Va de mestres. Carta als mestres que comencen
     

 


Jaume Cela i Juli Palou

Aquest llibre és, sobretot, el que el títol indica: una carta que els autors adrecen a totes les persones que volen fer de mestres.
Per la manera distesa i alhora profunda com tracten els diferents temes, la lectura d’aquest llibre també és molt recomanable per als mestres amb experiència i per a totes les persones interessades en l’educació.
Els autors passen revista als punts més destacats de l’exercici d’aquesta professió tan apassionant i complexa, i analitzen quins són els elements que han d’estar presents en tota acció educativa, sigui quin sigui el marc social on aquesta estigui situada.

     
   
Maria Alcalde
     
     
     
    Critica feta per Jaume Centelles a Perspectiva escolar, núm. 300 (desembre 2005)
 

 

   

La lectura de Va de mestres. Carta als mestres que comencen m'ha fet recordar aquell vell axioma d'Emerson segons el qual "els bons llibres substitueixen la millor de les universitats", bo i sabent que l'activitat acadèmica sovint resulta profitosa i fecunda. Però una cosa és la teoria i una altra de més complicada és la pràctica diària. En aquest sentit, el vademestres -així tot seguit és com col·loquialment definim aquest epistolari-, esdevé indispensable perquè planteja situacions habituals a les escoles, ens fa reflexionar sobre la complexitat de les relacions humanes i apunta -sempre des del positivisme- els camins, els bons camins, que permeten treure l'entrellat de les divergències més freqüents.
Jaume Cela i Juli Palou disseccionen amb la delicadesa del seu ablanidor bisturí els moments dolços d'aquesta feina d'educar -el contacte amb l'infant que té nom i cognoms, les rialles, l'esforç recompensat- així com els quadres mes exasperants -els mestres cremats, la deserció d'algunes famílies, la manca de solidaritat dels companys- i ho fan amb la subtilesa que els caracteritza, implicant-se en les distàncies curtes, en el dia a dia, mostrant-nos el vial pel qual ha de discórrer el veritable acte educatiu que no és altre, com bé assenyalen, que el d'ensenyar a viatjar sense límits ni objectius que restringeixin el camí.
Com a lector habitual dels escrits d'aquests autors he disfrutat molt amb les constants referències -seguint la línia iniciada amb el llibre "Amb veu de mestre"- als grans autors de la literatura universal, al món del cinema, als pedagogs, als pensadors, als filòsofs, etc.; m'he vist obligat a rellegir Virgili, he descobert Alexandre Jollien, he recordat "Sostiene Pereira" i he tornat a veure "Ça commence aujourd'hui".
Va de mestres no és només una "carta als mestres que comencen". Va de mestres és un llibre que hauria de llegir tothom qui tingués a veure amb la infància, ja sigui mestre experimentat, monitor de menjador, conserge o pare. És un llibre que parla de la vida, amb valentia, ras i curt, i tant Juli Palou com Jaume Cela ben bé podrien signar la resposta de Noam Chomsky quan li van preguntar "perdoni, vostè és un professor de lingüística, ¿amb quina autoritat parla de política?" i ell va replicar "Bé, sóc una persona..."