Activitats de control amb entrades  

Sensors analògics: nivell de llum, nivell de so, temperatura  
Tornar presentació tema
 

En aquesta activitat es tracta d'explorar el funcionament dels tres sensors analògics bàsics: sensor de llum o luxòmetre, sensor de temperatura o termòmetre, i sensor de nivell so o sonòmetre. Per fer la lectura del valor que estan mesurant, heu d'emprar el mòdul visualitzador (MV01).

Per definir, a l'etapa de disseny, la connexió d'un sensor analògic, heu d'obrir-ne la pantalla i arrossegar la clavilla de la sonda al connector del mòdul.

Per eliminar un sensor, cal fer doble clic a sobre del connector i arrossegar-lo a la paperera.

En clicar el botó Verifica, si el sensor està connectat al Sadex, a la imatge del mòdul apareix un visualitzador amb el valor actual de la magnitud mesurada.

Els sensors analògics mesuren variables contínues, per tant, retornen informació numèrica. Com que el control que estem fent és de tipus binari, la informació d'aquests sensors s'ha de convertir en binària a partir de la definició d'un valor de referència o consigna. Aquest valor és configurable per l'usuari/ària en el quadre de propietats del sensor. Si la magnitud mesurada pel sensor està per sobre de la consigna, el sensor retorna un 1, i si està per sota, retorna un 0. Amb aquest sistema funcionen com un detector binari.

 

La consigna no és el punt exacte de commutació entre l'1 i el zero; això provocaria inestabilitats. Per evitar-ho, hi ha uns valors, anomenats d'histèresi, que són el marge de diferència per passar a un estat o a l'altre al voltant del valor de consigna. Aquests valors en el programa estan predefinits i poden modificar-se en el menú Disseny/Opcions.

Així, per exemple, en el cas de la temperatura, si la histèresi és d'1 grau i la consigna és de 10º, la commutació de 0 a 1 es produirà a 10,5º, i la commutació d'1 a 0 es produirà a 9,5º.

 

Per ajustar el valor de la consigna a les condicions de treball real, heu de fer unes proves inicials per comprovar quins són els valors entre els quals oscil·larà la magnitud mesurada en la vostra aplicació.

 

En fer la simulació, per cada un dels sensors analògics apareix un regulador lliscant que permet simular el canvi extern de la magnitud mesurada.

En el moment de l'execució real, aquests reguladors despareixen, ja que aleshores són els sensors els que capten la informació.

   
  Materials
   
  • mòdul de nivell de llum (M36)
  • mòdul de temperatura (M17)
  • mòdul de nivell de so (M10)
  • mòdul visualitzador (MV0)
  • mòdul de sortides digitals (M37)
   
Connexions
   
  • Prepareu l'equip Sadex i inseriu els mòduls relacionats, i al damunt d'algun poseu el mòdul visualitzador.
 
  Programació
   

L'activitat de programació és molt senzilla però suficient per poder comprendre el sistema de treball amb aquests sensors. Cada sensor controla una sortida del mòdul de sortides, de manera que quan un sensor doni un 1, la sortida corresponent ha d'estar activa. La correspondència entre sensors i sortides és:

Temperatura -> sortida 1
So -> sortida 3
Llum -> sortida 5

Disseny

Obriu la pantalla Disseny a través de Disseny/Entra a la pantalla. Seleccioneu la pestanya Projecte i introduïu, al quadre de propietats, el títol del projecte, el nom de l'autor/a, i una breu descripció.

Seleccioneu la pestanya Sortides digitals i poseu LED de diferents colors a les sortides 1, 3 i 5. En el quadre de propietats d'aquestes sortides modifiqueu el nom i poseu el del sensor al que responen.

Seleccioneu la pestanya Sensor so, arrossegueu la clavilla de la sonda i deixeu-la caure sobre el connector del mòdul. Cliqueu al botó Verifica, comproveu el nivell de so que hi ha i reguleu la consigna. Observeu l'indicador d'estat i la seva variació en funció del valor de la magnitud mesurada en relació amb la consigna.

Repetiu el mateix amb els sensors de temperatura i de llum.

Codificació

Entreu a la pantalla Codificació i observeu que en desplegar la llista de seqüències, a més de la Inicial n'apareixen tres, una per cada sensor.

Seleccioneu la seqüència A1 - So i en la transició de 0 a 1 entreu l'ordre d'activació de la sortida 3. En la transició d'1 a 0, entreu l'ordre de desactivació.

Seleccioneu la seqüència A2 - Temperatura i en la transició de 0 a 1 entreu l'ordre d'activació de la sortida 1. En la transició d'1 a 0, entreu l'ordre de desactivació.

Seleccioneu la seqüència A3 - Llum i en la transició de 0 a 1 entreu l'ordre d'activació de la sortida 5. En la transició d'1 a 0, entreu l'ordre de desactivació.

Simulació

Entreu a la pantalla Simulació, activeu la visualització d'etiquetes, situeu els tres sensors cap al centre de la pantalla i a sobre de cada un el LED corresponent.

Poseu en marxa la simulació i comproveu que en moure el regulados lliscants, en superar la consigna, el LED s'activa, i en disminuir per sota, el LED s'apaga.

Execució

Feu clic a la icona de comunicació amb el Sadex. Al menú Simulació podeu activar la visualització dels valors relacionats amb cada sensor: lectura actual, valor de la consigna.

Verifiqueu la concordància entre els elements reals i els de la pantalla.

Deseu el programa amb el nom de fitxer sensors.csd.

Ampliacions

Podeu ampliar el programa afegint el mòdul de relés amb una làmpada i el mòdul de motors amb un motor-ventilador. Hauríeu d'afegir les ordres al sensor de llum per activar el relé i, per tant, encendre la làmpada quan el nivell de llum ambiental baixi per sota de la consigna. En el cas de la temperatura, en el cas de superar el valor de la consigna, s'ha d'activar el motor-ventilador.

   
 
 
Tornar presentació tema
Tornar al principi