-->
Dia a Dia
Destaquem

David Gallardo, professor de ciències socials del nostre centre, ha participat a la jornada "La dansa a l'escola" exposant el treball que està realitzant amb els nostres alumnes.
Podeu trobar més informació aquí i veure el programa aquí .

Aquesta tardor, sota la supervisió del professor Basili Martínez, els alumnes de 4t d'ESO de l'aula oberta han començat a fer un hort a l'institut. Malgrat que en Basili és tot un expert en la matèria, hem comptat amb l'assessorament de l'Ester Comes en temes de formació i gestió de l'hort.
L'Ester és una treballadora de la cooperativa Sambucus, una empresa de Manlleu que porta a terme activitats entorn de la terra, l'horta i la cuina.
Ja hem començat a plantar escaroles, raves, cebes i julivert i esperem que el seu creixement sigui un èxit. Atencions no els faltaran a aquestes verdures que, a més dels alumnes de l'aula oberta, durant el segon pati de dimecres i de dijous comptaran amb la col·laboració de tot un seguit de voluntaris que han mostrat el seu interès per participar en aquest projecte.
Bon hort... i bona cuina!

Vegeu-ne més imatges aquí.

Com totes les de la xarxa municipal, la biblioteca Bac de Roda dóna accés a una enorme quantitat de documents: llibres, DVD, CD, revistes, diaris... als seus habitants.
El passat mes d'octubre, en el marc de col·laboració amb la biblioteca del poble, l'institut Miquel Martí i Pol va organitzar unes visites guiades amb els alumnes de 3r d'ESO.
Assessorats per la Gabriela Arderiu, els joves van aprendre com fer consultes i accedir a la informació que busquen, on estan ubicats els llibres que més els interessen, com funciona el servei de préstec, quines recomanacions poden trobar en aquest espai, etc. També se'ls van donar pistes d'on es troben les guies de viatge i com interpretar-les, de cara a la preparació del treball de síntesi que faran a final de curs.
Així, doncs, les visites van ser de profit; en un espai curt de temps, els alumnes van rebre un munt d'informació pràctica que els pot resultar molt útil, tant a nivell personal com laboral.

Vegeu-ne més imatges aquí.

El passat dimecres 04-11-15, els alumnes de biologia de 4t d'ESO van tenir la possibilitat de conèixer l'Institut Català d'Oncologia, a l'Hospital Duran i Reynals, de l'Hospitalet de Llobregat.
Després de veure un petit video sobre què és l'ICO i què s'hi fa, els alumnes es van repartir en tres grups petits (de 5 alumnes cadascun).
Al primer grup, la Natàlia ens va ensenyar com es cultiven en càpsules de Petri els fibroblasts procedents de malalts afectats per càncer de còlon. També ens va explicar i mostrar com es congelen amb nitrogen líquid les mostres resultants de les biòpsies que es fan als pacients i com es preparen i renoven els medis de cultiu en les quals creixen les cèl·lules. Va insistir molt en la importància de mantenir les mesures higièniques en aquests laboratoris i, per aquest motiu, els alumnes es van haver de posar peücs i bata.
Al segon grup, l'Èric ens va parlar dels seus estudis amb uns cucs molt petits, d'aproximadament 1 mm de longitud, anomenats Caenorhabditis elegans. Aquests organismes tenen una organització corporal molt simple. En tres dies poden pondre fins a 300 embrions. Això els converteix en un material molt adequat per estudiar l'efecte de les mutacions o per fer transgènesi. A través de la lupa, vam poder veure organismes mutants i altres de transgènics, als quals se'ls havia transferit el gen que codifica per una proteïna bioluminiscent procedent d'una medusa.
Finalment, la Maria ens va ensenyar com s'aïlla el DNA i vam poder fer una mica de pràctica, micropipetejant-lo i fent-lo centrifugar. També ens va mostrar la seqüència real d'un gen implicat en un procés cancerós i les diferències en la seqüència de nucleòtids entre aquest gen i el normal.
Tots els alumnes van passar pels tres grups. Els investigadors ens van atendre la mar de bé, explicant-los amb tot detall en què consisteix la seva feina diària. El comiat va ser una posta en comú, on els alumnes van tenir la possibilitat de fer preguntes i on se'ns va recordar la importància d'invertir en investigació, per avançar en la lluita contra el càncer i poder donar més qualitat de vida a les persones afectades.
A la Natàlia, l'Èric, la Maria i totes les persones que van fer possible la nostra visita, un milió de gràcies. Ens va agradar una barbaritat i vam aprendre moltíssim!!!
Vegeu-ne més imatges aquí.

El nostre centre ha estat seleccionat per acollir un auxiliar de conversa durant tot el curs 2015-2016. Es diu Danny Morris, té 24 anys i és nadiu de Northampton, Anglaterra. Ja va fer d’auxiliar de conversa en un centre de primària el 2010-11 i ha volgut repetir l’experiència.
La seva tasca principal és ajudar l’alumnat a millorar la seva competència comunicativa en llengua anglesa i també ampliar els seus coneixements culturals. En Danny ajudarà tant al professorat que forma part del GEP (en les matèries de música, socials i matemàtiques) com a les professores de llengua anglesa.

Our high-school has been selected to host a Language Assistant for the whole course 2015-2016. His name is Danny Morris, he’s 24 years old and he was born in Northampton, England. He worked as a Language assistant in a primary school in 2010-11; it was such an interesting experience for him that he decided to try in a secondary school.
His main task is to help the students improve their communicative competence in English and also broaden their cultural background. Danny will assist both the teachers who are taking part in the GEP project (in Music, Social Sciencies and Maths) and the English teachers.

Aquest és en Danny amb els alumnes de 1r d’ESO, treballant continguts de música i de socials.
This is Danny helping 1st of ESO students in a Music and Social Science lesson.

Fa uns dies van visitar el nostre institut la Juliette i en Bayiha, dues de les persones vinculades amb el projecte d'agermanament de Roda de Ter amb el poble camerunès de Bobog. Ens van parlar de la recent escola maternal que s'hi ha construït, de la que ja en gaudeixen plenament els seus habitants. Es tracta d'una llar d'infants que dóna atenció a 25 nens i els garanteix escolarització, un àpat al dia i autonomia per a les seves mares (que així no es veuen obligades a endur-se els infants amb elles al camp o al mercat, quan són a treballar).
Dues mestres imparteixen les classes i programen les activitats al llarg del curs, però el centre també disposa d'una cuinera, d'una persona que s'encarrega de la neteja i d'una infermera que, quinzenalment, realitza un control mèdic als nens i nenes. A través de l'oficina tècnica d'Agermanament els diners ingressats pel projecte arriben al destinatari de Camerún. El cost de manteniment és d'uns 900€ trimestrals.
Els beneficiaris més directes són els infants, que reben formació, alimentació i benestar sanitari, però també les seves famílies, que poden dedicar-se a les seves tasques amb més tranquil·litat.
La Juliette i en Bayiha ens van passar fotografies del poble i dels infants. Els alumnes de 2n d'ESO que estan fent l'optativa de francès van tenir l'oportunitat de conversar amb ells i fer-los preguntes i la professora, Gemma Castaño, feia la traducció. Els agraïm la visita i esperem que aquesta col·laboració del poble de Roda amb Bobog continuï endavant amb molt d'èxit.

Un any més, encetem el curs escolar comptant amb la col·laboració de la biblioteca de Roda de Ter, que ens ha cedit en préstec una bona pila de llibres de lectura per a tots els cursos.
Els alumnes podran disposar d'aquest material fins al juny, que és quan en farem el retorn.
El nostre agraïment, doncs, a la biblioteca Bac de Roda, que ens ajuda a ampliar i actualitzar el fons d'armari de les aules i contribueix positivament al fet que prenguem gust per la lectura.

El departament de matemàtiques de l’institut organitza un concurs de fotografia matemàtica com a manera lúdica de gaudir les matemàtiques.
Un dels objectius és portar a l’alumnat guanyador al concurs de fotografia de l’ABEAM (Associació de Barcelona per a l’estudi i l’aprenentatge de les matemàtiques).
A l'esquerra trobareu les fotografies finalistes i guanyadores del curs 2014/2015.
A la fotografia podeu veure el mural d’aquest curs escolar, el qual recull els premiats de l’ABEAM i de l’institut.

“Alícia al país de les meravelles” està d'aniversari. El conte compleix 150 anys i l'institut Miquel Martí i Pol s'ha volgut sumar a aquesta celebració!!!
Els alumnes del 3r ABC i els de 1r d'ESO han treballat, des d'àrees diverses, el conte de l'escriptor britànic Charles Lutwidge Dogson, conegut arreu pel pseudònim de Lewis Carroll.
A plàstica, els nostres alumnes més joves han desplegat les seves dots creatives il·lustrant les escenes de l'obra que els han cridat més l'atenció. El resultat ha estat espectacular, tal com podem veure a continuació. Jutgeu vosaltres mateixos quatre de les creacions presentades. Les autores són: Bea Perales (1r ESO A), Salma Ahal·laoui (1r ESO B), Valeria M Molina (1r ESO C) i Anna Mª Gómez (1r ESO C).

Una mostra dels dibuixos resultants està exposada al plafó del centre del costat del pati àrab, juntament amb exemplars del conte prestats per la biblioteca Bac de Roda i per les professores Mª Rosa Terradellas i Montse Biarnès. És així com els personatges més representatius d'aquesta història fantàstica tornen a prendre vida dins de l'institut.
Per cert!!! Si algun de vosaltres encara no ha llegit el conte o té ganes de rellegir-lo, el podeu trobar a la biblioteca del centre.

Pots veure les imatges de la festa de fi de curs de 4rt d'ESO i 2n de Batxillerat aquí.

Aquest tercer trimestre, a les matèries de Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les Ciències Socials de 1r de Batxillerat es va proposar una activitat creativa literariomatemàtica. Es tractava d’inventar-se un poema o enigma en vers amb un rerefons matemàtic, a semblança d’unes mostres d’autors i èpoques diverses (Rafael Alberti, Cayetano Hernández, Danny Perich...).

Un cop presentades les creacions dels alumnes, es va demanar la col·laboració de diferents professors per seleccionar aquelles que mereixerien ser publicades. Les persones que han participat a la tria i a les quals agraïm la seva tasca són:

Judit Juvanteny, professora de Llengua i Literatura Catalana del nostre institut Llorenç Soldevila, professor de Literatura Catalana de la Universitat de Vic Carles Folguera, professor de Matemàtiques de l’INS La Serra de Mollerussa Josep Camps, professor de Llengua i Literatura de l’INS La Serra de Mollerussa i de la UOC

Vegeu-ne aquí una petita mostra i gaudiu de la seva lectura.

Aquest curs els alumnes de 4rt d'ESO han fet el seu viatge de fi de curs a menorca, aquí en podeu veure un resum.

Menorca 2015 from iesmmpol

En la que enguany ha estat la 14ª convocatòria, el passat divendres 12 de juny, a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Manlleu es van lliurar els premis dels treballs de recerca d'alumnes de 2n de Batxillerat. Aquests premis estan adreçats a estudiants de 2n de batxillerat d'instituts de Manlleu i a estudiants manlleuencs que fan el batxillerat a altres centres de la comarca.
Cada centre de secundària presenta els treballs de recerca amb millor puntuació. Els premis es divideixen en dues àrees: Humanitats i ciències socials, i ciències experimentals i tecnologia.
Cada àrea es divideix en dues categories: Ciutat de Manlleu i temàtica general.
Un dels 5 premis concedits en l'actual edició ha recaigut en l'alumne Gerard Vallejo i Bosch, de l'Institut Miquel Martí i Pol, de Roda de Ter. Del seu treball “La Guerra Civil a Manlleu. Guerra i Revolució: dues cares de la mateixa moneda.”, tutoritzat per Maria Bruch i Sala, el jurat n'ha destacat la bona redacció, estructuració i fluïdesa, l'aportació a la història local i la profunditat amb què ha estat tractada la documentació original recollida a l'annex.
Per la seva banda, Gerard Vallejo ha remarcat que el treball li ha permès viure l'experiència de poder accedir a l'arxiu municipal i que l'ha ajudat a prendre més consciència dels efectes de la guerra. El jurat va haver de deliberar entre 18 treballs presentats, 10 en la categoria d'Humanitats i Ciències Socials i 8 en la categoria de Ciències Experimentals i Tecnologia.