EL MOSSO DE CAN GOMIS

   
  iuen que en el mas Gomis tenien un mosso tingut per beneit que cada capvespre que anava al molí per portar-hi blat, prop del pont del Ripoll se li apareixia una cosa blanca abrigada amb un llençol que li feia por.

Ho va comentar al seu amo, que li va donar una escopeta carregada perquè disparés a l'aparició. Així ho va fer, però aquella cosa se li continuava apareixent malgrat que ell estava convençut que l'havia tocada. Aleshores, ho va explicar al moliner, tot dient-li que no volia anar-hi aquella hora perquè tenia por. El moliner li va dir que li deixés veure l'arma i es va adonar que estava carregada amb segon, de manera que difícilment podia ferir ningú.

Ell mateix li va carregar l'escopeta amb cartutxos de veritat i, l'endemà, certament, aquella cosa blanca va caure abatuda. El mosso, satisfet, va tornar cap al mas. Va trobar-hi la mestressa i li va dir que aquell dia sí que havia matat la por. Però es quedà ben sorprès i esglaiat en sentir la resposta que li van fer: «Ara sí que l'has feta bona, que has matat l'amo!».