Campanar de l'Ermita de Sant Mateu
 
Més imatges
Adreça:
Capella de Sant Mateu s/n
Situació:
Serra de Marina
Estil:
Campanar "de cadireta o espadanya". L'espadanya és el coronament superior, per sobre de la teulada, de la façana o d'una qualsevol de les parets d'una església, amb un o diversos buits on són col·locades les campanes. També pot ser una paret construïda sobre la teulada damunt l'arc toral. Aquesta mena de campanar és conegut tradicionalment com a campanar de paret o de cadireta.
Època:
Romànic
Material de construcció:
Pedra i argamasa
Alçada:
2 metres
Planta:
 
Nom de la/les campana/es:
 
Horari de visita:
El diumenge més proper al 21 de setembre (Sant Mateu)
Persona i telèfon de contacte:
Propietat privada

Dades Històriques:

De l’ermita de Sant Mateu es parla per primera vegada en documents dels anys 993 i 1075 .

En un altre moment, l’any 1401, és anomenada com “ermita de Sant Mateu del Bosc” i noranta-quatre anys més tard, en una visita pastoral –que normalment fa un bisbe- estava en ruïnes. Se sap, però, que en les visites pastoral següents, des del segle XVI al segle XVIII, l’ermita estava reconstruïda, perquè es celebrava missa i hi vivien ermitans a l’edifici del costat.

Descripció:

És un edifici d’estil romànic situat en el punt més alt (490 m.) de la serra de Sant Mateu, que forma part de la serra de Marina.

L’ermita té una sola nau amb àbsis, en el qual hi ha una finestra central. Aquesta nau es coberta amb volta de canó, típica del romànic, i sembla ser que originàriament era més gran i en la reconstrucció del segle XVI es va reduir, per les restes de fonaments que s’observen.

També és del segle XVI el campanaret d’espadanya que hi ha damunt la façana, d’uns dos metres d’alçada i amb un sol ull.

Curiositats:

El més singular d’aquesta capella és la posició del seu campanar, col·locat de manera transversal.

És igualment curiós observar la petitesa de la nau en relació amb l’àbsis. Aquest petit tamany s’observa en veure davant la façana les restes dels fonaments de l’edicifi antic.

L’indret on es va edificar aquesta capella és un excel·lent mirador de les comarques de l’interior i de la costa.


CEIP mariÀ manent

Adreça:Avda Caritat s/n
Localitat: Premià de Dalt
Telèfon: 93 752 31 58
e-mail: a8935684@xtec.cat
web: http://www.ceipmmanent.com
Nivell: 3r
Responsable: Antoni López Peña i Àngela Ferrer Arasa