Recursos TIC a l'àrea d'Educació física
_________________________________________________________________________
 
JUGAR AMB UN PARACAIGUDES
Proposta didàctica elaborada per Victor Fabró. Professor especialista en educació física
Introducció
Material
Jugar amb el paracaigudes
Jocs amb paracaigudes
 
Introducció

Cap els anys 1985 es va començar a utilitzar a Catalunya el paracaigudes com un material alternatiu del joc i l’activitat física. 

Els jocs de paracaigudes proporcionen la màxima participació per a tots els membres del grup. El comportament físic d’un paracaigudes en moviment comporta que la cooperació sigui una necessitat, doncs certament per poder evolucionar amb una gran tela es necessària la participació de varis jugadors. 

Un cercle manté a tots els membres del grup en peu d’igualtat. El cercle és la forma més cooperativa de comunicació del grup.

Amb el paracaigudes els jocs i situacions són exercicis i jocs de cooperació i participació, però el millor de tot és que són divertits.

Material

El paracaigudes és un aparell que consisteix en un teixit molt resistent, que adopta una forma més o menys copular en desplegar-se.
Hi ha molts tipus de paracaigudes, des de els paracaigudes militars fins els que es fabriquen especialment per jugar a les classes d’educació física o altres activitats (diades recreatives, festes, etc.).

El tipus de paracaigudes més idoni, és el de tela de seda o niló circular sense barretes, amb poc pes amb forma de pastis amb un forat al mig i que es pugui omplir d’aire (veure explicació). 
Per aconseguir un paracaigudes tenim bàsicament quatre opcions:

1) Construir-lo nosaltres: Comprar teles de niló lleuger de diferents colors i tallar-les amb forma de triangles de pastis. Cosir els triangles en forma de cercle, utilitzant la costura francesa. Retallar un forat d’uns 30 cm. de diàmetre en el centre i cosir una corda al voltant de la vora exterior del cercle per agafar-lo.

2)  Es aconsellable tenir un paracaigudes manllevat a una escola de paracaigudisme, gimnàs, company, amic, etc. per fer-lo servir de patró.

3) Anar a una caserna, a una tenda d’excedents militars o a una escola de paracaigudisme i demanar-ne un d’usat. Si no teniu maquina de cosir i un local suficientment gran per estendre el paracaigudes i apedaçar-lo rebutgeu els que tinguin estrips o descosits.

4) Comprar-ne un paracaigudes especialment fabricat o distribuït per diferents cases comercials de material esportiu. Solen ser teles de niló de colors vius i de mides variables (3 a 6 metres de diàmetre).

5) Llogar-lo a alguna entitat o centre esportiu (centres de recursos pedagògics, serveis esportius municipals, servei d’esports de la diputació, etc.).
 

Jugar amb el paracaigudes

La primera vegada que hom juga amb un paracaigudes produeix una certa sorpresa i estranyesa, però sols al principi, després resulta molt divertit tant pels participants com per els espectadors.

Podem començar amb el paracaigudes estès a terra. No seran necessàries veus, megàfons o xiulets per reunir a la gent al voltant. Simplement la grandària i els colors del paracaigudes atraurà la seva atenció: Què és això? És un paracaigudes de veritat? Qui ha de saltar?. Les persones es concentraran espontàniament al voltant del suau i sedós material.  Amb tots els participants drets, asseguts o a la gatzoneta al voltant de la vora del paracaigudes podem començar a jugar i després de cada joc podem tornar a deixar de nou la tela al terra. Fer això garantitza que tots els participants es guaitin i que tots escoltin les instruccions, preguntar, fer suggeriments, donar idees i compartir la direcció. Deixar el paracaigudes al terra es especialment important quan juga un grup d’edat diferents. Els nens es senten frustrats quan el paracaigudes s’agafa massa alt i no poden veure ni escoltar el que passa.

Quan el grup esta més familiaritzat amb el paracaigudes pot utilitzar la posició fruiter. Tots els participants es posen dempeus agafant el paracaigudes amb les dues mans a l’alçada del pit del participant més petit, i deixant que el centre de la tela toqui el terra o la herba en el centre, formant així un fruiter.

Si es juga amb el paracaigudes a l’aire lliure, hem d’intentar jugar en una zona d’herba o superfície fina, per evitar rascades i fer pols.

Es convenient dividir els participants en grups, tants com paracaigudes hi hagi. 

Per inflar el paracaigudes, tots els jugadors s’han de posar al voltant de la vorada del paracaigudes (dempeus o a la gatzoneta), agafant-lo amb les dues mans. Es dona una senyal i tots els participants aixecant el paracaigudes sobre els seus caps fins estendre els braços totalment. El paracaigudes s’omple d’aire i semblarà una ombrel·la gegant. 

Per desinflar el paracaigudes, tots junts, encara agafant la vorada a les dues mans, s’ajupiran i posaran tota la vorada al terra. L’aire quedarà atrapat a la tela, però gradualment sortirà per el forat central i el paracaigudes es desinflarà. Si volem desinflar-lo ràpidament, tots tenen que tirar la vorada cap a fora.

Les persones de totes les edats gaudeixen amb els jocs cooperatius del paracaigudes, i l’excitació del grup augmenta ràpidament si estan esperant que el paracaigudes s’ompli d’aire o amagar-se sota d’ell.

Intentar evitar l’avorriment finalitzant  el joc quan els més joves o petits encara estan gaudint o planificant algunes activitats tranquil·les entre altres més actives.
 

Jocs amb paracaigudes

Índex de jocs

1. Inflar i desinflar el paracaigudes
2. Simulació marina
3. Evitar el forat del paracaigudes
4. Paracaigudes foradat
5. Canviar la posició del paracaigudes per sota
6. L’iglú o la casa bolet
7. Cuit i tocat a l’amagat
8. Creuar el paracaigudes per sobra
9. Jocs de rotlle
10. Joc del talp
11. Buscar el talp
12. Cares divertides
13. Muntanya
14. L’olla i les crispetes
15. Salt de puces
16. Llançament de pilotes
17. Fer rodolar una pilota
18. Evitar que les pilotes s’escapin
19. Evitar que s’escapin unes determinades pilotes.

1) Inflar i desinflar el paracaigudes
L’objectiu és inflar cooperativament el paracaigudes. Per inflar el paracaigudes tots es posen a la gatzoneta al voltant de la seva agafant-lo amb ambdues mans. Normalment es precisa una senyal i tots els participants s’aixequen, elevant el paracaigudes sobre els seus caps fins estendre els braços totalment. El paracaigudes s’inflarà d’aire i semblarà una ombrel·la gegant. Per desinflar el paracaigudes, tots junts, encara agafant la vorada amb ambdues mans, s’ajupen a la gatzoneta i deixen tota la vorada al terra. L’aire quedarà atrapat a la tela però gradualment sortirà pel forat central i el paracaigudes es desinflarà.

2) Simulació marina
L’objectiu del joc és simular amb el paracaigudes el moviment de les onades del mar. Tots els participants es posen dempeus agafant el paracaigudes amb les dues mans a l’alçada del pit del participant més petit. Els jugadors sacsejaran el paracaigudes a dalt i a baix durant una estona simulant el moviment de la mar. Alguns participants poden pujar sobre el paracaigudes i caminar, córrer o nedar sobre les onades.

3) Evitar el forat del paracaigudes
L’objectiu del joc és que la pilota no toqui o no entri al forat del paracaigudes amb moviments de conducció o repulsió. Els jugadors agafant l’extrem de la tela mantenint la tensió de la tela per orientar la pilota cap una direcció determinada.

4) Paracaigudes foradat
L’objectiu del joc és dominar les pilotes amb el paracaigudes per introduir-les de comú acord al forat. Els participants col·locats als extrems del paracaigudes ple de pilotes intentaran tibant-lo col·locar les pilotes en el forat central.

5) Canviar la posició del paracaigudes per sota
L’objectiu del joc és canviar-se de lloc d’agafar el paracaigudes sense que es descontroli el globus del paracaigudes. Els jugadors col·locats als extrems del paracaigudes, empenyeran aquest cap a dalt per formar un gran globus i en aquesta posició de lloc uns i altres creuant per sota. No tots poden canviar-se alhora per assegurar el control del paracaigudes. 

6) L’iglú o la casa bolet
L’objectiu del joc és fer un iglú amb el paracaigudes. Col·locats els participants dempeus en els extrems dels paracaigudes, s’eleva aquest de forma coordinada per formar un gran globus que acollí a dins tots asseguts mantenint l’aire dins del globus. En un dia càlid el paracaigudes s’escalfarà molt, però en un dia de fred serà molt agradable quedar-se sota durant un temps.

7) Cuit i tocat a l’amagat
L’objectiu del joc és buscar i tocar des de dalt d’un paracaigudes al que esta amagat a sota. Tots els participants excepte dos, es col·loquen en els laterals del paracaigudes tibant els extrems fent onades. Un jugador es manté a sobra la tela dempeus i descalç i l’altre s'amaga sota la tela. El que es manté sobra la tela busca al que s’amaga sota desplaçant-se i trepitjant als llocs a on pot estar intentant intuir la col·locació.

8) Creuar el paracaigudes per sobra
L’objectiu del joc és creuar el paracaigudes per sobre d’aquest, coordinant el moviment en marxa i carrera per el terreny imprevist. Alguns dels participants col·locats en els extrems del paracaigudes tibant aquest i altres passen per sobre corrent i sortejant els alts i baixos i depressions que es produeixen des dels costats amb el moviment que els companys imprimeixen a la tela.

9) Jocs de rotlle
L’objectiu del joc és jugar a diferents jocs de rotlle amb l’afegit del paracaigudes. Els jugadors agafaran el paracaigudes amb una ma i caminaran al voltant del cercle cantant una rima tradicional. Tots els nens cauen en el penúltim vers, fent caure també el paracaigudes i s’aixequen amb l’últim vers emplenant el paracaigudes d’aire sobre els seus caps.

10) Joc del talp
L’objectiu del joc és treure el cap per el forat central. Alguns dels jugadors agafen el paracaigudes pels vorals a l’alçada del pit. Els altres es fiquen sota el paracaigudes i s’amaguen. Es demana a un dels participants digui el nom d’un dels nens amagats sota el paracaigudes. El grup s’uneix al cant “Jau-me”, “Jau-me”, “Jaume” fins que el Jaume surt pel forat. Jaume aleshores torna al voral i ajuda al grup a cantar un altre nom. Es convenient que tothom tingui el seu moment estel·lar.

11) Buscar el talp
L’objectiu del joc és ficar el cap del talp per el forat central. Un participant s’amaga sota el paracaigudes ajupit i a prop del centre. La resta dels participants infla el paracaigudes i desprès intenta fer baixar el forat central just per sobre del cap de la persona que estarà a sota, dempeus i amb els braços enganxats als costats.

12) Cares divertides
L’objectiu del joc és fer carotes per fer riure als companys. Els participants inflen el paracaigudes, donen un pas cap a dins, fiquen els seus caps dins i enrotllen el paracaigudes al voltant del clatell i la nuca com un mocador de cap. Els jugadors començaran a posar cares divertides mentre s’agenollen i s’estiren boca terrosa. Sota el paracaigudes hi haurà un cercle de caps, fora del paracaigudes, un cercle de cossos.

13) Muntanya
L’objectiu del joc és fer una muntanya amb el paracaigudes. Els participants faran una muntanya d’aire inflant el paracaigudes i deixant ràpidament la vorada al terra davant d’ells. Després, agenollar-se sobre la vorada. Quan la muntanya esta feta, es pot deixar escalar a gates a dos nens per la muntanya. Aviat tornaran al peu de la muntanya per permetre que el paracaigudes s’ompli novament d’aire.

14) L’olla i les crispetes
L’objectiu del joc és fer saltar les pilotes sense que aquestes caiguin al terra. S’omple el paracaigudes, es a dir figuradament l’olla, amb pilotes, es a dir figuradament el blat de moro de crispetes. Els participants sacsejant i mouen el paracaigudes per fer saltar les pilotes (l’olla s’escalfa i el blat de moro comença a saltar). Si alguna pilota surt  de “l’olla” es tornen a posar al paracaigudes.

15) Salt de puces
L’objectiu del jos és fer passar una pilota d’un paracaigudes a un altre. Els participants es posen al voltant de dos paracaigudes (dos caps). Un dels paracaigudes te una pilota (puça) i es fa saltar a l’altre paracaigudes (cap) que l’entomarà i així successivament.

16) Llançament de pilotes
L’objectiu del joc és llançar una pilota el més alt possible. Es fica una pilota al centre del paracaigudes i aixecant-lo es tracta de veure si aconseguim llençar-la molt amunt.

17) Fer rodolar una pilota
L’objectiu es fer rodolar una pilota pel voltant del paracaigudes sense que aquesta caigui. Els participants tibant el paracaigudes amb moviments de conducció intentaran que la pilota rodoli pel voltant del paracaigudes sense que surti d’aquest.

18) Evitar que les pilotes s’escapin
L’objectiu del joc és fer que cap pilotes no s’escapi del paracaigudes, ni per el forat central ni per els laterals. Els participants tibant el paracaigudes amb moviments de conducció intentant que les pilotes que hi ha sobre del paracaigudes no sortint d’aquest per cap lloc.

19) Evitar que s’escapin unes determinades pilotes.
L’objectiu del joc és aconseguir fer sortir les pilotes d’un determinat color sense que s’escapi la d’un altre color. Els jugadors que subjecten el paracaigudes el mouen de forma que les pilotes de diferent color sortí pel forat central del paracaigudes, però sense que les resta s’esmunyissin. 

___________________________________________________________________________

Servei Educatiu Baix Llobregat 4 - El Prat de Llobregat
Centre de Recursos Pedagògics