L'indret del mes

Els ocells dels Estanys de Sils

Vista dels Estanys després d'una temporada de plugesDes de fa uns anys es comença a parlar del paratge dels estanys de Sils degut a les diferents actuacions que s'estan duent a terme per incrementar el coneixement dels valors naturals de l'espai i la consciència ambiental dels seus visitants.
Aquest és un indret no massa conegut encara però que manté, tot i l'estat de degradació actual, una gran diversitat de flora i fauna amb moltes possibilitats de recuperació.
Les aus constitueixen un dels grups més ben representats als estanys de Sils. S'hi han observat fins a 150 espècies diferents. Entre aquestes tenen una presència rellevant les aus aquàtiques. Degut al caràcter d'espai humit dels estanys moltes de les espècies migratòries hi fan aturades al llarg dels seus viatges bé sigui per arrecerar-s'hi i cercar-hi aliment o bé per reproduir-se.Bernat Pesacire (Ardea cinerea)
Com a espècies nidificants, l'ocell més comú és el cabusset però hom pot observar-hi també el martinet menut, el xarrasclet i el corriol petit. Durant tot l'any podem observar-hi diferents espècies d'ànecs i gran varietat d'aus limícoles com la fotja, la polla d'aigua i el rascló. A banda d'aquests ocells petits cal destacar la presència d'exemplars del grup dels grans ocells aquàtics i entre ells, la del bernat pescaire, el més gran dels que regularment visiten la zona.
Entre les aus que utilitzen els estanys de Sils com a indret de recés al llarg de les seves migracions hi trobem el cama-llargues, el becadell, la xivitona, la gamba roja, el batallaire, entre d'altres. Als herbassars i als prats de dall també hi són comuns durant l'hivern ocells com la fredeluga i la daurada.Cames-llargues (Himantopus himantopus)
El milà negre i altres rapinyaires d'estany imposen la seva llei als altres habitants de la zona. El blauet, l'arpella, la cuereta i els petits ocells de canyís completen aquesta llarga llista d'espècies d'aus que donen vida i vistositat a aquesta zona humida.

És molt recomanable fer-hi una visita, especialment durant la primavera o la tardor. Actualment hi ha senyalitzat un itinerari anomenat "Passeig per l'Estany" que inclou cartells informatius i altres senyals de tipus direccional que adrecen els visitants a l'aparcament de l'estació on es situa el punt de partida del passeig.
Si seguiu la nostra proposta, cal que tingueu present tot un seguit de recomanacions per tal que la sortida sigui agradable i respectuosa amb el medi. Així heu de tenir en compte de vestir de colors discretes, de parlar en un to de veu baix, de caminar a poc a poc... i sobretot ser pacients i portar uns bons binocles.

L'accés a Sils és molt fàcil, s'hi pot arribar des de la N-II, la carretera comarcal C-253 i, fins hi tot amb tren. Si voleu més informació podeu adreçar-vos a l'Ajuntament, preferentment els dilluns i els dimarts.

Centre de Recursos Pedagògics de la Selva I
Maig del 2002