inici  

  Agenda    
  l'IES    
Oferta Educat.
  Com som      
  Activitats      
  Recursos      
 Curs 03-04    
  Enllaços      


Recursos
Les notres seles d'exposicions: Gòtic
 
Mestre de la Seu d'Urgell
Taula de l'Anunciació (procedent de Puigcerdà, Cerdanya)
Pintura a l'oli sobre fusta; vers el 1495
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona
El pintor anònim d'aquesta meravellosa Anunciació és considerat també autor d'una altra taula procedent de Puigcerdà amb la figura de sant Jeroni, de les onze peces que formen les portes de l'orgue de la catedral de la Seu d'Urgell i del petit Retaule de la Trinitat de Perpinyà. Els qui també el consideren autor del Retaule de Canapost (vegeu el número 51) subratllen la proximitat geogràfica de totes aquestes obres en la zona nord de Catalunya, i l'evident coneixement que demostra de tots els recursos tècnics i figuratius de la pintura flamenca del segle XV i de la pintura francesa contemporània.
La sensibilitat subtil i refinada del Mestre de la Seu d'Urgell coincideix amb la de l'autor de la Mare de Déu de Canapost, però se'n diferencia per l'atractiu que manifesta per la naturalesa (el paisatge del fons i les assutzenes del gerro) i l'habilitat per a suggerir la profunditat de l'espai traçant les línies ortogonals que coincideixen en un mateix punt de fuga. Observeu les línies de fuga de les rajoles del paviment, que ajuden a crear la "caixa espacial" segons les investigacions realitzades per Brunelleschi cap al 1425 i després divulgades per tot Europa. Una altra particularitat d'aquesta obra és la utilització de la llum com a element pictòric que dóna cohesió a l'espai tridimensional. Observeu com la finestra i la porta del fons il·luminen intensament el terra, deixant les dues figures en un suau contrallum.
Com s'ha fet notar, les posicions de l'arcàngel (a la dreta) i de Maria (a l'esquerra) són les contràries de les que ocupen convencionalment en la pintura catalana medieval des de l'època romànica. A França, en canvi, aquesta inversió de posicions és relativament freqüent, la qual cosa sembla confirmar la influència francesa sobre el Mestre de la Seu d'Urgell.
Francesc Vicens.- 100 obres de pintura catalana. Associació Conèixer Catalunya