Campanar de l’església de Sant Pere i Sant Pau de Canet de Mar
Adreça:
Plaça de l’església s/n
Situació:
Al costa de l’església, al centre urbà
Estil:
Gòtic tardà
Època:
Finals del segle XVIII i principis del XIX
Material de construcció:
Pedra
Alçada:
42 metres
Planta:
quadrada
Nom de la/les campana/es:
Beneta (1751), Tomassa /1752), Francesca i Concepció (1900), Emilia (1906) i Misericòrdia i Elvira (1957)
Horari de visita:
 
Persona i telèfon de contacte:
 

Dades Històriques:
  • L’any 1789 el campanar tot just tenia 4 0 5 canes
  • La seva construcció(1793-1805) va ser molt lenta a causa de les guerres
  • No va costar cap cèntim al poble degut una anècdota: a canet hi havia una quarantena de vaixells que feien la carrera de les Amèriques i es van comprometre a portat les vinyes a la Mare de Déu. Un pagès quan es moria deixava una vinya per a la Mare de Déu, aquesta vinya era conreada per un pagès que es quedava amb les ¾ Parts del conreu i l’altre quart era per a la propietària, en aquest cas la Verge. Hi havia tantes vinyes en propietat de la Mare de Déu que la producció de vi era molt gran. Tos els pagesos es van comprometre a fer vi i els capitans dels vaixells a vendre’l a Amèrica i els diners recaptats s’empraven per a la construcció de la parròquia i del campanar.
  • El seu arquitecte va ser Joan Garrido de Barcelona i el constructor en Cristòfol Soler, mestre de cases de Canet.
  • El rellotge és posterior a la seva construcció, és de l’any 1880, és un aparell de maquinària suïssa i el va instal·lar la casa Werhle de Barcelona.
  • El carilló va ser instal·lat l’any 1957 per Ramon Vinyoles, Sebastià Arnau i Puig-Fabré de Canet. L’amplificació és de la casa Philips. Aquesta millora va permetre passar les campanes de les hores a les finestres del campanar.
Tocs de campanes: En el segle XVI, la campana grossa convocava les reunions del Consell Municipal i, segons el toc, tot el poble a l’església. Oració, a trenc d’alba; Àngelus, al migdia,; a Missa, i per altres d’oració comunitària. A Catecisme, el diumenge a la tarda. Repicar per les festivitats i bateigs. Toc de combregar, quan es portava el Viàtic (vuit campanades si era dona i nou si era home9. Toc d’agonia, tots els divendres a les tres de la tarda. Toc de fi, per donar avís de la mort d’un veí. Toc d’enterrament, amb el bradament de les quatre campanes. Toc de comunir, era l’avís amb el qual els camperols demanaven la benedicció dels camps que es feia des del balcó de darrera l’església de cara a tramuntana. Toc de Somatent, es colpejava arravatadament la campana grossa per alertat un perill.
Descripció:
El campanar es va construir després que l’església estes feta. Es comunica amb ella per una porta petita que es troba a un lateral tot just a l’entrar a mà dreta i es puja per una escala de cargol fins a dalt de tot. El campanar és un edifici de planta quadrada de la que podríem fer-ne cinc parts. La primera fins a nivell de l’església, la segona on es troba el rellotge , la tercera on hi ha situades les campanes amb els finestrals orientats als quatre vents on hi ha situades les campanes majors, i la quarta part en forma de tambor circular formada per sis finestrals orientats també als quatre vents on es troben la resta de campanes. Un total de tretze campanes. Aquí hi trobem un balconet amb vorada. Finalment el campanar està coronat amb una cúpula amb sis finestretes amb balconet.
Curiositats:
El campanar es conegut com “La Pubilla de la costa” per la seva alçada i la seva esveltesa, com deia Josep Comerma i Vilanov, rector de Canet l’any 1935; “pocs n’hi haurà en el bisbat que puguin amb ell competir. Des dels jardins del Santuari é bellísima la visió de Canet amb el campanar i l’església voltada de cases, com la gallina de pollets, l’església és la mare i les cases els pollets...”Durant les guerres carlines el campanar va ser utilitzat com a torre de guaita i per aquesta raó es va construir una petita entrada que hi havia a la façana, avui en dia no es pot veure perquè es va tapat.Quan les persones admiren l’església i el campanar, com que a sobre el rellotge hi ha la data de la seva incorporació (1880) la majoria es pensen que és la dat de la construcció del campanar i e s podreixen malentesos.

CEIP MISERICÒRDIA

Adreça: Àngel Planet s/n
Localitat: Canet de Mar
Telèfon: 937941887
e-mail: a8015302@xtec.cat
web: http://www.xtec.net/ceipmisericordia-canet
Nivell:
Responsable: