Control amb el Sadex  

Les entrades en el sistema de control  
Tornar presentació tema
 

Els objectius principals d'aquesta unitat són:

  • Consolidar el concepte d'entrada.
  • Identificar els mòduls d'entrades.
  • Connectar diferents dispositius a les entrades digitals.
  • Diferenciar els detectors binaris dels sensors analògics.
La unitat s'estructura en els apartats següents:
   
  Les entrades
   

Com heu vist a la unitat didàctica anterior, un sistema de control automàtic incorpora un tractament intern de la informació i una transmissió a l'exterior, aquest, però restaria molt limitat sense la possibilitat d'obtenir informació de l'exterior.

Per aquest motiu, els sistemes de control disposen de canals per rebre informació dels detectors i sensors exteriors. Aquests es comuniquen amb el processador a través d'una interfície electrònica.

Quan el sistema de control s'estructura així, permet dur a terme accions de control en llaç tancat. Per tant, l'algorisme pot evolucionar de forma diferent, canviant les accions sobre les sortides, segons la informació proporcionada per les entrades.

   
Tipus d'entrades
   

Les entrades d'un sistema automàtic poden ser de dos tipus:

  • binàries
  • analògiques

Quan les entrades són de tipus binari, poden tenir dos valors o estats completament definits i inequívocs. Aquests reben diferents noms segons el context: 0-1, activat-desactivat, encès-apagat, obert-tancat. La interfície electrònica s'encarrega de convertir aquesta informació d'entrada en una tensió elèctrica. En aquest cas, els elements externs actuen com a detectors.

Quan les entrades són de tipus analògic, poden tenir valor dins un rang continu. Per exemple, si l'entrada analògica ve d'un sensor de temperatura, el valor d'aquesta entrada pot oscil·lar en un rang de valors, per exemple, entre -10 i 100 ºC.

La utilitat i forma de tractar les informacions binàries i analògiques és diferent.

 
  Els mòduls d'entrades
   

L'equip Sadex incorpora diferents mòduls d'entrades, entre els quals hem escollit:

  • entrades digitals (M36)
  • nivell de so (M10)
  • temperatura (M17)
  • nivell de llum (M19)

El mòdul d'entrades digitals (M36) disposa de 8 entrades digitals. A més, hi ha un terminal que ofereix 5 V i un terminal de 0 V per alimentar els dispositius que s'hi puguin connectar amb un corrent màxim de 20 mA.

Les entrades digitals admeten un voltatge entre 0 V i 5 V, de manera que 0 V representen
un 0 lògic i 5 V representen un 1 lògic.

Per connectar un dispositiu electromecànic com un interruptor o un polsador, cal connectar en sèrie aquest element entre el terminal de 5 V i una entrada digital:

El mòdul nivell de so (M10) mesura el nivell d'intensitat de so i expressa la magnitud mesurada en decibels (dB). Per a la captació del so, disposa d'una sonda que
incorpora un micròfon. Aquest s'ha d'orientar cap a la font sonora.
El rang de mesura està comprès entre 40 dB i 120 dB.

El mòdul temperatura (M17) mesura la temperatura i l'expressa en graus centígrads (ºC).
Per a la captació de la temperatura, disposa d'una sonda externa que es pot situar en el lloc on s'hagi de captar la temperatura. La sonda admet la immersió en líquids i gasos. El rang de mesura està comprès entre -20 ºC i 120 ºC.

El mòdul Nivell de llum (M19) mesura la intensitat de llum i expressa la magnitud mesurada en lux (lx).

Per a la captació de la temperatura, disposa d'una sonda externa que es pot orientar cap el lloc on s'hagi de captar la llum. La sonda incorpora un mecanisme que permet ocultar o mostrar el sensor. Això serveix per mesurar la llum directa (sensor visible) o la llum difusa (sensor ocult).

El rang de mesura està comprès entre 0 i 200 klx i distribuït en quatre escales.

Per veure la lectura dels mòduls dels sensors analògics, l'equip incorpora el mòdul visualitzador (MV01), que s'insereix al connector de la part superior dels mòduls.

   
  Esdeveniments
   
 

Les entrades binàries tenen dos estats clarament definits: l'estat 0 i l'estat 1. En el moment que en una entrada hi ha un canvi d'estat, com a conseqüència del canvi en el detector associat, el sistema genera un esdeveniment o avís que el programa de control detecta. Aquest esdeveniment és el sistema a través del qual el processador i el programa reben informació del que està succeïnt en una entrada determinada.

A cadascun dels dos canvis d'estat (esdeveniments) que poden presentar-se en una entrada, podem associar una acció o seqüències d'accions:

Així, en produir-se un esdeveniment, el programa discrimina quin és, i si passa de l'estat 1 a l'estat 0, la seqüència associada -en l'exemple, la seqüència A- s'executarà immediatament. I en el moment que es produeixi l'esdeveniment complementari, el canvi d'1 a 0, s'executarà una altra seqüència -en l'exemple, la B.

   
Activitats de control amb entrades
   
  Les activitats permeten posar en pràctica el que s'ha treballat en aquesta unitat a l'hora que familiaritza amb l'equip de control.
 
 
Tornar presentació tema
Tornar al principi