L'indret del mes

El Parc de Sant Salvador

Barrejada sintonia d'indeterminats colors, a vegades un verd clar i a voltes marró confós... (M. Ruiz)El parc de Sant Salvador (Santa Coloma de Farners) és un espai natural públic, molt aprofitable per aprendre a conèixer una gran varietat d'arbres (en el CRP podeu disposar d'una proposta didàctica) o bé, per tenir-lo en compte a l'hora de planificar una sortida per la comarca com un lloc apropiat per esmorzar, dinar, berenar o simplement per jugar o estirar les cames.
El parc, amb més d'un miler d'arbres -sobretot plàtans-, va ser creat a l'entorn de la font de Sant Salvador, té diverses fonts i espais d'oci. Ja al segle XVIII la font de Sant Salvador era utilitzada pels habitants de Santa Coloma, però l'indret no fou d'ús públic fins el 1895. Durant el segle XX s'ha anat ampliant i configurant l'actual parc amb compres i donacions.
Tot i que hi ha una llegenda sobre el seu origen, la font de Sant Salvador es troba documentada al segle XVIII, ja amb una construcció que tenia com a funció aixoplugar la imatge del Sant i els seus visitants. Des del 1885 hi hagué una petita capella, que fou enderrocada al 1937 en el decurs de la Guerra Civil, coincidint amb l'eliminació de signes religiosos, i que canvià, fins i tot, el nom de la font per Font del Rocà.
Acabada la Guerra Civil es restaurà la font i s'hi construí una petita plaça al voltant. L'actual font, que brolla d'una gran pedra granítica, data del 1976.

Cada arbre té una història i cada fulla un bell motiu per saber-li reu que arribi el trist moment de la despulla... (F. Castells)Al parc s'hi accedeix des del centre de la vila pel Passeig de Sant Salvador o el Passeig de la Nòria, només a deu minuts a peu. Ja dins el parc, el Passeig de la Font Picant uneix les dues fonts principals: la font de Sant Salvador (foto de l'esquerra) i la Font Picant. I al voltant hi trobareu la confluència de les rieres de Sant Hilari i de Castanyet, que formen la Riera Major, amb la resclosa; el parc infantil; el monument a la sardana; arbres -molts arbres: plàtans, arços, til·lers, verns, castanyers d'índies, tells, sequoies, picea, cedres, xiprers, pinastres, alzines, suros...- i bancs -molts bancs- per poder gaudir tranquil·lament d'aquest espai.

Centre de Recursos Pedagògics de la Selva I
Juny del 2002