Els monuments de Sant Adrià de Besòs

Quan aquí parlem de monuments fem referència a aquelles obres d'escultura o arquitectura erigides per perpetuar el record d'una persona o fet memorable, o bé edificis o part d'edificis notables.

Monument a FRANCESC MACIÀ

Situació

Placeta Francesc Macià, (a l'avinguda de Catalunya entre els carrers de Sant Pere i Sant Joaquim)

Homenatjat

Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú 1859 - Barcelona 1933). Polític. Va proclamar el 14 d'abril de 1931 l'Estat Català integrat en la Federació de Repúbliques Ibèriques, posteriorment acceptà reconvertir el govern de Catalunya en govern de la Generalitat de Catalunya i d'elaborar un Estatut d'Autonomia. Fou el primer president de la Generalitat després de l'11 de setembre de 1714. Mori en el exercici del seu càrrec el 25 de desembre.

Característiques del monument

Un petit llac de jardí on hi ha un bust de Macià i a l'extrem una petita columna que des del 22 de juny de 2002 torna a estar coronada per la figura d'un nen que sosté un fanal.

Monument a LLUÍS COMPANYS

Situació

Parc de Lluís Companys (avinguda de la Platja cantonada carrer de Pi i Gibert)

Homenatjat

Lluís Companys i Jover (El Tarròs 1882 - Barcelona 1940). Polític. El 14 d'abril de 1931 va proclamar la República a Catalunya des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona. A la mort de Macià fou elegit president de la Generalitat de Catalunya. A l'entrada de les forces de Franco a Barcelona s'exilià a França, des d'on va ser extradit i fou condemnat a mort després d'un judici de guerra sumaríssim . Fou afusellat el 15 d'octubre al castell de Montjuïc

Característiques del monument

A la finestra es pot veure la silueta d'un telèfon que representa la trucada de commutació de la pena de mort, que es va estar esperant durant la nit anterior a l'afusellament i que mai no va arribar

L'ARC GÒTIC

Situació

A la zona ajardinada que hi ha entre els dos ramals en que es divideix el carrer del Tibidabo, en passar per damunt de la ronda litoral.

Homenatjat

En aquest cas no es tracta de cap homenatge, són les restes de l'església del convent de l'orde mendicant dels Carmelites Calçats de Barcelona. Aquesta església es degué aixecar entre els anys 1293 i 1381.

Història

L'any 1835 les idees anticlericals de la revolució francesa estaven molt arrelades a Barcelona i es van desbandar per un motiu molt simple.

El dia de Sant Jaume, el 25 de juliol de 1835 hi hagué una cursa de braus a Barcelona, on els animals no varen ser massa braus i això va aixecar els ànims dels espectadors que començaren a llençar objectes. En finalitzar la cursa els espectadors estaven tan excitats que varen arrossegar el cadàver d'un dels braus per tota la ciutat. Aquesta excitació va ser aprofitada per alguns anticlericals que començaren a cremar convents i esglésies. Una de les esglésies cremades va ser la del convent de la Mare de Déu del Carme dels carmelites calçats.

A partir de 1873 el convent i l'església passaren a ser propietat particular i varen ser enderrocats, en el curs de l'enderroc els propietaris vengueren fragments arquitectònics. El Sr. Manuel Moragas va vendre a Juli Parellada la porta de l'església que va ser desmuntada pedra per pedra i traslladada a un descampat a la zona de la Catalana, en uns terrenys coneguts com Cal Tondo. Sembla que el Sr. Juli Parellada havia tingut un duel en els terrenys de la ribera del Besòs del que en sortí sa i estalvi i volgué deixar constància del seu penediment en construir un a església en el mateix lloc. Va morir tot just muntada la porta, sense temps de construir l'església i els terrenys passaren a propietat d'Antoni Rocamora. Durant més de cent anys la porta ha restat com una curiositat que cridava l'atenció dels que circulaven per la carretera i després per l'autopista.

L'any 1993 les restes de la porta varen traslladades a la seva actual situació.

Monument a CAMARÓN DE LA ISLA

Situació

Passeig José Monge Cruz "Camarón" (Barri de la Mina)

Homenatjat

Juan Monge Cruz "Camarón de la Isla" fill de Juana "La canastera" va morir el 2 de juliol de 1991. Des dels vuit anys cantava en públic i el seu primer àlbum és del 1977. Acompanyat dels guitarristes Paco de Lucia i Tomatito, està considerat com el "rey del cante jondo". Va ser el cantaor amb més carisma i personalitat de tota la història del flamenc: ja després de mort va publicar-se un CD anomenat "Antologia".

Característiques del monument

Bust de Camarón sobre una columna

Contramonument a PORCIOLES

Situació

Vestíbul de la Biblioteca Popular de Sant Adrià de Besòs

Homenatjat

Josep Maria de Porcioles i Colomer (Amer 1904) Jurista i polític. Alcalde de Barcelona des de 1957 a 1973 la seva gestió va estar caracteritzada per la poca coherència pressupostària i política en particular la nefasta planificació urbanística

Autor

Joan Brossa i Cuervo (Barcelona 1919 - Barcelona 1998). Poeta. En la seva trajectòria artística els llenguatges escrits i els visuals es combinen buscant nous significats. A la seva obra es desenvolupen de manera paral·lela tres codis: el poètic, el dramàtic i el plàstic. La seva postura crítica el va fer un personatge poc simpàtic en certes esferes del poder.

Característiques del monument

El monument està format per una cadira que té al damunt una safata amb el cap en marbre de Josep Maria de Porcioles

Monument a la SARDANA

Situació

A la placa de la Vila, enfront de l'Ajuntament

Homenatjat

La sardana és una dansa popular catalana. La componen dues parts, la "curts" variable de 18 a 40 compassos i l'altra "llargs" de 55 o 85 compassos. Els balladors agafades les mans i formant rotllana , de cara al centre, movent-se de costat, marquen puntejant amb els peus els compassos de la música. Els grups de músics que acompanyen s'anomena cobla .

Característiques del monument

Un mur de pedra amb el relleu d'una rotllana sardanista. Al peu hi figura l'antic escut de Sant Adrià amb la imatge del Sant i la palma que simbolitza el seu martiri. L'altra cara del monument represetna un ball de plaça.

 

 

 

 

 

 

 

 

Els monuments de Sant Adrià de Besòs

 

 

 

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

 

 

petit llac

 

L'arc

 

polític

cap de bronze

 

F. Macià

 

cantaor

telèfon

 

Camarón

 

ball

una palma

 

Porcioles

 

porta

safata

 

Companys

 

alcalde

gòtic

 

Sardana

 

afusellat

 

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________