inici  

  Agenda    
  l'IES    
Oferta Educat.
  Com som      
  Activitats      
  Recursos      
 Curs 03-04    
  Enllaços      


Recursos
  Les notres seles d'exposicions: Modernisme
 
Santiago Rusiñol
Retrat de Miquel Utrillo
Pintura a l'oli sobre tela; en 1890-91
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona
Nascut a Barcelona, l'any 1861, al si d'una família d'industrials benes- tants propietaris d'una fàbrica tèxtil a Manlleu, Santiago Rusiñol fou la figura arquetípica del modernisme català, no solament com a pintor, sinó també com a novel·lista, periodista, autor teatral, i fins i tot polític. Aquest caràcter polifacètic, la multitud d'anècdotes que sobre ell s'explicaven i el fet que dediqués una part important del seu temps a dirigir el negoci familiar han afavorit la tendència recent a rebaixar la seva importància com a creador.
La seva veritable vocació, reconeguda per ell mateix, fou la pintura. Exposà un quadre a Girona a 17 anys i des d'aleshores no cessà de participar en totes les exposicions oficials, individualment, o en companyia dels inseparables amics Casas i Clarasó a la Sala Parés. Després d'una primera etapa, influït per Vayreda, la seva llarga estada a París (del 1889 al 1894, amb petites interrupcions) comportà un canvi en la seva pintura per la coneixença directa dels impressionistes francesos, dels quals adoptà la temàtica però no la tècnica de petites pinzellades acolorides.
El Retrat de Miquel Utrillo, pintat en 1890-91 al parc del Moulin de la Galette, al parisenc barri de Montmartre, té el clima exacte que el mateix Rusiñol descrivia en un dels seus articles: "En terra de boira, l'art és trist d'una tristesa de somni, difuminat com una visió, perdut de forma, misteriós i ple de símbols, nedant pel buit de la fantasia." En lloc de pintar el Moulin amb el bullici de les festes i dels balls a la primavera i l'estiu, Rusiñol va pintar el jardí a l'hivern, trist i solitari. La figura d'Utrillo, amb uns papers a la mà (al·lusió a la seva activitat periodística), destaca per sobre del jardí deshabitat on els globus blancs marquen hàbilment la profunditat.
Francesc Vicens.- 100 obres de pintura catalana. Associació Conèixer Catalunya