Les quatres grans cròniques medievals catalanes

Crònica de Bernat Desclot

 

Les Vespres Sicilianes

Carles d'Anjou (Carles I de Sicília) s'havia fet amb el tron de Sicília després de vèncer el rei Manfred I, pare de la reina Constança, muller de Pere el Gran, i d'executar el nebot de Manfred, Conrad.

Els sicilians, descontents amb la dominació francesa, van revoltar-s'hi amb l'excusa d'uns fets ocorreguts a la capital, Palerm, el dimarts de Pasqua de 1282 quan els palermitans es dirigien, com tenien per costum, a celebrar la diada en una església als afores de la ciutat. Desclot explica els fets d'aquesta manera:

E entre les altres gents, anava-hi una companyia de gentils dones, ab llurs marits, e ab llurs frares a ab llurs amics, e anaven solaçant e cantant. Sobre açò encontraren-se ab una companyia de ribauts francès qui de la cort de Carles, qui estaven en Palerm per ell: e aquests malvats ribauts van-se acostar a les dones e metien llurs mans a les mamelles de les dones. E los marits de les dones e els altres qui ab elles eren dixeren-llur:

-Bells senyors, tenis vostra via. No façats vilania a les dones.

E ells resposeren com a ribauts:

-"De longaya ancor ne parlés vós".

Si alçà la un la maça que portava e anà-li'n donar un gran colp per les espatles. Quan los altres seus companyons viuren que tan malament los envilanien, ells e llurs dones qui ab ells eren, llaixen-se a córrer, ab los bordons que portaven, als francescs, e cridaren:

-A mort! a mort a francesc!

E així tota la gent de Palerm alcieren tots los francescs que pogren trobar en tota la ciutat ne fora de la ciutat, a gran dret llur e a gran tort dels francescs, qui són molt cruel gent e els tenien vilment sots llurs peus.

Frares: germans.
Solaçant: divertint-se.
Ribauts: púrria, homes de mala vida, soldats saquejadors.
Tenis vostra via: seguiu el vostre camí.
No façats vilania a les dones: no molesteu les dones.
Llaixen-se a córrer: van apretar a córrer.
Bordons: bastons de caminant, de romeu.
Alcieren: van matar.
Pogren: van poder.
Ne: i.
A gran dret llur e a gran tort dels francescs: amb gran benefici per a ells i amb gran perjudici per als francesos.