Institut Francesc Macià - Cornellà


L'INSTITUT
Presentació
Localització
Contacta
Plànols del centre
  Equipaments
Galeria de fotos
SERVEIS
  Suport EDUCAT 1x1
Secretaria
Biblioteca
AMPA
  Escola i salut
Menjador
Accès directe-CORREU WEB
ESTUDIS
  ESO
  Batxillerat
  Llibres del curs actual
ACTIVITATS
  Activitats esport.extraescolars
  Sortides-Actes
  Intercanvis
  Projectes
  Activitats culturals
ORGANITZACIÓ
Junta directiva
Coordinacions
  Consell Escolar
Grups actuals
Seminaris
Professorat
  Alumnes
Normes disciplinàries
CONSULTES
Calendari escolar
Activitats extraescolars
Tutories
Marc horari
Documents diversos
ENLLAÇOS
 
Departament d'Educació
Citilab-Cornellà
 
 
 
 
 

Benvinguts/es a la pàgina web de l’Institut Francesc Macià, el centre degà de Cornellà.

Estem treballant perquè aquesta web us sigui útil i entenedora.

Comunicats
Estiu 2016

NOVETATS:

Portal atri

 

Llibres 2016-2017 AMPA Matrícula Deures estiu 2016
Batxillerat
 

 

A DATA D'AVUI ( 8 de juliol) TENIM PLACES DISPONIBLES DE TOTS ELS BATXILLERATS PER AL PROPER CURS 2016-2017- Científic, Humanístic, Ciències Socials i Tecnològic. Tant a primer com a segon curs.

 


Ismail

Un alumne de l’Institut participa en el Fòrum de Joves Talents de Catalunya.

Aquest estiu, l’alumne de 1r de batxillerat biosanitari, I. Amghar, ha participat en aquest a trobada d'alumnes motivats per la ciència, i que gaudeixen d'un molt bon expedient acadèmic.

Es va dur a terme del dijous 30 de juny al diumenge 3 de juliol, a la ciutat de Berga, amb presència de persones il·lustres del món de la ciència i de l'energia.

Més informació aquí.

 
Tràmit de sol·licitud dels títols d'ESO i de batxillerat.

Fins al 15 de juliol, els alumnes que han aprovat el 4t d'ESO o el 2n de batxillerat han de passar per Secretaria a tramitar els títols del seu nivell. Per no trobar-se amb les cues de les matrícules, poden venir a les 12.30.

Donarem el resguard a qui segueixi els tràmits; els títols triguen anys a arribar.

Birrete

GRADUACIÓ 4t ESO - FOTOGRAFIES - GRADUACIÓ BATXILLERAT - FOTOGRAFIES


FOTOS DE LA CELEBRACIÓ DEL 50è ANIVERSARI DEL 3 DE JUNY 2016


AGENDA DE LA SETMANA ACTUAL
Aquesta setmana hi ha el viatge a Port Aventura (dilluns 27), la festa de final de 4t d'ESO (dimarts 28 - 19h), i la de batxillerat (dimecres 29 - 20,30h). També comença el curset d'estiu (dimarts 28). A part, les matrícules i altres tràmits administratius.

TS 2n ESO 2016
FOTOGRAFIES DE TS 4t ESO - ZARAUTZ
 

TS 2n ESO 2016
FOTOGRAFIES DE TS DE 2N ESO- LA MOLINA

Sigean

Fotos

"Demà 20 de juny l'alumnat que fa francès marxarà a Sigean, a la Réserve africaine. 
Tal i com posava a la nota informativa, han de portar l'autorització de sortida del territori o el passaport i la tarjeta sanitària europea
També han de portar l'esmorzar, el dinar i aigua. 
Una gorra i crema solar seran aconsellable. 

Sortirem demà a les 7 del matí i serem de tornada a les 20:00h."

Mme Garcia

Professeure de français

FOTOGRAFÍES DE LA SORTIDA

 
Final de curs (20 a 23 de juny)

Final de curs 2016

Previsió dels últims dies del curs:

Dilluns 20.
  • Marxen a Sigean (poc més amunt de Perpinyà) els alumnes de francès, a visitar el parc d'animals.
  • Els alumnes de 1r i 2n d'ESO van al cinema; els de 1r han de ser a les 9.30 a l'Institut, i els de 2n a les 10.00. Poden dur petites quantitats de diners si volen comprar beguda o llaminadures al cinema. El cinema acabarà cap a la una del migdia; els alumnes marxaran cap a casa des d'allí.
  • Els alumnes de 3r i 4t van a la piscina.
  • Últim dia per afegir-se al viatge de Port Aventura del dilluns 27 (dia per lliurar els impresos).
Dimarts 21
Tots els alumnes estan convidats a participar en la preparació i realització d'un lip-dub (breu filmació contínua i en moviment) per celebrar els 50 anys de l'Institut. Comença a les 9.30, i preveiem que s'acaba cap a les 12 del migdia.

Dimecres 22: primer dia de vacances escolars.

Dijous 23:
9.30 Lliurament de notes de 1r i 2n d'ESO.
12.00 Lliurament de notes de 3r, 4t d'ESO, i 1r de batxillerat

La setmana següent hi ha el viatge a Port Aventura (dilluns 27), la festa de final de 4t d'ESO (dimarts 28), i la de batxillerat (dimecres 29). També comença el curset d'estiu (dimarts 28). A part, les matrícules i altres tràmits administratius.Viatges i crèdits.

Gairebé tots els alumnes de l'Institut les últimes setmanes del curs estan de viatge. Els alumnes de 1r d'ESO fan el crèdit a Cornellà, descobrint racons de la ciutat. Els de 2n marxen tres dies a la Cerdanya. Els de 3r descobreixen el valor històric i turístic de Barcelona. Els de 4t fan cinc dies a Euskadi (foto de Donosti). Els de 1r de batxillerat van a Londres. Els de 2n fan un viatge a la Toscana, just després de la selectivitat, en un viatge cultural amb els seus professors. I, a més, tenim els nostres amics holandesos que vénen a fer la segona part de l'intercanvi (4t d'ESO). Com sempre diem, els bons alumnes no tenen temps d'avorrir-se a l'Institut!
Viatge a Londres de 1r de batxillerat.

Tot va segons les previsions més optimistes: diversió, bon temps, visites molt interessants, i ús de la llengua anglesa. En aquests dies visiten Westminster, Big Ben, el Parlament, Buckingham Palace, la Torre de Londres, el British Museum, el mercat de Camden, Carnaby Street, la catedral de Saint Paul, la London Eye, els grans magatzems Harrods, el Hyde Park, la National Gallery, Picadilly Circus, la Tate Modern, la Tower Bridge, Trafalgar square, el Museu d'Història Natural, el de la Ciència, i algun altre més, Covent Garden, Portobello road, i tot allò que tinguin temps de fer, com veure un musical (amb entrades d'oferta), o veure de lluny els bobbies, els Beefeaters i els cockneys. Quan tornin tindran un munt de coses per explicar!

FOTOGRAFIES-1   FOTOGRAFIES-2Primer premi en el concurs de redaccions de Coca-cola.

 L'alumna de 2n d'ESO E,  E. Vargas i Garcia, el dissabte 4 de juny va recollir un primer premi ("categoria or") en el concurs de redaccions que cada any organitza l'embotelladora del popular refresc. Era la 39 edició del concurs en català i la 56 en espanyol. Hi van participar més de 300 centres educatius, la qual cosa significa competir amb més de 30.000 alumnes. El lliurament va ser a Port Aventura. Amb aquest, ja són quinze premis en els últims anys. L'endemà de la celebració del 50 aniversari, va ser una nova evidència de la qualitat dels nostres alumnes. Enhorabona a l'alumna i a la seva família!

Port Aventura amb l'Institut

Com cada final de curs, els bons alumnes de tots els nivells tenen l'opció d'anar junts al gran parc d'atraccions del Tarragonès, a passar-hi el dia i part de la nit. Aquells que aproven, no tenen problemes de conducta, i paguen els 48 € que val el viatge poden venir el dilluns 27 de juny, i gaudir de catorze hores de parc (d'ençà que l'obren fins que el tanquen, de 10 a mitja nit). Sortim a les vuit del matí, tornem a les dues de la nit. El preu inclou l'entrada, autocar, dinar senzill i la grata companyia dels professors.

Informació imprescindible i full d'inscripció aquí.

50 aniversari de l'institut

Celebració del 50 aniversari de l'Institut.

Divendres 3 de juny, a les 19.00 (no a les vuit!), l'Institut celebra els cinquanta anys de funcionament. Primer hi ha un acte acadèmic a la sala d’actes, i a continuació un sopar bufet. Animem i convidem a participar-hi totes les persones que han tingut o tenen vinculació amb l’Institut, siguin alumnes, famílies, personal no docent, autoritats, i, naturalment, professors. És una magnífica oportunitat per retrobar velles amistats, veure la modernització del centre, recordar històries viscudes, i celebrar el pas del temps. Hem intentat arribar a tots els nostres amics, però sabem que no hem pogut arribar a tothom.

El sopar és molt complet i de qualitat (compta amb entrants variats com croquetes, hummus, i shishimi; després amanida, i fideus japonesos; la part central són “montaditos”, de truita de bacallà, hamburgueses de vedella, quiche lorraine, i pollastre rostit; i, per postres, broquetes de fruita i de xocolata; tot acompanyat de vins diversos, cervesa, refrescs i aigua mineral). Per participar-hi cal fer un ingrés de 28 €, en el compte corrent de l’Institut (vegeu el full annex), abans del divendres 27 de maig.

Confiem a retrobar el màxim nombre d’amistats, i que aquesta festa acadèmica sigui un èxit, tant d’assistència com perquè deixi un bon record. Estem treballant perquè també hi hagi sorpreses agradables.

Més informació, aquí.


Dia Escolar de les Matemàtiques

Amb motiu de la celebració de l'aniversari del naixement de Pere Puig Adam, 12/05/1900, el dia 12 de maig va ser declarat Dia Escolar de les Matemàtiques,  l'any 2000, i per aquest motiu cada any es fan diferents activitats matemàtiques al voltant d'aquesta data. A Cornellà no ens estem de res:

1. Dimecres 11, xerrada "Rodes, cicloides i moviment relatiu" al mmaca, a les 18:30h. A càrrec de Josep Rey i Manel Udina.

2. Dijous 12, entre les 9:30 i les 11:30h, Gimcana matemàtica per a la gran majoria d'alumnes de 6è de primària i gairebé tots els de 1r d'ESO.
Al davant de l'INS Francesc Macià hi haurà uns 370 alumnes resolent reptes matemàtics, també a l'INS Maria Aurèlia Campmany i a l'INS Joan Miró/Martí i Pol.
És el segon any que es fa i ha augmentat la participació de centres (aquest curs els 6 instituts).
Els professors afectats sereu informats detalladament.

3. Dijous 12, 18:30h, Repartiment de premis del Concurs de Dibuixos Matemàtics d'ABEAM, al Citilab, concurs adreçat a alumnat des de P3 fins a 5è de tot Catalunya.

4. Diumenge 15, de 10 a 14h, activitats matemàtiques per a tots els públics, al Parc Can Mercader, a càrrec del Museu de matemàtiques de Catalunya, mmaca.

Us esperem !!!

Bona setmana matemàtica a tots !!!

 


Ordesa

SORTIDA DE 1R DE BATXILLERAT AL PARC NACIONAL D'ORDESA

Els díes 3 i 4 de maig 32 alumnes de primer de batxillerat han estat al Pirineu Aragonés (Osca).

Alguns dels objectius han estat analitzar in situ l’última glacera activa dels nostres pirineus, : la glacera del Monte Perdido, estudiar el modelat glaciar (valls  i circs galciars...), que hem treballat a classe, en un lloc iincomparable com és la Vall d’Ordesa, observar  in situ les interaccions entre el biòtop (roques, sòl, temperaures, ...) amb les comunitats d’éssers vius (plantes, animals, fongs..).

FOTOGRAFIES
CONCURS DE DIBUIX TINTINAIRE

El dia 30 d'Abril es va fer entrega dels premis del Concurs Interescolar de Dibuix Tintinaire on van quedar 2n i 1r els alumnes de 1r d'ESO Pol González i Gisela Cano
Visita al camp d'aprenentatge de Can Santoi.

Els nostres alumnes de batxillerat bio-sanitari (2n 2), amb la seva professora, van visitar aquest centre d'aprenentatge a la natura, per fer-hi un estudi de qualitat de les aigües de la riera de Vallvidrera. Per determinar-la es van basar en tres tipus de criteris: les propietats físiques i químiques de l’aigua (cabal, conductivitat, oxigen dissolt…), la qualitat del bosc de ribera, i els macroinvertebrats indicadors de contaminació. Les dades obtingudes pels alumnes van servir per trametre-les al Projecte Rius, en la campanya d’inspecció de primavera.


Mostra TR 2016-Cornellà

L'intercanvi de 1r d'ESO amb la vall de la Lessínia va molt bé.

Bon clima, bona gent i bon menjar, els alumnes es diverteixen molt, a més de practicar idiomes i espavilar-se lluny de casa. Dilluns 18 d'abril visiten l'escola acollidora, al pintoresc poble de Tregnago, dimarts Venècia, dimecres Verona, i dijous la minoria cimbra dels Dolomites, la més meridional de llengua alemanya.

Abril, 2016

Foto1
Foto 2
Foto 3

 


Vaga 13-14

22 d'abril, celebrem Sant Jordi (dia del llibre i la rosa, i patró de Catalunya).


Els alumnes d'ESO fan:

  • 8.25 – 11.45: classes i pati amb normalitat (10.45 conferència del departament d’anglès per a 2n A B C)
  • 11.45 – 13.00: patis i concurs de pastissos
  • 13.00 – fi: acte acadèmic de lliurament de premis dels concursos literari, fotogràfic, matemàtic, murals sobre Macià, Carnestoltes i pastissos (o, qui no vulgui, pati –no es podrà entrar i sortir dels llocs-)
Els alumnes de batxillerat no fan festa, sinó totes les classes amb normalitat (2n 2 d’excursió fora tot el matí, i a les 9.25 conferència del departament d’anglès per a 2n 1 i 2n 3).
Cal tenir present que dilluns 25 és la quarta festa de lliure disposició de les escoles i instituts de Cornellà. L'Institut estarà tancat.

Aquí teniu les bases dels concursos de murals sobre Macià,  fotografia,  i de pastissos.

Mostra TR 2016-Cornellà

XV Mostra de Treballs de Recerca de Cornellà. Edició 2016

Relació d'alumnes premiats:

1r Premi : Julia Paloma Gonzalo, 2n 1 Humanístic.
Modalitat Humanitats, arts i ciències socials.

1r Premi: Sofía Vivancos Peña, 2n 2 Biosanitari.
Modalitat Ciutat.

1r Premi: Javier Baena Ávila, 2n 2 Biosanitari.
Modalitat científica-tecnològica.

2n Premi: Alba Recort Bascuas, 2n 2 Biosanitari.
Modalitat científica-tecnològica.

3r Premi: Eva Vera García, 2n 1 Tecnològic.
Modalitat científica-tecnològica o Ciutat.


Els cinc alumnes que hem presentat han obtingut premi i han estat primers premis de cadascuna de les tres categories de la Mostra.

 

Visita a l’exposició IMPRESSIONISTES I MODERNS


L’alumnat de segon de batxillerat d’Història de l’Art han realitzat una visita el dia 13 d’abril a l’exposició Impressionistes i moderns i al Pavelló Mies Van der Rohe.
Impressionistes i moderns. Obres mestres de la Phillips Collection reflecteix l’evolució de la pintura moderna des del segle XIX fins ja entrada la segona meitat del segle XX. Presenta obres de grans artistes com Gustave Courbet, Honoré, Daumier, Paul Cézanne, Edgar Degas , Vincent van Gogh, Georges Braque, Juan Gris, Amedeo Modigliani, Henri Matisse o Pablo Picasso.

FOTOGRAFIES DE LA SORTIDA- Abril 2016Intercanvi-Alemanya
Carcassonne-2016-b

VIATGE A CARCASSONNE 2016

Bon voyage! El departament de francès organitza del 13 al 15 d'abril un viatge per terres del Llenguadoc, per practicar l'idioma i per descobrir la bellesa de ciutats com Carcassona (castell, canal du midi...) i Tolosa del Llenguadoc, i, també, la Grotte de Limousis. Fa bon temps, i tot va segons previsions. À bientôt!Intercanvi-Alemanya

Gute Reise! Bon viatge!

De dilluns 11 a divendres 15 d'abril, els alumnes d'alemany fan la primera part de l'intercanvi amb l'institut Geschwister-Scholl-Schule, de la ciutat de Gütersloh, a l'estat de Rin del Nord -Westfàlia. Els alumnes poden conviure amb famílies, assistir al centre, fer el turista, i espavilar-se fora de casa; tot una manera magnífica de formar-se i aprendre. Hi participen les professores Cristina Escarré i Encarna Martín.  Del 9 al 13 de maig ells vénen cap aquí. 

Vegeu les fotos  en aquesta pàgina.

 Concurs matemàtiques

CONCURSOS PER SANT JORDI

Un any més, el Seminari de Matemàtiques ha organitzat el “Concurs de
treballs de Matemàtiques”.
La seva finalitat és la descoberta de les aplicacions de les matemàtiques en tot
allò que ens envolta a la nostra vida, algunes d’elles fins i tot molt divertides, o
bé d’altres que poden iniciar-vos a la investigació si teniu interès per la Ciència i
també per la seva història.

Aquí podeu descarregar el següent:

DOSSIER DEL CONCURS i els cartells:

MATEMÀTIQUES
FOTOGRAFIA MATEMÀTICA

 30-03-2016

Intercanvi amb Groningen (Països Baixos):
tot molt bé.

Segons ens informen les professores acompanyants, el viatge d'intercanvi amb un institut holandès, de la ciutat de Groningen, va tot molt bé. Tant el viatge en avió, com la visita a la ciutat d'Amsterdam, com l'arribada i distribució a les cases dels corresponents neerlandesos. I com a mostra, un botó: una foto de tot el grup, amb els companys que també hi participen de l'institut Joan Miró. El viatge dura aquesta setmana, i, més endavant, a final de curs, vénen ells cap a Cornellà.

fOTOGRAFIESFOTOGRAFIES
Presentació de la novel·la "Cornellar" del professor Jordi Castells-Cambray.

El dimecres 6 d'abril, a la tarda, el professor de llengua catalana i literatura Jordi Castells-Cambray presenta el seu llibre "Cornellar" al castell de la ciutat, popularment conegut com el castell del Borni (molt present a la novel·la). L'argument ens ofereix una obra històrica, amb elements d'intriga, però també d'amor, i, constantment, d'aventura, centrada a la nostra ciutat.
ELS ALUMNES DE BIOLOGIA DE SEGON DE BATXILLERAT FAN DE BIOTECNÒLEGS AL PARC CIENTÍFIC DE BARCELONA

Aquest mes de març els alumnes de biologia han participat en els tallers d'experiments «Fes Recerca!», una iniciativa que organitza anualment el Parc Científic de Barcelona (PCB).

Concretament, els nostres alumnes han realitzat el taller “Transforma bacteris per a l'ateroesclerosi", sota l'atenta companyia de la professora de biologia, Dra. Rosa Riera. [Més informació aquí]
El nom del nostre institut

Des del Programa Biblioteca Escolar Puntedu   han compartit l’activitat "El nom del nostre Institut Francesc Macià,n'han fet difusió a l’apartat d’experiències del web del Programa, entre altres bones pràctiques que es fan als centres educatius des dels diferents àmbits que abasta la biblioteca. 
Portes Obertes de batxillerat

El dimecres 27 d'abril, a les 5 de la tarda, celebrem les Portes Obertes de batxillerat. Després de les formalitats, exposem la forma de funcionar de l'Institut, comentem l'organització, mostrem algunes instal·lacions, i atenem dubtes i preguntes. Els bons resultats dels nostres batxillerats ens avalen. L'Institut ofereix, ara per ara, unes 20 places a 1r de batxillerat i unes 15 de segon, en les branques humanística, social, biològica i tecnològica, sempre per a la matrícula de juny del curs 2016-17 (al setembre no acostuma a quedar cap plaça).


PO

Dimecres 24 de febrer, 17.30, PORTES OBERTES d'ESO. Aquest dimecres l'Institut obre les seves portes i acull les famílies interessades a estudiar l'ESO amb nosaltres. Convoquem els interessats a la sala d'actes, on seran rebuts per la direcció. Després d'una explicació de com fem la incorporació, i dels nostres trets bàsics, alumnes voluntaris i professors passejaran pel centre, guiant els visitants. Cinquanta anys d'experiència formant ciutadans ens avalen.

Les portes obertes de batxillerat són el dimecres 27 d'abril, a les 5 de la tarda.


Castell

Visita a la sinagoga gran de Barcelona.

Els alumnes de religió, amb la seva professora, van visitar el temple hebraic del carrer Avenir de Barcelona, on van ser molt ben rebuts pel rabí, que es va desfer en explicacions de les seves tradicions i cerimònies. Recordem que l'Institut ofereix aquesta assignatura a l'ESO, gens dogmàtica, o l'alternativa Cultura i valors. (Més informació aquí)


Castell

PLANES DE SON 2016.

Els alumnes de 3r d'ESO realitzen una estada a la reserva natural de Planes de Son del 10 al 12 de febrer.
ARRIBADA PREVISTA A L'INSTITUT: 19,30h (Sortida de Planes de Son: 15,30h)

FOTOS-1

TOTES LES FOTOGRAFIES


Castell

Teatre a l'Institut

Atenció tota la comunitat educativa: alumnes, exalumnes, professors, exprofessors, famílies i amics!

Dimecres 17 de febrer, a les 6 de la tarda, a la sala d'actes de l'Institut, fem un homenatge teatral a una supervivent dels camps d'extermini nazis: Neus Català.
Primer la periodista (i enyorada exalumna) Júlia Tardà explicarà qui és i quines calamitats va haver de passar Neus Català (que ara ja té més de cent anys). 
Després, el grup de teatre de Sant Feliu "Escriure en català" (amb la catedràtica emèrita Montserrat Vallès al davant) faran la lectura dramatitzada de fragments triats del llibre "Un cel de plom", biografia novel·lada de la supervivent de Ravensbrück, escrita per Carme Martí.
Dirigeix la funció el gran Jaume Codina, també professor emèrit de l'Institut.

No feu el ronso, i animeu-vos a venir. No teniu excusa. A més, l'entrada és gratis. La sala té cadires còmodes, i, si calgués, calefacció. No deixeu que us ho expliquin!
Amb aquest acte, l'Institut Macià comencem a celebrar els primers cinquanta anys de funcionament (1966-2016).
Us hi esperem! (però amb el mòbil apagat)

Castell

Ens visita un centre francès

El dilluns 18 de gener ens va visitar un nombrós grup d'alumnes del Lycée Saint Louis Villa Pia, de la ciutat de Baiona (Bayonne en francès), al País Basc francès. Amb l'ajut dels nostres alumnes de 4t que fan francès els vam passejar per l'Institut, molt diferent del seu, un centre privat, religiós, i amb seccions bilingüe basc-francès i espanyol. Després els vam oferir un refrigeri de benvinguda, i finalment, vam passejar fins al castell de la ciutat (o del borni), on van ser atesos per la regidora Sra. Montserrat Pérez i el Sr. Enric Tèrmens. Au revoir! Ikusi arte!


Parc Científic
País basc
Visita Parc Científic

ELS ALUMNES DE BIOLOGIA DE PRIMER DE BATXILLERAT FAN DE CRIMINÒLEGS AL PARC CIENTÍFIC DE BARCELONA

Els nostres alumnes de biologia de 1r de batxillerat han participat als tallers d'experiments «Fes Recerca!», una iniciativa que organitza anualment el Parc Científic de Barcelona (PCB).
Concretament, els nostres alumnes han realitzat el taller “Analitza l'ADN i investiga l'autor d'un crim! “.
En aquest taller, a més d’extreure el seu  propi ADN han analitzat mostres d'ADN de cinc sospitosos d'un crim per  concloure qui n'ha estat l'autor.
Durant la realització d’ aquesta pràctica, molt utiltzada en criminologia, els alumnes han tingut  l'oportunitat de dur a terme una electroforesi, una tècnica de separació que es fa servir en els laboratoris d'arreu del món per a l'estudi de l'ADN.

Fotografies


Parlament-logoPaís basc

VISITA AL PARLAMENT

Els nostres alumnes de 3r  i 4t d'ESO, organitzat pel seminari de Geografia i Història, han fet una visites guiades al Parlament de Catalunya. A les visites coneixen part de les seves instal·lacions, història i les seves funcions .L'edifici del Palau del Parlament és l'antic arsenal de la Ciutadella militar del segle XVIII. Al 1889 es converteix en Palau Reial i al 1900 Museu Municipal d'Art. A partir del 1932 seu del Parlament de Catalunya durant la II República. Durant la dictadura franquista  hi fou instal·lat el Museu d'Art Modern i, posteriorment, el Gabinet Numismàtic i la Biblioteca dels Museus d'Art. El Saló de Sessions fou clausurat i durant trenta-set anys s'impedí que ningú hi entrés. A l'abril de 1980, s'inagura la I legislatura del Parlament restablert.

Fotografies


 
DELF

Delf scolaire 2015 - Institut Français

Un curs més, l'alumnat que cursa l'optativa de francès a 4t d'ESO es pot presentar a l'examen del DELF scolaire. Si necessiteu informació poseu-vos en contacte amb la professora de francès.

El DELF scolaire s’emmarca en un acord entre el Servei de cooperació i d’acció cultural de l’ambaixada de França i el Departament d’Ensenyament de Catalunya. Ofereix taxes d’examen preferents. Té el mateix valor que el DELF per adults (tots els diplomes són idèntics) amb els temes adaptats als adolescents.

En l’àmbit acadèmic, afavoreix la mobilitat estudiantil internacional en certificar el coneixement de la llengua francesa: el DELF B1 permet obtenir una beca Erasmus. El nivell B1 és obligatori a Espanya per obtenir un grau universitari. Cada diploma avalua les quatre destreses lingüístiques: comprensió i expressió escrites, comprensió i expressió orals.

El curs 14/15, 8 alumnes de 4t d'ESO del nostre centre van aprovar el DELF B1!!!
 Moltes felicitats!!!
En aquest video trobareu un resum de l'acte de lliurament dels diplomes que es va fer l'1 de desembre de 2015
https://www.youtube.com/embed/wql1oJLkRXU

País basc

Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya

Des del Programa biblioteca escolar “puntedu” ens han informat que  el nostre  blog: La biblioteca està inclòs en el Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya.

Aquesta iniciativa té un triple objectiu: difondre la presència de les biblioteques escolars a la xarxa, promoure’n  la dimensió virtual i donar a conèixer les bones pràctiques.El Directori dóna difusió a tots els espais virtuals de biblioteca escolar que compleixin uns determinats criteris de contingut, de respecte en el tractament de la informació i d’actualització. El nostre espai virtual, ara mateix, els compleix.


País basc

49 de 701

Segons la informació rebuda de l'Oficina de la selectivitat, la mitjana de l'Institut a la prova del passat mes de juny ens situa en el lloc 49 dels 701 centres educatius participants de Catalunya. És un resultat d'acord amb el fet que, per quart any consecutiu, tots els alumnes que es van presentar a les PAU van aprovar, i, també, que un alumne de l'Institut va obtenir la segona millor nota mitjana de tot el Baix Llobregat. Aquests resultats no són fruit de la casualitat, sinó del treball, del compromís, i de la responsabilitat. L'Institut Francesc Macià s'esforça per oferir als seus alumnes les millors eines per formar-se; només cal que els alumnes les vulguin aprofitar.


Piscina-1

Anem a la piscina!.

Tots els alumnes de 1r i de 3r fan classes d'educació física a instal·lacions esportives locals, com el camp d'atletisme, les pistes de tennis, el camp de rugbi o alguna de les piscines locals, tal com vam anunciar a les famílies a les portes obertes i amb la matrícula. Aquí teniu alumnes de 3r a la piscina del PELL, ben eixerits, esportius i contents, amb monitors especialitzats.

Piscina-2

País basc

Setmana de la ciència, també a l'Institut.

Del 13 al 22 de novembre se celebra la 20a Setmana de la ciència a Catalunya, i, naturalment, a l'Institut hi ha diversos actes, que organitzen els departaments vinculats (ciències naturals, física i química, i tecnologia). En especial, a 4t hi ha una conferència sobre el plàncton, i a 2n de batxillerat una pràctica de física sobre la llei de Hooke. En aquest cas tenim l'honor que ens visiti un antic director del centre, el Dr. Vicenç Torra. Professor jubilat de la UPC, havia treballat a l'Institut des de la fundació fins que va marxar a la universitat, i després de ser-ne director a mitjans de la dècada dels anys 70.


5e Aniversari 49è aniversari de l'institut
Els primers dies de novembre són l'aniversari del centre, atès que el 2 de novembre de 1966 s'hi van fer les primeres reunions, el 6 la inauguració oficial amb les autoritats de la dictadura, i el 7 el primer dia de classes. Molt ha canviat l'Institut, perquè al principi només tenia un pis, l'actual entrada era una capella, i no hi havia la sala d'actes ni els laboratoris; però la renovació ha estat especialment en el fons. A l'inici no es va lliurar de la ferotge urpa del franquisme: alguns professors "excombatientes", falangistes, capellans i monges, conserges militars, la dosi obligatòria de simbiologia religiosa i feixista, i unes quantes característiques més de l'època més fosca d'aquest país. Per fortuna, l'afany d'alguns professors per sortir del forat on el règim els tenia reclosos, va facilitar que fos el primer centre mixt del país, també el primer a fer pràctiques informàtiques, amb targetes perforades, o que s'hi fessin classes furtives de català, o, oh! gosadia! en català, a més de molts altres avenços. Amb el temps el centre va esdevenir una referència de la comarca, i amb el mig segle de funcionament ara és un exemple pedagògic, amb vinculacions amb centres de tota Europa, amb les escoles de primària de la zona i amb totes les universitats.

L'estiu del 2016 també serà un altre aniversari: el 2 de juny farà trenta anys que el nostre nom és Institut Francesc Macià. No va ser un nom imposat, sinó fruit d'una tria, i votat pels professors i alumnes d'aquell moment (1986).
La comunitat educativa està començant a preparar actes per celebrar degudament el cinquanta aniversari, amb la participació dels diversos estaments, i amb figures clau de la nostra història. A mesura que s'acostin, els anirem anunciant.
Cal lamentar que justament aquests dies hagi mort qui va ser director del centre els anys '70, el Dr. Adelardo Sanz de Siria Catalán, catedràtic de ciències naturals, que, després de passar per Cornellà va arribar a ser inspector d'ensenyament. Descansi en pau.

País basc

El nom de l’institut: qui va ser Francesc Macià?

Agafar el mòbil i fer aquesta pregunta als companys en hores de pati et pot fer descobrir que en el món de la informació tot no és coneixement.

Aquest és el punt d’arrencada proposat per la Biblioteca Escolar de l’institut per treballar amb l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO durant el curs 2014-2015. Una proposta senzilla, però efectiva, per acostar el personatge històric a l’era del vídeo i del mòbil. Aquest curs, continuarà...

 FRANCESC MACIÀ AL FRANCESC MACIÀ
.


London 1
D'ACTIVITATS
ESPORTIVES EXTRAESCOLARS

CALENDARI DETALLAT DE LA LLIGA DE FUTBOL SALA
NEW EQUIP A - EQUIP B - EQUIP C

PRIMER DIA DE PARTIT - 7 DE NOVEMBRE 2015
img-1
img-2
img-3FUTBOL 
EQUIP A  2N ESO ENTRENADOR MARC MESALLES- FACUNDO BARRIOS
GRUPS DILLUNS -dimecres 16,30H -17,30H 
EQUIP B  2N ESO ENTRENADOR POL MARCO
GRUPS DIMECRES  16H - 17H 

EQUIP C  1R ESO ENTRENADOR XAVIER COSTA
GRUPS DIMECRES  16H - 17H

PING-PONG…TENIS TAULA
DIMECRES A LES 15,30h 
ENTRENADOR  EDU ROMERO

Tots els horaris són susceptibles de ser modificats en funció de la demanda dels sol·licitants i de la disponibilitat de l’ús de la instal·lació. INFORMACIÓ -INSCRIPCIÓ pdf


Biblioteca


Macbeth

El còmic de Macbeth de Shakespeare. Acostar un clàssic a secundària.

S'ha coordinat des de la biblioteca i s'ha realitzat a PLEC de 3r de 4t i a anglès de 1r i 2n de Batxillerat.

Link: El còmic de Macbeth de Shakespeare


Manger


Projecte EMILE “Combien de fruits et de légumes par jour”  dins del tema: Manger, bouger pour ma santé. 

Al llarg del curs 2012-2013, dins del PILE "En route!"  la Maria Lluïsa Serrano i María José García  van realitzar aquesta unitat didàctica, que es continua impartint a 2n d'ESO a les classes de francès des de llavors. 
L'objectiu de la unitat és reflexionar sobre els bons hàbits per aconseguir una bona salut en llengua francesa. 
Es comença amb una primera activitat amb una Reflexió sobre el que porten per esforzar , continuem reflexionant sobre el que esmorzem al matí  i el que mengem durant una setmana. Ampliem amb el vocabulari de verdures i àpats, continuem reflexionant  sobre la necessitat d'una dieta equilibrada i la necessitat de fer esport, continuem amb la lectura de"Repères de consommation correspondant aux objectifs nutritionnels du PNNS pour les enfants à partir de 3 ans et les adolescents"  del programa Passerelle i cada alumne fa un propòsit de millora  per a la seva salut. Per acabar veiem  publicitats i fem els nostres eslògans

Aquestes activitats poden variar d'un curs per l'altre però es van repetint cada curs. 

 

EVA_DOCUS_MOODLE

Logo Mates
Blog de Joan Carles Segarra
JC_Segarra


Bolcs de francés

Projectes de tecnologia
PILE

COMENIUS-2013-2015
PROJECTE COMENIUS-13-15

 
 
 
 
BLOG DE YOLANDA LOSA
Boc de la biblioteca
Biblioteca
EVA_DOCUS_MOODLE
DOCUS_ESCRIPTORI_FM
Bog_Helena
Darreres entrades al web:

 

 
Clàssiques 3r ESO
 
Classes virtuals d'història
Informació Mossos
Bolcs de francés

Tecnologia 1r ESO

Mirades d'art
 
 

Google SITES
Caty González

MATEMÀTIQUES
EL PROBLEMA DEL MES

El problema del mes

Consell Català de l'Esport
Consell Esportiu al Baix Llobregat

videotutoriales.es

Enunciats d'exàmens i pautes de correcció PAU
 
 

 

 
 
Històric web

 

Institut Francesc Macià - 2010 - C/ Joan Maragall, s/n. 08940 Cornellà de Llobregat - Tfn 93 480 15 09
INS Francesc Macià