-->
Dia a Dia
Destaquem

Per cinquè any consecutiu el centre participa al projecte Art i Escola.

Enguany la paraula d'origen era CAOS i aquest ha estat el resultat.

Els dies 17 i 18 de novembre els alumnes de 4t d'ESO vàrem fer una estada a l'entorn d'aprenentatge del Canigó. Allà vàrem treballar l'obra Canigó de Jacint Verdaguer i vàrem poder comprovar in situ els espais que apareixen en el genial poema de l'autor osonenc.

En el bloc de l'entorn d'aprenentatge podem trobar els treballs que han sorgit arran del treball fet allà.

Esperem que us agradin.

El projecte de ciència ciutadana Saca la lengua ha començat la 2ª edició i el nostre centre ha tingut la sort de poder paticipar-hi de nou. El passat dimecres 25/01/17 en Luís Bejarano i l’Andrea Blanco van venir a recollir mostres de saliva als alumnes de 4t d’ESO, de 1r de Bat i a les mares d’en Marcel Gago i de la Berta Riera, que van respondre generosament a la crida a la participació que el CRG (Centre de Regulació Genòmica) adreçava als familiars adults dels alumnes donants.

Els investigadors van aprofitar la visita per explicar com es tractarien les mostres recollides i per fer-nos una demostració de dues tècniques de biologia molecular: una PCR i d’una electroforesi.

Moltes gràcies, Luís i Andrea. I sort en el vostre periple per terres espanyoles!!!


Jornada taller a 1r ESO sobre la importància de la recollida de piles velles.


Els delegats verds aporten bons probervis al pati.


Aquest any l'Institut us ha volgut felicitar les festes amb un mannequin challenge. Val la pena de veure'l!


Com cada any, el centre col·labora amb la Marató de TV3 fent-ne difusió amb les conferències, participant a "Pinta la marató" i fent grues de paper. Enguany s'han fet 4 cartells i més de 1000 grues de paper que esdevindràn més de 1000€ aportats a la Marató. Podeu obtenir més informació aquí .

Ja hem iniciat el programa TEI al centre, en podeu veure les fotografies aquí i aquí .

Aquest dilluns 07 de novembre s'ha iniciat el procés electoral de renovació del Consell escolar del centre.
Us animem a participar!
Trobareu la informació aquí .


El passat dimarts 18 d’octubre va tenir lloc la primera reunió de delegats verds del nou curs. En ella s’hi va explicar resumidament el projecte de tot l’any i es va parlar de l’hort (normes de seguretat, eines comprades, horari, professors responsables, ...). També es va fer una valoració de la setmana de la mobilitat sostenible, que en la present edició ha tingut més seguidors que mai.
Els objectius verds d’enguany són ambiciosos; ara cal estudiar-los bé per trobar la millor manera de dur-los a terme.

Del 19 al 22 de Setembre s’ha celebrat a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.
Com ha estat habitual en els últims anys, el nostre centre s’ha adherit a aquesta iniciativa convidant als alumnes, als professors i al personal no docent a utilitzar la bicicleta, el monopatí o el patinet per assistir a l’institut.
Des de plàstica, s’han treballat les raons per les quals val la pena potenciar aquest tipus de transport i s’han plasmat en forma de dibuixos, dels quals us n’oferim una petita mostra.
També la Comissió d’Escola Verda ha posat el seu gra de sorra per tal que la convocatòria fos més exitosa que en les edicions anteriors. I ha volgut premiar a tots aquells que han estat constants i han participat de forma continuada al llarg de 3 dies i als que, de manera extraordinària, han assistit al centre utilitzant una forma neta de transport durant 4 dies.

Els cursos més participatius han estat els de primer cicle, amb una clara majoria d’alumnes de 2n B.

Podeu veure més imatge aquí aquí

Adéu Petra, exemple de lluita, constància, treball, dedicació... A partir d' avui estaràs absent, però formaràs part sempre més del record dels teus companys, alumnes, famílies... de tots els que formem part de la Comunitat Educativa de l'Institut Miquel Martí i Pol.
Ens manquen paraules per descriure el buit que deixes. Adéu, nineta, vola ben alt que el teu record serà sempre amb nosaltres.
Descansa en pau, Petra.

L’equip de professors del nostre centre felicitem l’Aina Martínez Tejero, de 2n BTX, mereixedora de la Distinció de les Proves d’Accés a la Universitat que s’atorga a tots els estudiants de batxillerat de Catalunya que han obtingut una nota superior a 9 punts en la fase general.
Felicitats Aina, per la teva constància, esforç i eficàcia.

Com cada any alguns alumnes del nostre centre han realitzat les proves cangur. Podeu consultar ja les millors puntuacions del nostre centre aquí . Felicitats als millors!

El departament de matemàtiques de l’institut organitza un concurs de fotografia matemàtica com a manera lúdica de gaudir les matemàtiques.
Un dels objectius és portar a l’alumnat guanyador al concurs de fotografia de l’ABEAM (Associació de Barcelona per a l’estudi i l’aprenentatge de les matemàtiques).
A la dreta trobareu les fotografies finalistes i guanyadores del curs 2015/2016.

El passat dijous 2 de juny, a les 9h del vespre, va tenir lloc el comiat dels alumnes de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat del nostre centre. L’acte va comptar amb l’assistència de les famílies i va començar amb els parlaments de la directora, de la presidenta de l’AMPA i de representants dels alumnes. Després, vam poder gaudir de diverses actuacions musicals i de les presentacions digitals que els mateixos alumnes havien preparat, com a record del seu pas per l’institut.
També es va fer lliurament a cada alumne d’una fotografia de grup.
Al final de la vetllada es va oferir un petit refrigeri a tots els assistents.
Felicitem a tots els graduats i els desitgem un futur ben pròsper!
En podeu veure les fotografies i vídeos aquí .

El passat 27 de maig, els fundadors de l’empresa MedPing, Bet Faja i Jacint Cano, van explicar a l’alumnat de 1r de batxillerat econòmic la seva experiència emprenedora el món del màrqueting digital i posicionament web.
Davant de la revolució digital que estem vivint, els van explicar les noves estratègies de màrqueting digital que utilitzen les empreses i els nous models de negoci que estan sorgint actualment.
Aquí teniu alguns comentaris que va fer l'alumnat després de la xerrada.
Molt interessant perquè hem pogut ampliar els coneixements sobre tot el món del màrqueting digital. S’ha fet molt curt!! (Eulàlia Serrano)
He trobat curiós el fet que a través d’aquestes estratègies de màrqueting es poden rastrejar tots els moviments dels clients i així millorar les vendes. (Gerard Rovira)

Paisatge Dansa pretén activar l'acció artística en la vida rural i a la naturalesa, reflexionant l'espai o entorn immediat com un lloc carregat de possibilitats per a desenvolupar activitats en àmbit creatiu, pedagògic i artístic, així com per ser habitat des de les diferents poètiques del moviment amb una mirada des de la "videodansa".
El projecte en aquesta ocasió es realitza a INS MIQUEL MARTÍ I POL (Roda de Ter), emmarcat en el projecte LAND LIFE amb el suport del professor David Gallardo, de Ciències Socials. La idea principal és donar una nova visió a la temàtica de "paisatge natural o humanitzat" participat per alumnes/as de 1r d'ESO.
Podeu veure el vídeo aquí .

El passat divendres, dia 20 de maig, alumnes i professors del nostre centre vam realitzar una caminada-bicicletada amb l’objectiu de promoure la sostenibilitat i conèixer millor el nostre entorn. Aquest any en motiu de l’any Verdaguer vam anar a “La Damunt”, Folgueroles.
La tasca dels nostres delegats verds va ser indispensable, tots plegats vam gaudir d’una bona jornada.

El passat 17 de maig de 2017, els alumnes de 1ESO van participar, juntament amb altres centres de secundària d’Osona, el Ripollès i la Catalunya Nord, a una trobada coral per interpretar la cantata Canigó i conmemorar els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic. La trobada, que va tenir lloc al teatre Atlàntida de Vic, va començar amb un esmorzar i un assaig general. Després d’un breu descans, va arribar l’hora del concert, que va començar amb uns parlaments oficials i un vídeo sobre la tradició de la flama i els focs de Sant Joan.
Les 14 peces musicals de què consta l’obra van ser cantades per uns 250 alumnes, acompanyats per un petit grup d’instruments de vent i una guitarra elèctrica, sota la dirección de Montse Cañellas. Al mateix temps es projectava el text de les cançons juntament amb uns gravats que Junceda va fer de Canigó. La cantata va incloure també la lectura de l’argument de l’obra, a càrrec de Biel Barnils, i la lectura dels textos de les cançons, a càrrec d’alumnes participants a la trobada, que en realitat corresponen a poemes de Jacint Verdaguer.
TV3 va ser present a l’acte i va emetre una noticia, que podeu visualitzar en aquest link.

El passat dia 12 de maig, al teatre Eliseu, els alumnes de l'INS Miquel Martí i Pol de Roda de Ter van realitzar diferents activitats relacionades amb el poema Canigó de Jacint Verdaguer.
Els alumnes de primer cicle van realitzar una representació teatral resseguint l'argument de Canigó que incloïa peces musicals de la cantata Canigó.
Els alumnes de 3r ESO i 1r BTX van mostrar el seu treball en el taller de poesia amb la col·laboració de l'actor Lluís Soler i un grup instrumental va arrodonir l'acte interpretant dues obres amb lletra del poeta: L'emigrant i Garona i Noguera.

Dins el marc per al Plurilingüisme, i amb l’objectiu de millorar la comunicació en llengua francesa, l’ INS Miquel Martí i Pol ha realitzat un intercanvi amb el Collège Auguste Mailloux de Le Louroux-Bottereau, localitat propera a Nantes.
Del 14 al 18 de març 27 alumnes procedents de França es van allotjar a Roda de Ter i l’ Esquirol en famílies del nostres institut. D’altra banda durant l´última setmana d’abril els nostres alumnes van realitzar una estada en famílies del Collège Auguste Mailloux. Durant l’intercanvi s’han realitzat visites culturals prop dels indrets més emblemàtics i els alumnes han assistit a algunes classes. L’experiència ha resultat molt positiva i enriquidora pels nostres alumnes.


Des de fa 4 any l'Institut Miquel Martí i Pol participa en el projecte Art i Escola. Aquest projecte vincula l'art i l'educació entorn a una paraula clau que serveix d'origen i d'unió dels diferents centres participants. Aquest any la paraula ha set EL BUIT.
Diferents persones relacionades amb institucions de caire artístic ajuden a l'orientació del projecte però aquest es porta a terme a classe i el resultat final és exposat al Centre d'Arts Contemporànies de Vic.
Aquest any el nostre centre ha treballat el buit entorn al món animal i cada alumne ha captat l'essència d'un animal en la seva silueta i sobre el fons que l'envolta. Sota el títol de "l'absència descriu l'essència animal" hem exposat totes i cada una de les obres dels nostres joves artistes de 2n d'ESO en forma de cortina, formant un autèntic zoo de buits i plens.
La inauguració de l'exposició va ser el passat dijous 05 de maig i aquesta estarà oberta fins el 31 de juliol. L'entrada és gratuïta i es pot visitar de dimarts a dissabte. Esperem que en pogueu gaudir!

El centre està d'enhorabona. L'alumne de 2n de Bat científic Òscar Lara, que va presentar el seu treball de recerca a la Societat Catalana de Química, ha estat premiat amb una estada científica d'un parell de setmanes a la Universitat de Vic.
Esperem que l'experiència li agradi i que li resulti útil de cara al futur.
Moltes felicitats, Òscar!

El divendres dia 22 d’abril a les 12h del migdia, vam fer una enlairament de globus a l’entrada del nostre centre en motiu de la setmana Mundial de les Immunodeficiències primàries. L’objectiu és contribuir a sensibilitzar sobre la necessitat d’avançar en la recerca, el tractament i la cura de les persones i famílies afectades per aquestes malalties.

Cada any la revista Cavall Fort celebra un concurs de portades. Aquest any ha estat la 32ena edició i tres alumnes del nostre centre han estat entre els deu finalistes. Aquestes obres, junt a la portada guanyadora, formen part d'una exposició que recorrerà diverses biblioteques públiques.

Els alumnes de 3r d'ESO i 1r de batxillerat van anar d'esquiada, vegeu que bé s'ho van passar!


El 12 de febrer varem celebrar el carnestoltes al centre. Mireu quin èxit!

La classe amb més participació va ser el 2n de batxillerat amb un 100%!!
Vegeu més imatges aquí .

El passat dimarts 23 de febrer en Dani i en David, professors de l'escola de música "El faristol", van venir al nostre centre a fer un taller de percussió i veu. Els nois i noies, tots en rotllana i seguint les indicacions dels joves professors, poc a poc van anar aprenent Bring me little water Silvy, una worksong dels esclaus negres a Amèrica. Cantar i fer percussió al mateix temps va ser un repte interessant pels nostres alumnes que van aprofitar molt i molt bé aquesta col·laboració amb l'escola de música.


Podeu veure els vídeos aquí.

Des de tota la comunitat educativa de l’INS Miquel Martí i Pol volem donar l’enhorabona als alumnes: Marc Lara, Aina Gutiérrez i Jordi Aymerich, de 4t d’ESO, que han participat diumenge passat al concurs de ràdio Taradell “S’acaba el temps” i han quedat classificats per a quarts de finals. El proper programa on hauran de participar s’emetrà el proper 1 de maig. Esperem que tinguin molt sort!

El dilluns 1 de febrer el rodenc Santi Serratosa va venir al centre per fer diversos tallers de percussió corporal amb els alumnes de 1r d'ESO i de 4t d'ESO. En els tallers, d'una hora de durada cadascun, els alumnes van tenir l'oportunitat de viure l'experiència de fer música amb el propi cos. En la percussió corporal fonamentalment es treballa amb el ritme, però al mateix temps es desenvolupen altres destreses com la coordinació, la lateralitat, l'atenció, la memòria i el treball en equip. Amb patrons ben senzills en Santi els va ensenyar breus coreografies que llavors els alumnes interpretaven damunt d'una base rítmica. Serratosa, amb una notable carrera com a percussionista, sap liderar de manera tranquil·la i intel·ligent les sessions de percussió corporal i les propostes musicals que concep són interessants i belles.

El passat dimecres 13 de gener de 2016 els alumnes de 3r d'ESO van fer una sortida a Barcelona per anar a escoltar el concert Somnis de músic, que forma part de la programació educativa de l'Auditori de Barcelona. Asseguts a platea, ben a prop de l'escenari, van poder veure i escoltar els joves de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i els del cor infantil Amics de la Unió de Granollers. Van interpretar la música que Felix Mendelssohn va compondre sota el títol de Somni d'una nit d'estiu.
Els joves artistes van moure's pràcticament durant tot l'espectacle per l'escenari i, per tant, tocaven i cantaven de memòria. Tot i que no hi havia director dalt de l'escenari, els músics havien assajat moltes hores amb ell, i havien après a tocar ben sincronitzats.
L'espectacle va durar uns cinquanta minuts i molts alumnes van quedar contents amb l'experiència.

Els passat dimecres 3 de febrer, els alumnes d'Història contemporània de 1r de Bat van fer una sortida al Parlament. A més de visitar l'edifici, els nois i noies van participar en el taller “Sóc diputat/ Sóc diputada” en el qual, mitjançant la tècnica del joc de rol, van poder exercir aquest càrrec i escollir el seu president/a de la Generalitat. Vegeu-los a la imatge; no us sembla que el nou ofici els escau d'allò més?.

Del 25 al 29 de gener, els alumnes de 1r d'ESO van treballar el tema de l'alimentació des de totes les àrees.
Aquest any, la setmana de l'Alimentació va començar amb una xerrada a càrrec de Maria Lidón, tècnica del grup “Justícia Alimentària Global”. A més d'incidir en la patologia que es pot derivar d'un consum excessiu de sucre (sobrepès, obesitat, diabetis), la Maria també va parlar de les repercussions socials i ambientals de l'explotació de la canya de sucre, a través de videos sobre diverses regions d'Amèrica central.
L'endemà, els alumnes van fer una caminada per visitar el Serradet de Barneres, una petita granja d'ovelles que a la mateixa finca disposa d'un obrador per fabricar productes artesanals a partir de la llet fresca. Els alumnes van ser informats de tot el projecte: els camps, la granja, els parts, el procés de munyir... En Sergi els va ensenyar el procés d'elaboració del mató i la Maria es va encarregar de la visita a la granja.
La setmana es va cloure el divendres 29, al porxo d'entrada de l'institut, amb un esmorzar saludable preparat pels mateixos alumnes.
Podeu veure més fotografies aquí.

El Departament d'Ensenyament i la Generalitat de Catalunya, a través de l'institut Miquel Martí i Pol, i l'Ajuntament de l'Esquirol han signat un conveni en relació al projecte de Servei Comunitari.

Servei Comunitari és una nova matèria que s'imparteix a 3r d'ESO amb la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic.

Durant el passat mes de desembre alguns alumnes del centre van actuar com a agents cívics per informar del mal estacionament dels vehicles i de la tinença d'animals de companyia, en els nuclis de l'Esquirol i Cantonigròs, i van donar suport a la catalogació de llibres a la biblioteca del Punt jove de l'Esquirol
A Roda de Ter, la col·laboració es va centrar en El Gran Recapte d'aliments.

El passat 26 de desembre una colla d'alumnes de l'institut van participar a la representació teatral "Nadal versus Noel" dirigida per la professora del centre Petra Martin-Pero. En podeu veure més imatges aquí.

Argó és el nom d'un programa de transició entre la secundària i la universitat que l'Autònoma va començar el curs 2003-2004. Des de llavors, aquest programa dóna suport a estudiants de batxillerat en l'elaboració del seu treball de recerca.

L'alumna de 1r de batxillerat Georgina del Puerto, gràcies a l'excel·lent mitjana de notes obtingudes a l'ESO, ha estat admesa per rebre assessorament en el tema de Malalties inflamatòries intestinals.

El professorat de la UAB es compromet a revisar l'enfocament i la metodologia de treball, la bibliografia, els recursos i l'accés a la infraestructura de la universitat (en cas que sigui necessari).

Enhorabona, Georgina !!! Desitgem que l'experiència sigui molt positiva; per a tu i per al teu treball de recerca.

El passat dimarts 15 de desembre els alumnes de 4 d'ESO que fan l'optativa de música van fer una visita a la Residència d'avis de Roda de Ter.
L'objectiu de la trobada era tocar les cançons apreses durant el trimestre i fer cantar a les persones que hi viuen i treballen cançons de Nadal. Els alumnes van assistir-hi acompanyats per la professora de música Montse Cañellas.
L'actuació va començar a les 11 del matí i va tenir una durada aproximada de mitja hora. Tant els alumnes com els residents van valorar molt positivament l'experiència. És per aquest motiu que esperem que es pugui repetir en els propers cursos.
Des del Miquel Martí i Pol, a tots els avis de la Residència, als seus familiars i a les persones que els atenen, els volem desitjar BON NADAL i FELIÇ 2016!!!

Els alumnes de francès que fan l’intercanvi amb Le Collège Auguste Mailloux, de Le Louroux-Bottéreau, un poble prop de Nantes, van decidir anar al mercat del trasto per poder abaratir les despeses del viatge.
Amb l’ajut dels alumnes i professors de l’Institut van recollir trastos vells i andròmines diverses per muntar la parada el dia 6 de desembre.
Després d’un llarg matí de molt fred van aconseguir guanyar 210€.

El programa Bojos per la Natura és una proposta de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), que té com a objectiu promoure el coneixement del medi natural i de les tècniques d'estudi més actuals i entrar en contacte amb els principals investigadors en la matèria.

El curs s'adreça a alumnes de primer de Batxillerat interessats en l'estudi i la conservació de la natura.
L'alumne del nostre centre Roc Vilarasau ha estat un dels candidats seleccionats que ha pogut entrar al programa, que es desenvoluparà entre el febrer i el novembre del 2016 i que comptarà amb 8 sessions formatives i 2 sortides de camp.
Esperem que el curs et sigui de profit i que en gaudeixis molt, Roc.
Moltes felicitats!!!

La setmana del 16 al 20 de novembre, des de la Coordinació Lingüística i en el marc del programa Joves Guies de l'institut MMPol, es va fer una sessió de tutoria a tots els alumnes de 1r d'ESO, en la qual es van tractar valors com la solidaritat, el respecte, la diversitat...
El drama dels refugiats va tenir un especial protagonisme i es va analitzar des de les veus polièdriques de la poetessa Joana Raspall (amb el poema Podries) i del cantant i lletrista Gerard Quintana, del grup musical Sopa de Cabra, amb el tema Exilis.
Hi haurà més sessions al llarg del curs que, com aquesta, aniran a càrrec de la coordinadora lingüística Judit Juvanteny.
Us deixem l'enllaç del material treballat, per si hi voleu fer un cop d'ull aquí.
Sigues tu el canvi que vols veure en el món !

Com fa uns quants anys ja, els alumnes de 4rt d'ESO del nostre centre participen a la campanya de sensibilització de la Marató de TV3 amb el concurs "Pinta la Marató". Aquests son els cartells que hem enviat.

Per a més informació cliqueu aquí

David Gallardo, professor de ciències socials del nostre centre, ha participat a la jornada "La dansa a l'escola" exposant el treball que està realitzant amb els nostres alumnes.
Podeu trobar més informació aquí i veure el programa aquí .

Aquesta tardor, sota la supervisió del professor Basili Martínez, els alumnes de 4t d'ESO de l'aula oberta han començat a fer un hort a l'institut. Malgrat que en Basili és tot un expert en la matèria, hem comptat amb l'assessorament de l'Ester Comes en temes de formació i gestió de l'hort.
L'Ester és una treballadora de la cooperativa Sambucus, una empresa de Manlleu que porta a terme activitats entorn de la terra, l'horta i la cuina.
Ja hem començat a plantar escaroles, raves, cebes i julivert i esperem que el seu creixement sigui un èxit. Atencions no els faltaran a aquestes verdures que, a més dels alumnes de l'aula oberta, durant el segon pati de dimecres i de dijous comptaran amb la col·laboració de tot un seguit de voluntaris que han mostrat el seu interès per participar en aquest projecte.
Bon hort... i bona cuina!

Vegeu-ne més imatges aquí.

Com totes les de la xarxa municipal, la biblioteca Bac de Roda dóna accés a una enorme quantitat de documents: llibres, DVD, CD, revistes, diaris... als seus habitants.
El passat mes d'octubre, en el marc de col·laboració amb la biblioteca del poble, l'institut Miquel Martí i Pol va organitzar unes visites guiades amb els alumnes de 3r d'ESO.
Assessorats per la Gabriela Arderiu, els joves van aprendre com fer consultes i accedir a la informació que busquen, on estan ubicats els llibres que més els interessen, com funciona el servei de préstec, quines recomanacions poden trobar en aquest espai, etc. També se'ls van donar pistes d'on es troben les guies de viatge i com interpretar-les, de cara a la preparació del treball de síntesi que faran a final de curs.
Així, doncs, les visites van ser de profit; en un espai curt de temps, els alumnes van rebre un munt d'informació pràctica que els pot resultar molt útil, tant a nivell personal com laboral.

Vegeu-ne més imatges aquí.

El passat dimecres 04-11-15, els alumnes de biologia de 4t d'ESO van tenir la possibilitat de conèixer l'Institut Català d'Oncologia, a l'Hospital Duran i Reynals, de l'Hospitalet de Llobregat.
Després de veure un petit video sobre què és l'ICO i què s'hi fa, els alumnes es van repartir en tres grups petits (de 5 alumnes cadascun).
Al primer grup, la Natàlia ens va ensenyar com es cultiven en càpsules de Petri els fibroblasts procedents de malalts afectats per càncer de còlon. També ens va explicar i mostrar com es congelen amb nitrogen líquid les mostres resultants de les biòpsies que es fan als pacients i com es preparen i renoven els medis de cultiu en les quals creixen les cèl·lules. Va insistir molt en la importància de mantenir les mesures higièniques en aquests laboratoris i, per aquest motiu, els alumnes es van haver de posar peücs i bata.
Al segon grup, l'Èric ens va parlar dels seus estudis amb uns cucs molt petits, d'aproximadament 1 mm de longitud, anomenats Caenorhabditis elegans. Aquests organismes tenen una organització corporal molt simple. En tres dies poden pondre fins a 300 embrions. Això els converteix en un material molt adequat per estudiar l'efecte de les mutacions o per fer transgènesi. A través de la lupa, vam poder veure organismes mutants i altres de transgènics, als quals se'ls havia transferit el gen que codifica per una proteïna bioluminiscent procedent d'una medusa.
Finalment, la Maria ens va ensenyar com s'aïlla el DNA i vam poder fer una mica de pràctica, micropipetejant-lo i fent-lo centrifugar. També ens va mostrar la seqüència real d'un gen implicat en un procés cancerós i les diferències en la seqüència de nucleòtids entre aquest gen i el normal.
Tots els alumnes van passar pels tres grups. Els investigadors ens van atendre la mar de bé, explicant-los amb tot detall en què consisteix la seva feina diària. El comiat va ser una posta en comú, on els alumnes van tenir la possibilitat de fer preguntes i on se'ns va recordar la importància d'invertir en investigació, per avançar en la lluita contra el càncer i poder donar més qualitat de vida a les persones afectades.
A la Natàlia, l'Èric, la Maria i totes les persones que van fer possible la nostra visita, un milió de gràcies. Ens va agradar una barbaritat i vam aprendre moltíssim!!!
Vegeu-ne més imatges aquí.

El nostre centre ha estat seleccionat per acollir un auxiliar de conversa durant tot el curs 2015-2016. Es diu Danny Morris, té 24 anys i és nadiu de Northampton, Anglaterra. Ja va fer d’auxiliar de conversa en un centre de primària el 2010-11 i ha volgut repetir l’experiència.
La seva tasca principal és ajudar l’alumnat a millorar la seva competència comunicativa en llengua anglesa i també ampliar els seus coneixements culturals. En Danny ajudarà tant al professorat que forma part del GEP (en les matèries de música, socials i matemàtiques) com a les professores de llengua anglesa.

Our high-school has been selected to host a Language Assistant for the whole course 2015-2016. His name is Danny Morris, he’s 24 years old and he was born in Northampton, England. He worked as a Language assistant in a primary school in 2010-11; it was such an interesting experience for him that he decided to try in a secondary school.
His main task is to help the students improve their communicative competence in English and also broaden their cultural background. Danny will assist both the teachers who are taking part in the GEP project (in Music, Social Sciencies and Maths) and the English teachers.

Aquest és en Danny amb els alumnes de 1r d’ESO, treballant continguts de música i de socials.
This is Danny helping 1st of ESO students in a Music and Social Science lesson.

Fa uns dies van visitar el nostre institut la Juliette i en Bayiha, dues de les persones vinculades amb el projecte d'agermanament de Roda de Ter amb el poble camerunès de Bobog. Ens van parlar de la recent escola maternal que s'hi ha construït, de la que ja en gaudeixen plenament els seus habitants. Es tracta d'una llar d'infants que dóna atenció a 25 nens i els garanteix escolarització, un àpat al dia i autonomia per a les seves mares (que així no es veuen obligades a endur-se els infants amb elles al camp o al mercat, quan són a treballar).
Dues mestres imparteixen les classes i programen les activitats al llarg del curs, però el centre també disposa d'una cuinera, d'una persona que s'encarrega de la neteja i d'una infermera que, quinzenalment, realitza un control mèdic als nens i nenes. A través de l'oficina tècnica d'Agermanament els diners ingressats pel projecte arriben al destinatari de Camerún. El cost de manteniment és d'uns 900€ trimestrals.
Els beneficiaris més directes són els infants, que reben formació, alimentació i benestar sanitari, però també les seves famílies, que poden dedicar-se a les seves tasques amb més tranquil·litat.
La Juliette i en Bayiha ens van passar fotografies del poble i dels infants. Els alumnes de 2n d'ESO que estan fent l'optativa de francès van tenir l'oportunitat de conversar amb ells i fer-los preguntes i la professora, Gemma Castaño, feia la traducció. Els agraïm la visita i esperem que aquesta col·laboració del poble de Roda amb Bobog continuï endavant amb molt d'èxit.

Un any més, encetem el curs escolar comptant amb la col·laboració de la biblioteca de Roda de Ter, que ens ha cedit en préstec una bona pila de llibres de lectura per a tots els cursos.
Els alumnes podran disposar d'aquest material fins al juny, que és quan en farem el retorn.
El nostre agraïment, doncs, a la biblioteca Bac de Roda, que ens ajuda a ampliar i actualitzar el fons d'armari de les aules i contribueix positivament al fet que prenguem gust per la lectura.