d'alumnes motivats per la ciència, i que gaudeixen d'un molt bon expedient acadèmic.

Es va dur a terme del dijous 30 de juny al diumenge 3 de juliol, a la ciutat de Berga, amb presència de persones il·lustres del món de la ciència i de l'energia.

Més informació aquí.

 

 
El nom del nostre institut

Des del Programa Biblioteca Escolar Puntedu   han compartit l’activitat "El nom del nostre Institut Francesc Macià,n'han fet difusió a l’apartat d’experiències del web del Programa, entre altres bones pràctiques que es fan als centres educatius des dels diferents àmbits que abasta la biblioteca. 

 

 


País basc

Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya

Des del Programa biblioteca escolar “puntedu” ens han informat que  el nostre  blog: La biblioteca està inclòs en el Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya.

Aquesta iniciativa té un triple objectiu: difondre la presència de les biblioteques escolars a la xarxa, promoure’n  la dimensió virtual i donar a conèixer les bones pràctiques.El Directori dóna difusió a tots els espais virtuals de biblioteca escolar que compleixin uns determinats criteris de contingut, de respecte en el tractament de la informació i d’actualització. El nostre espai virtual, ara mateix, els compleix.

Macià TV

3R ESO-CURS 16-17

Estiu 2016
EVA_DOCUS_MOODLE

Logo Mates
Blog de Joan Carles Segarra
JC_Segarra


Bolcs de francés


LLIBRES DEL CURS 2015-16
Llista de llibres


PROJECTES 2016-17Projecte
New

 


Projectes de tecnologia
PILE

COMENIUS-2013-2015
PROJECTE COMENIUS-13-15

 
 
 
 
BLOG DE YOLANDA LOSA
Boc de la biblioteca
Biblioteca
EVA_DOCUS_MOODLE
DOCUS_ESCRIPTORI_FM
Bog_Helena
Darreres entrades al web:

 

 
Clàssiques 3r ESO
 
Classes virtuals d'història
Informació Mossos
Bolcs de francés

Tecnologia 1r ESO

Mirades d'art
 
 

Google SITES
Caty González

MATEMÀTIQUES
EL PROBLEMA DEL MES

El problema del mes

Consell Català de l'Esport
Consell Esportiu al Baix Llobregat

videotutoriales.es

 
 
 

 

 
 
Històric web

 

Institut Francesc Macià - 2010 - C/ Joan Maragall, s/n. 08940 Cornellà de Llobregat - Tfn 93 480 15 09
INS Francesc Macià