L'indret del mes
Monestir de Sant Salvador de Breda
Breda és un municipi de la comarca de La Selva que conserva vestigis importants de la nostra història medieval. L’any 1038 el vescomte Guerau de Cabrera, casat amb Ermessenda, pubilla de Montsoriu, hi fundà un monestir benedictí dedicat a Sant Salvador.
Façana del monestir. Foto: Jordi OlavarrietaEls Cabrera tingueren el monestir com a fundació familiar, lloc on s’enterraven els seus membres i al qual van confiar la vigilància i tutela de la majoria de les esglésies dels seus dominis de la Selva.
Pertanyia inicialment al terme i domini del castell de Montsoriu, però els abats esdevingueren aviat senyors efectius de la vila i d’altres dominis concedits pels fundadors i altra gent devota.
Això va permetre construir una primera església, consagrada el 1068, que alguns anys després va ésser enriquida amb l’actual campanar, de 32m., fet al pas del s.  XI al XII. També es va construir més tard, dintre encara de l’època romànica, un claustre adossat a l’església, del qual queda només al lloc una ala o andanada; una altra es va traslladar a una torre de Blanes.
La vitalitat del monestir, primerament posat sota la tutela de l’abadia de Sant Cugat del Vallès, i més tard abadia independent, va ésser la causa que entre el s. XIV i inicis del XVI es substituís la primitiva església romànica per un gran edifici gòtic, l’actual, que es conserva amb tota la seva bellesa, a desgrat de diferents incendis i depredacions.

Els dos campanars: del Monestir i de la Casa de la Vila. Foto: Jordi OlavarrietaFou exclaustrat el 1835 i poc després la seva església es convertí en l’església parroquial de la vila i terme, a la vegada que l’antiga església parroquial o de Santa Maria, situada al darrera i a poca distància del monestir, passava a ésser la Casa de la Vila. Aquest edifici, ampliat a època barroca, guarda encara la capçalera d’una església romànica primitiva, ara convertida en sala d’exposicions o Museu Josep Aragay, de ceràmica i de dibuixos i pintures del seu titular, un artista destacat del noucentisme català.
Plaça de l'Abadia. Foto: Jordi Olavarrieta

Complementa el conjunt monàstic l’antiga casa abacial, remodelada el s. XV però que té elements molt més antics. Dos passos coberts relliguen aquest edifici amb el claustre i la façana ponentina i tots dos permeten accedir al seu pati interior o plaça de l’Abadia, pulcrament restaurada i que és un indret molt plàcid i de regust medieval.

Font: "El nostre patrimoni. La Selva". Autor: Antoni Pladevall; Fotografies: Jordi Olavarrieta; Editor: Caixa de Girona
Centre de Recursos Pedagògics de la Selva II
Juny  de 2002