INS Can Planas       

Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació

Exposició "Viure a l'espai"


Enviat per admin el 13/Abril/2009 - 16:07

A Viladecans es pot veure, del 3 d'abril al 3 de març, l’exposició "Viure a l’espai. Un repte del segle XXI"

L’edifici Cúbic (Passeig de la Marina s/n) acull aquesta mostra "Viure a l’espai. Un repte del segle XXI", formada per maquetes, vestits d’astronautes i altres materials que expliquen les principals fites de l’aventura espacial, començada fa 50 anys amb el llançament de l’Sputnik I. L’exposició es pot veure de forma gratuïta de dimarts a dissabte, de 10 a 18 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14 hores.

El llançament, fa 50 anys, del primer satèl·lit artificial, l’Sputnik I, marcava l’inici de la carrera espacial. Per commemorar aquesta efemèride, l’INTA ha reunit en una gran exposició diferents elements que mostren al visitant les principals activitats que l’ésser humà ha portat a terme en les últimes cinc dècades amb la finalitat de traspassar les fronteres del nostre planeta i endinsar-se a l’espai. L’estudi del Sistema Solar, la conquesta de la Lluna, la vida dels astronautes a l’espai, l’exploració de Mart, o el desenvolupament de satèl·lits i coets, són alguns dels principals temes que el visitant troba al seu pas per l’exposició. Així mateix, l’exposició presenta algunes de les aportacions d'Espanya, i molt especialment de l’INTA coma a institució pública dedicada a la investigació aeroespacial, en matèria d'R+D+i en el sector espacial.

La mostra dóna a conèixer com es desenvolupa la vida humana a l’espai i quins són els seus reptes fonamentals, així com les aportacions més importants de les institucions i empreses espanyoles a la cursa espacial. Mitjançant vídeos, maquetes, mòduls interactius i altres elements, s’explica com és la vida dels astronautes, com es fa l’exploració de Mart o com es desenvolupen els satèl·lits i els coets.

Entre les peces més destacades, s’hi poden veure les maquetes de l’Sputnik o de l’Apolo i els vestits dels astronautes Pedro Duque i Miguel López Alegría. També s’hi mostra la tasca realitzada per l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) com a institució pública dedicada a la recerca aeroespacial. I, en la part final, l’exposició convida el visitant a somiar amb què reserva l’espai en el futur: la base lunar permanent, viatges turístics a l’espai o la conquesta de Mart. "Viure a l’espai. Un repte del segle XXI" és una activitat lligada a la creació del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat de Catalunya que, en breu, començarà a construir-se al sector de Ca n’Alemany. El parc acollirà activitats industrials, tecnològiques i de serveis relacionades amb aquest sector, i convertirà Viladecans en un dels referents més destacats del sector aeroespacial i de la mobilitat del sud d’Europa.

L’exposició va ser inaugurada per l’alcalde i president del Consorci del Parc Aeroespacial i de la Mobilitat de Viladecans, Carles Ruiz, i pel director de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA), Fernando González. El director de l’INTA va afirmar que l’objectiu de la mostra és "donar a conèixer el que fem i aconseguir que els nens i joves s’il·lusionin i s’animin a endinsar-se en aquest sector". Fernando González va explicar que, amb aquesta finalitat, l’exposició ha passat per diverses poblacions espanyoles i que ara "té sentit que s’instal·li a Viladecans per la seva aposta per l’espai". De la seva banda, l’alcalde va afirmar que l’exposició "és un reflex del sector i les seves possibilitats i mostra el sentit del que estem treballant des de la zona del Delta, en matèria de futur, per impulsar la indústria aeronàutica, de l’espai i de la mobilitat a Catalunya". Carles Ruiz va explicar que el Parc Aeroespacial i de la Mobilitat de Viladecans no és un projecte d’un únic municipi, sinó de tota la Zona Delta, en el qual estan implicats la Universitat Politècnica de Catalunya, diversos centres d’investigació, com el Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE), empreses i associacions, com Barcelona Aeronàutica i de l’Espai (BAIE), a més de diferents ajuntaments. L’objectiu d’aquest esforç conjunt és crear "un territori idoni per oferir a les empreses un espai amb serveis i amb capacitat d’innovació per liderar aquest sector".

121 lectures