TORRONS ARTESANALS

 

Ingredients per 1kg de massapà:

  • 1/2 kg de farina d'ametlla (ametlla crua de la millor qualitat, molta)
  • 1/2 kg de sucre fi
  • 3 clares d'ou (o 4 si hi ha alguns dies de temps per deixar reposar el massapà dins el motlle)
  • una mica de sal per a les clares (com si fos per fer una truita)
  • mitja cullerada de pela de llimona picada ben fina

 

Complements:

  • Pels torrons de fruita: unes quantes peces de fruita confitada, al gust personal.
  • Pels de rovell d'ou: els rovells de 8 ous.
  • Pels de nata i nous un got de nata líquida i 200 gr de nous pelades (aproximadament)

 

Treball:

Taller de Torrons

Elaboració del massapà:

En una conca fonda, debatem les clares d'ou, hi posem la sal i la pela de llimona picada. Hi afegim el sucre fi, remenant tota l'estona amb una cullera. Hi afegim a poc a poc la farina d'ametlla, sense deixar de remenar, fins que queda una pasta ben homogènia.

Per acabar el massapà:

Si el massapà queda molt dur, si el volem pels torrons de fruita, caldrà afegir-hi unes gotes d'aigua, sense passar-nos, que no quedi massa moll. Si volem el massapà per fer torrons de rovell d'ou o de nata, ja podem començar a afegir-hi, enlloc de l'aigua, els rovells d'ou, o bé la nata.

Emmotllem el massapà amb els complements:

En un motlle, que pot ser una capsa de sabates o un taper, anem posant per capes el massapà i la fruita (o les nous pelades, segons el tipus de torrons). Hem de tenir en compte l'efecte que volem obtenir quan els tallem. L'estètica és molt important. Si cal, prèviament, folrarem la capsa amb plàstic alimentari transparent.

Desemmotllem, tallem les barres i presentem el producte:

Un cop tret el massapà del motlle, podem cobrir-lo per tots costats amb xocolata fondant, així al tallar les barres quedarà un marge de xocolata que els dóna un toc molt agradable.
Les barres de rovell d'ou, un cop tallades, s'han de cobrir de sucre gruixut i cremar-lo amb un ferro roent dels de fer crema catalana.
Embolicarem cada barra amb plàstic transparent, com a mesura higiènica.
La presentació estètica és el toc final. L'efecte produït s'ho val. Una safata bonica i una blonda de paper són detalls que s'agraeixen.

S'ha dut a terme aquest taller en dues sessions de 24 alumnes i 1h i mitja de duració cada una, durant la jornada del 19-12-97, amb motiu de la festa de fi de trimestre.

El curs 98-99 ho hem tornat a repetir el 23-12-98, celebrant també la fi del primer trimestre.

El 22-12-99 hem tornat a fer el taller de torrons.

El 22-12-00 també hem fet el taller de torrons.

El 21-12-01, taller de torrons altra vegada.

La professora encarregada del mateix ha sigut: Victòria Oliu, amb la col·laboració d'altres professors i professores del centre.
Local: laboratori de química de l'IESI la Bisbal.
Estris de cuina: deixats pels Menjadors del Col·legi Joan de Margarit.
Motlles pels torrons: deixats per Galetes Graupera de la Bisbal.
Molts agraïments a tots els col·laboradors.


[ Portada | Introducció | El Centre | Història |
| Caixa dels Trons | Anuncis | Estudis en preparació | Activitats Normals |
| Activitats Extres | Paginers | La Ciutat ]