inici  

  Agenda    
  l'IES    
Oferta Educat.
  Com som      
  Activitats      
  Recursos      
 Curs 03-04    
  Enllaços      


Recursos
  Les notres seles d'exposicions: Gòtic
 
Ferrer Bassa
L'adoració dels Mags
Pintura mural a l'oli; 1346
Monestir de Pedralbes, Barcelona, in situ
Aquesta escena és una de les 22 composicions i imatges que decoren les parets de la capella de Sant Miquel, espai irregular entre dos contraforts de l'església de Pedralbes, al qual s'accedeix des del claustre del monestir.
La gran importància que hom atribueix a aquestes pintures deriva del fet que introdueixen a Catalunya l'estil dit italogòtic, segon període de la pintura gòtica, que tindrà la màxima difusió durant la segona meitat del segle XIV. El nom d'italogòtic li ha estat donat pel fet de ser el seu origen la pintura dels artistes de Florència i de Siena, especialment Giotto, Simone Martini i Ambroggio Lorenzetti, tots ells impregnats per la nova sensibilitat religiosa de sant Francesc d'Assís, que donava el nom de "germans" a tots els éssers vivents, i que per aquesta raó cridà l'atenció dels pintors cap a l'espectacle de la naturalesa.
Ferrer Bassa viatjà a Itàlia entre els anys 1325 i 1332, on no hi ha dubte que conegué l'obra de Giotto, i la seva tornada a Barcelona va representar en la pintura catalana el trencament amb l'esperit del gòtic lineal i la difusió d'un naturalisme basat en la transcripció de la realitat vista i no pensada com feien els pintors romànics. També van influir en l'adopció de l'estil italogòtic els viatges de pintors italians, la circulació de llibres amb il·lustracions italogòtiques, la presència del pintor sienès Simone Mardni a Avinyó i, evidentment, el prestigi de Ferrer Bassa, que assolí el càrrec de pintor del rei.
Aquesta Adoració dels Mags es caracteritza per la prosternació simultània de tots tres (en la pintura romànica i en la gòtica lineal només un dels mags s'agenolla, mentre que els altres encara estan caminant o conversen entre ells). Aquí, la triple genuflexió afegeix humanisme al gest de tendresa del primer, que besa els peus de Jesús. Les muntanyes nues i els tres arbres, que destaquen entre un cel dramàtic de color blau nocturn, insinuen una atmosfera tràgica que potser anuncia el futur de la Passió.
Francesc Vicens.- 100 obres de pintura catalana. Associació Conèixer Catalunya