Activitats de control amb entrades  

Un detector binari: el polsador   
Tornar presentació tema
 

En aquesta activitat, es tracta d'explorar el tractament de la informació proporcionada per un polsador i activar seqüències diferents sobre dues sortides del mòdul de sortides digitals.

   
  Materials
   
  • 1 polsador normalment obert
  • 1 polsador normalment tancat
  • 3 cables
  • mòdul d'entrades digitals (M36)
  • mòdul de sortides digitals (M37
   
Connexions
   
  • Prepareu l'equip Sadex i inseriu els mòduls M36 i M37.
  • Connecteu el circuit d'acord amb l'esquema següent:

Fixeu-vos que els dos polsadors tenen un terminal connectat al positiu de 5 V i l'altre a una entrada. Atès que els dos polsadors són de posicions de repòs diferents, la seva lògica d'accionament és invertida, és a dir, en prémer-los, el NO tanca el circuit, per tant, la seva entrada passa a estat 1, i el NT obre el circuit, per tant, a la seva entrada arriba l'estat 0.

 
  Programació
   

Amb aquesta activitat es veu com es pot treballar en un sistema de control amb informacions d'entrada proporcionades per un element digital; cal tenir present, doncs, que la informació que proporcionen aquest tipus d'entrades és una dada binària, és a dir, un 0 o un 1. En declarar un element en una entrada del mòdul d'entrades, es crea una seqüència que està associada a l'entrada. Aquestes seqüències són especials, atès que la seva activació està únicament relacionada amb el canvi d'estat de l'entrada, és a dir, quan es genera un esdeveniment.

En el projecte, per veure els efectes de les entrades sobre les sortides, programarem les accions següents:

- E1-Polsador NO

  • Transició 0 a 1 -> activa les 4 primeres sortides del mòdul M37
  • Transició 1 a 0 -> desactiva les 4 primeres sortides del mòdul M37

- E6-Polsador NT

  • Transició 0 a 1 -> activa les 4 últimes sortides del mòdul M37
  • Transició 1 a 0 -> desactiva les 4 últimes sortides del mòdul M3

Disseny

Obriu la pantalla Disseny a través de Disseny/Entra a la pantalla. Seleccioneu la pestanya Projecte i introduïu, al quadre de propietats, el títol del projecte, el nom de l'autor/a, i una breu descripció.

Seleccioneu la pestanya Sortides digitals, poseu LED vermells a les quatre primeres sortides i verds a la resta. Seleccioneu la pestanya Entrades digitals; us apareix la imatge del mòdul M37; arrossegueu el polsador NO i deixeu-lo caure sobre el receptacle de l'entrada 2; poseu-hi el nom Polsador NO. Poseu un polsador NT a l'entrada 6 i canvieu-hi també el nom.

Si teniu el Sadex connectat, podeu comprovar si es comunica correctament amb el programa activant el botó Verifica. Comproveu l'encesa de les sortides, i a les entrades, en activar un polsador, ha de canviar la il·luminació del LED de la seva entrada.

Codificació

Obriu la pantalla Codificació. Seguiu els passos següents:

  • Seleccioneu la seqüència associada a l'entrada E2.

  • Seleccioneu les primeres quatre sortides i cliqueu al botó Activa. Aquesta ordre queda associada a la transició de 0 a 1 de l'entrada E2.
  • Cliqueu al botó de transició d'1 a 0. Cliqueu al botó Desactiva. Aquesta ordre queda associada a la transició d'1 a 0 de l'entrada E2.
  • Seleccioneu ara la seqüència associada a l'entrada E6.
  • Traieu la selecció de les primeres quatre sortides i seleccioneu les quatre últimes. Cliqueu al botó Activa. Cliqueu al botó de transició d'1 a 0. Cliqueu al botó Desactiva. Aquesta ordre queda associada a la transició d'1 a 0 de l'entrada E6.

Heu observat que la seqüència Inicial, tot i que sempre hi és present, en aquesta activitat no intervé per a res. Les seqüències vinculades a les entrades gestionen, per separat, les funcions de control de le sortides. En aquest cas, per exemple, una funció que es podria assignar a la seqüència Inicial seria forçar l'activació de les dues sortides.

Simulació

Entreu a la pantalla Simulació i activeu l'opció Visualitzar etiquetes. Siteu el polsador E2-Polsador NO sota de les primeres quatre sortides, i el polsador E6-Polsador NT a sota de les quatre últimes sortides.

Poseu en marxa la simulació clicant sobre la icona corresponent. El canvi en els estats dels polsadors els podeu simular clicant damunt dels polsadors. Els polsadors tenen una posició estable i una d'inestable, per tant, per comprovar què passa en prémer-los tots dos simultàniament, no ho podeu fer directament. Per aconseguir-ho, heu de bloquejar la posició inestable. Això s'aconsegueix prement la tecla shift (majúscules) alhora que cliquem al polsador amb el ratolí. Per desfer el bloqueig, cal fer la mateixa acció.

 

Execució

Cliqueu la icona Execució i comproveu el funcionament del circuit real.

Deseu el projecte amb el nom entrades.csd.

   
 
 
Tornar presentació tema
Tornar al principi