FITXES DELS VÍDEOS

Títol: EL BOSC I LES CENDRES
Temàtica: Els treballs de grups escolars en el bosc cremat Durada: 17 minuts
Edat: Cicle superior de primària i primer cicle d'ESO Any: 1995
Contingut: Un grup d'escolars són els testimonis i narradors de la seva experiència en incendis. Els alumnes parlen de les seves percepcions i experiències en el bosc cremat i realitzen activitats i treballs entorn aquest tema.

Observacions: És interessant per l'experiència de fer un vídeo escolar sobre aquesta temàtica, presentada pels propis alumnes Pocs continguts pel que fa a l'ecologia del foc.

 



Títol: APRENDRE A UTILITZAR EL BOSC ÉS APRENDRE A PROTEGIR-LO DEL FOC
Temàtica: Prevenció d'incendis Durada: 8 minuts
Edat: Cicle mitjà i superior de primària Any: ----
Contingut: Un agent forestal dóna explicacions sobre els beneficis del bosc, la prevenció d'incendis i 5 consells adreçats als alumnes per evitar els incendis.

Observacions: És un vídeo lleuger que emet bé el missatge que vol donar: cal conèixer i valorar la importància del bosc per protegir-lo.

 


Títol: INCENDI I REGENERACIÓ D'UN BOSC
Temàtica: El bosc, els incendis forestals i la regeneració Durada: 33 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: El valor i la dinàmica ecològica del bosc, característiques dels boscos mediterranis i les seves adaptacions, causes i propagació dels incendis, els cossos de defensa del bosc, les conseqüències dels incendis i la regeneració del bosc.

Observacions: Vídeo molt complet i molt ben explicat. Les imatges són molt bones i adequades al text, es nota que l'ha fet gent amb molta sensibilitat.

Títol: LA SÈQUIA A MANRESA
Temàtica: La Sèquia Durada: 17 minuts
Edat: A partir del cicle superior de primària Any: 1991
Contingut: La Sèquia: el paisatge, la flora i la fauna, elements arquitectònics i tècnics, usos de l'aigua, la relació entre la ciutat i l'aigua i antecedents històrics de la construcció de la Sèquia.

Observacions: Manté un bon ordre i un ritme pausat en equilibri amb les imatges. És interessant la visió global i la diversitat d'aspectes que tracta de la Sèquia.

Títol: LA VIDA EN UNA GOTA D'AIGUA. Conté 2 vídeos:
- LA VIDA EN UN ESTANYOL
(explicació en aquesta fitxa)
- PROTISTS. PROTOZOUS I ALGUES (ja està explicat)
Temàtica: La vida en un estanyol Durada: 17 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: ----
Contingut: Flora i fauna en un estanyol: espècies, relacions tròfiques, reproducció, sistemes de locomoció, etc. Es tracta en especial la vida microscòpica.

Observacions: Presenta de manera global i molt completa els aspectes biològics de la vida en un estanyol. El vídeo no està sencer, falta una part del final.


Títol: AIGÜES BRUTES. AIGÚES NETES
Temàtica: L'aigua: font de vida, usos, qualitat i tractament Durada: 14 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1995
Contingut: Estats i usos de l'aigua, distribució d'aigua dolça i salada a la Terra, controls de qualitat a les aigües de Catalunya, formes de contaminació, depuració, les aigües residuals industrials i el tribut de sanejament com a eina de finançament per gestionar els tractaments de l'aigua.

Observacions: Visió global i breu de la gestió de l'aigua a Catalunya, és interessant la part que exposa el control de qualitat de les aigües i els índexs.


Títol: PROJECTES. PARLEM DE L'AIGUA
Temàtica: Coneixements bàsics sobre l'aigua. Durada: 18 minuts
Edat: Cicle inicial de primària Any: 2001
Contingut: Un científic i una gota d'aigua fets de suro però amb moltes ganes de parlar, expliquen els usos de l'aigua, les paraules relacionades amb l'aigua, els problemes de la contaminació, experiments molt fàcils, fan escoltar sons de l'aigua i fan propostes de treball. Una classe de nens i nenes també participa en aquest vídeo.

Observacions: Molt atractiu i dinàmic. Presenta propostes de treball i idees interessants i dóna coneixements bàsics de l'aigua. Les nenes i nens es poden sentir identificats pel fet que l'eix narratiu d'aquest vídeo el porta el científic, la gota i una classe com la seva.

Títol: L'AIGUA DEL RIU AL RIU
Format:
Vídeo i DVD

Temàtica: El cicle de consum de l'aigua Durada: 17 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 2002
Contingut: El recorregut del cicle de consum de l'aigua a Manresa: es visiten i comenten els indrets i instal·lacions responsables. Comença per l'abastiment d'aigua a la ciutat a través de la Sèquia, el llac de l'Agulla i la planta potabilitzadora. Continua amb l'ús domèstic de l'aigua i altres usos i la depuradora d'aigües residus i la planta de compostatge.

Observacions: Molt complet i actualitzat. Treballa el cas de Manresa, però es pot fer una abstracció a la majoria de ciutats. Permet reflexionar sobre l'ús i abús de l'aigua, les mesures d'estalvi i la necessitat de tancar el cicle de consum d'aigua i de la matèria.


Títol: VISIONS
Temàtica: Els problemes ambientals tractats en tres països Durada: 141 min.
Edat: A partir de cicle mitjà. Sobretot per mestres Any: 1999
Contingut: Grups d'alumnes de diferents edats de Catalunya, Lombardia i Bavària reflexionen i realitzen experiències in-situ en àrees del seu país sobre el clima, l'aigua i la biodiversitat. Hi ha 9 vídeos sobre el clima, l'aigua i la biodiversitat: tracten temes com el canvi climàtic, l'estalvi energètic, la ciutat sense cotxes, la reserva marina de les Medes, el riu Ter, els sentits en els boscos, el projecte llúdriga, el reciclatge, etc.

Observacions: Pot donar idees a docents per realitzar tallers o activitats a la natura. És molt interessant el punt de trobada que representa aquest projecte: nois i noies de tres països parlen d'uns interessos i problemes ambientals comuns.


Títol: QUÈ FEM AMB LES NEVERES?
Temàtica: Els clorofluorocarbonats i les neveres Durada: 19 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: 1996
Contingut: Els passos que segueix un frigorífic des de que l'usuari se'n desprén, arriba a la planta de tractament i, finalment, es gestionen els materials que se n'extreuen. Els efectes nocius que els CFCs causen a la capa d'ozó, i les alternatives a altres gasos que podrien fer anar les neveres.

Observacions: Al vídeo hi ha una bona contraposició i argumentació de les opinions de diferents experts. Molt entenedor i complet. És de l'any 1996 i el que llavors era una possibilitat ara és un fet, el panorama ha canviat força.


Títol: RECICLAR ÉS DONAR UNA VIDA NOVA ALS PLÀSTICS
Temàtica: L'ús i el reciclatge dels plàstics Durada: 13 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: ----
Contingut: Aquest vídeo és un cicle, comença amb els usos dels plàstics, el plàstic com a residu, la separació a la planta de triatge, la planta de reciclatge i els processos industrials necessaris per aconseguir plàstic reciclat. S'acaba fent una presentació d'objectes fets amb plàstic reciclat, i llavors el cicle recomença.

Observacions: Molt interessant. El recorregut és complet, i tanca el cicle del plàstic: el plàstic com a producte-residu-matèria primera, permet fer abstraccions a altres camps i materials: la major part de residus poden esdevenir matèries primeres.

 

Títol: POTS, PLÀSTICS I PAPERS
Temàtica: Els residus: problemes, solucions i tractaments Durada: 27 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: En Ramon Folch fa un explicació, visita i crítica a la quantitat i composició dels residus generats i possibles tractaments de residus: abocadors -incontrolats i controlats-, incineració i reciclatge. Per acabar, realitza una dissertació sobre la importància de tancar el cicle ecològic dels materials.

Observacions: Tot i l'any en què s'elaborà, el 1989, en vídeos com aquests es nota que el sentit comú i les idees essencials en ecologia no varien. Té una clara intenció didàctica, però pot resultar massa llarg. Poc actual en temes de legislació i tractaments.

Títol: PILES I FLUORESCENTS
Format: DVD

Temàtica: El tractament i reciclatge de piles i fluorescents Durada: 9 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària Any: 2003-2004
Contingut: La utilització de les piles i fluorescents i el seu contingut en metalls pesants, com el mercuri i el plom, que són molt perillosos i bioacumulables. La recollida i el tractament d’aquests residus especials a la planta de piles i fluorescents del Pont de Vilomara. S’expliquen els processos que segueixen aquests residus a la planta (separació, destil·lació, condensació, etc.). I, per acabar, es comenta la importància de recuperar i reciclar aquests residus i s’anima als ciutadans a participar en la seva recollida selectiva.

Observacions: DVD molt dinàmic, entenedor i visualment atractiu. Pot ser molt interessant passar-lo abans o després de realitzar la visita a la planta de piles i fluorescents.


Títol: RESIDUS ESPECIALS
Format: DVD

Temàtica: El tractament i reciclatge de pintures, dissolvents, etc. i les mesures de seguretat necessàries. Durada: 7 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària Any: 2003-2004
Contingut: A l’inici hi ha una reflexió sobre el perquè produïm tants residus, quin tipus de residus generem, on arriben i com es tracten. Aquesta part dóna pas al tema dels residus especials i es comenta quin són els més habituals. S’explica la gestió dels residus especials en petites quantitats a la Planta de Montmeló on es classifiquen i agrupen i són tractats aquests residus.

Observacions: DVD molt dinàmic, crític i atractiu. És molt interessant per determinar quins residus són especials i, per tant, perillosos. Aquest DVD mostra la complexitat del tractament d’aquests residus.

Títol: FERRALLA ELECTRÒNICA
Format: DVD

Temàtica: Tractament i reciclatge dels aparells elèctrics i electrònics. Durada: 5 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària. Any: 2003-2004
Contingut: D’entrada s’explica què són els aparells elèctrics i els electrònics, i la normativa vigent sobre aquests residus. Aquest contingut s’enllaça amb els objectius de la planta de tractament de ferralla electrònica on es separen i recuperen els materials i les peces que componen els aparells elèctrics i electrònics per a que siguin reutilitzats o reciclats. Es mostra com es desballesta i gestiona un televisor o monitor d’ordinador.

Observacions: Breu i molt àgil i ben explicat. Pot ser molt interessant veure aquest DVD abans o després de la visita a Electrorecycling, el centre de tractament de ferralla electrònica.


Títol: OLIS MINERALS
Format: DVD

Temàtica: El tractament i reciclatge d’olis minerals. Durada: 6 minuts
Edat: A partir del cicle superior de primària Any: 2003-2004
Contingut: Com generem els olis com a residus i els seu potencial contaminant a l’aigua i a l’aire. Els 14.000 punts de recollida d’olis a Catalunya i el seu tractament a la refineria d’Alcover on es fan anàlisis al laboratori, es separen tots els contaminants i, finalment, es refinen i es recupera aigua, gasoil i oli regenerat per fabricar nous olis de motor, reduint, així, la contaminació i l’extracció de petroli.

Observacions: Imatges molt entenedores i atractives. El guio és molt bo. És important la reflexió que fa sobre el potencial contaminant d’alguns residus i la importància del seu reciclatge.


Titol: FRIGORÍFICS

Format: DVD

Temàtica: La història del gel, els CFCs i el tractament de frigorífics Durada: 7 minuts
Edat: A partir del cicle superior de primària Any: 2003-2004
Contingut: Al començament s’explica la història del gel per tal de poder introduir l’ús dels gasos CFCs (responsables del forat de la capa d’ozó) en el circuit de refrigeració dels frigorífics i la conversió de les neveres en residu. A partir d’aquí, es presenta la Planta de Tractament i Reciclatge de Frigorífics (TPA) que té com a objectiu principal la recuperació dels CFCs, però, a més, en aquesta planta també es desballesten els frigorífics per tal de recuperar i reciclar els materials que els componen. Un 85% del pes de les neveres es recicla.

Observacions: Molt entenedor, àgil i atractiu. Aquest DVD pot ser de molt útil abans o després d’una visita a la Planta de Tractament de Frigorífics.

Títol: PLANTA DE COMPOSTATGE
Format:
Vídeo i DVD

Temàtica: Les deixalles orgàniques i la planta de compostatge Durada: 7 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària Any: 2002
Contingut: Tipus de deixalles que arriben a la planta de compostatge, els passos i processos que hi tenen lloc (trituració, fermentació, refinació, durada, etc.), els instruments i mesures per conèixer la composició del futur compost, les propietats de l'adob orgànic que se n'obté i els beneficis ambientals que comporta aquest tractament.

Observacions: Aquest vídeo s'ha fet sobre la planta de compostatge del Bages, així, pot ser especialment interessant per les escoles que l'han visitat o la volen visitar. És breu i s'aprofita bé el poc temps que dura per tractar diferents aspectes.

Títol: ELS RESIDUS MUNICIPALS O RESIDUS SÒLIDS URBANS
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: Els residus, el seu augment i les vies de reducció. Durada: 6 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària Any: 2003
Contingut: Què són els residus municipals, la gran quantitat que en generem i la seva composició actual. Funcionament de les deixalleries i el seu paper en l'aprofitament de materials i la reducció dels residus. La importància de la recollida selectiva de les deixalles.

Observacions: Aquest vídeo pertany a la col·lecció de vídeos didàctics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els nostre Camp d'Aprenentatge hi ha col·laborat, de manera que s'adapta totalment als continguts que volem transmetre en les nostres activitats amb alumnes. El recomanem especialment.

Títol: ELS ABOCADORS
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: Què es fa amb la gran quantitat de residus que produïm. Durada: 8 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària Any: 2003
Contingut: Breu història de la gestió dels residus: El món rural tradicional que no en produïa, els abocadors incontrolats i els actuals. S'explica el funcionament d'un abocador anaerobi actual amb les mesures que cal prendre perquè el seu impacte ambiental sigui el mínim possible. Les imatges són de l'Abocador Comarcal del Bages.

Observacions: És un vídeo de la col·lecció de vídeos didàctics del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els nostre Camp d'Aprenentatge hi ha col·laborat, de manera que s'adapta totalment als continguts que volem transmetre en la nostra visita a l'abocador. El recomanem especialment.

Títol: EL COMPOSTATGE
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: La transformació de les deixalles orgàniques en compost. Durada: 8 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària. Any: 2003
Contingut: Què són les deixalles orgàniques. Funcionament de la Planta de Compostatge del Bages, on es barregen aquestes deixalles amb restes de poda triturades. El procés de fermentació, d'unes 14 setmanes fins esdevenir adob, durant les quals passen per diversos tractaments per a facilitar el procés i separar els materials no compostables. S'expliquen els avantatges de l'adobat amb compost en lloc de fer-ho amb adobs químics.

Observacions: Vídeo de la col·lecció didàctica del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els nostre Camp d'Aprenentatge hi ha col·laborat, de manera que s'adapta totalment als continguts que volem transmetre en la nostra visita a la Planta de Compostatge.

Títol: EL VIDRE
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: La recollida i el reciclatge dels envasos de vidre. Durada: 13 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària. Any: 2003
Contingut: Què és el vidre i els tipus que n'hi ha i la seva utilitat. S'ensenya el camí que segueixen els envasos de vidre recollits als contenidors fins que esdevenen nous envasos, de forma entenedora i amb imatges molt atractives. Explica la importància de que el vidre recollit no contingui altres materials (taps, ceràmica...) per a poder-lo reciclar.

Observacions: Pertany a la col·lecció didàctica del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. Els nostre Camp d'Aprenentatge hi ha col·laborat i el recomanem com a suport de qualsevol activitat relacionada amb els residus i el reciclatge.

Títol: EL PAPER
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: La recollida i el reciclatge del paper. Durada: 8 minuts
Edat: A partir de cicle superior de primària. Any: 2003
Contingut: Com es fa el paper a partir de la fusta. Continua explicant el camí que segueix el paper i el cartró recollits als contenidors blaus i el seu reciclatge industrial que el converteix de nou en paper.

Observacions: Vídeo de la col·lecció didàctica del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. El recomanem com a suport de qualsevol activitat relacionada amb els residus i el reciclatge.

Títol: ELS ENVASOS LLEUGERS
Format: Vídeo i DVD

Temàtica: La recollida i el reciclatge dels envasos lleugers ( de plàstic, brics, acer, alumini...). Durada: 11 minuts
Edat: A partir de primer cicle d'ESO. Any: 2003
Contingut: La creixent producció d'envasos de plàstic de diversos tipus, i també d'altres materials. Mostra el treball d'una planta de triatge, on es separen mecànicament alguns materials, i manualment una gran quantitat de plàstics diferents. Els materials classificats es premsen, s'embalen i s'envien a les empreses especialitzades.

Observacions: És un vídeo de la col·lecció didàctica del Departament d'Ensenyament de la Generalitat. El recomanem com a suport de qualsevol activitat relacionada amb els residus i el reciclatge. El no tractar d'un sol material com és el cas del vidre o el paper el fa menys entenedor per als alumnes petits.


Títol: GLUP. UNA AVENTURA SIN DESPERDICIO
Format: DVD
Temàtica: Dibuixos animats que tracten la reutilització i reciclatge dels residus. Durada: 70 minuts
Edat: Primària Any: 2003
Contingut: L’Alícia i la seva ràdio són les protagonistes d’aquesta història. L’Alícia, en el seu intent de reutilitzar la ràdio i recuperar-la de l’abocador, es troba a Glup, el detectiu, la Torradora que vol ser reciclada i convertir-se en una càmara de fotos i el Sr. Vàter, dolent entre els dolents, desitjós que tots els residus alimentin el terrible Forn Incinerador. A l’abocador, aquests residus simpàtics i molts especials, ens acompanyaran en aquesta història, fent-nos partícips del seu somni de trobar la planta de reciclatge per gaudir d’una nova vida.

Observacions: És un DVD molt especial, ja que no hi ha massa dibuixos animats que tractin el tema de la reutilització i el reciclatge. A més, tracta molt bé la importància i els beneficis d’aquestes dues Rs (reciclar i reutilitzar). Es pot triar l’idioma: euskara, català i castellà.

 


Títol: EURITEA, IBAIAK ETA LOKATZA/ TORMENTAS, RÍOS Y BARROS
Temàtica: Dinàmica de l'aigua Durada: 26 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: El cicle de l'aigua i els fenòmens meteorològics: corrents d'aire, formació de núvols, precipitacions. La interacció de la vegetació i l'aigua, les inundacions i els seus efectes relacionats amb l'alteració antropogènica del paisatge.

Observacions: Molt interessant per tractar temes relacionats amb el cicle de l'aigua, la meteorologia i els impactes humans en el paisatge. Narrat en castellà.


Títol: MINES I PEDRERES
Temàtica: Les explotacions i impactes de mines i pedreres Durada: 26 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: ----
Contingut: Formes d'explotació de recursos minerals: terrasses fluvials, àrids de pedreres, mines de sal potàssica i explotacions de lignits. Impactes ambientals d'aquestes explotacions, minimització dels impactes i restauració.

Observacions: Es tracta el tema dels impactes i la necessitat de restauració. A més, és un vídeo entenedor i ordenat que fa un repàs a les diferents formes d'explotació geològica del nostre país.

 

Títol: MICROBIOLOGIA I. L'AMEBA
Temàtica: La biologia de l'ameba Durada: 12 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: ----
Contingut: Explicació del cicle i aspectes biològics de l'ameba (reproducció, alimentació, mobilitat, etc.) exemplificat visualment per imatges al laboratori.

Observacions: Ben explicat i demostrat visualment, les imatges són molt bones i complementen molt bé el text. Nivell força elevat.


Títol: MICROBIOLOGIA I. PROTISTS: PROTOZOUS I ALGUES
Temàtica: Els organismes unicel·lulars Durada: 13 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: ----
Contingut: La biologia dels organismes unicel·lulars. Estableix categories d'éssers vius, recorre les parts d'un organisme unicel·lular, menciona i explica els grups dintre els protozous i estableix símils amb els ésser pluricel·lulars.

Observacions: Ben explicat i amb molt bones imatges, seqüenciades a un ritme pausat i ben relacionades amb les explicacions de cada moment. El nivell és alt.


Títol: MICROBIOLOGIA I. ANIMALS PLURICEL.LULARS SIMPLES
Temàtica: Els éssers pluricel·lulars simples Durada: 19 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: ----
Contingut: Significat biològic dels éssers pluricel·lulars, la divisió dels tipus i funcions de les cèl·lules i els símils amb les colònies d'éssers unicel·lulars. Es descriu l'alimentació, reproducció i mobilitat d'aquests éssers a través d'organismes com l'esponja, les meduses i les planàries, entre altres.

Observacions: Molt bones imatges i esquemes per exemplificar i seguir el text. El nivell és alt.

 

Títol: ELS CINC REGNES: LA CLASSIFICACIÓ DELS CINC REGNES
Temàtica: Descripció dels cinc regnes Durada: 21 minuts
Edat: A partir del segon cicle d'ESO Any: 1987
Contingut: Explicació sobre el mètode utilitzat per classificar els organismes en regnes, i com ha anat variant el nombre de regnes existents fins arribar als cinc actuals. El vídeo defineix àmpliament i presenta les característiques de cada regne en base l'estructura cel·lular, l'alimentació i la reproducció dels éssers vius que l'integren.

Observacions: Les imatges són molt entenedores, la informació és molt interessant i està ben exposada, a vegades pot resultar excessiva. El nivell és alt.


Títol: ELS CINC REGNES.
UNA INTRODUCCIÓ A LA TEORIA DE LYNN MARGULIS.

Temàtica: La classificació taxonòmica dels éssers vius Durada: 30 minuts
Edat: De Batxillerat en amunt Any: 1988
Contingut: La classificació taxonòmica:
regne-tipus(filum)-classe-ordre-família-gènere-espècie
Aquesta classificació s'exemplifica mitjançant l'estudi d'individus d'un ecosistema aquàtic al que pertanyen als 5 regnes.

Observacions: El nivell és molt alt, i s'esmenten moltíssims conceptes (alguns es donen per sabuts), les imatges són molt adients.


Títol: LA CRIA DE GRILLS EN CAPTIVITAT
Temàtica: Com fer un terrari per criar grills Durada: 3 minuts
Edat: Adreçat bàsicament a mestres Any: ----
Contingut: Dimensions del terrari, objectes necessaris per recrear l'hàbit del grill, permetre la cria i l'alimentació, el tipus d'alimentació, la neteja del terrari i altres consideracions per tenir cura dels grills.

Observacions: La informació és molt clara, breu i útil per fer un terrari. El nostre terrari està fet seguint les indicacions d'aquest vídeo i ha funcionat molt bé. El vídeo està pensat per als mestres que vulguin fer aquesta experiència a l'escola.


Títol: EL CAPITÀ ENCIAM: L'AIGUA I L'ENERGIA
Temàtica: L'aigua (la meitat del vídeo) Durada: 17 minuts
Edat: Primària Any: 1996
Contingut: La primera part, dedicada a l'aigua, conté 6 minivídeos que tracten temes com l'ús, abús i estalvi d'aigua, el riu com a recurs, el reciclatge d'olis usats, l'impacte de sabons i detergents als rius, l'ús del wàter com a abocador i la importància de la netedat de les platges i àrees fluvials.

Observacions: Són vídeos amb un missatge molt clar. Fan servir l'humor, la provocació i situacions quotidianes, i això els dóna un caire molt fresc i proper.

Títol: EL CAPITÀ ENCIAM: L'AIGUA I L'ENERGIA
Temàtica: L'energia (segona meitat del vídeo) Durada: 14 minuts
Edat: Primària Any: 1996
Contingut: Els 5 minivídeos que formen aquesta part volen conscienciar de la importància de l'estalvi energètic mitjançant petites accions (estalvi d'aigua calenta, ús de la llum natural i de bombetes de baix consum, evitar l'abús d'electrodomèstics, etc.), i la importància de l'educació ambiental per aconseguir petits canvis molt necessaris.

Observacions: Vídeos amb un missatge molt directe. Fan servir l'humor, la provocació i situacions quotidianes per aconseguir un caire fresc, dinàmic i proper.


Títol: EL CAPITÀ ENCIAM I ELS RESIDUS (1 còpia -els 6 primers vídeos-)
Temàtica: La problemàtica dels residus Durada: 31 minuts
Edat: Primària Any: 1996
Contingut: Onze minivídeos monotemàtics toquen els següents temes: la importància de les 3 R (reduir, reciclar i reutilitzar), la toxicitat de les piles, l'ús i abús de paper, plàstics i metalls, la reutilització de la roba, els residus especials, les deixalleries, la compra de productes poc envasats i reutilitzables i evitar embrutar els espais naturals.

Observacions: El missatge és molt clar i breu. La informació esdevé dinàmica, fresca i interessant perquè es fa servir l'humor, la quotidianitat i la provocació.


Títol: EL CAPITÀ ENCIAM I LA NATURA
Temàtica: Conèixer, respectar i protegir la natura Durada: 31 minuts
Edat: Primària Any: 1996
Contingut: 11 minivídeos il·lustren aquests temes: l'extinció d'espècies, no comprar animals exòtics, conèixer i valorar la natura, mantenir les zones verdes de la ciutat, ser respectuós quan s'observa la natura, interaccionar adequadament amb les zones rurals o a la muntanya i la importància de l'educació ambiental.

Observacions: El missatge és molt clar i breu. La informació esdevé dinàmica, fresca i interessant perquè es fa servir l'humor, la quotidianitat i la provocació.

Títol: CAUS HUMANS
Temàtica: La vida, producció i consum en les ciutats. Durada: 25 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: Presentat per Ramon Folch i amb exemples d'arreu de la Mediterrània. La ciutat com a hàbitat i el seu metabolisme propi. Les entrades i sortides d'energia i matèria de les ciutats, i les causes de la seva evolució o involució al llarg dels temps. S'estableixen símils entre la ciutat i un organisme viu.

Observacions: Enfocament molt interessant i complet del ritme de les ciutats. Els paral·lelismes que assenyala entre la ciutat i un ésser viu són originals.

 

Títol: VIURE A TRENC D’ONA
Temàtica: Els organismes que viuen a trenc d’ona. Durada: 27 minuts
Edat: A partir d’ESO Any: 1989
Contingut: Presentat per Ramon Folch. La vida dels organismes que viuen a trenc d’ona, les espècies colonitzadores d’aquestes àrees: les seves estratègies i adaptacions ambientals. Instal.lacions aquàtiques per criar i engreixar algunes d’aquestes espècies d’interès culinari, el vídeo es centra en el cas de les muscleres.

Observacions: Tracta un tema molt concret, curiós i interessant, amb la delicadesa i passió d’aquesta col·lecció. Es fa una observació i explicació global de la vida d’aquests éssers, de manera que els coneixements que aporta són diversos i complets.

 

Títol: CASTANYES I RODELLS
Temàtica: El Castanyer Durada: 27 minuts
Edat: A partir d’ESO Any: 1988
Contingut: Presentat per Ramon Folch i amb imatges d’arreu de la mediterrània, es tracta la funció de les castanyeres a la mediterrània humida, aquestes zones geogràfiques, les característiques biològiques del castanyer, la comercialització de les castanyes, la seva fusta i aplicacions, i els perills i plagues que l’amenacen.

Observacions: Descripcions molt poètiques i completes, abarquen moltes branques del saber, es mira des de tots els angles. El vídeo s’endinsa fins el racó més íntim de la vida i la mort dels castanyers.

 


Títol: AIGUAMOLLS ARROSSERS

Temàtica: Els arrossars Durada: 28 minuts
Edat: A partir d’ESO Any: 1988
Contingut:
Presentat per Ramon Folch i amb imatges d’arreu de la Mediterrània. S’expliquen aspectes biològics de la flora i fauna, els seus emplaçaments en llacunes i aiguamolls, els canyissars, la relació històrica de l’home i l’arròs, l’evolució del treball en el camp, el comerç d’aquest cereal, i les plagues i formes de combatre-les.

Observacions: En les imatges queda reflectida la duresa de la vida en els deltes. Es tracta d’una manera molt completa i heterogènia. La introducció i la conclusió són els grans clímax del vídeo, els punts més poètics.


Títol: OLI DAURAT (1 còpia amb problemes de so)
Temàtica: L'elaboració de l'oli d'oliva i el seu ús. Durada: 25 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: Presentat per Ramon Folch i amb imatges pròpies de la Mediterrània. El vídeo aprofundeix en el món de l'oli: els seus valors mítics, religiosos, literaris, medicinals i culinaris. S'expliquen les feines al camp i els mètodes tradicionals i industrials per fer oli, els subproductes que se'n deriven i el seu tractament.

Observacions: És una oda a l'oli d'oliva i a la vida al mediterrani, llenguatge oníric, imatges espectaculars d'una manera de fer i uns indrets molt concrets. La informació sobre la obtenció de l'oli i el tractament de la morga i la pinyolada és acurada i completa.

 


Títol: LA VINYA I EL VI

Temàtica: Els processos de la vinya i el vi Durada: 18 minuts
Edat: Cicle superior de primària i primer cicle de secundària Any: ----
Contingut: A través del camp i la visita a un celler es presenten les feines a la vinya: preparar la terra, plantar, empaltar, podar, descalçar els ceps, esbrollar, ensulfatar i veremar. El procés del vi: xafar/premsar, fermentació, envelliment en bótes i repòs a l'ampolla.

Observacions: Ben estructurat. Visió global de les feines i processos a la vinya i en el vi, centrat en l'explotació de la vinya i l'elaboració del vi del celler Solergibert d'Artés.


Títol: TEMPS DE VEREMA
Temàtica: La vinya i el temps de verema Durada: 26 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1988
Contingut: Presentat per Ramon Folch. La història de la vinya, les celebracions relacionades amb la verema, àrees vitivinícoles, aspectes biològics de la vinya, les feines al camp, les aportacions de la vinya al món culinari i els perills i les plagues que afecten la vinya, en especial la fil·loxera.

Observacions: És completíssim i s'agraeixen els elements literaris, mitològics i customistes que s'hi afegeixen i permeten entendre la importància de la vinya.

Títol: EL MÓN DEL VI
Temàtica: El procés del vi, cava i destil·lats Durada: 27 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1988
Contingut: Presentat per Ramon Folch. Es fa un repàs complet a les característiques del most i a tot el procés de l'elaboració del vi (premsar, fermentar, trascolar, clarificar, i deixar envellir) i els mètodes al laboratori per determinar els diferents factors. També explica l'elaboració del cava i dels destil.lats.

Observacions: És molt interessant perquè tracta el procés del vi des de tots els angles possibles, i ho descriu i narra amb molta gràcia. També fa ús de molts elements populars i tradicionals per descriure'n l'elaboració.

 

Títol: DENOMINACIÓ D’ORIGEN PLA DE BAGES
Format: DVD
Temàtica: La vinya i el vi al Bages Durada: 12 minuts
Edat: A partir d’ESO Any: 2003
Contingut: Primer de tot ens situa al Pla de Bages i en comenta els elements naturals. Després fa un repàs històric del món de la vinya i el vi al Bages. Cita i explica la importància de factors com el clima, el relleu, la geologia i l’edafologia. Comenta les varietats de raïm que s’utilitzen per elaborar els vins, la seva producció i les festes, tradicions, paisatges i masies com “La Culla” que acompanyen aquesta producció.

Observacions: Informació molt centrada en la Denominació d’Origen Pla de Bages. En poc temps ens dóna molta informació i d’aspectes diferents, bona síntesi.

 


Títol: FLAMES AL BOSC
Temàtica: Els lligams entre la vegetació mediterrània i el foc Durada: 27 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: Presentat per Ramon Folch. Es descriuen els agents incendiaris, estratègies de piroresistència, la dinàmica del bosc després d'un incendi, estratègies de la flora de recuperació ràpida (òrgans subterranis de germinació, fruits que preserven les llavors del foc, etc.), la importància de la cendra i l'evolució del bosc mediterrani.

Observacions: Molt ben tractat i transmès. Com els altres vídeos d'aquesta col.lecció, el que s'hi narra està magníficament exemplificat, fet que dóna molt més sentit a la informació.

Títol: LLUITAR CONTRA EL FOC
Temàtica: La prevenció del foc als boscos mediterranis Durada: 26 minuts
Edat: A partir d'ESO Any: 1989
Contingut: Presentat per Ramon Folch. S'anomenen i expliquen els mètodes de prevenció del foc: aclarida, vigilància en torres de vigia i mitjançant helicòpters, la coordinació dels cossos de bombers, les raons per provocar incendis controlats a Austràlia i la dinàmica del foc.

Observacions: Molt interessant, ben explicat i documentat. Com els altres vídeos, hi ha diferents equips desplaçats en diferents àrees de la Mediterrània que aporten informació i exemples que ajuden molt a fer més comprensible la informació i atractiu el vídeo.


Títol: CAMP D'APRENENTATGE DEL BAGES
Temàtica: El Camp d'Aprenentatge del Bages Durada: 19 minuts
Edat: Destinat a mestres i professors Any: 1998
Contingut: Els docents del CdA del Bages expliquen, in situ, les activitats que es realitzen en aquest camp per tal que els nois i noies aprenguin de l'entorn, un entorn en el qual poden conèixer els impactes que produeix l'activitat humana i el que cal fer per ser minimitzats o evitats. Un altre objectiu del CdA és que els nois i noies aprenguin a interpretar el paisatge de la comarca i coneixin el món agrari i tradicional del país.

Observacions: Pot ser molt útil veure aquest vídeo abans de fer una estada o activitat al CdA del Bages, ja que es mostren imatges de les activitats en ple funcionament i també s'explica, pel propi personal del Camp, en què consisteixen.

 

Títol: EL CAMP D’APRENENTATGE DEL BAGES –TLB
Format DVD
Temàtica: El Camp d’Aprenentatge del Bages Durada: 28 minuts
Edat: Destinat a mestres i professors Any: 2005
Contingut: Reportatge realitzat i emès en el programa l’Engranatge de Tele Bages (TLB). S’explica què són els camps d’aprenentatge i quins serveis ofereixen. A través d’imatges del CdA del Bages, que té la Seu a la casa de La Culla, i les visites que rep, s’expliquen les activitats que s’hi realitzen, integrades en els següents àmbits: l’aigua, els residus, la geologia, el món rural tradicional i el bosc. Hi ha entrevistes al personal del CdA del Bages.

Observacions:
Molt útil pel professorat i grups que volen realitzar una estada o sortida amb el CdA del Bages.