Institut Francesc Macià - Cornellà


L'INSTITUT
Presentació
Localització
Contacta
Plànols del centre
  Equipaments
Galeria de fotos
SERVEIS
  Suport EDUCAT 1x1
Secretaria
Biblioteca
AMPA
  Escola i salut
Menjador
Accès directe-CORREU WEB
ESTUDIS
  ESO
  Batxillerat
  Llibres del curs actual
ACTIVITATS
  Activitats esport.extraescolars
  Sortides-Actes
  Intercanvis
  Projectes
  Activitats culturals
ORGANITZACIÓ
Junta directiva
Coordinacions
  Consell Escolar
Grups actuals
Seminaris
Professorat
  Alumnes
Normes disciplinàries
CONSULTES
Calendari escolar
Activitats extraescolars
Tutories
Marc horari
Documents diversos
ENLLAÇOS
 
Departament d'Educació
Citilab-Cornellà
 
 
 
 
 

Benvinguts/es a la pàgina web de l’Institut Francesc Macià, el centre degà de Cornellà.
Paris

Estem treballant perquè aquesta web us sigui útil i entenedora
.

Comunicats

NOVETATS:

 

Portal atri

 


País basc

Setmana de la ciència, també a l'Institut.

Del 13 al 22 de novembre se celebra la 20a Setmana de la ciència a Catalunya, i, naturalment, a l'Institut hi ha diversos actes, que organitzen els departaments vinculats (ciències naturals, física i química, i tecnologia). En especial, a 4t hi ha una conferència sobre el plàncton, i a 2n de batxillerat una pràctica de física sobre la llei de Hooke. En aquest cas tenim l'honor que ens visiti un antic director del centre, el Dr. Vicenç Torra. Professor jubilat de la UPC, havia treballat a l'Institut des de la fundació fins que va marxar a la universitat, i després de ser-ne director a mitjans de la dècada dels anys 70.


5e Aniversari 49è aniversari de l'institut
Els primers dies de novembre són l'aniversari del centre, atès que el 2 de novembre de 1966 s'hi van fer les primeres reunions, el 6 la inauguració oficial amb les autoritats de la dictadura, i el 7 el primer dia de classes. Molt ha canviat l'Institut, perquè al principi només tenia un pis, l'actual entrada era una capella, i no hi havia la sala d'actes ni els laboratoris; però la renovació ha estat especialment en el fons. A l'inici no es va lliurar de la ferotge urpa del franquisme: alguns professors "excombatientes", falangistes, capellans i monges, conserges militars, la dosi obligatòria de simbiologia religiosa i feixista, i unes quantes característiques més de l'època més fosca d'aquest país. Per fortuna, l'afany d'alguns professors per sortir del forat on el règim els tenia reclosos, va facilitar que fos el primer centre mixt del país, també el primer a fer pràctiques informàtiques, amb targetes perforades, o que s'hi fessin classes furtives de català, o, oh! gosadia! en català, a més de molts altres avenços. Amb el temps el centre va esdevenir una referència de la comarca, i amb el mig segle de funcionament ara és un exemple pedagògic, amb vinculacions amb centres de tota Europa, amb les escoles de primària de la zona i amb totes les universitats.

L'estiu del 2016 també serà un altre aniversari: el 2 de juny farà trenta anys que el nostre nom és Institut Francesc Macià. No va ser un nom imposat, sinó fruit d'una tria, i votat pels professors i alumnes d'aquell moment (1986).
La comunitat educativa està començant a preparar actes per celebrar degudament el cinquanta aniversari, amb la participació dels diversos estaments, i amb figures clau de la nostra història. A mesura que s'acostin, els anirem anunciant.
Cal lamentar que justament aquests dies hagi mort qui va ser director del centre els anys '70, el Dr. Adelardo Sanz de Siria Catalán, catedràtic de ciències naturals, que, després de passar per Cornellà va arribar a ser inspector d'ensenyament. Descansi en pau.

País basc

Taller d’Història:
Caçadors i pagesos a la prehistòria?

L’alumnat de 1r d’ESO  ha realitzat  aquesta activitat ,
el dia 28 d’ Octubre.

L’alumnat s’apropa en aquest taller a la tecnologia del Paleolític i Neolític, la importància del foc, el procés d’hominització, l’hàbitat dels nostres avantpassats, identifica objectes arqueològics....
En ell l’alumnat treballa els continguts d’una manera més vivencial i manipulativa. Els tallers van encaminats a situar-los en el context històric i social concret corresponent a cada època. Aquest taller està dirigits per monitors/es de Schola. Didàctica Activa S.L.empresa que disposa d’una llarga experiència en aquests tipus de projectes. Aquesta activitat és subvencionada  per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
Vegeu les fotografies de l’activitat .
Cartell anunciador


País basc

El nom de l’institut: qui va ser Francesc Macià?

Agafar el mòbil i fer aquesta pregunta als companys en hores de pati et pot fer descobrir que en el món de la informació tot no és coneixement.

Aquest és el punt d’arrencada proposat per la Biblioteca Escolar de l’institut per treballar amb l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO durant el curs 2014-2015. Una proposta senzilla, però efectiva, per acostar el personatge històric a l’era del vídeo i del mòbil. Aquest curs, continuarà...

 FRANCESC MACIÀ AL FRANCESC MACIÀ
.


London 1
D'ACTIVITATS
ESPORTIVES EXTRAESCOLARS

CALENDARI DETALLAT DE LA LLIGA DE FUTBOL SALA
NEW EQUIP A - EQUIP B - EQUIP C

PRIMER DIA DE PARTIT - 7 DE NOVEMBRE 2015
img-1
img-2
img-3FUTBOL 
EQUIP A  2N ESO ENTRENADOR MARC MESALLES- FACUNDO BARRIOS
GRUPS DILLUNS -dimecres 16,30H -17,30H 
EQUIP B  2N ESO ENTRENADOR POL MARCO
GRUPS DIMECRES  16H - 17H 

EQUIP C  1R ESO ENTRENADOR XAVIER COSTA
GRUPS DIMECRES  16H - 17H

PING-PONG…TENIS TAULA
DIMECRES A LES 15,30h 
ENTRENADOR  EDU ROMERO

Tots els horaris són susceptibles de ser modificats en funció de la demanda dels sol·licitants i de la disponibilitat de l’ús de la instal·lació. INFORMACIÓ -INSCRIPCIÓ pdf


Biblioteca


Esquiada 2016
INFORMACIÓ SOBRE ESQUIADA 2016

Reunió esquiada 2016 de pares de 1r d'ESO:

 Dimecres7 d'Octubre a les 19h al gimnàs

FULL INFORMATIU-pdf


Guardons PAU 2015Èxit a la selectivitat.
Dimarts 28 de juny, al Palau de Congressos de Catalunya, el conseller d’Economia i Coneixement, Sr. Andreu Mas-Colell, va lliurar  les distincions als 550 estudiants que van obtenir una qualificació d'Excel·lent en les proves d'accés a la universitat (PAU) del passat mes de junyLa nota d’aquests estudiants en la fase general de les proves ha estat igual o superior a 9, cosa que té molt de mèrit.

De tots els centres de Cornellà, només un alumne ha arribat a merèixer tan alta distinció, i és del nostre Institut: Víctor Sendino. Va obtenir la segona millor nota de tot el Baix Llobregat. Va recollir la distinció, acompanyat de la família i del director de l’Institut.

Aquesta bona notícia és la continuació d’una altra: a la selectivitat van aprovar tots els alumnes presentats, cinquanta. El cent per cent d’aprovats per quart any consecutiu. Enhorabona per a tots!


País basc

TREBALL DE SÍNTESI DE 4t D'ESO

FOTOGRAFIES
.


TREBALL DE SÍNTESI 2N ESO

TREBALL DE SÍNTESI 2n ESO
RETORN A L'INSTITUT
DIMECRES DE 17 A 17,30 hores

17/06/2015

FOTOGRAFIES

 

Macbeth

El còmic de Macbeth de Shakespeare. Acostar un clàssic a secundària.

S'ha coordinat des de la biblioteca i s'ha realitzat a PLEC de 3r de 4t i a anglès de 1r i 2n de Batxillerat.

Link: El còmic de Macbeth de Shakespeare


Port Aventura

VÍDEO DEL DIA DE L'ACTIVITAT

Gimcana matemàtica i ball de les funcions.

En ocasió del Dia escolar de les matemàtiques, dimarts 12 de maig l'Institut celebra una gimcana de proves d'enginy per a https://www.youtube.com/watch?v=d-KWWVNZRQY&feature=youtu.bealumnes de 1r i de 6è de primària, on han d'aplicar el seu coneixement matemàtic. Els de 1r són els alumnes de l'Institut, els de 6è són de les tres escoles coordinades i convidades: Esc Ignasi Iglésias, Esc Sant Miquel i Esc Els Pins. Cadascú amb una samarreta de color identificatiu. Al migdia els alumnes de 4t i batxillerat fan una mena de ball de funcions. - FOTOGRAFIES

CARTELL


Holanda 2015

Premis al concurs de treballs de recerca de l'ajuntament de Cornellà. 

El dimarts 14 d'abril, que coincidia amb el 84è aniversari de la proclamació de la República Catalana per Francesc Macià, es van lliurar els premis del concurs de treballs de recerca que organitza l'ajuntament de Cornellà. Dos alumnes de l'Institut van ser mereixedors de les màximes distincions: Pol Llorach el segon premi de ciència, amb "Pèl-roigs i anestèsia" (treball dirigit per la Doctora Rosa Riera), i Víctor Almagro el primer premi de l'àmbit ciutat amb un treball sobre Joan N. Garcia-Nieto (dirigit per la professora Mercè Pastor). Fou un acte dins de la celebració de la XIV Mostra de treballs de recerca de Cornellà, presidida pel batlle de la ciutat. Enhorabona als guanyadors i a les seves professores!


Holanda 2015

Participem en l'APROPA al Citilab. 

Participem en l'APROPA al Citilab. El divendres 17 d'abril vam participar en la fira de centres d'ensenyament de joves i adults de Cornellà, APROPA, que es va organitzar en el Citilab. Diversos grups d'alumnes nostres van visitar les parades i els tallers, per informar-se de les diverses opcions i alternatives; i, paral·lelament, vam oferir informació del nostre Institut en una paradeta (si bé el centre ja ha fet les oportunes portes obertes d'ESO i batxillerat, amb una assistència massiva de persones interessades).


Concurs Coca ColaAl concurs de redaccions de 2n d'ESO. Un altre cop, els alumnes seleccionats de 2n participen en el popular concurs de narracions breus que organitza la famosa marca de refrescos (Coca-cola), a l'aulari de la UPC. El dissabte 21 de març en català, i el 18 d'abril en espanyol, una vintena d'alumnes opten als premis. Que tinguem sort!

 

Concurs literariSant Jordi: XXXV concurs literari en català.  Tots els alumnes han de presentar les seves obres literàries als professors de llengua, dins del concurs de Sant Jordi. Els guanyadors se sabran per Sant Jordi, a la festa acadèmica, amb els altres concursos (matemàtic, fotogràfic, pastisser, sobre Francesc Macià, etc.). Vegeu-ne el cartell anunciador.


Manger


Projecte EMILE “Combien de fruits et de légumes par jour”  dins del tema: Manger, bouger pour ma santé. 

Al llarg del curs 2012-2013, dins del PILE "En route!"  la Maria Lluïsa Serrano i María José García  van realitzar aquesta unitat didàctica, que es continua impartint a 2n d'ESO a les classes de francès des de llavors. 
L'objectiu de la unitat és reflexionar sobre els bons hàbits per aconseguir una bona salut en llengua francesa. 
Es comença amb una primera activitat amb una Reflexió sobre el que porten per esforzar , continuem reflexionant sobre el que esmorzem al matí  i el que mengem durant una setmana. Ampliem amb el vocabulari de verdures i àpats, continuem reflexionant  sobre la necessitat d'una dieta equilibrada i la necessitat de fer esport, continuem amb la lectura de"Repères de consommation correspondant aux objectifs nutritionnels du PNNS pour les enfants à partir de 3 ans et les adolescents"  del programa Passerelle i cada alumne fa un propòsit de millora  per a la seva salut. Per acabar veiem  publicitats i fem els nostres eslògans

Aquestes activitats poden variar d'un curs per l'altre però es van repetint cada curs. 


Premis Ciutat de Cornellà

PREMIS CIUTAT DE CORNELLÀ - 2014

La nostra companya Pura Fornals ha estat guardonada el passat divendres 27 de febrer amb el Premi Ciutat de Cornellà d’humanitats.
Professora de matemàtiques i una de les impulsores del Museu de Matemàtiques de Catalunya, amb seu a Cornellà, del qual actualment és la directora.
Més informació ++

 

EVA_DOCUS_MOODLE

Logo Mates
Bolcs de francés


LLIBRES DEL CURS 2015-16
Llista de llibres


PROJECTE eTwinningProjecte

Projectes de tecnologia
PILE

COMENIUS-2013-2015
PROJECTE COMENIUS-13-15

 
 
 
 
BLOG DE YOLANDA LOSA
Boc de la biblioteca
Biblioteca
EVA_DOCUS_MOODLE
DOCUS_ESCRIPTORI_FM
Bog_Helena
Darreres entrades al web:
Bloc de Català
BLOC 4t ESO
Clàssiques 3r ESO
 
Classes virtuals d'història
Informació Mossos
Bolcs de francés


Activitats dibuix


Tecnologia 1r ESO
Mirades d'art
 
 

Google SITES
Caty González

MATEMÀTIQUES
EL PROBLEMA DEL MES

El problema del mes

Consell Català de l'Esport
Consell Esportiu al Baix Llobregat

videotutoriales.es

Enunciats d'exàmens i pautes de correcció PAU
 
 

 

 
 
Històric web

 

Institut Francesc Macià - 2010 - C/ Joan Maragall, s/n. 08940 Cornellà de Llobregat - Tfn 93 480 15 09
INS Francesc Macià