Institut Francesc Macià - Cornellà


L'INSTITUT
Presentació
Localització
Contacta
Plànols del centre
  Equipaments
Galeria de fotos
SERVEIS
  Suport EDUCAT 1x1
Secretaria
Biblioteca
AMPA
  Escola i salut
Menjador
Accès directe-CORREU WEB
ESTUDIS
  ESO
  Batxillerat
  Llibres del curs actual
ACTIVITATS
  Activitats esport.extraescolars
  Sortides-Actes
  Intercanvis
  Projectes
  Activitats culturals
ORGANITZACIÓ
Junta directiva
Coordinacions
  Consell Escolar
Grups actuals
Seminaris
Professorat
  Alumnes
Normes disciplinàries
CONSULTES
Calendari escolar
Activitats extraescolars
Tutories
Marc horari
Documents diversos
ENLLAÇOS
 
Departament d'Educació
Citilab-Cornellà
 
 
 
 
 

Benvinguts/es a la pàgina web de l’Institut Francesc Macià, el centre degà de Cornellà.

Estem treballant perquè aquesta web us sigui útil i entenedora.

Comunicats
Directori blogs

NOVETATS:

Portal atri

 


Castell

PLANES DE SON 2016.

Els alumnes de 3r d'ESO realitzen una estada a la reserva natural de Planes de Son del 10 al 12 de febrer.
ARRIBADA PREVISTA A L'INSTITUT: 19,30h (Sortida de Planes de Son: 15,30h)

FOTOGRAFIES


Castell

Teatre a l'Institut

Atenció tota la comunitat educativa: alumnes, exalumnes, professors, exprofessors, famílies i amics!

Dimecres 17 de febrer, a les 6 de la tarda, a la sala d'actes de l'Institut, fem un homenatge teatral a una supervivent dels camps d'extermini nazis: Neus Català.
Primer la periodista (i enyorada exalumna) Júlia Tardà explicarà qui és i quines calamitats va haver de passar Neus Català (que ara ja té més de cent anys). 
Després, el grup de teatre de Sant Feliu "Escriure en català" (amb la catedràtica emèrita Montserrat Vallès al davant) faran la lectura dramatitzada de fragments triats del llibre "Un cel de plom", biografia novel·lada de la supervivent de Ravensbrück, escrita per Carme Martí.
Dirigeix la funció el gran Jaume Codina, també professor emèrit de l'Institut.

No feu el ronso, i animeu-vos a venir. No teniu excusa. A més, l'entrada és gratis. La sala té cadires còmodes, i, si calgués, calefacció. No deixeu que us ho expliquin!
Amb aquest acte, l'Institut Macià comencem a celebrar els primers cinquanta anys de funcionament (1966-2016).
Us hi esperem! (però amb el mòbil apagat)

Castell

Divendres 5 de febrer: celebrem el Carnestoltes.

Horari normal fins a les 11.43; després festa a la sala d'actes (o anar als patis).Concurs de disfresses i actuacions.Quan s'acabi, cap a casa (vora les 2).

Recordeu: dilluns 8 tanquem perquè és la tercera festa escolar de lliure disposició, però divendres 12 no és festa a Cornellà (sí a Barcelona, Santa Eulàlia).

 


Castell

Ens visita un centre francès

El dilluns 18 de gener ens va visitar un nombrós grup d'alumnes del Lycée Saint Louis Villa Pia, de la ciutat de Baiona (Bayonne en francès), al País Basc francès. Amb l'ajut dels nostres alumnes de 4t que fan francès els vam passejar per l'Institut, molt diferent del seu, un centre privat, religiós, i amb seccions bilingüe basc-francès i espanyol. Després els vam oferir un refrigeri de benvinguda, i finalment, vam passejar fins al castell de la ciutat (o del borni), on van ser atesos per la regidora Sra. Montserrat Pérez i el Sr. Enric Tèrmens. Au revoir! Ikusi arte!


Parc Científic
País basc
Visita Parc Científic

ELS ALUMNES DE BIOLOGIA DE PRIMER DE BATXILLERAT FAN DE CRIMINÒLEGS AL PARC CIENTÍFIC DE BARCELONA

Els nostres alumnes de biologia de 1r de batxillerat han participat als tallers d'experiments «Fes Recerca!», una iniciativa que organitza anualment el Parc Científic de Barcelona (PCB).
Concretament, els nostres alumnes han realitzat el taller “Analitza l'ADN i investiga l'autor d'un crim! “.
En aquest taller, a més d’extreure el seu  propi ADN han analitzat mostres d'ADN de cinc sospitosos d'un crim per  concloure qui n'ha estat l'autor.
Durant la realització d’ aquesta pràctica, molt utiltzada en criminologia, els alumnes han tingut  l'oportunitat de dur a terme una electroforesi, una tècnica de separació que es fa servir en els laboratoris d'arreu del món per a l'estudi de l'ADN.

Fotografies


Parlament-logoPaís basc

VISITA AL PARLAMENT

Els nostres alumnes de 3r  i 4t d'ESO, organitzat pel seminari de Geografia i Història, han fet una visites guiades al Parlament de Catalunya. A les visites coneixen part de les seves instal·lacions, història i les seves funcions .L'edifici del Palau del Parlament és l'antic arsenal de la Ciutadella militar del segle XVIII. Al 1889 es converteix en Palau Reial i al 1900 Museu Municipal d'Art. A partir del 1932 seu del Parlament de Catalunya durant la II República. Durant la dictadura franquista  hi fou instal·lat el Museu d'Art Modern i, posteriorment, el Gabinet Numismàtic i la Biblioteca dels Museus d'Art. El Saló de Sessions fou clausurat i durant trenta-set anys s'impedí que ningú hi entrés. A l'abril de 1980, s'inagura la I legislatura del Parlament restablert.

Fotografies


 
DELF

Delf scolaire 2015 - Institut Français

Un curs més, l'alumnat que cursa l'optativa de francès a 4t d'ESO es pot presentar a l'examen del DELF scolaire. Si necessiteu informació poseu-vos en contacte amb la professora de francès.

El DELF scolaire s’emmarca en un acord entre el Servei de cooperació i d’acció cultural de l’ambaixada de França i el Departament d’Ensenyament de Catalunya. Ofereix taxes d’examen preferents. Té el mateix valor que el DELF per adults (tots els diplomes són idèntics) amb els temes adaptats als adolescents.

En l’àmbit acadèmic, afavoreix la mobilitat estudiantil internacional en certificar el coneixement de la llengua francesa: el DELF B1 permet obtenir una beca Erasmus. El nivell B1 és obligatori a Espanya per obtenir un grau universitari. Cada diploma avalua les quatre destreses lingüístiques: comprensió i expressió escrites, comprensió i expressió orals.

El curs 14/15, 8 alumnes de 4t d'ESO del nostre centre van aprovar el DELF B1!!!
 Moltes felicitats!!!
En aquest video trobareu un resum de l'acte de lliurament dels diplomes que es va fer l'1 de desembre de 2015
https://www.youtube.com/embed/wql1oJLkRXU

País basc

Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya

Des del Programa biblioteca escolar “puntedu” ens han informat que  el nostre  blog: La biblioteca està inclòs en el Directori de blogs i webs de les biblioteques escolars de Catalunya.

Aquesta iniciativa té un triple objectiu: difondre la presència de les biblioteques escolars a la xarxa, promoure’n  la dimensió virtual i donar a conèixer les bones pràctiques.El Directori dóna difusió a tots els espais virtuals de biblioteca escolar que compleixin uns determinats criteris de contingut, de respecte en el tractament de la informació i d’actualització. El nostre espai virtual, ara mateix, els compleix.


12 a 15 de gener: esquiada!

 L'endemà de tornar a classe, després de les festes de Nadal, molts alumnes de 1r d'ESO, i uns quants de 1r de batxillerat, aniran cap a la Cerdanya a fer quatre dies d'esports de neu, amb monitors especialitzats. L'última informació vital es pot llegir en els fulls adjunts; subratllem que els alumnes han de tenir la documentació per passar fronteres, la Targeta Sanitària Europea, i el deute liquidat; no deixin res per a última hora!

INFORMACIÓ GENERAL

DIVENDRES 15, DIA DE TORNADA!!,
VIATGE FINALITZAT


FOTOGRAFIES

Esquiada 2016

Informacions
Dossier
Ribals


País basc

49 de 701

Segons la informació rebuda de l'Oficina de la selectivitat, la mitjana de l'Institut a la prova del passat mes de juny ens situa en el lloc 49 dels 701 centres educatius participants de Catalunya. És un resultat d'acord amb el fet que, per quart any consecutiu, tots els alumnes que es van presentar a les PAU van aprovar, i, també, que un alumne de l'Institut va obtenir la segona millor nota mitjana de tot el Baix Llobregat. Aquests resultats no són fruit de la casualitat, sinó del treball, del compromís, i de la responsabilitat. L'Institut Francesc Macià s'esforça per oferir als seus alumnes les millors eines per formar-se; només cal que els alumnes les vulguin aprofitar.


Piscina-1

Anem a la piscina!.

Tots els alumnes de 1r i de 3r fan classes d'educació física a instal·lacions esportives locals, com el camp d'atletisme, les pistes de tennis, el camp de rugbi o alguna de les piscines locals, tal com vam anunciar a les famílies a les portes obertes i amb la matrícula. Aquí teniu alumnes de 3r a la piscina del PELL, ben eixerits, esportius i contents, amb monitors especialitzats.

Piscina-2

País basc

Setmana de la ciència, també a l'Institut.

Del 13 al 22 de novembre se celebra la 20a Setmana de la ciència a Catalunya, i, naturalment, a l'Institut hi ha diversos actes, que organitzen els departaments vinculats (ciències naturals, física i química, i tecnologia). En especial, a 4t hi ha una conferència sobre el plàncton, i a 2n de batxillerat una pràctica de física sobre la llei de Hooke. En aquest cas tenim l'honor que ens visiti un antic director del centre, el Dr. Vicenç Torra. Professor jubilat de la UPC, havia treballat a l'Institut des de la fundació fins que va marxar a la universitat, i després de ser-ne director a mitjans de la dècada dels anys 70.


5e Aniversari 49è aniversari de l'institut
Els primers dies de novembre són l'aniversari del centre, atès que el 2 de novembre de 1966 s'hi van fer les primeres reunions, el 6 la inauguració oficial amb les autoritats de la dictadura, i el 7 el primer dia de classes. Molt ha canviat l'Institut, perquè al principi només tenia un pis, l'actual entrada era una capella, i no hi havia la sala d'actes ni els laboratoris; però la renovació ha estat especialment en el fons. A l'inici no es va lliurar de la ferotge urpa del franquisme: alguns professors "excombatientes", falangistes, capellans i monges, conserges militars, la dosi obligatòria de simbiologia religiosa i feixista, i unes quantes característiques més de l'època més fosca d'aquest país. Per fortuna, l'afany d'alguns professors per sortir del forat on el règim els tenia reclosos, va facilitar que fos el primer centre mixt del país, també el primer a fer pràctiques informàtiques, amb targetes perforades, o que s'hi fessin classes furtives de català, o, oh! gosadia! en català, a més de molts altres avenços. Amb el temps el centre va esdevenir una referència de la comarca, i amb el mig segle de funcionament ara és un exemple pedagògic, amb vinculacions amb centres de tota Europa, amb les escoles de primària de la zona i amb totes les universitats.

L'estiu del 2016 també serà un altre aniversari: el 2 de juny farà trenta anys que el nostre nom és Institut Francesc Macià. No va ser un nom imposat, sinó fruit d'una tria, i votat pels professors i alumnes d'aquell moment (1986).
La comunitat educativa està començant a preparar actes per celebrar degudament el cinquanta aniversari, amb la participació dels diversos estaments, i amb figures clau de la nostra història. A mesura que s'acostin, els anirem anunciant.
Cal lamentar que justament aquests dies hagi mort qui va ser director del centre els anys '70, el Dr. Adelardo Sanz de Siria Catalán, catedràtic de ciències naturals, que, després de passar per Cornellà va arribar a ser inspector d'ensenyament. Descansi en pau.

País basc

Taller d’Història:
Caçadors i pagesos a la prehistòria?

L’alumnat de 1r d’ESO  ha realitzat  aquesta activitat ,
el dia 28 d’ Octubre.

L’alumnat s’apropa en aquest taller a la tecnologia del Paleolític i Neolític, la importància del foc, el procés d’hominització, l’hàbitat dels nostres avantpassats, identifica objectes arqueològics....
En ell l’alumnat treballa els continguts d’una manera més vivencial i manipulativa. Els tallers van encaminats a situar-los en el context històric i social concret corresponent a cada època. Aquest taller està dirigits per monitors/es de Schola. Didàctica Activa S.L.empresa que disposa d’una llarga experiència en aquests tipus de projectes. Aquesta activitat és subvencionada  per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.
Vegeu les fotografies de l’activitat .
Cartell anunciador


País basc

El nom de l’institut: qui va ser Francesc Macià?

Agafar el mòbil i fer aquesta pregunta als companys en hores de pati et pot fer descobrir que en el món de la informació tot no és coneixement.

Aquest és el punt d’arrencada proposat per la Biblioteca Escolar de l’institut per treballar amb l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO durant el curs 2014-2015. Una proposta senzilla, però efectiva, per acostar el personatge històric a l’era del vídeo i del mòbil. Aquest curs, continuarà...

 FRANCESC MACIÀ AL FRANCESC MACIÀ
.


London 1
D'ACTIVITATS
ESPORTIVES EXTRAESCOLARS

CALENDARI DETALLAT DE LA LLIGA DE FUTBOL SALA
NEW EQUIP A - EQUIP B - EQUIP C

PRIMER DIA DE PARTIT - 7 DE NOVEMBRE 2015
img-1
img-2
img-3FUTBOL 
EQUIP A  2N ESO ENTRENADOR MARC MESALLES- FACUNDO BARRIOS
GRUPS DILLUNS -dimecres 16,30H -17,30H 
EQUIP B  2N ESO ENTRENADOR POL MARCO
GRUPS DIMECRES  16H - 17H 

EQUIP C  1R ESO ENTRENADOR XAVIER COSTA
GRUPS DIMECRES  16H - 17H

PING-PONG…TENIS TAULA
DIMECRES A LES 15,30h 
ENTRENADOR  EDU ROMERO

Tots els horaris són susceptibles de ser modificats en funció de la demanda dels sol·licitants i de la disponibilitat de l’ús de la instal·lació. INFORMACIÓ -INSCRIPCIÓ pdf


Biblioteca


Esquiada 2016
INFORMACIÓ SOBRE ESQUIADA 2016

Reunió esquiada 2016 de pares de 1r d'ESO:

 Dimecres7 d'Octubre a les 19h al gimnàs

FULL INFORMATIU-pdf


Macbeth

El còmic de Macbeth de Shakespeare. Acostar un clàssic a secundària.

S'ha coordinat des de la biblioteca i s'ha realitzat a PLEC de 3r de 4t i a anglès de 1r i 2n de Batxillerat.

Link: El còmic de Macbeth de Shakespeare


Manger


Projecte EMILE “Combien de fruits et de légumes par jour”  dins del tema: Manger, bouger pour ma santé. 

Al llarg del curs 2012-2013, dins del PILE "En route!"  la Maria Lluïsa Serrano i María José García  van realitzar aquesta unitat didàctica, que es continua impartint a 2n d'ESO a les classes de francès des de llavors. 
L'objectiu de la unitat és reflexionar sobre els bons hàbits per aconseguir una bona salut en llengua francesa. 
Es comença amb una primera activitat amb una Reflexió sobre el que porten per esforzar , continuem reflexionant sobre el que esmorzem al matí  i el que mengem durant una setmana. Ampliem amb el vocabulari de verdures i àpats, continuem reflexionant  sobre la necessitat d'una dieta equilibrada i la necessitat de fer esport, continuem amb la lectura de"Repères de consommation correspondant aux objectifs nutritionnels du PNNS pour les enfants à partir de 3 ans et les adolescents"  del programa Passerelle i cada alumne fa un propòsit de millora  per a la seva salut. Per acabar veiem  publicitats i fem els nostres eslògans

Aquestes activitats poden variar d'un curs per l'altre però es van repetint cada curs. 

 

EVA_DOCUS_MOODLE

Logo Mates
Blog de Joan Carles Segarra
JC_Segarra


Bolcs de francés

Projectes de tecnologia
PILE

COMENIUS-2013-2015
PROJECTE COMENIUS-13-15

 
 
 
 
BLOG DE YOLANDA LOSA
Boc de la biblioteca
Biblioteca
EVA_DOCUS_MOODLE
DOCUS_ESCRIPTORI_FM
Bog_Helena
Darreres entrades al web:

 

 
Clàssiques 3r ESO
 
Classes virtuals d'història
Informació Mossos
Bolcs de francés

Tecnologia 1r ESO

Mirades d'art
 
 

Google SITES
Caty González

MATEMÀTIQUES
EL PROBLEMA DEL MES

El problema del mes

Consell Català de l'Esport
Consell Esportiu al Baix Llobregat

videotutoriales.es

Enunciats d'exàmens i pautes de correcció PAU
 
 

 

 
 
Històric web

 

Institut Francesc Macià - 2010 - C/ Joan Maragall, s/n. 08940 Cornellà de Llobregat - Tfn 93 480 15 09
INS Francesc Macià