ELS JOCS PARALÍMPICS

 

Els jocs paralímpics són la modalitat per a discapacitats dels jocs olímpics. Es van crear pensant que tothom té dret a participar en uns jocs, independentment de la discapacitat física o psíquica que tingui l'atleta.

La idea de crear uns jocs per als discapacitats va sorgir l'any 1948, però no va ser fins al 1960 on es van dur a terme, tot coincidint amb els jocs de Roma.

La participació a anat a més en cada joc, tenint en compte els 400 atletes a Roma 1960, amb els 3806 a Atenes 2004. Tot un exemple de superació.

Però no tots els atletes participen en la mateixa categoria, ja que no té la mateixa discapacitat un invàlid, amb un deficient mental. Per això es clasifiquen en els següents grups:

1- Amputats: són les persones que en algun moment de la seva vida han perdut un braç o una cama. Per segons quins esports poden utilitzar la cadira de rodes.

2- Cadira de rodes: aquells atletes que han perdut una o les dos cames o són paraplègics i no poden moure's de cintura cap avall.

3- Paràlisi cerebral: són aquells atletes que tenen una malaltia al cervell i els impedeix tenir una bona coordinació en els músculs.

4- Deficiència intel·lectual: s'inclouen les persones amb retard mental o síndrome de Down.

5- Deficiència visual: és per aquells atletes que tenen ceguesa o poca vista.

6- Altres: s'inclouen persones amb altres discapacitats però que no tenen un grup en concret. Un exemple seria l'enanisme.

inici