INSTITUT DEL PONT DE SUERT
Barri d'Aragó s/n. El Pont de Suert 25520 (Lleida) Tel. 973 690 040 Fax 973 690 383

Intercanvi amb la Rutland High School de Rutland, estat de Vermont, als Estats Units d'Amèrica.

Notícies curs 2014-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com ja sabeu, del 3 al 17 de setembre un nombrós grup de 24 alumnes de 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, acompanyats per la directora, Ariadna Garcia i pel Jordi Masana, professor d’anglès, van participar en la primera trobada de l’intercanvi amb la Rutland High School de Rutland, a l’estat de Vermont als Estats Units d’Amèrica. És la primera vegada que engeguem aquesta experiència, que s’ha de complementar amb l’intercanvi amb el Damiaaninstituut d’Aarschot, a Flandes (Bèlgica), que fem amb els alumnes de 1r de Batxillerat, amb qui ja hem consolidat lligams després de tres intercanvis en els darrers cursos. Va estar una experiència inoblidable plena d’activitats diverses. Tot seguit us oferim un diari-resum de les diferents activitats realitzades durant els 14 dies que va durar l’experiència.

Dia 1 – Dimecres, 3 de setembre

A les 4 del matí ens trobem a l’estació d’autobusos al Pont de Suert per començar el llarg viatge fins a Rutland. Ens esperen 4 hores de viatge fins l’aeroport, l’espera fins la sortida de l’avió, 8 hores de vol fins a Nova York i, finalment, unes interminables 7 hores en autobús escolar (sí, un d’aquells que hem vist a tantes pel·lícules, molt bonics però poc confortables) fins l’arribada a Rutland, on ens reben els nostres hostes. Després de 22 llargues hores podem anar cap a les que seran les nostres cases durant uns quants dies per descansar. L’endemà hem de començar les activitats a l’escola.

Dia 2 – Dijous, 4 de setembre

A les 7.15 del matí ens trobem a l’escola on ens han preparat un petit esmorzar abans de començar les activitats. Cada alumne farà de shadow student i es convertirà durant l’estada a l’escola en l’ombra de l’alumne que l’acull anant a les mateixes classes. A la tarda cadascú la passarà amb el seu hoste, ja que ens donen temps lliure per descansar després del llarg viatge.

Dia 3 – Divendres, 5 de setembre

A les vuit comencen les activitats a l’escola, on els nostres estudiants es mesclen amb els hostes americans, assistint a les seves classes fins les 15 hores. Durant el matí participarem tots en una entrevista per a un diari local, entrevista que veurem publicada durant el cap de setmana. A la tarda tenim un tast del American way of life i assistim a un partit de futbol americà en què l’equip varsity de la Rutland High School s’enfronta al Nauset Regional, un equip més potent però que només pot guanyar per pocs punts de diferència. Encara que no entenem gaire el joc, gaudim de tot el que l'envolta: l’ambient, els càntics, les animadores, les dessuadores i samarretes vermelles, els hot dogs, etc.

Dia 4 – Dissabte, 6 de setembre

És dissabte i tothom el passa amb els seus hostes. Aprofitem per aixecar-nos una mica més tard i recuperar-nos del jet lag. Hi ha un canvi en el temps durant el matí i plou una mica, cosa que no impedeix que al vespre puguem gaudir de la Vermont State Fair, que se celebra a Rutland.

Dia 5 – Diumenge, 7 de setembre

Avui anem a visitar la ciutat més important de Vermont, Burlington. Però abans passem per Ben and Jerry’s, la seu dels famosos gelats. Fem una breu visita i tastem un dels seus gelats. Tot seguit ens desplacem a Burlington, que tot i ser la ciutat més gran de Vermont només té una població de poc més de 40.000. Això sí l’àrea metropolitana arriba a 200.000, un terç de la població total de tot l’estat de Vermont. Passegem pels carrers, fem compres i gaudim del fantàstic llac Champlain, que té una longitud màxima de 200 kms i una amplada de 23. Després de dinar anem cap al Museu del Teddy Bear, el famós ninot de felpa que va rebre el seu nom pel president Theodore (Teddy) Roosevelt, qui a principis del segle XX va aprovar una llei que protegia aquests animals. Tornem cap a casa per passar el vespre amb les famílies i amics.

Dia 6 – Dilluns, 8 de setembre

A les 8 del matí ja som al centre per a un nou dia de tasques a l’escola. Els professors assistim a una reunió de tots els directors del complex educatiu: Rutland Middle School, Stafford Technical School i Rutland High School. Podem veure com treballen en la coordinació dels diferents centres. A les 10 hores tot el grup de catalans, acompanyats d’alguns pares i mares dels nostres hostes, anem a visitar el Vermont Marble Museum, el museu del marbre, a Proctor, ja que l’estat està ple de pedreres d’aquest material. De fet, molts dels edificis monumentals més coneguts de Washington han estat construïts amb marbre de Vermont. Tot seguit visitem el New England Maple Museum, museu d’un altre producte molt conegut d’aquest estat: el maple syrup, el dolcíssim sirop d’auró, un arbre molt habitual a Nova Anglaterra. Fem una visita guiada, tastem els productes locals i fem les primeres compres de records.

En acabar les classes ens trobem tots a l’aula d’art per fer samarretes amb els logos de cada centre. Ens queden unes samarretes força senzilles però ben boniques. N’hi ha una per a cadascun dels participants.

Dia 7 – Dimarts, 9 de setembre

Comencem les activitats al centre com cada dia a les 8 hores. Durant el matí l’Ariadna i el Jordi, acompanyats per la Patricia Alonso, professora organitzadora de l’intercanvi a Rutland, ens reunim amb la Mary E. Moran, Superintendent de Rutland City Public Schools, és a dir, la cap dels inspectors de l’àrea metropolitana de Rutland. Parlem de moltes coses relacionades amb l’organització de l’intercanvi i les diferències i similituds del funcionament dels nostres centres i dels nostres sistemes educatius. Durant el matí participem en la gravació d'un programa informatiu per a la televisió local.

Més tard, a les 13 hores, marxem cap a Montpelier, la petita capital de l’estat. Es tracta de la capital d’estat més petita de tots els Estats Units, ja que només té uns 8000 habitants. Allí fen una interessant visita guiada del seu capitoli, Vermont State Capitol, on veiem entre altres coses les sales dels diputats i senadors. En acabat fem una volta pel carrer principal de la petita ciutat.

A la tarda tenim feina i dos alumnes, Silvana Gràcia i Ruben Palacin, i els dos professors, acompanyats pels nostres hostes, assistim a la reunió de la Rutland City School Board, ja que uns dels punts tractats és precisament el nostre intercanvi. Ens demanen la nostra participació per tal de donar el vist i plau a la visita que el centre americà ens farà a finals de la primavera de 2015. Els alumnes vencen els nervis i s’expliquen molt bé i esperem que la nostra intervenció faciliti la continuació d’aquesta activitat en els propers cursos. Acabat el nostre punt marxem a sopar i a dormir perquè l’endemà hem de matinar per anar a Boston.

Dia 8 – Dimecres, 10 de setembre

A les 6.30 ens trobem a les portes del centre per marxar cap a Boston, la capital de l’estat de Massachusetts. Arribem a les 10.30 i comencem el dia visitant l’interessant museu de la ciència, Museum of Science of Boston. Hi passem dues hores ben entretingudes fins l’hora de dinar. Després veiem una pel·lícula al cinema IMAX del mateix museu sobre el Gran Canyó del Colorado i la seva conservació. En acabat fem un tour per la ciutat amb els famosos Duckboats, vehicles amfibis que ens porten als llocs més emblemàtics de la ciutat de manera molt entretinguda. Finalment tindrem una estona de temps lliure per fer compres en un centre comercial de la zona. Cap a les 19 hores sortim cap a casa. Arribem a les 22.30 amb el temps just per anar a dormir i descansar per al dia següent.

Dia 9 – Dijous, 11 de setembre

Passem tot el matí a l’escola, acompanyant els nostres hostes a les aules, participant de les classes del professorat del centre. Veiem també una pel·lícula sobre la ciutat de Rutland i la seva situació econòmica, així com sobre la proposta de superar la donació de sang que va fer la ciutat de Boston. La televisió de les escoles locals també ens fa una entrevista per donar a conèixer l’activitat de l’intercanvi. Hi participen alumnes i professors de les dues escoles. Plou una mica i l’activitat prevista per a la tarda, una caminada pel bosc de Pine Hill, ha de ser suspesa. A canvi, anem a nedar a la piscina coberta.

Dia 10 – Divendres, 12 de setembre

És el nostre últim dia a l’escola i el passem acompanyant els nostres hostes en les seves classes. Entre altres coses, gaudim dels assajos de la coral, l’orquestra i la banda de l’escola.

A la tarda assistim al partit de football americà que enfronta l’equip de l’escola amb el de Mt Anthony. Guanyen els nostres amfitrions i ens alegrem. Els nostres alumnes formen part de la massa d’animadors a les grades. Ens ho passem molt bé.

Dia 11 – Dissabte, 13 de setembre

És el nostre darrer dia a Rutland amb els nostres hostes. Hem tingut força bon temps durant gairebé tots els dies, fins i tot hem passat calor, però avui plou i ens obliga a canviar de plans pel que fa al pícnic previst, que se suspèn. A la tarda torna a fer millor temps.

I al vespre tenim el ball formal de comiat. Comença a les 19.30 i tots i totes fan molta patxoca amb els seus pantalons de pinces i camises i els seus vestits. Les noies americanes així com arriben es treuen les sabates i ballen descalces. Les nostres fan el mateix poc després. Tot va molt bé fins que, de sobte, salten les alarmes d’incendi i ens veiem obligats a sortir al carrer fins que els bombers arriben i ens diuen que tot està en ordre mitja hora després, quan han verificat que només ha estat el fum dels canons al ball i que no hi ha perill. S’ha escurçat el ball però encara queda temps per a uns quants balls més. A les 22.30 s’acaba el ball. Això es Amèrica. Tots hem d’anar a dormir perquè hem de matinar força un altre cop per anar a Nova York. Comencem a veure les primeres abraçades i llàgrimes de comiat.

Dia 12 – Diumenge, 14 de setembre

A les 4.30 del matí ens trobem a les portes de l’escola per dir adéu als nostres amics de Rutland. Han estat uns dies meravellosos que no oblidarem. Hi ha un munt d’abraçades i moltes llàgrimes a l’hora del comiat i ens costa pujar a l’autobús de l’escola, que ens portarà fins Albany, on agafarem un tren fins a Nova York seguint el riu Hudson. Tenim dos dies per davant a la ciutat dels gratacels. Ens acompanya la Patricia.

Arribem a les 10.30 a l’estació Pennsylvania, just al costat de l’hotel, on deixem les maletes. Ens instal·larem a les habitacions al vespre. Sortim a dinar i anem a treure els bitllets del bus turístic que ens durà per la ciutat aquests dos dies. Se’ns ha unit la neboda de la Patricia, que coneix bé la ciutat i ens farà de guia. Prenem el bus i ens dirigim al sud de l’illa de Manhattan. De camí veiem edificis i llocs emblemàtics: l’Empire State Building, el Flatiron, el barri del Soho, el World Trade Center, etc. A Battery park agafem el ferry cap a l’Estàtua de la Llibertat i Ellis Island. Des del ferry veiem el famós skyland de la ciutat. Després d’una estona lliure a Battery Park tornem al bus i veiem el pont de Brooklyn, el pont de Washington, l’edifici de les nacions unides i molts altres que hem vist tantes vegades a pel·lícules o a la televisió. Sopem i caminem fins a Times Square, el cor de la ciutat. Finalment, esgotats, tornem cap a l’hotel on ens instal·lem per recuperar forces per demà. Ha estat un dia molt llarg, però molt emocionant també.

Dia 13 – Dilluns, 15 de setembre

No matinem massa i ens aixequem a les 8. Calia descansar. Tenim un creuer inclòs en el preu del bus turístic però hi arribem a les 10.15 i acaba de sortir. El proper és a les 12. No esperem i decidim agafar l’autobús per anar al famós Central Park. Pel camí tornem a veure molts edificis emblemàtics de la ciutat: la Trump Tower, el Lincoln Center, etc. Parem davant de l’edifici Dakota, on vivia i va ser assassinat John Lennon. Visitem el racó Strawberry Fields on es recorda la seva figura i entrem al parc, per on caminarem durant una bona estona. La Patricia ens deixa i li mostrem el nostre agraïment per tot el que ha fet per nosaltres durant aquests dies. Cap a la una tornem al centre per aconseguir els bitllets per pujar al Top of the Rock, a l’edifici Rockefeller. Ens donen hora per a les set del vespre. Tornem a agafar el bus i anem a fer compres al Soho. A les set som a la porta de l’edifici Rockefeller i pugem al Top of the Rock, 70 pisos més a dalt, des d’on gaudim de la posta de sol sobre l’illa de Manhattan i la ciutat de Nova York. Les vistes són espectaculars. De tornada a l’hotel tornem a passar per Times Square.

Un petit grup de sis alumnes, acompanyats pel Jordi Masana, encara no en tenim prou i anem a estirar les cames una miqueta més fins a l’espectacular Grand Central Station, l’estació central de trens, i l’edifici Chrysler. Caminar per la ciutat a la nit i veure les llums dels edificis és una experiència impressionant.

Dia 14 – Dimarts, 16 de setembre

És el nostre últim dia a Nova York i als EUA, de fet a la dos quarts de dues ens recull el bus que ens durà a l’aeroport. Volíem fer el creuer pels rius Hudson i East però malauradament el dia ha començat amb pluja i hem de canviar d’idea. És una pena. Tampoc podem pujar als busos descoberts perquè ens mullaríem així que optem per fer les darreres compres pel centre de la ciutat i a cobert. A les 13.30 partim cap a l’aeroport. Fem el check in i passem el control de seguretat. Embarquem i a les 17.30 ens enlairem. Des de l’avió gaudim per última vegada de l’skyland de Manhattan a mesura que ens anem allunyant. Ens espera un llarg vol fins Barcelona. Cal dormir per lluitar contra el jet lag.

Dia 15 – Dimecres, 17 de setembre

Després del vol, més curt que a l’anada però contra les agulles del rellotge, a les set som a Barcelona i hora i mitja després agafem l’autobús de tornada a casa. Arribem a Pont a les 12.30 cansats però contents. Ens esperen les nostres famílies i amics, a qui tenim moltes coses que contar. Anem tots cap a casa, cal descansar perquè demà tornem a la normalitat i hi ha classes a les 9. Cal lluitar contra el jet lag.

 

Inici