inici


L'IES
  Història de l'IES N. Copèrnic
 

25 anys educant ciutadans. Breu història de l'IES Nicolau Copèrnic


Enguany ( 2003 ) celebrem vint-i-cinc anys d´història del nostre Institut. Han estat vint-i-cinc anys al servei de la formació dels joves de la nostra ciutat, vivint en primera línia les variacions i els canvis d´una societat en contínua transformació.
Al llarg d´aquest quart de segle l´Institut ha viscut amb satisfacció el pas de milers de nois i noies als quals ha ajudat a construir el futur, a la vegada que ha hagut d´afrontar situacions ben diferents des del punt de vista pedagògic, i sempre ho ha fet positivament gràcies a la professionalitat del seu claustre i al suport de famílies i alumnes. Tots plegats hem fet arribar a bon port aquesta empresa comuna que, de ben segur, amb l´ajut de tots, arribarà a complir vint-i-cinc anys més.

1.-Els orígens: INB mixto nº 3 de Can Boada (1978-1985)
La creació de l´Institut obeeix bàsicament a tres factors : d´una banda, el creixement demogràfic que s´està vivint en aquell moment, d´una altra, la prosperitat econòmica que impulsa les famílies a donar estudis als seus fills cada cop més, i en tercer lloc, i no menys important, la lluita veïnal que reivindicava en aquells temps de la transició millores socials i equipaments comunitaris

Les obres s'inicien el setembre de 1978 amb un projecte que contempla la construcció d'un edifici amb 24 aules i un cost pressupostat en 45.000.000 pessetes. L'INB Mixto Nº 3 de Can Boada comença a funcionar, doncs, durant el curs 1978-79 sense edifici propi a l'edifici municipal del carrer Faraday. Encara era depenent del MEC (Ministerio de Educación y Ciencia). El període d'inscripció per al seu primer curs fou d'una setmana i fora de termini, del 18 de setembre fins al 22, però tot i així hi hagué 199 alumnes

Primer edifici provisional: carrer Faraday

2.- la consolidació : Institut de Batxillerat " Nicolau Copèrnic" (1985-1996)
L'inici del curs 1985-1986 veu la culminació d'aquella lluita començada pels veïns del barri cinc anys abans: un bonic edifici, espaiós i amb gran lluminositat, s'alça en ple barri de Can Boada del Pi. Les noves instal·lacions dinamitzen les activitats del centre, en milloren el funcionament i permeten ampliar la matrícula. Aquell mateix curs veu la posta en marxa del primer Consell Escolar.
La construcció del nou edifici consolida el Nicolau Copèrnic com a Institut de referència de la zona centre-nord de Terrassa i dels municipis circumdants. En tota la ciutat només hi ha, en aquell moment, tres centres públics de Batxillerat i ni Matadepera ni Viladecavalls disposaven encara d´Institut propi.
Per altre banda la vocació internacional del Copèrnic es mostra amb les relacions amb l'Institut José Martí de Varsòvia i, els intercanvis fets pel Departament de Francès amb un Lycée de Pamiers, la iniciativa d'enviar durant uns anys material escolar a un Centre d´Ensenyament artístic de Maputo, a Moçambic, o les periòdiques campanyes de col·laboració amb MANS UNIDES per trametre solidaritat a països en vies de desenvolupament.
El Centre fou també en aquest període pioner en la integració d´alumnes amb discapacitats, i així, el 1990 s´instal·là un ascensor i unes rampes per tal d´eliminar barreres arquitectòniques, que després es complementen amb la construcció d´un lavabo per a minusvàlids.

3.- el centre actual: Institut d´Ensenyament Secundari "Nicolau Copèrnic" (1996-....)
Sense aquests dos estimats amics, el Copèrnic, però, segueix el seu camí, i si fins aquest moment el Centre havia impartit exclusivament BUP i COU, és a dir, ensenyament postobligatori, amb la implantació de la LOGSE ( la coneguda com a Reforma Educativa) els alumnes entren a l'Institut amb dotze anys i si estan obligatòriament fins els setze. Això tindrà un fort impacte sobre el Centre i obligarà a grans canvis pedagògics que van suposar un repte pel professorat, repte del que podem dir amb orgull que n'hem sortit airosos.

A més, la configuració del mapa escolar de la zona canvia radicalment. De ser l'únic institut de batxillerat de la zona i rodalies, passa a ser un més dels sis IES que actualment existeixen en el seu antic àmbit d´influència. La conseqüència, naturalment, és la disminució del nombre d´ alumnes, que provenen ara quasi exclusivament del barri de Can Boada i zones immediatament adjacents. El Copèrnic ha esdevingut el que en principi es volia que fos: un Centre del barri i per al barri.
L´alliberament d´espais com a resultat de la disminució de grups ha suposat, com element positiu, que el Centre pugui disposar d´aules específiques per a cada assignatura (les aules-matèria: Idiomes estrangers, Ciències Socials, Música, Tecnologia...) i també d'aules taller, d'aules d'orientació, aules de desdoblament, etc. que representen una bona ajuda a les tasques pedagògiques del professorat.


Edifici actual a Can Boada
Jornades especial 25è aniversari de l'IES N. Copèrnic