IES La Mallola. Esplugues.maig 2006.
Examen conservació de l'energia 1r batxillerat
 
1.  
     
 
Un bloc de 250 g està en contacte amb una molla que té una constant recuperadora de 200 N/m. La molla està comprimida 80 mm, tal com indica la figura. Quan es deixa anar, el bloc, partint del repòs, es dirigeix cap a la rampa, que té una altura de 40 cm.
 
 
a. Quina és l'energia potencial emmagatzemada a la molla?
b. Quina altura assoleix el bloc si no tenim en compte el fregament?
c. Quina altura assoleix el bloc si el coeficient de fregament té un valor de 0.2?
 
 
 
     
  2.  
  Considereu el sistema de la figura. La massa m1 = 1,5 kg es troba inicialment en repòs, en contacte amb l'extrem d'una molla ideal de constant recuperadora k = 500 N/m, comprimida 30 cm. La massa m2 = 1,5 kg també es troba inicialment en repòs, a una distància de 2 m de m1. Al tram horitzontal que separa m1 de m2, el coeficient de fregament és de 0.2.
Quan la molla es deixa anar, es descompremeix i impulsa la massa m1, que se separa de la molla i xoca elàsticament amb m2. Calculeu:
 
 
a. La velocitat de m1 un instant abans d'entrar en contacte amb m2
b. Les velocitats de les dues masses un instant desprès d'entrar en contacte.
 
 
 
  3.  
  a. Una massa de 4.0 kg que es desplaça per una taula horitzontal llisa a una velocitat de 3.0 m/s xoca amb una molla de constant elàstica 6400 N/m. Quina distàcia es comprimeix la molla?

b. Un objecte d'1.0 kg de massa es deixa caure per un pla inclinat 30 º des d'una altura de 6.00 m. Quina velocitat tindrà quan arribi al final del pla si el coeficient de fricció entre l'objecte i el pla és de 0.2?