Un Nadal solidari amb la natura 


L'alt cost ambiental de les festes es pot reduir practicant la recollida selectiva i el consum responsable

 

José Luis Gallego, Barcelona

Les festes nadalenques obren un esperat parèntesi de descans escolar, però també suposen l'inici del període de malbaratament econòmic i energètic més gran de l'any.  Per aquest motiu, en aquestes dates és especialment important que mantinguem els hàbits de recollida selectiva i d'estalvi energètic que desenvolupem a casa la resta de l'any. 
A l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per exemple, una bona part del milió i mig de residus sòlids que es generen anualment pertanyen al que s'aboca a les escombraries durant les festes de Nadal ,i gairebé un 75% són envasos i embolcalls que són recuperables i reciclables. Per aquest motiu, és important posar cada cosa al seu lloc, perquè així es redueixen els costos ecològics més elevats d'aquestes festes.  De fet, l'èxit de la campanya anual de recollida selectiva i de reciclatge del vidre, del paper i del cartró es decideix durant aquests dies. 
 

REDUIR LES DEIXALLES

Conscients d'això, els ajuntaments, les organitzacions de consumidors i els grups ecologistes intenten transmetre un missatge de moderació davant el consum, i de responsabilitat a l'hora de fer la compra familiar. Mètodes , tan senzills com anar als comerços amb una llista prèvia, feta sobre les veritables necessitats i sense atendre a les ofertes ganxo poden ser molt eficaços.  Amés a d'evitar la compra compulsiva contribuirem directament a retallar l'augment de deixalles característic d’aquestes festes, cosa que també podrem fer si comprem productes que puguin ser utilitzats més d'una vegada. 
També es important controlar l'enllumenat decoratiu i substituir les tradicionals bombetes per llums de baix consum i reduir les hores que han d'estar enceses. A casa, també és important vigilar la calefacció i fer-ne un ús racional. l el mateix passa amb els electrodomèstics, que hem d 'evitar utilitzar innecessàriament. 

El Periódico del Estudiant, Desembre del 2001

Some more information