LES MURALLES DE GIRONA
La muralla més antiga de Girona data del segle I aC. És la que es van aixecar els romans amb motiu de la fundació de Gerunda per controlar la que s'anomenaria Via Augusta. Abastava una àrea triangular limitada per la Torre Gironella i el carrer Ballesteries. Se'n conserven parts, principalment com a basaments dels murs més moderns. Encara sota la dominació romana, al segle III es va reforçar aquest perímetre, sense gairebé variar-ne el traçat. És la muralla anomenada Baix-imperial.
En època carolíngia (segles IX-X) es van fer grans reformes, consistents sovint en el desdoblament de les parets i la millora de les torres. En aquells temps Girona estava situada a la frontera entre el regne franc i els territoris àrabs.
El primer gran creixement de la ciutat (XIV-XV) va obligar a fer unes muralles molt més enllà, a l'altra banda de l'Onyar per protegir el Mercadal. Al segle XVII es van millorar les defenses afegint baluards en punts estratègics (a la plaça del Lleó hi ha les restes d'un).
Per permetre l'expansió de la ciutat, al segle XIX es van començar a enderrocar els trams de ponent. L'últim enderroc va ser el 1974 i va fer desaparèixer el portal del costat de Sant Pere de Galligants.
Avui, es pot fer una espectacular passejada pel camí de ronda de les velles muralles carolíngies (s. IX) i baixmedievals (s. XIV-XV) que tanquen el centre històric per l'est. Són un mirador privilegiat de la ciutat.

Més informació:

1 2




1
CRP del Gironès, març del 2007