VII Jornades d'actualització científica | |
---|---|
Ārea de Ciències
|
1a sessió, dimecres 4 de febrer de 2009 |
Nanociència i Nanotecnologia |
Coordina: Dra. Núria Barniol, catedràtica d’Electrònica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la UAB. |
Conferència: Nanociència i Nanotecnologia: la revolució del món més petit |
Material: WEB .. NANOWIKI |
Contingut: La reducció de les dimensions dels materials i objectes a escales nanomètriques fa que les seves propietats físiques i químiques canviïn, i apareguin fenòmens nous que es poden fer servir per nombroses aplicacions. Gràcies a les petites dimensions, en aquesta escala es pot treballar tant amb nano-objectes orgànics (per exemple biomolècules) com inorgànics (per exemple transistors) i amb la combinació d’ambdós. Aquest fet, juntament amb el desenvolupament d’eines específiques que permeten el control i manipulació de la matèria a escala nanomètrica i fins i tot atòmica, obre un ventall enorme de possibilitats per entendre i conèixer el món nanoscòpic i d’altra banda obre la possibilitat de crear nous materials i objectes amb unes propietats totalment diferents de les actuals. En aquesta conferència es veuran alguns dels paradigmes més importants relacionats amb la nanociència i la nanotecnologia, les eines que permeten la manipulació, fabricació i síntesis de materials a escala nanomètrica així com algunes de les seves principals aplicacions que ja es poden trobar al mercat. Al finalitzar la conferència es farà la presentació de la Nanowiki, un entorn de la xarxa per divulgar els últims reptes i descobertes de la nanotecnologia. A cārrec de: Dra. Núria Barniol, catedràtica d’Electrònica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la UAB. |
Taller: D’experimetació en nanotecnologia |
Material: Taller de superficies |
Material: Taller de Nanopartícules |
Material: Taller de nanopartícules d'or |
Contingut: En aquests tallers es duran a terme experiències que permetin entendre i demostrar algun dels tòpics relacionats amb la nanotecnologia. Una de les característiques més importants dels materials i objectes nanoscòpics és la seva relació superfície volum, molt més alta que en objectes macroscòpics, que fa variar les seves propietats fisico-químiques. Per estudiar aquests efectes i veure’n algunes propietats particulars es realitzarà la síntesi química de nanopartícules (partícules de dimensions nanométriques). Per estudiar les seves característiques principals, s’usaran diferents tècniques disponibles als laboratoris (elèctriques, òptiques, químiques o magnètiques). El professorat podrà escollir fer un taller amb un enfocament de química (en el que es farà més èmfasi a la síntesi de les nanopartícules) o un taller amb un enfocament de física (en el que es farà més èmfasi en la caracterització de les seves propietats magnètiques). Coordinació a càrrec de: Dr. Josep Ros, catedràtic de Química i Dra. Mª Dolors Baró, catedràtica de Física de la UAB. Lloc: Laboratoris del Departament de Física i laboratoris del Departament de Química de la Facultat de Ciències de la UAB. Horari: de 17.30 a 19.30h |
2a sessió, dimecres 11 de febrer de 2009 |
Tecnologia dels aliments |
Coordina: Dra. Montserrat Mor-Mur, Professora Titular de Tecnologia dels Aliments del Departament de Ciència Animal i dels Aliments. |
Conferència: Història de la tecnologia alimentària. El camí que ens mena a la gastronomia molecular. Material: Història de la Tecnologia dels Aliments Contingut: Els desenvolupaments tecnològics en aquest àmbit han anat marcant el creixement de la humanitat. Des dels canvis associats a l’augment de producció primària gràcies a la revolució neolítica fins a l’aprofitament dels coneixements actuals en la gastronomia, passant per les millores assolides per la revolució industrial, els productes que s’han fet servir per a l’alimentació de les societats han anat lligats a nous descobriments, però també als costums i creences dels grups humans. La situació actual en aquest camp resulta tremendament excitant, confluint els interessos per una producció sostenible d’aliments, l’aplicació de les eines biotecnològiques i la cerca de propietats en els aliments que facin conservar i millorar l’estat de salut dels consumidors. A càrrec de: Dr. Jordi Saldo. Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB. Lloc: Sala de Graus de la Facultat de Veterinària de la UAB. Horari: de 16 a 17.30h |
Tallers de Tecnologia dels aliments: Desenvolupament de noves textures mitjançant macromolècules. Gels i esferificació. |
Material: Pràctica pel taller de Tecnologia dels Aliments A càrrec de: Dr. Jordi Saldo, Dra. Montserrat Mor-Mur i Dra. Bibiana Juan |
Adreįat: al professorat de secundāria. |
INSCRIPCIÓ del 9 al 28 de gener. Indiqueu si voleu Química o Fìsica. Nombre de places limitat!!. A partir del 30 de gener, consulteu les assignacions |
Organitzen: Col·laboren:
|
|