gener / 1999

 

 

Presentació

L'I.E.S. Joaquim Mir no podia deixa passar el 125 aniversari del naixement de Joaquim Mir Trinxet sense recordar aquesta efemèride del més innovador dels pintors postmodernistes catalans.

El Departament Administratiu ha programat, pel 2n. curs del Cicle Formatiu Superior d'Administració i Finances, un treball informàtic sobre el pintor. El resultat del mateix són aquestes pàgines Web que us oferim, que no tenen cap mena de pretensió, i, simplement, volen ser una mirada o un passeig agradable i amable per la vida i l'obra de Joaquim Mir. Un gra de sorra més, per difondre el seu nom i despertar l'interès per la seva obra.

Direcció

El projecte

Durant el curs 1997-1998, es donaren, alhora, dues circumstàncies, una de caràcter general, el 125 aniversari del naixement de Joaquim Mir, i una altra de particular, de caràcter docent, del Departament Administratiu de l'I. E. S. Joaquim Mir. La primera obligava a que la institució, commemorés, d'alguna manera la efemèride. La segona plantejava al Departament Administratiu la conveniència d'enriquir l'ensenyament a impartir ampliant la visió i l'ús de les eines, bàsicament informàtiques, més enllà del camp estrictament administratiu i de gestió, que l'alumne hauria forçosament d'emprar. D'aquesta confluència sorgí el projecte: construcció d'unes pàgines Web sobre Joaquim Mir, a partir del programari que habitualment usaria l'alumne, Access, Word i eines d'Internet.

Definit el projecte, s'estimà adient que la vessant documental fos assumida pel professorat i la part tècnica per l'alumnat.

Les fons documentals serien, bàsicament, les específiques existents sobre Joaquim Mir i la seva obra, però amanides i enriquides per passatges d'uns manuscrits molt valuosos que es conserven a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer: les llibretes, anomenades "Kodaks", de puny i lletra del gran pintor i xilògraf vilanoví Enric-Cristòfol Ricart, gran amic de Joaquim Mir, que resultà un material inestimable sobre Mir, puix contenen gran nombre de anotacions, anècdotes i impressions de primera mà sobre el mateix.

La realització

Amb el recull de textos, fet el curs passat, sobre Mir, els alumnes han confeccionat una base de dades, amb Access, creant un registre o fitxa per cada pàgina Web, on s'especifica el nom de la pàgina, l'any a què fa referència el text, la signatura del mateix, el text en sí, el nom del fitxer d'imatge i el text del peu de la imatge.

Arribats a aquest punt, han elaborat el disseny general i el particular de cada pàgina Web (amb Word 97 i Internet Explorer 4.0), organitzats per grups de treball de dos alumnes, i han traspassat les dades de la base de dades a les pàgines Web, completant-les amb les corresponents imatges, degudament ajustades i tractades (Microsoft Photo Editor i Microsoft GIF Animator).

Departament Administratiu

L'equip de treball

Alumnes del 2n. curs del Cicle Formatiu Superior d'Administració i Finances:

Montserrat Arco Jiménez

Montserrat Avilés Senso

Anna Ayora Raventós

Elisabeth Bladas Martí

Anna M. Carreras Cuesta

M. Carmen Crespo Moreno

Sònia Ferrer Anguela

Xavier Llopart Rovira

Mònica Pancho Rascón

Lorena Pérez Gáspez

Raquel Petit Font

Eva Pineda Montaner

Miquel A. Ropero Ventosa

Professors:

Susana Borràs Carré

Ferran Sanz Lou

Verónica Sánchez Heredia

Esther Segura Herrera

J. David Sepúlveda Sanfont

Òscar Serramià Ricart

Ana Toquero Vidal

Susana Zumel Erra

La bibliografia emprada

 Ricart, Enric Cristòfol: "Memòries". Parsifal Edicions, Barcelona, 1995.

 Ricart Nin, Enric-C: "Kodak I, II, III, IV, V i VI". Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. Vilanova i la Geltrú.

  Jardí, Enric: "Joaquim Mir". Edicions Polígrafa, S.A. Barcelona, 1989.

  Fontbona, Francesc: "Mir". Col·lecció Gent Nostra, núm. 26. Edicions de Nou Art Thor. Barcelona, 1983.

 Rusiñol, Maria: "Santiago Rusiñol vist per la seva filla". Editorial Aedos. Barcelona, 1968

 Basora Sugrañes, Teresa: "Joaquin Mir, nota biográfica". A "Exposión J. Mir (1873-1940)". Ayuntamiento de Barcelona, Museos Municipales de Arte. Barcelona, 1972.

 "L'Exposició Mir i el Misteri". Pepitu, 19 de maig de 1909.

 Rosés, Assumpta: "El paisatge de Tarragona en la pintura catalana d'avantguarda", a "Joaquim Mir al Camp de Tarragona, 1906-1914". Fundació "la Caixa". Barcelona, 1991.

 Catàleg "Joaquim Mir al Camp de Tarragona. 1906-1914". Fundació "La Caixa". Barcelona, 1991.

 "Inauguració de la nova sala de pintura Cafè Foment al Museu Balaguer". Biblioteca-Museu Víctor Balaguer-Foment Vilanoví. Vilanova i la Geltrú, 31 de març de 1974.

Observacions

Per garantir un bon funcionament , cal emprar el navegador de Microsoft, Internet Explorer, versió 4.0, a pantalla completa de 640 per 480 píxels.

 E-mail: a8043693@pie.xtec.es