inici  

  Agenda    
  l'IES    
Oferta Educat.
  Com som      
  Activitats      
  Recursos      
 Curs 03-04    
  Enllaços      


Recursos
  Les notres seles d'exposicions: Gòtic
 
Jaume Huguet
Retaule dels Sants Abdó i Senén
Trasllat de les relíquies
Pintura al tremp sobre fusta; en 1459-60
Església de Santa Maria d'Ègara, Terrassa (Vallès Occidental)
Enfront del triomf successiu en la pintura gòtica catalana de les modes italianes, centreeuropees i flamenques, que devien atreure Huguet més o menys, segons els diferents períodes de la seva carrera de pintor, el nostre artista va acabar reaccionant com a home conservador i enamorat dels costums del seu país. Com més maduresa s'aprecia en el seu estil, més es reflecteixen en les seves figures els tipus habituals dels seus contemporanis i veïns, observats en la vida quotidiana de la ciutat de Barcelona i del camp de Catalunya. Això és evident en el trasllat de les relíquies dels sants Abdó i Senén del retaule de Terrassa.
Aquest retaule va ser acabat per Jaume Huguet abans del 2 de novembre de 1460, car es conserva un document segons el qual en aquesta data la parròquia de Terrassa va pagar la palla i la civada del cavall d'Huguet, que s'havia desplaçat per muntar el retaule. Els sants Abdó i Senén (anomenats popularment sant Nin i sant Non) eren venerats com a patrons dels pagesos perquè llurs relíquies eren a Arles del Tec, al Vallespir, en una zona agrària, malgrat tractar-se d'uns prínceps perses, morts a Roma. Aquesta devoció durà fins al segle XVIII, quan fou imposada la del madrileny "San Isidro Labrador".
L'escena que reproduïm, obra de plenitud d'Huguet, d'una serena i expressiva naturalitat, il·lustra el transport de les relíquies dels sants de Roma a Arles, amagades en dos barrils de vi, duts a bast sobre l'esquena d'una mula. El caràcter miraculós de les relíquies és revelat per la processó solemne que, inspiradament, surt a rebre-les precedida per l'abat Arnulf i els seus monjos. El benedictí que guia la mula mostra la seva sorpresa amb el gest de la mà i la mirada interrogativa que adreça al seu company. En aquesta taula Jaume Huguet, coneixedor de les noves tendències de la pintura flamenca, com ho proven les figures del primer terme i el paisatge, les adapta a les tradicions del país mantenint el vell predomini dels espais daurats en els muntants que emmarquen l'escena.
Francesc Vicens.- 100 obres de pintura catalana. Associació Conèixer Catalunya