Museu de la fàbrica ASLAND i xalet del Clot de Moro

Municipis:Castellar de N'Hug

Tipus:Monuments d'interès històric i/o artístic© CdA de l'Alt Berguedą

Accés:
Per la comarcal C-16,  a Guardiola de Berguedà agafar la carretera B-402 en direcció a  La Pobla de Lillet, travessar el poble i agafar la BV-4031 en direcció a Castellar de N'Hug. A 3 Km aproximadament trobareu un trencant a mà esquerra, prop de la fàbrica de ciment del Clot del Moro. Està indicat.

Descripció:
Construcció modernista de l'any 1904 pertanyent a l'empresa "Compañía General de Asfaltos y Portlant" (Asland), fundada pel comte de Güell i dedicada a la fabricació de ciment. Molt interessant la teulada construïda amb volta catalana, inclinada seguint el desnivell del terreny. Va ser abandonada el 1975. Altres edificis: cases dels treballadors, xalet Güell o casa dels convidats, molt proper a la fàbrica i també d'estil modernista. Actualment la fàbrica s'ha convertit en museu i pertany al sistema de museus de la ciència i la tècnica de Catalunya. Apropa el procés de fabricació i descobriment del ciment Porlant. Mostra l'ús del ciment en la construcció i parla dels seus promotors.

Contacte i condicions de visita:
Cal concertar visita amb antel·lació trucant al telf. 938  257  037/ 938 257 077 o a l'Ajuntament de Castellar de N'Hug, telf. 938 257 050.

E-mail:
museuciment@mnactec.com

Pàgina web:
www.mnactec.cat/

Documentació:
- "L'Erol" nº 2 (set. 1982). Revista cultural del Berguedà. Àmbit de Recerques del Berguedà.
- "L'Erol" nº 29 (prim. 1990). Revista cultural del Berguedà. Àmbit de Recerques del Berguedà.
- SALMERÓN i BOSCH, C. "El tren de La Pobla de Lillet". Col.lecció Els Trens de Catalunya. Terminus.

Observacions:
La visita també permet fer un recorregut per les ruïnes de la fàbrica.