La videoteca escolar
índex
Eva Guillen i Gubau, CPEE Els Àngels, Palamós (Baix Empordà)
Nivell educatiu: Educació Especial
Camps: fotografia, vídeo
Àrees relacionades: Eix transversal
Programari: Studio
Maquinari: càmera de fotografiar, càmera de vídeo, enregistrador CD/DVD, ordinador, canó de vídeo
Entorn: Varis
 

A l'escola d'Educació Especial Els Àngels de Palamós ja fa més de 12 anys que venim utilitzant el recurs del vídeo en el treball diari amb els nostres alumnes. En tot aquest temps hem pogut consolidar la nostra pròpia Videoteca Escolar, que ja volta el centenar de filmacions.

Aquest recurs ens ajuda a apropar l'escola a les famílies que així poden veure una part important del treball i activitats que fan els seus fills al centre. Això és de gran ajuda si tenim en compte que molts dels alumnes que atenem tenen greus problemes de comunicació i moltes vegades els resulta impossible explicar a casa les seves vivències a l'escola. A més a més l'ús del vídeo i en general dels mitjans audiovisuals ens suposa una eina pedagògica de gran vàlua perquè ens ajuden a apropar aspectes del currículum als nostres alumnes i al mateix temps els motiva, els fa sentir protagonistes, els millora l'autoestima etc.

Durant el curs anem editant diferents vídeos que engloben quatre aspectes diferents:

1/ Les sortides, festes d'escola, colònies i activitats ludicofestives.

2/ El treball més específic que portem a terme com a centre d'EE: hipoteràpia, treball d'estimulació multisensorial, com treballar les matemàtiques, la música...

3/ Treball més lligat a les àrees curriculars de llenguatge, coneixement del medi, plàstica...

4/ Treball específic amb les imatges i les noves tecnologies.

De cada vídeo que editem en fem còpies en DVD per deixar-los en préstec a les famílies i a l'inici del nou curs escolar intentem editar un DVD recopilatori amb totes les filmacions de l'any anterior. Les famílies que volen el poden adquirir.

L'any 2005 el programa "L'Escola a Casa" del Canal 33 va fer un reportatge sobre aquest projecte. El dia de la filmació fou un gran aconteixement a l'escola, vam estar tot el dia enregistrant i envoltats de càmeres.

El resultat el podeu veure més avall, i també fent un clic al següent enllaç podeu veure el "Making off" que vam fer de l'experiència.

També us relacionem enllaços a d'altres produccions que es poden visionar a través de la nostra plana web.

 
 
Centre de Recursos Pedagògics de la Selva I, gener de 2007