inici  

  Agenda    
  l'IES    
Oferta Educat.
  Com som      
  Activitats      
  Recursos      
 Curs 03-04    
  Enllaços      


Recursos
  Les notres seles d'exposicions: Gòtic
 
Pere Serra
Retaule del Sant Esperit
Pentecosta (taula central)
Pintura al tremp sobre fusta; acabat l'any 1394
Església de Santa Maria de Manresa (Bages)
Aquest retaule de grans dimensions, que té 22 escenes diferents (sense comptar les 36 figures de sants pintades en els sis muntants), va ser encarregat a Pere Serra per la Confraria del Sant Esperit de Manresa.
Aquí només reproduïm la taula central amb l'escena de la Pentecosta o vinguda de l'Esperit Sant.
Un eix vertical central, que va de la figura del colom al llibre amb el text del Magníficat, és ocupat per la figura de la Mare de Déu, que suavitza la verticalitat d'aquest eix mitjançant una lleugera inflexió del cap vers l'esquerra, compensada per una altra inflexió dels genolls cap a la dreta. Pere Serra sempre la representà com a dona que sobreïx de dolcesa, com una bellesa femenina ideal. Aquesta delicadesa sublim correspon exactament al culte a l'amor idealitzat que tan bé van expressar els poetes dels segles XIII i XIV.
Pere Serra va reeixir a definir un espai real en aquesta escena sense utilitzar cap
paisatge, ni arquitectura, ni mobiliari. L'expressió de l'espai està aconseguida només amb la presència dels personatges. Remarqueu que els dos apòstols que són en primer pla fan de nexe entre l'espai plàstic on té lloc la vinguda de l'Esperit Sant i l'espai real on ens trobem nosaltres com a espectadors.
Però mentre que sant Pere condueix la nostra mirada cap a l'interior de l'espai plàstic, l'apòstol de la túnica verda ho fa a l'inrevés, portant-nos cap a l'espai real que ens correspon com a observadors. El posat somniós de la Mare de Déu, que sembla absorbida pels seus delicats, complexos i introspectius pensaments, contrasta amb l'agitació dels personatges de l'entorn, els gestos dels quals transcriuen a la perfecció la confusió que produeix la glossolàlia (el 'do de llengües') que els transmet l'Esperit Sant. Com ha escrit el professor Sureda, potser no hi ha cap altra obra de la nostra pintura gòtica en què les mans i els rostres adquireixen l'expressivitat que tenen en aquesta escena.
Francesc Vicens.- 100 obres de pintura catalana. Associació Conèixer Catalunya