Les quatres grans cròniques medievals catalanes

Llibre dels feits del rei En Jaume

 

Descripció de Jaume I

Un altre cronista, Bernat Desclot, ens fa una descripció, segurament idealitzada, del físic de Jaume I.

Aquest rei En Jacme d’Aragó fou el més bell home del món; que ell era major que altre home un pam, i era molt ben format i complit de tots els seus membres; que ell tenia molt gran cara i vermella i flamenca, i el nas llong i ben dret, i gran boca i ben feta, i grans dents belles i blanques que semblaven perles i els ulls variats, i bells i cabells rossos semblants de fil d’or, i grans espatlles, i llong cos i delgat, i els braços grossos i ben fets i belles mans, i llongs dits, i cuixes grosses, i cames llongues i dretes i grosses per llur mesura, i els peus llongs i ben fets i gint calçats. I fou molt ardit, i prous de les seves armes, i fort i valent, i llarg de donar, i agradable a tota gent i molt misericordiós, i tingué tot el seu cor i tota la seva voluntat de guerrejar amb sarraïns.

 

retrat gòtic de Jaume I
 
Bernat Desclot, Libre del rei En Pere e dels deus antecessors passats escolteu el fragment  

Una altra de les característiques de Jaume I -que ni el mateix rei ni Desclot no esmenten en les seves respectives cròniques- era la seva debilitat per les dones:

Jaume I es va casar dues vegades: la primera, als tretze ansys, amb Elionor de Castella, i la segona, després d'haver-ne obtingut el divorci, als vint-i-set, amb
Violant d'Hongria.

També n'ha estat considerat com un tercer matrimoni -els seus fills Jaume de Xèrica i Pere d'Ayerbe van entrar en l'ordre successori a la corona- la seva relació amb Teresa Gil de Bidaurre, senyora de Xèrica, a qui el monarca va abandonar quan ella va contraure la lepra.

monestir de Vallbona de les Monges
 

A més, li són conegudes relacions extramatrimonials que van donar origen a famílies nobles com ara les de Ferrandis d'Híxar, Castre, o les de Xèrica i Ayerbe, abans esmentades. Així mateix, Jaume Sarroca, bisbe d'Osca, que apareix diverses vegades en el Llibre dels feits i a qui se'n considera autor del prefaci, era fill natural seu.

D'altra banda, es coneixen també les seves relacions amb Aurembiax d'Urgell, Sibil·la de Saga, Guillema de Cabrera i Berenguera Alfonso.

Flamenca: airosa, agradable.
Variats: de diversos colors.
Llong, llonga: llarg, llarga.
Gint: gentilment, elegantment.
Ardit: valent, coratjós.
Prous de les seves armes: el millor amb les armes.
Sarraïns: àrabs, musulmans.